A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

KLIMICIN 300 mg kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

clindamycin

clindamycin 300 mg kapszula

  • J - SYSTEMÁS FERTŐZÉSELLENES SZEREK
  • J01 - SYSTEMÁS ANTIBACTERIALIS SZEREK
  • J01F - MACROLIDOK, LINCOSAMIDOK ÉS STREPTOGRAMINOK
  • J01FF - Lincosamidok
  • J01FF01 - Clindamycin
hirdetés

KLIMICIN 300 mg kemény kapszula 16x buborékcsomagolásban

16x buborékcsomagolásban

V

1 225 Ft

OGYI-T-6317/05

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Klimicin 300 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Klimicin 300 mg kemény kapszula hatóanyaga, a klindamicin egy antibiotikum, amely a baktériumok bizonyos fajtáit elpusztítja. Ezért baktériumok okozta fertőzésekben alkalmazzák, például
- felső légúti fertőzések (garatgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás)
- alsó légúti fertőzések (például hörghurut, tüdőgyulladás, tüdőtályog, gennyes mellűri folyadék)
- bőr- és lágyrészfertőzések (például fertőzött sebek, tályogok, laza kötőszöveti gyulladás, akne, a szőrtüsző környékének gennyes gyulladása, orbánc, körömszél körüli gennyes gyulladás)
- csont- és ízületi fertőzések (például akut és krónikus csontvelőgyulladás)
- szívbelhártya-gyulladás
- hasüregi fertőzések (például hashártyagyulladás, hasüregi tályog)
- nőgyógyászati fertőzések
- fogfertőzések (például foggyökérhártya-gyulladás, gyökércsúcs körüli tályog)


2. Tudnivalók a Klimicin 300 mg kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Klimicin 300 mg kemény kapszulát:
- ha allergiás a klindamicinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha allergiás a linkomicinre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Klimicin 300 mg kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha volt már klindamicin-tartalmú gyógyszerrel valamilyen reakciója, vagy valamilyen nem kívánt reakciót okozott a klindamicin, vagy a készítmény bármely segédanyaga. Szóljon kezelőorvosának, mielőtt bevenné a gyógyszert. Ebben az esetben, más gyógyszert ír fel Önnek az orvos.
- súlyos túlérzékenységi reakciókat jelentettek klindamicinnel kezelt betegeknél, beleértve olyan súlyos bőrreakciókat, mint a késői allergiás reakció, olyan lehetséges tünetekkel, mint amilyen a bőrkiütés, felpuffadt arc, láz, duzzadt mandulák és kóros laboreredmények (például máj, vérkép (a fehérvérsejtek egy típusának, az eozinofilek számának megemelkedése)); a bőr vörös felhólyagosodásával, elhalásával, bevérzésével vagy hegesedésével járó bőrbetegség (Stevens-Johnson-szindróma, SJS); a bőr felső rétegének felhólyagosodásával és hámlásával járó betegség (toxikus epidermális nekrolízis, TEN); valamint láz és testszerte megjelenő bőrpír, mely apró gennyes hólyagokkal jár együtt (akut generalizált exantémás pusztulózis AGEP). Túlérzékenységi vagy súlyos bőrreakció előfordulásakor a klindamicin szedését abba kell hagyni, és kezelőorvosa megfelelő terápia alkalmazását fogja elkezdeni.
- ismeretes, hogy az antibiotikumok néha úgynevezett álhártyás vastagbélgyulladást (pszeudomembranózus kolitiszt) okozhatnak, amelynek tünete az enyhe vagy súlyos fokú, akár életet veszélyeztető súlyosságú hasmenés (a Clostridium difficile baktérium elszaporodásával összefüggő hasmenés, CDAD). (Lásd 4. pont.) Ezért nagyon fontos felhívni a kezelőorvos figyelmét, ha a kezelés előtt, alatt vagy után Önnél hasmenés lép fel. Ne szedjen semmilyen gyógyszert a hasmenés kezelésére anélkül, hogy először kezelőorvosával egyeztetne.
- ugyancsak tájékoztassa kezelőorvosát esetleges gyomor-, illetve bélpanaszairól, vese-, máj- vagy izombetegségéről.

Tartós kezelés esetén kezelőorvosa rendszeres máj- és vesevizsgálatok elvégzését írhatja elő.

Tartós klindamicin-kezelés esetén felülfertőződések is kialakulhatnak, ezt bizonyos antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók, illetve élesztőgombák elszaporodása okozhatja.

A klindamicin nem jut át megfelelő mennyiségben a vér-agy gát rendszeren, ezért agyhártyagyulladás (meningitisz) kezelésére nem alkalmazható.

Előfordulhatnak heveny vesebetegségek. Tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg szedett gyógyszereiről, illetve, ha már fennálló veseproblémái vannak. Ha csökkent vizeletürítést, a láb, a boka vagy a lábfej duzzanatát okozó folyadék-visszatartást, légszomjat vagy hányingert tapasztal, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Egyéb gyógyszerek és a Klimicin 300 mg kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Fontos, hogy megemlítse, ha egy bizonyos típusú antibiotikumot, úgynevezett eritromicint szed, mert a Klimicin 300 mg kemény kapszula és az eritromicin csökkenthetik egymás hatását.

A warfarin vagy hasonló, a véralvadás gátlására alkalmazott gyógyszerek klindamicinnel történő együttes szedésük során nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő vérzések. Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot rendelhet Önnek, a véralvadási értékek ellenőrzésére.

Erős CYP3A4-induktorok, például rifampicin egyidejű alkalmazásakor szoros megfigyelés alatt fogja Önt tartani, az esetleges hatásosságcsökkenés tekintetében. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben rifampicin-tartalmú készítményt szed.

Ha műtéti beavatkozás előtt áll, tájékoztassa kezelőorvosát a Klimicin 300 mg kemény kapszula alkalmazásáról, mert a készítmény befolyásolhatja a műtét során alkalmazott izomlazító gyógyszerek hatását.

A Klimicin 300 mg kemény kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
A Klimicin 300 mg kemény kapszula bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhes nőknél nem végeztek megfelelő kontrollos vizsgálatokat az első trimeszterben (a terhesség első három hónapja).
Terhes nőknél végzett klinikai vizsgálatokban a klindamicin alkalmazása a második és harmadik trimeszterben nem függött össze a veleszületett rendellenességek emelkedett gyakoriságával.
A klindamicin terhesség alatt csak akkor alkalmazható, ha az egyértelműen szükséges.

Szoptatás
A klindamicin átjut az anyatejbe. Tekintettel arra, hogy az anyatejjel táplált csecsemőkben potenciálisan súlyos mellékhatások jelentkezhetnek, ezért a szoptató anyák nem szedhetnek klindamicint.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A klindamicin nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Klimicin 300 mg kemény kapszula tejcukrot (laktóz) tartalmaz
A Klimicin 300 mg kemény kapszula kb. 170 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz kapszulánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel a kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Klimicin 300 mg kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást és az alkalmazás módját a fertőzés súlyosságától, a beteg korától, állapotától függően és a kórokozók érzékenysége szerint állapítja meg az orvos. Szigorúan tartsa be kezelőorvosának erre vonatkozó utasítását!

A kapszulát a nyelőcső irritációjának elkerülése miatt egy nagy pohár vízzel kell bevenni.

Amennyiben orvosa másképpen nem rendeli, ajánlott adagja 150-300 mg hat óránként bevéve, súlyos fertőzés esetén az adagot 300-450 mg-ra kell növelni. A maximális napi adag 2700 mg.
A 150 mg adag más gyártó azonos hatóanyagtartalmú készítményével biztosítható.

Ha az előírtnál több Klimicin 300 mg kemény kapszulát vett be
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszert az előírtnál nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazta.
A túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel, de azonnal forduljon orvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Klimicin 300 mg kemény kapszulát
Ha elfelejtette bevenni a Klimicin 300 mg kemény kapszula egy adagját, csak egyszerűen vegye be a következő adagot, de ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha idő előtt abbahagyja a Klimicin 300 mg kemény kapszula szedését
Ha a kezelést megszakítja, vagy idő előtt abbahagyja, számolnia kell a panaszok kiújulásával. Ezért az orvos utasítását pontosan be kell tartani.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi közül bármelyik jelentkezik Önnél, azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- Tartósan fennálló, súlyos, véres-nyálkás hasmenés, amely az álhártyás vastagbélgyulladás tünete lehet; gyakori mellékhatás (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Az arc, a nyelv, az ajkak, a gégecső duzzanata, légzési és nyelési nehézséggel járó túlérzékenységi (allergiás) reakció, eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció; nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- Bőrkiütés, felpuffadt arc, láz, és duzzadt mandulák, illetve a bőr vörös felhólyagosodásával, elhalásával, bevérzésével vagy hegesedésével járó bőrbetegség, vagy a bőr felső rétegének felhólyagosodása és hámlása, továbbá a láz és testszerte megjelenő bőrpír, mely apró gennyes hólyagokkal jár együtt, mert ezek súlyos késői allergiás bőrreakciók, Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, akut generalizált exantémás pusztulózis tünetei lehetnek; nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- A láb, a boka vagy a lábfej duzzanatát okozó folyadék-visszatartás, légszomj vagy hányinger.

További mellékhatások:

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hasi fájdalom, hasmenés
- májenzimszintek eltérései a laboratóriumi vizsgálaton

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hányinger, hányás
- göbcsés foltok a bőrön, csalánkiütés

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- hüvelyi fertőzés
- a vérben bizonyos típusú fehérvérsejtek számának átmeneti csökkenése (agranulocitózis, neutropénia, leukopénia) vagy emelkedése (eozinofília), vérlemezkeszám-csökkenés (trombocitopénia)
- az ízérzés zavara
- nyelőcsőgyulladás, nyelőcsőfekély
- sárgaság (a szemfehérje és/vagy a bőr sárgás elszíneződése)
- hólyagcsás vagy hólyagos bőrgyulladás; hámlással járó bőrgyulladás, kanyarószerű bőrkiütés, viszketés

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Klimicin 300 mg kemény kapszulát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Klimicin 300 mg kemény kapszula?

- A készítmény hatóanyaga a klindamicin. 300 mg klindamicint tartalmaz (klindamicin-hidroklorid formájában) kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
kapszula töltet: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, talkum, hidegen duzzadó kukoricakeményítő
kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete
vas-oxid (E172)

Milyen a Klimicin 300 mg kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

"0"-ás méretű, nem átlátszó, barna színű kemény zselatin kapszulába töltött kb. 545 mg töltettömegű, csaknem fehér, homogén kristályos por.

16 db kemény kapszula PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!