A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

KLIOGEST 2 mg/1 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

norethisterone, estradiol

  • G - UROGENITALIS RENDSZER ÉS NEMI HORMONOK
  • G03 - NEMI HORMONOK ÉS A GENITÁLIS RENDSZER MODULATORAI
  • G03F - PROGESTOGENEK ÉS ESTROGENEK KOMBINÁCIÓI
  • G03FA - Progestogenek és estrogenek fix kombinációi
  • G03FA01 - Norethisterone és estrogen
hirdetés

KLIOGEST 2 mg/1 mg filmtabletta 1x28

1x28

V

OGYI-T-1877/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kliogest és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Kliogest folyamatos-kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer, amit megszakítás nélkül, naponta egyszer kell szedni. A Kliogest azoknak a posztmenopauzában (változókorban) levő nőknek való, akiknél az utolsó menstruáció óta legalább 1 év telt el.
A tabletták 2 hormont tartalmaznak: 2 mg ösztradiolt (egy ösztrogént, ami azonos azzal, amit a petefészek termel) és 1 mg noretiszteron-acetátot (egy progesztagént, ami a szervezet saját progeszteron hormonjához hasonló módon hat).
A Kliogest javallatai:
A változó kor után fellépő tünetek enyhítésére
A változó kor (menopauza) során a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége leesik. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az arc, a nyak és a mellkas kimelegedése ("hőhullámok"). A Kliogest enyhíti ezeket a menopauza után jelentkező tüneteket. Önnek csak abban az esetben rendelnek Kliogest filmtablettát, ha tünetei súlyosan akadályozzák életvitelében.
A csontvesztés (oszteoporózis) megelőzése
A változó kor (menopauza) után némely nőnél a csontok törékennyé válhatnak (oszteoporózis). Kezelőorvosával mindegyik rendelkezésre álló lehetőséget beszélje meg.
Ha az oszteoporózis miatt Önnél fokozott a csonttörés veszélye, és ha más gyógyszer nem alkalmas Önnek, alkalmazhatja a Kliogest filmtablettát a menopauza után jelentkező oszteoporózis megelőzésére.
A Kliogest azoknak a nőknek rendelhető, akiknek a méhét nem távolították el, és a menstruációjuk több, mint egy éve szűnt meg.
65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak kevés tapasztalat áll rendelkezésre.
2. Tudnivalók a Kliogest szedése előtt

Kórtörténet és rendszeres orvosi vizsgálatok
A hormonpótló kezelés kockázatot hordoz magában, amit meg kell fontolni, amikor arról döntenek, hogy szedik-e a gyógyszert vagy folytatják-e annak szedését.
Korai menopauzában (petefészek elégtelenség vagy sebészeti ok miatt) szenvedő nők kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha korai menopauzában szenved, a hormonpótló kezelés kockázata eltérő lehet. Kérjük, beszélje ezt meg kezelőorvosával.
A hormonpótló kezelés megkezdése (vagy újrakezdése) előtt, kezelőorvosa megkérdezi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fizikális vizsgálatokat végez. Ebbe beletartozhat az, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy belső vizsgálatokat is végezhet, amennyiben szükséges.
Ha elkezdte a Kliogest kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során beszélje meg kezelőorvosával a Kliogest kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.
Kezelőorvosa utasításainak megfelelően, menjen el a rendszeres emlőszűrésre.
Ne szedje a Kliogest filmtablettát
Amennyiben az alábbiak bármelyike is érvényes Önre. Amennyiben nem biztos az alábbi pontok valamelyikét illetően, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni a Kliogest filmtablettát.
Ne szedje a Kliogest filmtablettát:
- Ha Önnek emlőrákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha méhnyálkahártyarákja (endometriumrákja) vagy bármilyen más ösztrogénfüggő rákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha bármilyen ismeretlen eredetű hüvelyvérzése van.
- Ha a méhnyálkahártyája túlzott mértékben megvastagodott (endometrium hiperpláziája van) és ezt a betegségét nem kezelik.
- Ha jelenleg vagy valaha korábban vérrög képződött egy visszérben (vénás tromboembólia), például a lábban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia).
- Ha véralvadási betegsége van (olyan, mint a protein-C, a protein-S vagy az antitrombin hiány).
- Ha a verőerekben képződött vérrög által okozott betegsége van vagy korábban volt, olyan, mint a szívroham, a szélütés (sztrók) vagy az angina pektorisz.
- Ha májbetegsége van, vagy valaha korábban májbetegsége volt, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem tértek vissza a normál tartományba.
- Ha a porfíriának nevezett ritka vérképzési betegségben szenved, ami a családban öröklődik.
- Ha túlérzékeny (allergiás) az ösztradiolra, a noretiszteron-acetátra, vagy a Kliogest bármely egyéb összetevőjére. (A segédanyagok listája a 6. pontban "A csomagolás tartalma és egyéb információk" alatt található.)

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt mondja meg kezelőorvosának, ha az alábbi állapotok bármelyike valaha előfordult Önnél, mert ezek visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak a Kliogest kezelés során. Ebben az esetben gyakrabban kell kezelőorvosához ellenőrző vizsgálatokra járnia:
- Méhfibróma.
- Méhnyálkahártya növekedés a méhen kívül (endometriózis) vagy korábbi túlzott méhnyálkahártya növekedés (endometrium hiperplázia).
- A vérrögképződés fokozott kockázata (lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)").
- Ösztrogénfüggő daganat kialakulásának fokozott kockázata (olyan mint, amikor valakinek az édesanyjánál, nővérénél vagy nagymamájánál emlőrák fordult elő).
- Magas vérnyomás.
- Májbetegség, mint pl. egy jóindulatú májdaganat.
- Cukorbetegség (diabétesz mellitusz).
- Epekő.
- Migrén vagy súlyos fejfájás.
- Egy, a test sok szervét érintő immunrendszeri betegség (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE).
- Rángógörcs (epilepszia).
- Asztma.
- Egy, a középfület és a hallást érintő betegség (otosclerosis).
- Nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek).
- Szív-, vagy veseprobléma miatt a folyadék visszatartása.
- A pajzsmirigy elégtelen pajzsmirigyhormon termelésével járó állapota (hipotireózis) és ekkor pajzsmirigyhormon pótló kezelést kap.
- Visszatérő, súlyos duzzanatot okozó örökletes állapot (örökletes angioödéma) vagy ha a keze, arca, lába, ajka, szeme, nyelve, torka (légutak elzáródása) vagy az emésztőtraktusa gyors duzzanatával járó epizódok fordultak elő.
- Túlzott érzékenység a tejcukorral szemben.
Szakítsa meg a Kliogest kezelést és azonnal forduljon orvoshoz
Ha a hormonpótló kezelés alatt az alábbiak bármelyikét észleli:
- A "Ne szedje a Kliogest filmtablettát" szakaszban felsorolt, bármelyik állapot kialakulása esetén.
- A bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság). Ezek májbetegség jelei lehetnek.
- Jelentős vérnyomás-emelkedés (tünete lehet a fejfájás, a fáradtság, a szédülés).
- Első alkalommal jelentkező migrénszerű fejfájás.
- Ha terhes lesz.
- Ha vérrög jeleit észleli, olyat, mint:
-- a láb fájdalmas duzzanata és vörösödése,
-- hirtelen mellkasi fájdalom,
-- nehézlégzés.
További információért lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)".
Megjegyzés: A Kliogest nem fogamzásgátló. Ha az utolsó havi vérzése óta kevesebb, mint 12 hónap telt el, vagy ha 50 évesnél fiatalabb, a terhesség megelőzése érdekében még mindig kiegészítő fogamzásgátlásra lehet szüksége. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.
A hormonpótló kezelés és a rák
A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártyarák (endometriumrák)

A csak ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelés alkalmazása növeli a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium hiperpláziának) és a méhnyálkahártyaráknak (endometriumráknak) a kockázatát.
A Kliogest filmtablettában lévő progesztagén megvédi Önt ettől a többletkockázattól.
Összehasonlításképp
Méheltávolításon át nem esett, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél átlagban 1000 közül 5 esetében 50 és 65 éves koruk között méhnyálkahártyarákot diagnosztizálnak.
A méheltávolításon át nem esett, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmazó nőknél 1000 közül 10 - 60 közötti esetben diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot 50 és 65 éves koruk között (azaz 5-55 többleteset), az adagtól és az alkalmazás időtartamától függően.
Váratlan vérzés
A Kliogest szedésének első 3 - 6 hónapja alatt rendszertelen vérzés léphet fel vagy vércseppek jelentkezhetnek (pecsételő vérzést). Azonban, ha a rendszertelen vérzés:
- az első 6 hónap után is folytatódik,
- azután kezdődik, hogy már több, mint 6 hónapja szedi a Kliogest filmtablettát,
- a Kliogest szedésének abbahagyása után is folytatódik,
amint lehet, forduljon kezelőorvosához.
Emlőrák
Bizonyítékok alapján felmerül, hogy a kombinált ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelés és feltehetőleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növeli az emlőrák kockázatát. A többletkockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmaz hormonpótló kezelést. A többletkockázat néhány éven belül nyilvánvalóvá válik. Mindazonáltal a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normál értékre.
Összehasonlításképp
1000 50 és 79 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 9 - 17 esetében diagnosztizálnak emlőrákot.
1000 50 és 79 év közötti, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 13 - 23 eset lesz (azaz 4 - 6 többleteset).
Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Forduljon kezelőorvosához, ha bármilyen eltérést tapasztal, olyanokat, mint:
- a bőrön kis gödröcske vagy behúzódás keletkezése,
- a mellbimbó megváltozása,
- bármilyen látható vagy érezhető csomó.
A fentieken túl, ha mammográfiás szűrőprogramban való részvételt ajánlanak fel Önnek, ajánlott azon részt vennie. A mammográfia során fontos, hogy tájékoztassa a röntgenvizsgálatot végző egészségügyi szakembert arról, hogy hormonpótló készítményt szed, mert ez a gyógyszeres kezelés megnövelheti az emlő denzitását, ami hatással lehet a mammogram eredményére. Azokon a területeken, ahol az emlő denzitása megnövekedett, a mammográfia lehet, hogy nem képes mindegyik csomót kimutatni.
Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztagén tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár együtt.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelésben részesülő nőknél 2000-ből körülbelül 3 eset fordul elő (vagyis körülbelül 1 esettel több).
A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai

Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)
Annak a kockázata, hogy a visszerekben vérrög képződik 1,3-3-szor nagyobb a hormonpótló kezelést alkalmazóknál, mint az azt nem alkalmazók esetén, különösen az alkalmazás első évében.
A vérrögök súlyosak lehetnek, és ha valamelyik a tüdőbe jut, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.

Az életkor előrehaladtával, és ha az alábbiak közül valamelyik érvényes Önre, valószínűbb, hogy vérrög képződik a visszereiben. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben valamelyik igaz Önre:
- Nagy műtét, sérülés vagy betegség miatt nem képes hosszú ideig járni (3. pont "Ha műtétre van szüksége").
- Súlyosan túlsúlyos (testtömeg-indexe >30 kg/m2).
- Bármilyen véralvadási problémája van, ami a vérrögök kialakulását gátló hosszú távú gyógyszeres kezelést igényel.
- Önnek vagy valamelyik közvetlen családtagjának valamikor vérrög képződött a lábában, a tüdejében vagy más szervében.
- Szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved.
- Rosszindulatú daganatos betegségben szenved.
A vérrögképződés tüneteivel kapcsolatban lásd: "Szakítsa meg a Kliogest kezelést és azonnal forduljon orvoshoz".
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveiben járó hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve átlagban 5 év alatt 4 - 7 esetében lenne várható vérrögképződés egy visszérben.
1000 ötvenes éveiben járó, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 9 - 12 eset lesz (azaz 5 többleteset).
Szívbetegség (szívroham)
Nincs a hormonpótló kezelés szívbetegséget megelőző hatását alátámasztó bizonyíték.
Az ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelésben részesülő 60 év feletti nőknél kissé valószínűbb a szívbetegség kialakulása, mint azoknál, akik nem szednek hormonpótló készítményt.
Szélütés (sztrók)
A szélütés kialakulásának kockázata 1,5-szer nagyobb a hormonpótló készítményt alkalmazóknál, mint az azt nem használóknál. A hormonpótló kezelés alkalmazása miatt jelentkező többletesetek száma az életkor előrehaladtával növekszik.
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve 5 éves időszak alatt átlagban 8 esetben lenne várható szélütés.
1000 ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 11 eset lesz 5 év alatt (azaz 3 többleteset).
Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg az emlékezetkiesést. Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az emlékezetkiesés kockázata magasabb azoknál a nőknél, akik a hormonpótló kezelést 65 éves életkoruk után kezdik el. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek megváltoztathatják a Kliogest hatását. Ez rendszertelen vérzéshez vezethet. A következő gyógyszerekre vonatkozik:
- A rángógörcs (epilepszia) kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a fenobarbitál, a fenitoin és a karbamazepin).
- A tbc (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerek (olyanok, mint a rifampicin és a rifabutin).
- A HIV-fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a nevirapin, az efavirenz, a ritonavir és a nelfinavir).
- A hepatitisz C fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a telaprevir).
- Az orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövénykészítmények.
Más gyógyszerek erősíthetik a Kliogest hatását:
- A ketokonazolt (egy gombaellenes hatóanyagot) tartalmazó gyógyszerek.
A Kliogest befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott ciklosporin terápiát.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a gyógynövény vagy a természetes eredetű készítményeket is.
A Kliogest egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettákat étellel és itallal együtt vagy azoktól függetlenül is be lehet venni.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szüksége, szóljon orvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Kliogest filmtablettát szed, mert ez befolyásolhatja bizonyos vizsgálatok eredményeit.

Terhesség és szoptatás
Terhesség:
A Kliogest kizárólag a változó koron már túllévő (posztmenopauzában lévő) nők kezelésére való. Ha terhes lesz, szakítsa meg a Kliogest kezelést és forduljon kezelőorvosához.
Szoptatás: Ne szedje a Kliogest filmtablettát szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Kliogest filmtablettának nincs olyan ismert hatása, ami befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk a Kliogest egyes összetevőiről
A Kliogest tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni a Kliogest filmtablettát.
3. Hogyan kell szedni a Kliogest filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Naponta egyszer egy tablettát vegyen be, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben. A tablettát egy pohár vízzel vegye be.
Megszakítás nélkül, minden nap vegyen be egy tablettát. Miután egy naptárdoboz mind a 28 tablettáját bevette, egyszerűen folytassa a következő naptárdoboz használatával.
A naptárdoboz használatával kapcsolatos további információkat lásd a "HASZNÁLATI UTASÍTÁS" című részben a betegtájékoztató végén.
A Kliogest kezelést bármely tetszőleges napon elkezdheti. Ha azonban Ön egy olyan hormonpótló gyógyszerről áll át, amely mellett havivérzés jelentkezik, a kezelést rögtön azután kezdje el, amint a havivérzés befejeződött.
Gyógyszerrendeléskor orvosának azt a legrövidebb ideig alkalmazandó, legalacsonyabb adagot kell szem előtt tartania, ami enyhíti az Ön tüneteit. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy gondolja, hogy az adag túl erős vagy nem elég erős.
Ha az előírtnál több Kliogest filmtablettát vett be
Ha az előírtnál több Kliogest filmtablettát vett be, a lehető leghamarabb forduljon egy orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A kezelőorvosa által rendelt mennyiségnél több ösztrogén bevétele emlőfeszülést, émelygést, hányást, és/vagy rendszertelen hüvelyvérzést (metrorhágiát) okozhat. A kezelőorvosa által rendelt mennyiségnél több progesztagén bevétele nyomott hangulathoz, fáradtsághoz, gennyes pattanás képződésével járó bőrgyulladáshoz (aknéhoz) és a test vagy arcszőrzet növekedéséhez (hirzutizmushoz) vezethet.
Ha elfelejtette bevenni a Kliogest filmtablettát
Ha a szokásos időben elfelejtette bevenni a tablettáját, vegye be a következő 12 óra során. Ha már több, mint 12 óra telt el, a következő nap a szokásos módon vegye be a tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Egy adag kihagyása az áttöréses és pecsételő vérzés valószínűségét növelheti, kivéve ha Önnél méheltávolítást végeztek.
Ha idő előtt abbahagyja a Kliogest szedését
Ha szeretné abbahagyni a Kliogest szedését, előbb beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa elmagyarázza a kezelés abbahagyásának hatásait és megbeszéli Önnel az egyéb lehetőségeket.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha műtétre van szüksége
Ha műtéti beavatkozás vár Önre, mondja meg a sebésznek, hogy Kliogest filmtablettát szed. Lehet, hogy 4 - 6 héttel a műtét előtt fel kell függeszteni a Kliogest szedését, a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd a 2. pontban "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)"). Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mikor kezdheti el újra a Kliogest szedését.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, így ennek a gyógyszernek is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi betegségeket gyakrabban jelentették hormonpótló kezelésben részesülő, mint azt nem alkalmazó nők esetén:
- Emlőrák.
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy méhnyálkahártyarák).
- Petefészekrák.
- Vérrögképződés a láb vagy a tüdő visszereiben (vénás tromboembólia).
- Szívbetegség.
- Szélütés (sztrók).
- Várható emlékezetkiesés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 éves életkor után kezdik el.
Ezekkel a mellékhatásokkal kapcsolatban további információkat lásd a 2. pontban "Tudnivalók a Kliogest szedése előtt".
Túlérzékenység/allergia (nem gyakori mellékhatás - 100 közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
Annak ellenére, hogy nem gyakori esemény, túlérzékenység/allergia előfordulhat. A túlérzékenység/allergia jelei között az alábbi tünetek közül egy vagy több jelentkezhet: bőrkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, alacsony vérnyomás (sápadt és hűvös bőr, gyors szívverés), szédülés, izzadás, amik anafilaxiás reakció/sokk jelei lehetnek. Ha az előbbi tünetek közül egy is jelentkezik, hagyja abba a Kliogest szedését és kérjen azonnali orvosi segítséget.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 ember közül több, mint 1-et érinthet)
- Fájdalom vagy feszülés érzése az emlőben.
- Hüvelyvérzés.
Gyakori mellékhatások (10 ember közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Fejfájás.
- Folyadék visszatartása miatt bekövetkező testsúlynövekedés.
- Hüvelygyulladás.
- Migrén kialakulása vagy a fennálló migrén rosszabbodása.
- Gombás hüvelyfertőzés.
- Depresszió (lehangoltság) kialakulása, vagy a fennálló depresszió rosszabbodása.
- Émelygés, hányinger.
- Hasfájás, duzzanat vagy kellemetlen érzés.
- Az emlő megnagyobbodása vagy feldagadása (emlőödéma/-vizenyő).
- Hátfájás.
- Lábikragörcs.
- Méhfibróma (jóindulatú daganat) kialakulása, kiújulása vagy a fennálló méhfibróma rosszabbodása.
- Kéz-, vagy lábduzzanat (perifériás ödéma).
- Testsúlynövekedés.
Nem gyakori mellékhatások (100 ember közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Hasfeszülés vagy fokozott gázképződés.
- Gennyes pattanás képződésével járó bőrgyulladás (akne).
- Hajhullás (alopecia).
- Rendellenes (férfias típusú) szőrnövekedés.
- Viszketés vagy csalánkiütés (urtikária).
- Visszérgyulladás (a felszínes vénák trombózisos gyulladása).
- Gyógyszer hatástalanság.
- Túlérzékenység (allergiás reakció).
- Idegesség.
Ritka mellékhatások (1000 ember közül legfeljebb 1-et érinthet)
- A láb vagy a tüdő ereiben vérrögök képződése (mélyvénás trombózis, tüdőembólia).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 ember közül legfeljebb 1-et érinthet)
- Méhnyálkahártyarák (endometriumrák).
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása (endometrium hiperplázia).
- A vérnyomás emelkedése vagy a magasvérnyomás betegség rosszabbodása.
- Epehólyag-betegség, epekő kialakulása, súlyosbodása vagy epekövek újbóli megjelenése.
- Fokozott faggyútermelés, bőrkiütés.
- Akut vagy visszatérő ödémaroham (angioneurotikus ödéma).
- Álmatlanság, szédülés, szorongás.
- A szexuális vágy megváltozása.
- Látászavarok.
- Testsúlycsökkenés.
- Hányás.
- Gyomorégés.
- A hüvely-, és a nemi szervek területének viszketése.
- Szívroham és szélütés (sztrók).
A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai
Az alábbi mellékhatásokat más hormonpótló készítményekkel kapcsolatban jelentették:
- Különböző bőrbetegségek és tünetek:
-- A bőrszín elszíneződése különösen az arcon vagy a nyakon, ami "terhességi foltként" ismert (kloazma).
-- Fájdalmas vöröses csomók a bőrben (eritéma nodózum).
-- Pajzs alakú vörösödő bőrkiütés vagy seb (eritéma multiforme).
-- A bőrszín és/vagy a nyálkahártya piros vagy bíbor elszíneződése (vaszkuláris purpura).
- Szemszárazság.
- A könnyfilm összetételének megváltozása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Kliogest filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kliogest?
- A készítmény hatóanyagai: 2 mg ösztradiol (ösztradiol-hemihidrát formájában) és 1 mg noretiszteron-acetát.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, talkum és magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, triacetin és talkum.
Milyen a Kliogest filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A filmtabletták fehér, kerek, 6 mm átmérőjű filmbevonatú tabletták. A tablettákat mélynyomású "NOVO 281" jelzéssel látták el.
Csomagolási egységek:
- 1x28 db filmtabletta
- 3x28 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik csomagolási egység kerül kereskedelmi forgalomba.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Hogyan kell a naptárdobozt használni?
1. A napi emlékeztető beállítása

A belső korong forgatásával állítsa a hét mai napját a kis műanyag fülhöz.

2. Vegye ki az első napra való tablettát

Törje ki a kis műanyag fület és billentse ki az első tablettát.

3. Forgassa el a tárcsát mindennap

A következő nap egyszerűen forgassa el 1 tablettahellyel az átlátszó gyűrűt a nyíl irányába, az óramutató járásával megegyezően. Billentse ki a következő tablettát. Ügyeljen rá, hogy naponta csak 1 tablettát vegyen be.
Az átlátszó gyűrű csak a nyílásban lévő tabletta kivétele után forgatható tovább.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 04. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!