A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

KVENTIAX SR 200 mg retard tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

quetiapine

quetiapine 200 mg retard filmtabletta / retard tabletta

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N05 - PSYCHOLEPTICUMOK
  • N05A - ANTIPSYCHOTICUMOK
  • N05AH - Diazepinek, oxazepinek, thiazepinek és oxepinek
  • N05AH04 - Quetiapine
hirdetés

KVENTIAX SR 200 mg retard tabletta 60x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

60x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás

V

12 179 Ft

OGYI-T-20471/64

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%10a2Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Kventiax SR retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Kventiax SR retard tabletta a kvetiapin nevű hatóanyagot tartalmazza, amely az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A Kventiax SR retard tabletta számos betegség kezelésére szolgál, amelyek a következők:
- Bipoláris depresszió és major depressziós epizódok major depressziós zavarban: nagyon szomorúnak érzi magát vagy lehangoltságot érez, bűntudata van, erőtlennek érzi magát, étvágytalan vagy nem tud aludni.
- Mánia: nagyon izgatott, emelkedett hangulatban van, lelkes, túlzottan aktív vagy rossz az ítélőképessége, azaz indokolatlanul agresszív vagy indulatkitörései vannak.
- Skizofrénia: olyan hangokat hall, olyan dolgokat érzékel, amelyek valójában nincsenek ott, olyan dolgokban hisz, amelyek nem léteznek, vagy különösen gyanakvó, szorongó, zavart, bűntudata van, feszült vagy rossz hangulatban van.

Ha a Kventiax SR retard tablettát major depressziós zavar major depressziós epizódjainak kezelésére írják fel Önnek, akkor a betegsége kezelésére használt másik gyógyszer kiegészítéseként kell szednie.

Kezelőorvosa akkor is folytathatja a Kventiax SR retard tablettával történő kezelést, ha Ön jobban érzi magát.


2. Tudnivalók a Kventiax SR retard tabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Kventiax SR retard tablettát:
- ha allergiás a kvetiapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
-- HIV-kezelésre szolgáló gyógyszerek
-- azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre)
-- eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre)
-- nefazodon (depresszió ellen)

Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Kventiax SR retard tablettát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Kventiax SR retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek vagy családjában valakinek szívproblémája van vagy volt, például szívritmuszavar, szívizom gyengesége vagy gyulladása, vagy ha olyan gyógyszert szed, amely hatással lehet a szívverésére.
- alacsony a vérnyomása.
- szélütése (sztrók) volt, különösen, ha Ön időskorú.
- májproblémái vannak.
- valaha volt epilepsziás rohama.
- cukorbeteg vagy fennáll Önnél a cukorbetegség kockázata. Ez esetben kezelőorvosa ellenőrzi a vércukorszintjét a Kventiax SR-kezelés alatt.
- tudomása van róla, hogy valaha lecsökkent a fehérvérsejtszáma (más gyógyszerek hatására vagy egyéb ok miatt).
- Ön demenciában (agyi funkcióvesztésben) szenvedő idős beteg. Ez esetben nem szedheti a Kventiax SR retard tablettát, mert a gyógyszerek azon csoportja, ahova a Kventiax SR is tartozik, emelheti a sztrók, vagy néhány esetben a halálozás kockázatát demenciában szenvedő idős betegeknél.
- ha időskorú és Parkinson-kórban/parkinzonizmusban szenved.
- Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése (trombózisa, embóliája) volt, vagy az ehhez hasonló gyógyszerek alkalmazását követően vérrögösödés alakult ki.
- valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy éjszakai alvás közben rövid időre abbamarad a légzése (alvási apnoe), és ha olyan gyógyszereket szed, amelyek lassítják a normális agyműködést (nyugtatók).
- valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy nem tudja teljesen kiüríteni a hólyagját (vizeletretenció), prosztata megnagyobbodása, bélelzáródása van vagy megemelkedett a nyomás a szemében. Ezeket az állapotokat néha bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan egyéb gyógyszerek idézik elő (ún. antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.
- kórtörténetében alkohollal vagy kábítószerrel kapcsolatos visszaélés szerepel.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket tapasztalja a Kventiax SR retard tabletta bevétele után:
- láz, súlyos izommerevség, verejtékezés vagy tudatállapot-változás ("neuroleptikus malignus szindróma" nevű betegség). Azonnali kezelésre lehet szüksége.
- akaratlan izommozgások, különösen az arc és a nyelv esetén.
- szédülés vagy súlyos aluszékonyság. Ez növelheti a véletlen sérülések (elesés) kockázatát az idős betegeknél.
- Epilepsziás roham.
- Hosszantartó, fájdalmas hímvessző merevedés (priapizmus).
- ha gyors és szabálytalan a szívverése, főként ha ez pihenés közben is fennáll, szívdobogásérzést (palpitáció), légzési problémát, mellkasi fájdalmat vagy indokolatlan fáradtságérzést tapasztal. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja a szívműködését, és ha szükséges, sürgősséggel kardiológus szakorvoshoz irányítja.

Ezeket az állapotokat ez a gyógyszercsoport okozhatja.

Amint lehetséges, tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket tapasztalja:
- Láz, influenzaszerű tünetek, torokfájás vagy más fertőzés, mivel ezek a nagyon alacsony fehérvérsejtszám következményei lehetnek, és a Kventiax SR-kezelés leállítását és/vagy kezelést igényelhetnek.
- Állandó hasi fájdalommal járó vagy kezelésre nem reagáló székrekedés, mivel ezek súlyosabb bélelzáródáshoz vezethetnek.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása
Ha Ön depresszióval járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek a kezelés első, kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet. Ezek a gondolatok még fel is erősödhetnek, ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer szedését.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatok adatai szerint a depresszióban szenvedő 25 év alatti fiatal felnőtteknél gyakrabban fordultak elő önkárosítással, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy menjen azonnal kórházba. Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy az Ön depressziója súlyosbodik, vagy aggódnak az Ön magatartásában bekövetkező változások miatt.

Súlyos, bőrt érintő nemkívánatos reakciók
Nagyon ritkán súlyos, életveszélyes vagy halálos kimenetelű, bőrt érintő nemkívánatos reakciókat jelentettek ezekkel a gyógyszerekkel végzett kezeléssel összefüggésben. Ezek általában a következőképpen jelentkeznek:
• Stevens-Johnson-szindróma, kiterjedt bőrkiütés hólyagos és hámló bőrrel, főként a száj, orr, szemek és nemi szervek környékén.
• Toxikus epidermális nekrolízis, sokkal súlyosabb állapot, erősen hámló bőrrel.
• Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrkiütés (DRESS szindróma), influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal és rendellenes vérvizsgálati eredményekkel (beleértve a megemelkedett fehérvérsejtszámot (eozinofília) és májenzimszinteket).
• "Akut generalizált exantémás pusztulózis (AGEP)", gennyes váladékkal telt kis hólyagok.
• Bőrkiütés szabálytalan alakú viszkető és vörös foltokkal (eritéma multiforme).

Hagyja abba a Kventiax SR szedését, ha ezek a tünetek kialakulnak, és azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget.

Testtömeg-növekedés
A Kventiax SR-t szedő betegeknél testtömeg-növekedést figyeltek meg. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőrizni kell az Ön testtömegét.

Gyermekek és serdülők
A Kventiax SR retard tabletta alkalmazása nem javasolt 18 év alatti gyermekek és serdülők kezelésére.

Egyéb gyógyszerek és a Kventiax SR retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne szedje a Kventiax SR retard tablettát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- HIV-kezelésre szolgáló gyógyszerek
- azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre)
- eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre)
- nefazodon (depresszió ellen)

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- epilepszia elleni gyógyszerek (például fenitoin, karbamazepin)
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek
- barbiturátok (álmatlanság ellen)
- tioridazin vagy lítium (egyéb antipszichotikumok)
- olyan gyógyszerek, amelyeknek hatása van a szívverésre, például az elektrolit-egyensúlyt megbontó gyógyszerek (alacsony kálium- vagy magnéziumszint), mint pl. a diuretikumok (vízhajtó tabletták) vagy bizonyos antibiotikumok (fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek)
- olyan gyógyszerek, amelyek székrekedést okozhatnak
- bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan gyógyszerek (úgynevezett antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná bármely felsorolt gyógyszer szedését.

A Kventiax SR retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- A Kventiax SR retard tabletta hatására az étkezés hatással lehet, ezért a gyógyszer bevétele és az étkezés között legalább egy órának kell eltelnie.
- Alkohol egyidejű fogyasztását kerülje. A Kventiax SR retard tabletta és az alkohol együttes hatása álmosságot okoz.
- Ne igyon grépfrútlevet, amíg Kventiax SR retard tablettát szed. Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség alatt nem szabad szednie a Kventiax SR retard tablettát, csak ha kezelőorvosával megbeszélte.
Ha Ön szoptat, nem szabad szednie a Kventiax SR retard tablettát.

Elvonási tünetek jelentkezhetnek azon anyák újszülötteinél, akik a terhesség alatt Kventiax SR retard tablettát szedtek. Ha az anya a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) alkalmazta a Kventiax SR retard tablettát, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Kventiax SR retard tabletta álmosságot okozhat. Ne vezessen, és ne kezeljen gépeket, amíg nem tudja, hogyan hat Önre ez a készítmény.

A Kventiax SR retard tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz, amely a cukrok egy fajtája. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Kventiax SR 50 mg retard tabletta:
Ez a gyógyszer 8,44 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz retard tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 0,42%-ának felnőtteknél.
Kventiax SR 150 mg retard tabletta:
Ez a gyógyszer 14,53 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz retard tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 0,73%-ának felnőtteknél.
Kventiax SR 200 mg retard tabletta:
Ez a gyógyszer 19,38 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz retard tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 0,97% -ának felnőtteknél.
Kventiax SR 300 mg retard tabletta
Ez a gyógyszer 29,06 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz retard tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,45%-ának felnőtteknél.

A készítmény hatása a vizeletvizsgálat eredményére
A Kventiax SR retard tabletta alkalmazása mellett előfordulhat, hogy a vizeletből végzett gyógyszerkimutatás során egyes teszteljárások pozitív eredményt mutathatnak a metadonra és bizonyos, a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerekre, az ún. triciklusos antidepresszánsokra akkor is, ha nem szedi ezeket a gyógyszereket. Az eredmények igazolására specifikusabb teszteljárás alkalmazása ajánlott.


3. Hogyan kell szedni a Kventiax SR retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kezdőadagot kezelőorvosa határozza meg. A fenntartó adag (napi adag) az Ön betegségétől és szükségleteitől függ, de általában 150 és 800 mg között van.
- A tablettát naponta egyszer kell bevenni.
- A tablettát nem szabad elvágni, összerágni vagy összetörni.
- A tablettát egészben, vízzel nyelje le.
- Lehetőleg éhgyomorra vegye be a tablettát (legalább egy órával étkezés előtt vagy lefekvéskor. Kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy mikor).
- Ne igyon grépfrútlevet, amíg Kventiax SR retard tablettát szed. Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.
- Ne hagyja abba a tabletták szedését akkor sem, ha jobban érzi magát, hacsak a kezelőorvos így nem rendelkezik.

Májproblémák
Ha májproblémái vannak, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.

Idősek
Ha Ön időskorú, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Kventiax SR retard tablettát nem szabad 18 év alatti gyermeknél és serdülőknél alkalmazni.

Ha az előírtnál több Kventiax SR retard tablettát vett be
Ha az előírtnál több Kventiax SR retard tablettát vett be, álmosságot, szédülést érezhet, vagy rendellenes szívverést tapasztalhat. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy menjen azonnal a legközelebbi kórházba. Vigye magával a készítményt!

Ha elfelejtette bevenni a Kventiax SR retard tablettát
Ha kihagy egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, kivéve, ha már közeledik a következő adag bevételének ideje.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Kventiax SR retard tabletta szedését
Amennyiben hirtelen megszakítja a Kventiax SR szedését, előfordulhat, hogy nem tud aludni (álmatlanság), hányingere lehet, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés vagy ingerlékenység jelentkezhet. A kezelés megszakítása előtt kezelőorvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- Szédülés (eleséshez vezethet), fejfájás, szájszárazság
- Álmosság-érzés (ez a Kventiax SR retard tabletta-kezelést folytatva idővel elmúlhat) (eleséshez vezethet)
- Megvonási tünetek (a kezelés abbahagyásakor jelentkeznek): álmatlanság, hányinger, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés, ingerlékenység. Fokozatos, legalább 1-2 hétig tartó megvonás javasolt.
- Testtömeg-növekedés
- Rendellenes izommozgások, nehézség az izommozgások indításakor, izomremegés, nyugtalanság-érzés, fájdalom nélküli izommerevség
- Egyes vérzsírok szintjének emelkedése (lipidszint emelkedés, mint pl. trigliceridek és összkoleszterin szint)

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyors szívverés
- Szívdobogás-érzés, a szívverés kimaradásának érzése
- Székrekedés, emésztési zavar
- Gyengeségérzés
- A kéz és a láb megduzzadása
- Alacsony vérnyomás felálláskor. Ez szédülést vagy ájulást okozhat (eleséshez vezethet).
- Vércukorszint-emelkedés
- Homályos látás
- Rendellenes álmok, rémálmok
- Étvágynövekedés
- Ingerlékenység
- Beszédzavarok
- Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, a depresszió súlyosbodása
- Nehézlégzés
- Hányás (főként időseknél)
- Láz
- A pajzsmirigy-hormonok szintjének változása a vérben
- Bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése
- Bizonyos májenzimek szintjének emelkedése a vérben
- A prolaktin hormon szintjének emelkedése a vérben. A megemelkedett prolaktinszint ritka esetekben a következőkhöz vezethet:
-- Mellduzzadás és váratlan tejtermelődés nőknél és férfiaknál egyaránt.
-- Nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Epilepsziás roham
- Allergiás reakciók, beleértve a kiemelkedő duzzanatokat, a bőr feldagadását és a száj körüli duzzanatot
- Kellemetlen érzés a lábakban ("nyugtalan láb" szindróma)
- Nyelési nehézség
- Akaratlan mozgások - főleg az arcon és nyelven
- Szexuális zavarok
- Cukorbetegség
- Az EKG-n látható eltérések a szív elektromos tevékenységében (QT-szakasz megnyúlás)
- A normálisnál alacsonyabb pulzusszám (bradikardia), amely a kezelés kezdetén jelentkezhet, és amely alacsony vérnyomással és ájulással járhat
- Vizeletürítési nehézségek
- Rövid, átmeneti eszméletvesztés (eleséshez vezethet)
- Orrdugulás
- A vörösvértestek, vérlemezkék, egyes fehérvérsejtek számának csökkenése
- A vér nátriumszintjének csökkenése
- A már meglévő cukorbetegség súlyosbodása

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Magas testhőmérséklettel (lázzal), izzadással, álmossággal és gyengeséggel járó tünetegyüttes (neuroleptikus malignus szindróma nevű betegség)
- A bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság)
- Májgyulladás (hepatitisz)
- Hosszantartó, fájdalmas hímvessző merevedés (priapizmus)
- Mellduzzadás, váratlan tejcsorgás (galaktorrea)
- Menstruációs zavarok
- Vérrögképződés a vénákban, különösen a lábakban (tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége), amely a véráram útján tovább sodródhat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget!
- Alvajárás (járkálás, beszélés, evés vagy egyéb aktvitás alvó állapotban)
- Alacsony testhőmérséklet (hipotermia)
- Hasnyálmirigy-gyulladás
- A metabolikus szindrómának nevezett állapot, amelyben a következők közül 3 vagy több fennáll Önnél: has körüli elhízás, a "jó koleszterin" (HDL) szintjének csökkenése, a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjének emelkedése, magas vérnyomás és vércukorszint-emelkedés.
- Láz, influenzaszerű tünetek, torokfájás vagy más fertőzések együttes előfordulása nagyon alacsony fehérvérsejtszám mellett (agranulocitózis)
- Bélelzáródás
- A vér kreatin-foszfokináz (az izmokból származó anyag) szintjének emelkedése

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Súlyos bőrkiütés, hólyagok, vörös foltok a bőrön.
- Súlyos allergiás reakció (anafilaxia), ami légzési nehézséget okozhat vagy sokk alakulhat ki.
- A bőr hirtelen felduzzadása, általában a szem és az ajkak körül, valamint a torokban (angioödéma).
-- A szem, a száj és a nemi szervek körüli súlyos bőrfelhólyagosodással járó állapot (Stevens-Johnson-szindróma). Lásd 2. pont.
- Az antidiuretikus hormon (a vesében fokozza a vízvisszatartást) kiválasztásának zavara.
- Az izomrostok lebomlása és izomfájdalom (rabdomiolízis)

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Bőrkiütés szabálytalan alakú vörös foltokkal (eritéma multiforme). Lásd 2. pont.
- Hirtelen megjelenő kipirosodott bőrterületek, amelyeket kis hólyagok borítanak (fehér/sárga gennyes váladékkal telt kis hólyagok, amit "akut generalizált exantémás pusztulózis (AGEP)" betegségnek neveznek). Lásd 2. pont.
- Súlyos, hirtelen fellépő allergiás reakció lázzal, amely a bőr felhólyagosodásával és lehámlásával jár (toxikus epidermális nekrolízis). Lásd 2. pont.
- Eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrkiütés (DRESS szindróma), influenzaszerű tünetek kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal és rendellenes vérvizsgálati eredményekkel (beleértve a megemelkedett fehérvérsejtszámot (eozinofília) és májenzimszinteket). Lásd 2. pont.
- Elvonási tünetek jelentkezhetnek azon anyák újszülötteinél, akik a terhesség alatt Kventiax SR retard tablettát szedtek.
- Agyi érkatasztrófa (sztrók).
- A szívizom rendellenessége (kardiomiopátia)
- A szívizom gyulladása (miokarditisz)
- A vérerek gyulladása (vaszkulitisz), gyakran kis piros vagy lila dudorokkal kísért bőrviszketéssel

Az a gyógyszercsoport, amelyhez a Kventiax SR retard tabletta tartozik, szívritmuszavarokat okozhat, amelyek súlyosak és súlyos esetekben halálosak is lehetnek.

Néhány mellékhatás csak vérvizsgálattal állapítható meg. Ide tartozik bizonyos zsírok (trigliceridek és összkoleszterin) szintjének vagy a vércukorszintnek a változása, a pajzsmirigyhormonok szintjének változása, a májenzimek szintjének emelkedése, bizonyos típusú vérsejtek számának csökkenése, a vörösvértestek számának csökkenése, a kreatin-foszfokináz (az izmokból származó anyag) szintjének emelkedése, a nátriumszint csökkenése és a prolaktin nevű hormon szintjének emelkedése. A prolaktinszint-emelkedés a következőket eredményezheti:
- mellduzzadás, tejcsorgás nőknél és férfiaknál egyaránt
- nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés

Kezelőorvosa időről időre kérni fogja az Ön vérvizsgálatát.

Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Ugyanazok a mellékhatások fordulhatnak elő gyermekeknél és serdülőknél, mint felnőtteknél. A következő mellékhatások csak gyermekeknél és serdülőknél jelentkeztek, vagy náluk nagyobb gyakorisággal fordultak elő, mint a felnőtteknél.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- A prolaktin nevű hormon vérszintjének emelkedése. Ez ritkán a következőket okozhatja:
-- mellduzzadás és váratlan tejtermelődés lányoknál és fiúknál egyaránt
-- lányoknál a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés
- Étvágynövekedés
- Hányás
- Rendellenes izommozgások, nehézség az izommozgások indításakor, izomremegés, nyugtalanságérzés, fájdalom nélküli izommerevség
- Vérnyomás-emelkedés

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyengeségérzés, átmeneti eszméletvesztés (eleséshez vezethet)
- Orrdugulás
- Ingerlékenység.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Kventiax SR retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Kventiax SR 50 mg retard tabletta:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

Kventiax SR 150 mg, 200 mg, 300 retard tabletta
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kventiax SR retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a kvetiapin.
Kventiax SR 50 mg retard tabletta:
50 mg kvetiapint tartalmaz (kvetiapin-hemifumarát formájában) retard tablettánként.
Kventiax SR 150 mg retard tabletta:
150 mg kvetiapint tartalmaz (kvetiapin-hemifumarát formájában) retard tablettánként.
Kventiax SR 200 mg retard tabletta:
200 mg kvetiapint tartalmaz (kvetiapin-hemifumarát formájában) retard tablettánként.
Kventiax SR 300 mg retard tabletta:
300 mg kvetiapint tartalmaz (kvetiapin-hemifumarát formájában) retard tablettánként.

- Egyéb összetevők:
Kventiax SR 50 mg retard tabletta egyéb összetevői:
tablettamag: hipromellóz (4000 mPas), hipromellóz (100 mPas), laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, nátrium-citrát-dihidrát és magnézium-sztearát a tablettamagban
tabletta bevonat: hipromellóz (5 cP), titán-dioxid (E171), makrogol 400. Lásd 2. pont - "A Kventiax SR laktózt és nátriumot tartalmaz".
Kventiax SR 150 mg, 200 mg, 300 retard tabletta egyéb összetevői:
tablettamag: hipromellóz (4000 mPas), hipromellóz (100 mPas), laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, dinátrium-foszfát-dihidrát és magnézium-sztearát.
tabletta bevonat: polivinil-alkohol, titán-dioxid (E171), makrogol (PEG 3000), talkum, sárga vas-oxid (E172) vörös vas-oxid (E 172) - csak a 150 mg-os retard tablettában. Lásd 2. pont - "A Kventiax SR laktózt és nátriumot tartalmaz".

Milyen a Kventiax SR retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kventiax SR 50 mg retard tabletta:
Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán kissé domború felületű, metszett élű filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "50" jelöléssel.
Kventiax SR 150 mg retard tabletta:
Rózsaszínes narancssárga, mindkét oldalán domború, metszett élű filmtabletta.
Kventiax SR 200 mg retard tabletta:
Sárgásbarna, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta.
Kventiax SR 300 mg retard tabletta:
Világos barnássárga, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta.

10×, 30×, 50×, 60×, 90× és 100× OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!