A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

L-THYROXIN HENNING 50 µg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

levothyroxine sodium

levothyroxine sodium 50 µg tabletta

  • H - SYSTEMÁS HORMONKÉSZÍTMÉNYEK, A NEMI HORMONOK ÉS INSULIN KIVÉTELÉVEL
  • H03 - PAJZSMIRIGY-TERÁPIA
  • H03A - PAJZSMIRIGY-KÉSZÍTMÉNYEK
  • H03AA - Pajzsmirigy-hormonok
  • H03AA01 - Levothyroxine natrium

Kiegészítő információ

hirdetés

L-THYROXIN HENNING 50 µg tabletta 100x

100x

V

721 Ft

OGYI-T-1417/03

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az L-Thyroxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az L-Thyroxin tabletta hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon, amely a pajzsmirigy betegségének és működési zavarának a kezelésére szolgál. Hatása megegyezik a természetes módon termelődő pajzsmirigyhormonéval.
Az L-Thyroxin alkalmazandó:
- jóindulatú golyva kezelésére normál működésű pajzsmirigy esetén;
- golyva kiújulásának megelőzésére műtét után;
- a természetes pajzsmirigyhormon pótlására, amikor az Ön pajzsmirigye nem termel megfelelő mennyiséget;
- pajzsmirigydaganat esetén, a daganat növekedésének megakadályozására;
- a pajzsmirigyhormonszint beállítására, amikor a hormontúltermelődést úgynevezett antitireoid gyógyszerrel kezelik;
- a pajzsmirigyműködés vizsgálatakor.


2. Tudnivalók az L-Thyroxin tabletta szedése előtt

Ne alkalmazza az L-Thyroxin tablettát,
- ha allergiás a levotiroxin-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- a mellékvesekéreg, az agyalapi mirigy kezeletlen működészavara vagy a pajzsmirigyhormon extrém fokú túltermelődése (úgynevezett tireotoxikózis) esetén;
- akut szívinfarktus (miokardiális infarktus),
- akut szívizomgyulladás (miokarditisz)
- a szívfalak akut gyulladása (pankarditisz) esetén.

Ne szedje együtt az L-Thyroxin tablettát pajzsmirigyműködést gátló gyógyszerekkel, ha Ön várandós (lásd később a "Terhesség és szoptatás" című részt).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az L-Thyroxin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az L-Thyroxin tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha fennáll Önnél az alábbiakban felsorolt szívbetegségek bármelyike:
- elégtelen véráramlás a szívet ellátó vérerekben (angina pektorisz);
- szívelégtelenség, vagy ha korábban már volt szívinfarktusa;
- gyors és szabálytalan szívritmus (pulzus);
- magasvérnyomás-betegség;
- zsírlerakódások az artériákban (arterioszklerózis).

Mielőtt Ön elkezdené az L-Thyroxin tabletta szedését, vagy úgynevezett pajzsmirigy szuppressziós tesztet végeznének Önnél, orvosi vizsgálaton kell átesnie. Az L-Thyroxin szedése során a pajzsmirigyhormonok szintjének gyakori ellenőrzése szükséges. Amennyiben kétségei vannak afelől, hogy a fenti állapotok valamelyike fennáll-e Önnél, vagy nem kap kezelést, forduljon kezelőorvosához.

Kezelőorvosa ellenőrzi, hogy fennáll-e Önnél
- a mellékvesekéreg vagy az agyalapi mirigy működészavara;
- a pajzsmirigy működészavara, melyhez a pajzsmirigyhormon szabályozatlan túltermelődése társul (pajzsmirigy-autonómia).
Ezeket az állapotokat kezelni kell, mielőtt Ön elkezdené szedni az L-Thyroxin tablettát, vagy pajzsmirigy szuppressziós teszt elvégzésére kerülne sor.

Beszéljen kezelőorvosával, ha
- Ön menopauzában vagy menopauzát követő állapotban van, ilyenkor a kezelőorvosának rendszeresen kell ellenőriznie a pajzsmirigyműködését a csontritkulás veszélye miatt, és a levotiroxin adagját a lehető legkisebb adagra fogja csökkenteni.
- Ön az egyik levotiroxin-tartalmú gyógyszer szedéséről egy másikra áll át. A készítmények hatása kissé eltérő lehet, így az átmeneti időszakban a laborvizsgálati eredmények szorosabb ellenőrzésre és az adag módosítására lehet szükség, ezért feltétlenül szóljon kezelőorvosának, ha bármilyen mellékhatást észlel ebben az átmeneti időszakban.
- Ön idős, golyvás, illetve, ha normál pajzsmirigy-működésű beteg, de korábban már volt szívinfarktusa, vagy angina pektoriszban, szívelégtelenségben vagy szívritmuszavarban (szapora szívverés, tahikardia) szenved.
- Ön a levotiroxin-kezeléssel egyidejűleg más, a pajzsmirigy működését befolyásoló gyógyszereket is szed (például amiodaron, imatinib, szunitinib, nagy adagban alkalmazott szalicilátok és furoszemid). Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeresen fogja ellenőrizni pajzsmirigyműködését (lásd az "Egyéb gyógyszerek és az L-Thyroxin tabletta" című részt).
- Az Ön kórtörténetében epilepszia szerepel, mivel ilyen esetekben nagyobb a görcsrohamok kialakulásának kockázata.
- Allergiás reakció jelentkezése esetén (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy egészségügyi szakemberhez, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán.
- Ha pajzsmirigyhormon szintjének ellenőrzése céljából laboratóriumi vizsgálatra készül, tájékoztatnia kell kezelőorvosát és/vagy a laboratóriumi személyzetet, hogy biotint (más néven H-vitamint, B7-vitamint vagy B8-vitamint) szed vagy szedett a közelmúltban. A biotin befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A vizsgálattól függően az eredmény tévesen magas vagy tévesen alacsony lehet a biotin hatására. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa arra kéri Önt, hogy hagyja abba a biotin szedését a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése előtt. Azt is tudnia kell, hogy az esetlegesen szedett egyéb készítmények, mint például a multivitaminok vagy a haj-, bőr- és körömerősítő táplálékkiegészítők is tartalmazhatnak biotint. Ez befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát és/vagy a laboratórium személyzetét, ha ilyen készítményeket szed (kérjük, vegye figyelembe az "Egyéb gyógyszerek és az L-Thyroxin tabletta" részben szereplő információkat).

További információk:
Fennálló mellékvese-elégtelenségben vagy az agyalapi mirigy rendellenes működése esetén a pajzsmirigyhormon-pótló kezelés kiválthatja a mellékvese-elégtelenség azonnali rosszabbodását.

A nagyon alacsony születési súlyú koraszülötteknél a levotiroxin-kezelés megkezdésekor rendszeresen ellenőrizni fogják a vérnyomást, mivel előfordulhat a vérnyomás gyors csökkenése (keringés-összeomlás néven ismert).
A levotiroxin növelheti a szervezetben a mellékvese által termelt hormon, a kortizol igényét, amit a fejletlen mellékvese nem tud kielégíteni, ezért annak elégtelen működéséhez vezethet.

A pajzsmirigyhormonok testtömegcsökkentésre nem alkalmasak. A pajzsmirigyhormon szedése nem csökkenti a testtömeget, ha az Ön pajzsmirigyhormonszintje a normál tartományban van.
Amennyiben kezelőorvosa megkérdezése nélkül növeli az adagot, vagy egyidejűleg más pajzsmirigyhormont tartalmazó készítményt kezd el szedni, súlyos vagy akár életet veszélyeztető mellékhatások léphetnek fel (lásd 4. pont).

Egyéb gyógyszerek és az L-Thyroxin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, mert az L-Thyroxin tabletta befolyásolhatja ezek hatását:
- vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok): például metformin, glimepirid, glibenklamid és inzulin:
Az L-Thyroxin csökkentheti az Ön által szedett antidiabetikum hatását, ezért további vércukorszint-ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség, különösen az L-Thyroxin-kezelés bevezetésekor. Az L-Thyroxin tabletta szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett antidiabetikum adagjának módosítása.
- vérhígító gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a véralvadást, úgynevezett antikoagulánsok (kumarin-származékok):
Az L-Thyroxin tabletta fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását, és ezáltal megnövelheti a vérzés előfordulását, különösen idős betegeknél. A véralvadási értékek ellenőrzésére lehet szükség Önnél, az L-Thyroxin-kezelés bevezetésekor és a kezelés alatt. Az L-Thyroxin szedése során szükségessé válhat az Ön által szedett kumarin-tartalmú gyógyszer adagjának módosítása.

Tartsa be a javasolt várakozási időt az alábbi gyógyszerek bármelyikének szedése esetén:
- az epesavak megkötésére és a magas koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek (például a kolesztiramin, a kolesztipol, a polisztirol-szulfonát, a kalcium- és nátriumsók vagy a koleszevelam):
Az L-Thyroxin tablettát feltétlenül ezen gyógyszerek alkalmazása előtt 4-5 órával vegye be, mert ezek gátolhatják az L-Thyroxin bélből való felszívódását.
-- gyomorsav-túltermelés kezelésére adott gyógyszerek (antacidumok), a szukralfát (gyomor- és nyombélfekély kezelésére alkalmazott gyógyszer), egyéb alumíniumtartalmú gyógyszerek, vas-szulfát, kalcium-karbonát:
Az L-Thyroxin tablettát legalább 2 órával ezen gyógyszerek alkalmazása előtt vegye be, mert ezek csökkenthetik az L-Thyroxin hatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, vagy szedni tervezi, mert ezek csökkenthetik az L-Thyroxin hatását:
- propiltiouracil (pajzsmirigyműködést gátló gyógyszer);
- glükokortikoidok (allergiaellenes és gyulladásgátló gyógyszerek);
- béta-blokkolók (vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, melyeket a szívbetegségek kezelésében is alkalmaznak);
- szertralin (antidepresszáns);
- klorokin vagy proguanil (a malária megelőzésére vagy kezelésére alkalmas gyógyszer);
- rifampicin, karbamazepin, fenitoin, barbiturátok, és közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum, egy növényi gyógyszer) tartalmazó készítmények:
rifampicin (antibiotikum), karbamazepin (görcsrohamok kezelésére), fenitoin, (görcsroham és szívritmus-rendellenesség kezelésére alkalmazott gyógyszer), barbiturátok (görcsrohamok kezelésére és érzéstelenítésre használt gyógyszer, valamint bizonyos altatókban megtalálható) és közönséges orbáncfüvet tartalmazó készítmények (Hypericum perforatum; depresszió, izgatottság, alvászavarok esetén alkalmazott gyógynövény) csökkenthetik az L-Thyroxin hatását;
- ösztrogéntartalmú gyógyszerek, melyeket fogamzásgátlóként, illetve hormonpótló-kezelésként alkalmaznak a klimax során vagy azt követően;
- szevelamer (foszfát-kötő gyógyszer, amelyet krónikus veseelégtelenség kezelésére is használnak);
- úgynevezett tirozin-kináz-gátlók, például imatinib, szunitinib (daganatellenes és gyulladásgátló gyógyszerek);
- a protonpumpa-gátlók (mint például az omeprazol, ezomeprazol, pantoprazol, rabeprazol és lanzoprazol) a gyomor által termelt sav mennyiségének csökkentésére alkalmazzák, ami csökkentheti a levotiroxin felszívódását a belekből, és ezáltal csökkentheti annak hatását is. Ha Ön a protonpumpa-gátlóval történő kezelés alatt levotiroxint szed, kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön pajzsmirigyműködését, és adott esetben módosítania kell az L-Thyroxin adagját.
- orlisztát (elhízás elleni gyógyszer).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, vagy szedni tervezi, mert ezek fokozhatják az L-Thyroxin hatását:
- szalicilátok (fájdalom és láz csillapítására szolgáló gyógyszerek), különösen napi 200 mg-nál nagyobb adagban;
- dikumarol (véralvadásgátló gyógyszer);
- furoszemid nagy adagokban (250 mg) (vízhajtó gyógyszer);
- klofibrát (vérzsírszintet csökkentő gyógyszer).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, vagy szedni tervezi, mert ezek befolyásolhatják az L-Thyroxin hatását:
- ritonavir, indinavir, lopinavir (proteáz-gátlók, HIV-fertőzés kezelésére használatos gyógyszerek);
- amiodaron (szívritmuszavar kezelésére alkalmas gyógyszer, jódtartalma miatt befolyásolhatja a pajzsmirigy működését és aktivitását);
- ha szemaglutiddal (vércukorszintet csökkentő gyógyszer) együtt alkalmazza, befolyásolhatja a levotoroxin szintjét a szervezetében ezért szükség lehet a pajzsmirigyhormon szintjének rendszeres ellenőrzése, illetve az L-Thyroxin adagjának módosítása.

Ha Ön biotint szed vagy szedett a közelmúltban, tájékoztatnia kell kezelőorvosát és/vagy a laboratóriumi személyzetet, ha a pajzsmirigyhormon szintjének ellenőrzésére szolgáló laboratóriumi vizsgálatra készül. A biotin befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit (lásd Figyelmeztetések és óvintézkedések részt).

Amennyiben Önnél jódtartalmú kontrasztanyag alkalmazásával járó diagnosztikus tesztet vagy képalkotó vizsgálatot terveznek, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy L-Thyroxin tablettát szed, mert olyan injekciót kaphat, amely befolyásolja a pajzsmirigy működését.

Az L-Thyroxin tabletta egyidejű bevétele étellel
Közölje kezelőorvosával, ha szóját tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, különösen, ha módosítja a fogyasztott adagot. A szójatartalmú termékek csökkenthetik az L-Thyroxin bélből való felszívódását, illetve megnövelhetik a pajzsmirigyműködést befolyásoló hormon (TSH) szintjét, ezért a szójadiétán lévő betegeknél a pajzsmirigyhormon szintjének fokozott ellenőrzésére van szükség. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos a levotiroxin adagjának módosítását írja elő.

Ne igyon kávét az L-Thyroxin tabletta bevételével egyidejűleg, mert a kávé (koffein) csökkentheti a levotiroxin bélből történő felszívódását, és ezáltal csökkentheti annak hatékonyságát. Az L-Thyroxin tabletta bevétele után várjon legalább fél-egy órát mielőtt kávét inna. Levotiroxin-kezelés alatt ne változtasson "kávéfogyasztási szokásain" anélkül, hogy kezelőorvosa nem ellenőrizné és nem monitorozná szervezetében a levotiroxinszintet.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Amennyiben Ön terhes, folytassa az L-Thyroxin tabletta szedését. Beszéljen kezelőorvosával, mivel a gyógyszer adagjának módosítására lehet szükség.

Ha Ön a pajzsmirigyhormon-túltermelés gátlása érdekében egyszerre szed L-Thyroxin tablettát és valamely, a pajzsmirigyműködést gátló gyógyszert, kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy hagyja abba az L-Thyroxin tabletta szedését, amikor Ön terhes lesz.

Szoptatás
Amennyiben szoptat, kezelőorvosa tanácsának megfelelően folytassa az L-Thyroxin tabletta szedését. Az anyatejbe bejutó levotiroxin mennyisége annyira elenyésző, hogy semmilyen hatással nincs a szoptatott csecsemőre.

Termékenység
A pajzsmirigy alulműködése vagy túlzott működése valószínűleg hatást gyakorol a termékenységre. Ha Ön az L-Thyroxin tablettát a pajzsmirigy alulműködése miatt szedi, a gyógyszer adagját kezelőorvosa a pajzsmirigyhormon ellenőrzése során kapott eredmények alapján állapítja meg, mivel az alacsony adag valószínűleg nem eredményez javulást, a túladagolás pedig a pajzsmirigy túlzott működéséhez vezethet.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ugyanakkor, mivel a levotiroxin gyakorlatilag azonos a természetben előforduló pajzsmirigyhormonnal, az L-Thyroxin nagy valószínűséggel nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az L-Thyroxin tabletta nátriumot tartalmaz.
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.


3. Hogyan kell szedni az L-Thyroxin tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Ön által szedendő gyógyszer adagolását a kezelőorvosa állapítja meg a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumi tesztek eredményei alapján. Általában alacsony adaggal kell kezdeni, amelyet 2-4 hetenként emelni lehet az egyénileg meghatározott teljes adag eléréséig. A kezelés első heteiben Önnek laboratóriumi vizsgálatokon kell részt vennie az adag beállításának céljából.

Amennyiben gyermeke pajzsmirigy-alulműködéssel született, kezelőorvosa magasabb adagot ajánlhat, mert a gyors pótlás nagyon fontos.

Az ajánlott adagok az alábbi táblázatban láthatók. Alacsonyabb egyéni adag is elegendő lehet,
- ha Ön idősebb korú;
- ha Ön szívbetegségben szenved;
- ha Önnél súlyos fokú vagy hosszan tartó pajzsmirigy-alulműködés áll fenn,
- ha az Ön testtömege alacsony vagy nagyméretű strúmája van.
Az alkalmazás módja
Az L-Thyroxin tablettát szájon át kell szedni.
A teljes napi adagot reggel éhgyomorra, fél órával reggeli előtt, egészben (szétrágás nélkül), kevés folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni.
A gyógyszer hatóanyaga jobban felszívódik, ha éhgyomorra veszik be, mint étkezés előtt vagy után.

Gyermekek az L-Thyroxin teljes napi adagját legalább fél órával a napi első étkezés előtt kaphatják. Közvetlenül a felhasználás előtt törje össze a tablettát, keverje el kevés vízzel (10-15 ml), majd az oldatot további folyadékkal (5-10 ml) hígítva adja be a gyermeknek. A keveréket (oldatot) mindig frissen készítse el.

A kezelés időtartama
A kezelés időtartama a javallattól függően változhat. Ezért kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, mennyi ideig kell szednie a készítményt. A legtöbb beteg esetében a kezelés élethosszig tart.


Ha az előírtnál több L-Thyroxin tablettát vett be
Ha Ön az előírtnál több L-Thyroxin tablettát vett be, vagy ha Ön nem tolerálja az előírt adagolást (például ha gyorsan emelik az adagot), akkor a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző tünetek léphetnek fel Önnél (lásd 4. pont).
Azoknál a betegeknél, akiknek a betegsége az idegrendszert érinti, mint például az epilepszia, nagyon ritka esetben görcsrohamok fordulhatnak elő.
Ha ezek közül bármelyik előfordul Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni az L-Thyroxin tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha egy alkalommal elfelejtette bevenni a tablettát, akkor a következő alkalommal az orvos által előírt napi fenntartó adagnak megfelelő L-Thyroxin tablettát kell bevennie.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az L-Thyroxin tabletta hatóanyagával vagy egyéb összetevőjével szembeni túlérzékenység:

Az L-Thyroxin tabletta hatóanyagával vagy egyéb összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén a bőrt és a légzőrendszert érintő allergiás reakciók léphetnek fel a gyógyszer szedése során (a gyógyszer alkalmazása után azonnal vagy néhány napon belül), amelyek életveszélyesek is lehetnek. A tünetek között előfordulhat kiütés, viszketés, légzési nehézségek, légzéskimaradás, megduzzadt arc, száj, torok vagy nyelvduzzanat.
Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, vagy forduljon egészségügyi szakemberhez, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán
.

A levotiroxinnal kapcsolatos mellékhatások általában akkor alakulnak ki, ha Ön az előírtnál több L-Thyroxin tablettát vett be, vagy ha nem tolerálja az előírt adagolást (például ha gyorsan emelik az adagot).
Ilyen esetekben gyakori mellékhatásként a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző tünetek léphetnek fel, amelyek súlyosak, akár életveszélyesek lehetnek:
rendszertelen vagy gyors szívverés, mellkasi fájdalom, fejfájás, izomgyengeség vagy izomgörcs, kipirulás (az arc kimelegedése vagy vörösödése), láz, hányás, menstruációs zavarok, jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás különösen gyermekek esetében (szemnyomás fokozódással együtt járó megnövekedett nyomás a fejben), remegés, nyugtalanság, álmatlanság, verejtékezés, fogyás, hasmenés.

Ha a felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalja, forduljon kezelőorvosához.
Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy néhány napra felfüggeszti a kezelést, vagy csökkenti a napi adagot a mellékhatások megszűnéséig. (A panaszok általában megszűnnek az adagolás csökkentését, vagy a kezelés átmeneti felfüggesztését követően.)

Egyéb mellékhatások lehetnek:

Nagyon gyakori: (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- szívdobogásérzés

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- idegesség

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- ingerlékenység;
- bőrkiütés, csalánkiütés;
- csontritkulás a levotiroxin szupresszív (a pajzsmirigy túlműködését szabályozó) adagjainál, különösen a változókorban lévő nőknél elsősorban hosszú ideig tartó kezelés esetén;
- alacsony súlyú koraszülötteknél a keringés összeomlása;
- melegintolerancia.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az L-Thyroxin tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tabletta és az L-Thyroxin Henning 100 mikrogramm tabletta?
- A készítmény hatóanyaga:
- L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tabletta:
- 50 mikrogramm levotiroxin-nátrium tablettánként.

- L-Thyroxin Henning 100 mikrogramm tabletta:
- 100 mikrogramm levotiroxin-nátrium tablettánként.

- Egyéb összetevők: nátrium-karbonát, nátrium-tioszulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidrogénezett ricinusolaj, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz.

Milyen az L-Thyroxin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tabletta: fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalon bemetszéssel, a bemetszés bal oldalán "2", jobb oldalán "L" jelzéssel, a másik oldalon "2L" jelzéssel ellátva.

L-Thyroxin Henning 100 mikrogramm tabletta: fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalon bemetszéssel, a bemetszés bal oldalán "4", jobb oldalán "L" jelzéssel, a másik oldalon "4L" jelzéssel ellátva.

Csomagolás: 50 db, 84 db vagy 100 db tabletta átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!