Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LACOSAMID TEVA 100 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

lacosamide

Egyenértékűség:
lacosamide 100 mg filmtabletta
hirdetés

LACOSAMID TEVA 100 mg filmtabletta 56x OPA/Alu/PVC-alumínium buborékcsomagolás

Kiszerelés:

56x OPA/Alu/PVC-alumínium buborékcsomagolás

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

9 903 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-23308/03

Státusz
TB támogatás
array(3) { [0]=> string(280) "A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
Munkahely: Háziorvos - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 15 hónap - " [1]=> string(160) " Megkötés nélkül
Munkahely: Járóbeteg szakrendelés/Fekvőbeteg gyógyintézet - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat - " [2]=> string(36) " Gyermekneurológia, Neurológia" }
Eü. emelt

90%5a3SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Lacosamid Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Lacosamid Teva?
A Lacosamid Teva lakozamidot tartalmaz. Ez az epilepszia elleni gyógyszerek egy csoportjába tartozik. Ezeket a gyógyszereket az epilepszia kezelésére alkalmazzák.
- Ön azért kapja ezt a gyógyszert, hogy csökkenjen a görcsrohamainak száma.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Lacosamid Teva?
- A Lacosamid Teva 4 évesnél idősebb gyermekek és serdülők, valamint felnőttek esetén alkalmazható.
- A Lacosamid Teva-t az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagos generalizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére alkalmazzák.
- Az epilepszia ezen formájában a rohamok kezdetben az agynak csak az egyik oldalát érintik, később azonban nagyobb területekre terjedhetnek ki az agy mindkét oldalán.
- A Lacosamid Teva önmagában, vagy más epilepszia elleni gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.
2. Tudnivalók a Lacosamid Teva szedése előtt
Ne szedje a Lacosamid Teva-t
- ha allergiás a lakozamidra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha nem biztos benne, hogy allergiás-e, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával.
- ha egy bizonyos típusú szívritmuszavarban szenved, amit másod- vagy harmadfokú AV-blokknak hívnak.
Ne szedje a Lacosamid Teva-t, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben nem biztos benne, a gyógyszer szedésének megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lacosamid Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- Önnek öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai vannak. Antiepilepsziás gyógyszerekkel, például lakozamiddal kezelt, kevés betegnél önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok fordultak elő. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai jelentkeznének, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Önnek olyan szívbetegsége van, ami befolyásolja a szívverését, vagy Önnek gyakran lassú, gyors vagy szabálytalan a szívverése (például AV-blokk, pitvarremegés és pitvarlebegés).
- Súlyos szívbetegségben, például szívelégtelenségben szenved vagy volt már szívrohama.
- Ön gyakran szédül vagy elesik. A Lacosamid Teva szédülést okozhat, ami fokozhatja a baleseti sérülés, illetve az elesés kockázatát. Emiatt elővigyázatosnak kell lennie mindaddig, amíg hozzászokik a gyógyszer esetleges hatásaihoz.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy nem biztos benne), akkor a Lacosamid Teva szedése előtt beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
4 éves kor alatti gyermekek
A Lacosamid Teva 4 éves kor alatti gyermekek részére nem javasolt. Ennek az az oka, hogy még nem ismert, hogy hatni fog-e, és hogy biztonságos-e a Lacosamid Teva az ilyen korosztályú gyermekek számára.
Egyéb gyógyszerek és a Lacosamid Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi, szívre ható gyógyszerek bármelyikét szedi. Erre azért van szükség, mert a Lacosamid Teva is hatással van a szívműködésre:
- szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszerek;
- olyan gyógyszerek, melyek egy kardiológiai vizsgálat során (EKG vagy elektrokardiogram) megnyúlt PR-távolságot okozhatnak, mint például az epilepszia vagy fájdalom kezelésére alkalmazott karbamazepin, lamotrigin, pregabalin;
- szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség bizonyos típusainak kezelésére szolgáló gyógyszerek.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy nem biztos benne), akkor a Lacosamid Teva szedése előtt beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Arról is tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Ez azért szükséges, mert ezek a gyógyszerek gyengíthetik vagy erősíthetik a Lacosamid Teva szervezetére gyakorolt hatását:
- gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint a flukonazol, itrakonazol vagy ketokonazol,
- a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer, mint a ritonavir,
- bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint a klaritromicin, rifampicin,
- az enyhe szorongás és depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövény, az orbáncfű.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre (vagy nem biztos benne), akkor a Lacosamid Teva szedése előtt beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Lacosamid Teva egyidejű alkalmazása alkohollal
Legyen elővigyázatos, ne fogyasszon alkoholt, amíg a Lacosamid Teva-t szedi.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Lacosamid Teva alkalmazása terhesség vagy szoptatás ideje alatt nem ajánlott, mivel a Lacosamid Teva terhességre és a meg nem született gyermekre, illetve az újszülöttre gyakorolt hatásai nem ismertek. Továbbá az sem ismert, hogy a Lacosamid Teva bejut-e az anyatejbe. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha terhes vagy tervezi a terhességet; ő fog dönteni arról, hogy szedje-e a Lacosamid Teva-t.
Ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy először kezelőorvosával megbeszélné azt, mivel ez növelheti a görcsrohamai gyakoriságát. Betegségének romlása a magzatra is hatással lehet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogyan hat Önre a Lacosamid Teva. Erre azért van szükség, mert a Lacosamid Teva szédülést vagy látászavart okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Lacosamid Teva-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Lacosamid Teva alkalmazása
- A Lacosamid Teva-t naponta kétszer vegye be, egyszer reggel és egyszer este.
- Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban alkalmazza.
- A Lacosamid Teva tablettát egy pohár vízzel nyelje le.
- A Lacosamid Teva-t beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Kis adaggal fogja a kezelést kezdeni, majd kezelőorvosa több hét alatt növelni fogja azt. Ha eléri az Önnek megfelelő dózist, amit "fenntartó dózisnak" neveznek, azt követően minden nap ugyanazt a mennyiséget kell bevennie. A Lacosamid Teva-t hosszú távú kezelésként alkalmazzák. A Lacosamid Teva szedését addig folytassa, amíg kezelőorvosa azt nem mondja, hogy hagyja azt abba.
Mennyit kell bevenni?
Az alábbiakban felsorolásra kerülnek a különböző korcsoportokra és testsúlyokra vonatkozó, általánosan javasolt Lacosamid Teva dózisok. Kezelőorvosa ettől eltérő adagot is felírhat, amennyiben Önnek vese- vagy májbetegsége van.
Felnőttek, serdülők és 50 kg vagy annál nagyobb testsúlyú gyermekek
Ha a Lacosamid Teva-t önmagában szedi
A Lacosamid Teva szokásos kezdő dózisa naponta 50 mg, két adagra elosztva.
A Lacosamid Teva kezdő dózisa naponta 100 mg is lehet, két adagra elosztva.
Kezelőorvosa hetente 50 mg-mal megemelheti az Ön napi adagját, amíg Ön el nem éri a napi 100 és 300 mg közötti, úgynevezett fenntartó dózist, napi két adagra elosztva.
Ha a Lacosamid Teva-t más antiepilepsziás gyógyszerrel együtt szedi
A Lacosamid Teva szokásos kezdő dózisa naponta 50 mg, két adagra elosztva.
Kezelőorvosa megemelheti az Ön napi adagját hetente 50 mg-mal, amíg Ön el nem éri a napi 100 és 200 mg közötti, úgynevezett fenntartó dózist, napi két adagra elosztva.
Amennyiben az Ön testsúlya 50 kg vagy annál nagyobb, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a Lacosamid Teva-kezelést egyetlen, 200 mg-os "telítő" adaggal kezdi, amelyet körülbelül 12 órával később fenntartó adagolás elindítása követ.
Kevesebb, mint 50 kg testsúlyú gyermekek és serdülők
A dózis a beteg testsúlyától függ. Általában sziruppal fogják a kezelést kezdeni, és csak akkor fognak tablettára váltani, ha a betegek azt be tudják venni, és a különböző hatáserősségű tablettákkal be tudják állítani a megfelelő dózist. A leginkább megfelelő gyógyszerformát a kezelőorvos fogja felírni.
Ha az előírtnál több Lacosamid Teva-t vett be
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az előírtnál több Lacosamid Teva-t vett be. Ne próbálkozzon gépjárművezetéssel.
A következőket tapasztalhatja:
- szédülés,
- hányinger vagy hányás,
- görcsök (görcsrohamok), szívritmuszavarok, például lassú, gyors vagy szabálytalan szívverés, kóma vagy szapora szívveréssel és verejtékezéssel járó vérnyomásesés.
Ha elfelejtette bevenni a Lacosamid Teva-t
- Ha 6 órával mulasztotta el egy tervezett adag alkalmazását, vegye be, amint eszébe jut.
- Ha több mint 6 órával mulasztotta el a tervezett adag bevételét, akkor a kihagyott tablettát ne vegye be, inkább a következő olyan időpontban vegye be a Lacosamid Teva-t, amikor egyébként is tenné.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Lacosamid Teva szedését
- Ne hagyja abba a Lacosamid Teva szedését anélkül, hogy azt kezelőorvosával megbeszélné, mivel az epilepsziája visszatérhet vagy súlyosbodhat.
- Ha orvosa úgy dönt, hogy leállítja az Ön Lacosamid Teva-kezelését, tájékoztatni fogja Önt arról, hogyan csökkentse fokozatosan az adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
Az idegrendszeri mellékhatások, például a szédülés a "telítő" dózis alkalmazása után gyakrabban fordulhatnak elő.
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- Fejfájás
- Szédülés vagy hányinger
- Kettőslátás (diplopia).
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- Egyensúly megtartásával kapcsolatos problémák, a mozgások vagy a járás összehangolásának zavara, remegés (tremor), bizsergés (paresztézia) vagy izomgörcsök, zúzódásokat eredményező gyakori elesés
- A memóriával, a gondolkodással vagy a szavak megtalálásával kapcsolatos problémák, zavartság
- Gyors és nem kontrollálható szemmozgások (nisztagmus), homályos látás
- Forgó jellegű szédülés (vertigó), részegségérzés
- Hányás, szájszárazság, székrekedés, túlzott gázképződés a gyomorban vagy a bélben, hasmenés
- Csökkent tapintásérzés, illetve érzékenység, a szavak érthető kiejtésének zavara, figyelemzavar
- Zaj a fülben, pl. zúgás, csengés vagy sípolás
- Ingerlékenység, alvászavarok, depresszió
- Álmosság, fáradtság vagy gyengeség (aszténia)
- Viszketés, kiütés.
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- Lassú szívverés, szívdobogásérzés (palpitáció), szabálytalan pulzus vagy szívének elektromos aktivitásával kapcsolatos rendellenesség (vezetési zavar)
- Túlzottan jó közérzet, nem létező dolgok látása és/vagy hallása
- A gyógyszer szedésére kialakuló allergiás reakció, csalánkiütés
- A vérvizsgálatok kóros májfunkciót, májkárosodást mutathatnak
- Öngyilkossági vagy önkárosító gondolatok vagy öngyilkossági kísérlet; azonnal értesítse kezelőorvosát
- Düh vagy izgatottság
- Kóros gondolkodás vagy a valósággal való kapcsolat elvesztése
- Súlyos allergiás reakció, amely az arc, a torok, a kéz, a lábfej, a bokák vagy a lábszárak duzzanatát okozza
- Ájulás.
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Torokfájás, magas testhőmérséklet és a szokottnál gyakoribb fertőzések. A vérvizsgálatok bizonyos típusú fehérvérsejtek számának súlyos csökkenését (agranulocitózis) mutathatják
- Súlyos bőrreakció, mely magas testhőmérséklettel és egyéb influenzaszerű tünetekkel, az arcon jelentkező bőrkiütéssel, lázas, kiterjedt bőrkiütéssel, duzzadt mirigyekkel (nyirokcsomó-duzzanatok), a vérvizsgálatok a májenzimek szintjének emelkedését és bizonyos típusú fehérvérsejtek számának növekedését (eozinofilia) mutathatják
- Kiterjedt bőrkiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, főként a száj, az orr, a szem és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma) és egy súlyosabb forma, mely a testfelület több mint 30%-án okoz bőrhámlást (toxikus epidermális nekrolízis)
- Görcsroham.
További mellékhatások gyermekeknél
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 gyermeket érinthet
- A szokásosnál kevesebb étel fogyasztása
- Álmosság vagy erőtlenség
- Viselkedésbeli változás, a megszokottól eltérő viselkedés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lacosamid Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lacosamid Teva?
- A készítmény hatóanyaga a lakozamid.
Egy 50 mg-os filmtabletta 50 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy 100 mg-os filmtabletta 100 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy 150 mg-os filmtabletta 150 mg lakozamidot tartalmaz.
Egy 200 mg-os filmtabletta 200 mg lakozamidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz, hidroxipropilcellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon (A típus), magnézium-sztearát.
Filmbevonat: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum.
Az 50 mg-os filmtabletta tartalmazza még a következőket: vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).
A 100 mg-os filmtabletta tartalmazza még a következőket: sárga vas-oxid (E172), kinolinsárga (E104), narancssárga FCF (E110).
A 150 mg-os filmtabletta tartalmazza még a következőket: sárga vas-oxid (E172), narancssárga FCF (E110).
A 200 mg-os filmtabletta tartalmazza még a következőket: brillantkék FCF (E133), Ponceau 4R vörös (E124).
Milyen a Lacosamid Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Lacosamid Teva 50 mg filmtabletta
Rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán sima, másik oldalán "50" jelöléssel. Méretei körülbelül 9,7 mm × 4,3 mm.
Lacosamid Teva 100 mg filmtabletta
Sárga, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán sima, másik oldalán "100" jelöléssel. Méretei körülbelül 12,1 mm × 5,4 mm.
Lacosamid Teva 150 mg filmtabletta
Naracssárga, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán sima, másik oldalán "150" jelöléssel. Méretei körülbelül 14,0 mm × 6,6 mm.
Lacosamid Teva 200 mg filmtabletta
Kék, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán sima, másik oldalán "200" jelöléssel. Méretei körülbelül 15,6 mm × 7,8 mm.
A Lacosamid Teva 14 db, 56 db, 98 db, 112 db, 168 db, 200 db és 210 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, 14x1 db, 56x db 1 és 60x1 db tablettát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban, valamint 60 db, 100 db és 200 db tablettát tartalmazó tartályban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés