A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LANSOPTOL 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

lansoprazole

lansoprazol 15 mg kapszula

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A02 - SAVTERMELÉS ZAVARÁVAL JÁRÓ BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI
  • A02B - PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI
  • A02BC - Protonpumpa inhibitorok
  • A02BC03 - Lansoprazole
hirdetés

LANSOPTOL 15 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 28x (buborékfóliában)

28x (buborékfóliában)

V

1 159 Ft

OGYI-T-20064/03

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lansoptol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lansoptol gyomornedv-ellenálló kemény kapszula (a továbbiakban: Lansoptol) hatóanyaga a lanzoprazol, amely egy úgynevezett protonpumpa-gátló. A protonpumpa-gátlók csökkentik a gyomor által termelt sav mennyiségét.

A Lansoptolt a következő esetekben írhatja fel a kezelőorvosa felnőtteknek:
- Nyombél- vagy gyomorfekély kezelésére.
- Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) kezelésére.
- Reflux özofagitisz megelőzésére.
- Gyomorégés és a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlásának kezelésére.
- A Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzés kezelésére, antibiotikummal együtt adva.
- Nyombél- vagy gyomorfekély kezelésére vagy megelőzésére, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel (NSAID-al) hosszú ideig kezelt betegek esetében (a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket fájdalom és gyulladás kezelésére használják).
- Zollinger-Ellison szindróma kezelésére.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa más javallatban, vagy a betegtájékoztatóban szereplő adagolástól eltérő adagban írta fel Önnek a Lansoptolt. Kérjük, hogy kezelőorvosával egyeztetve szedje a gyógyszert.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 14 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Lansoptol szedése előtt

Ne szedje a Lansoptolt
- ha allergiás (túlérzékeny) a lanzoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lansoptol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kérjük, mondja el kezelőorvosának, ha súlyos májbetegsége van. Ilyenkor az orvos változtathat az adagoláson.

Kezelőorvosa Önnél egy további, úgynevezett endoszkópos vizsgálatot végzett vagy végezhet annak érdekében, hogy felmérje az Ön állapotát és/vagy kizárja a rosszindulatú betegség lehetőségét.

Ha a Lansoptol-kezelés közben hasmenés fordulna elő, azonnal szóljon orvosának, mert a Lansoptol kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenések előfordulását.

Ha kezelőorvosa a Lansoptol mellé további, Helicobacter pylori okozta fertőzés kezelésére szolgáló egyéb gyógyszert (antibiotikumot), vagy fájdalom illetve reumás betegségek kezelésére szolgáló gyulladáscsökkentő gyógyszert rendelt, kérjük, gondosan olvassa el ezen gyógyszerek betegtájékoztatóját is.

Ha hosszabb távon (1 évnél tovább) kell szednie a Lansoptolt, valószínűleg kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja állapotát. Minden alkalommal számoljon be neki bármilyen újonnan tapasztalt és különös tünetről, illetve körülményről.

A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Lansoptol, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt 1 évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy ha kezelőorvosa azt mondta, hogy fennáll Önnél a csontritkulás kockázata (például ha kortikoszteroidokat szed).

Beszéljen kezelőorvosával a Lansoptol szedése előtt:
- ha alacsony a szervezetében a B12-vitamin szintje vagy egyéb kockázati tényezők állnak fenn Önnél, amelyek alacsony B12-vitaminszintet okoznak, és tartósan Lansoptol kezelést kap. A többi savcsökkentő gyógyszerhez hasonlóan a Lansoptol is a B12-vitamin csökkent felszívódását okozhatja.
- ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
- ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt a Lansoptol-hoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén, a Lansoptol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Lansoptol kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának

Egyéb gyógyszerek és a Lansoptol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét azokról a gyógyszereiről, melyek az alábbi hatóanyagok bármelyikét tartalmazzák, mivel a Lansoptol befolyásolhatja ezek hatását:
- HIV-proteáz gátlók, mint az atazanavir és a nelfinavir (HIV-fertőzés kezelésére szolgál)
- metotrexát (autoimmun betegségek és daganatos betegségek kezelésére használják)
- ketokonazol, itrakonazol, rifampicin (fertőzések kezelésére)
- digoxin (szívbetegségek kezelésére)
- warfarin (véralvadásgátló gyógyszer)
- teofillin (asztma kezelésére)
- takrolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére)
- fluvoxamin (depresszió és más pszichiátriai kórképek kezelésére)
- savlekötők (gyomorégés, vagy a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszafolyásának kezelésére)
- szukralfát (fekélyek gyógyítására)
- Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére).

A Lansoptol egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A legkedvezőbb hatás elérése érdekében legalább 30 perccel étkezés előtt egy pohár vízzel kell bevenni a Lansoptolt.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lansoptolt szedő betegeknél a következő mellékhatások fordulhatnak néha elő: egyensúlyvesztés, forgó jellegű szédülés, fáradtság és látászavarok. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, legyen elővigyázatos, mert a reakciókészsége csökkenhet.

Egyedül Ön felelős azért, hogy eldöntse, megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy gépjárművet vezessen, illetve más, fokozott koncentrációt igénylő feladatot végezzen. Hatása vagy mellékhatásai miatt a gyógyszerszedés egyike azon tényezőknek, amik ronthatják az ilyen feladatok biztonságos végzéséhez szükséges képességeit.
Ezen hatások leírása a jelen tájékoztató más pontjaiban megtalálható.
A kellő útmutatás érdekében minden információt olvasson el ebben a betegtájékoztatóban.

Ha valamivel kapcsolatban bizonytalan, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

A Lansoptol szacharózt és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz kapszulánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Lansoptolt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A kapszulát egészben, egy pohár vízzel vegye be. Ha nehezen tudja lenyelni a kapszulát, az orvos más módokat javasolhat a kapszula bevételére. A kapszulát vagy annak tartalmát ne törje össze, illetve ne rágja szét, mert ez megakadályozza, hogy a gyógyszer megfelelően kifejtse hatását.

Amennyiben a Lansoptolt naponta egyszer szedi, próbálja meg minden nap ugyanabban az időben bevenni. A legjobb hatást akkor éri el, ha a Lansoptolt rögtön reggel beveszi.

Ha a Lansoptolt naponta kétszer szedi, az első adagot reggel, a másodikat este vegye be.

A Lansoptol adagja az Ön állapotától függ. A Lansoptol felnőttekre vonatkozó szokásos adagjait alább adjuk meg. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ettől eltérő adagot ír fel Önnek illetve arról is tájékoztatja, hogy az Ön kezelése mennyi ideig fog tartani.

Gyomorégés és a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaáramlásának kezelése: naponta egy 15 mg-os vagy egy 30 mg-os Lansoptol kapszula 4 héten át. Amennyiben panaszai 4 héten belül nem enyhülnek, keresse fel orvosát.

Nyombélfekély kezelése: naponta egy 30 mg-os Lansoptol kapszula, 2 héten át.

Gyomorfekély kezelése: naponta egy 30 mg-os Lansoptol kapszula, 4 héten át.

Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz): naponta egy 30 mg-os Lansoptol kapszula, 4 héten át.

Reflux özofagitisz hosszantartó megelőzése: naponta egy 15 mg-os Lansoptol kapszula. Kezelőorvosa ezt az adagot napi egy 30 mg-os Lansoptol kapszulára módosíthatja.

Helicobacter pylori okozta fertőzés kezelése: A szokásos adag egy 30 mg-os Lansoptol kapszula két különböző antibiotikummal együtt adva reggel és egy 30 mg-os Lansoptol kapszula két különböző antibiotikummal együtt adva este. A kezelést általában 7 napon át, minden nap meg kell ismételni.

Az ajánlott antibiotikum kombinációk a következők:
- 30 mg Lansoptol 250-500 mg klaritromicinnel és 1 g amoxicillinnel
- 30 mg Lansoptol 250 mg klaritromicinnel és 400-500 mg metronidazollal

Ha Önt azért kezelik fertőzés miatt, mert fekélye van, nem valószínű, hogy a fertőzés sikeres kikezelését követően a fekélye kiújul. Ahhoz, hogy a gyógyszer a legjobb hatást fejtse ki, mindig a megfelelő időben vegye be, és ne hagyjon ki egy adagot sem.

Nyombél- vagy gyomorfekély kezelése, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel hosszú ideig kezelt betegek esetében: naponta egy 30 mg-os Lansoptol kapszula, 4 héten át.

Nyombél- vagy gyomorfekély megelőzése, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerrel hosszú ideig kezelt betegek esetében: naponta egy 15 mg-os Lansoptol kapszula. Kezelőorvosa ezt az adagot napi egy 30 mg-os Lansoptol kapszulára módosíthatja.

Zollinger-Ellison-szindróma kezelése: a szokásos kezdő adag naponta két 30 mg-os Lansoptol kapszula, amit attól függően, hogy Ön hogy reagál a Lansoptol-kezelésre, az orvos később az Önnek legmegfelelőbb adagra módosíthat.

Alkalmazása gyermekeknél
A Lansoptol gyermekeknek nem adható.

Ha az előírtnál több Lansoptolt vett be
Ha az előírtnál több Lansoptolt vett be, kérjen azonnal orvosi segítséget.

Ha elfelejtette bevenni a Lansoptolt
Amennyiben egy adagot elfelejtett bevenni, pótolja azt, amint eszébe jut, kivéve akkor, ha a következő adag bevételének ideje már közel van. Ha ez a helyzet, akkor ne vegye be a kimaradt adagot, hanem folytassa a gyógyszer szedését a szokásos adagolás szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lansoptol szedését
Ne hagyja abba a kezelést, még akkor sem, ha panaszai enyhültek. Előfordulhat, hogy állapota még nem teljesen jött helyre, így ha abbahagyja a kezelést, a betegség kiújulhat.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás, szédülés
- hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, székrekedés, bélgáz-képződés, száj- illetve torokszárazság és fájdalom, jóindulatú gyomorpolipok
- eltérések a májműködést ellenőrző vizsgálat értékeiben
- bőrkiütés, viszketés
- fáradtság

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérkép-változás
- depresszió
- ízületi- vagy izomfájdalom
- folyadékgyülem vagy duzzanat

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérszegénység (sápadtság)
- álmatlanság, hallucináció, zavartság
- nyugtalanság, forgó jellegű szédülés, álérzékelés (mintha hangyák másznának az ember bőrén), álmosság, remegés
- látászavarok
- a nyelv gyulladása (glosszitisz), kandidiázis (gombafertőzés, mely a bőrt vagy a nyálkahártyát érintheti), hasnyálmirigy-gyulladás, ízérzékelési zavar
- májgyulladás (a bőr vagy a szem sárgás elszíneződése jelezheti)
- bőrreakciók, pl. égő, bizsergő érzés a bőr alatt, bőrbevérzés, a bőr kivörösödése, hajhullás, fényérzékenység
- veseproblémák
- emlőduzzanat férfiaknál
- láz, fokozott izzadás, angioödéma, étvágytalanság, impotencia. Azonnal keresse fel orvosát, ha az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint az arc, a nyelv vagy a garat duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés és légzési nehézség.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A Lansoptol nagyon ritkán a fehérvérsejtek számának csökkenését okozza, melynek következtében az Ön ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben csökken. Lázzal vagy súlyos közérzetromlással járó fertőzés, illetve helyi fertőzésre utaló tünetekkel, úgymint torok-, garat- vagy szájnyálkahártya-gyulladással, vagy húgyúti panaszokkal járó láz megjelenésekor azonnal forduljon orvosához. Ilyen esetben vérvizsgálatot kell végezni az esetleges fehér vérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kiderítése érdekében.
- vastagbélgyulladás (kolitisz), szájnyálkahártya-gyulladás
- nagyon súlyos, a bőr kivörösödésével, hólyagosodásával, súlyos gyulladásával és hámlással járó bőrreakciók.
- súlyos túlérzékenységi reakciók, beleértve a sokkot is. A túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek: láz, bőrkiütés, duzzanat és néha vérnyomásesés.
- eltérés bizonyos vizsgálati értékekben, pl. nátrium-, koleszterin- és trigliceridszint.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Lansoptolt, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzusszám. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.
- vizuális hallucináció.
- kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lansoptolt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A gyógyszer a tartály felbontása után 4 hónapon belül használható fel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lansoptol?
- A készítmény hatóanyaga a lanzoprazol.
A készítmény 15 mg illetve 30 mg lanzoprazolt tartalmaz kemény kapszulánként.
- A kapszula a következőket tartalmazza még: cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő,), povidon, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-lauril-szulfát, metakrilsav-etilakrilát kopolimer (1:1) 30%-os diszperzió, talkum, titán-dioxid (E 171), poliszorbát 80.
Kapszulahéj: zselatin, víz, titán-dioxid (E 171). A 15 mg-os kapszula vörös vas-oxidot (E 172) is tartalmaz. Lásd 2. pontban: "A Lansoptol szacharózt és nátriumot tartalmaz".

Milyen a Lansoptol külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
15 mg-os Lansoptol kapszula:
Fehér, világosbarna vagy halvány rózsaszínű, bélben oldódó bevonattal ellátott pelleteket tartalmazó fehér/vörösesbarna zselatin kapszula.
30 mg-os Lansoptol kapszula:
Fehér, világosbarna vagy halvány rózsaszínű, bélben oldódó bevonattal ellátott pelleteket tartalmazó fehér zselatin kapszula.

Kiszerelések:
14, 28, 56 vagy 98 gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát tartalmazó műanyag tartály.
A 14, 28 vagy 56 kemény kapszulát tartalmazó tartály egy darab nedvesség megkötőt tartalmaz.
A 98 kemény kapszulát tartalmazó tartály két darab nedvesség megkötőt tartalmaz.

7, 14, 28, 49, 56 vagy 98 gyomornedv-ellenálló kemény kapszula OPA/Al/PVC fólia - alumínium fólia buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!