A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LARESIN PLUS 40 mg/25 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

olmesartan, hydrochlorothiazide

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09-A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09D-ANGIOTENSIN II ANTAGONISTÁK KOMBINÁCIÓI
  • C09DA-Angiotensin II antagonisták és diureticumok
  • C09DA08-Olmesartan medoxomil és diureticumok

Kiegészítő információ

hirdetés

LARESIN PLUS 40 mg/25 mg filmtabletta 28x

28x

V

OGYI-T-20333/08

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Laresin Plus és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Laresin Plus két hatóanyag, az olmezartán-medoxomil és hidroklorotiazid kombinációja, amelyek a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére szolgálnak.

- Az olmezartán-medoxomil az "angiotenzin-II-receptor-antagonistáknak" nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Hatására az erek elernyednek, és ezáltal a vérnyomás csökken.

- A hidroklorotiazid a tiazid-típusú diuretikumok (más néven "vízhajtók") csoportjába tartozik. Oly módon csökkenti a vérnyomást, hogy növeli a vesékben termelődő vizelet mennyiségét, azaz fokozza a vizeletürítést, így segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól.

Csak abban az esetben kap Ön Laresin Plus filmtablettát, ha a Laresin (olmezartán-medoxomil) önmagában adva nem csökkentette megfelelően a vérnyomását. A két hatóanyag kombinációja a Laresin Plus filmtablettában jobban csökkenti a vérnyomást, mint az egyes hatóanyagok önmagukban.

Elképzelhető, hogy Ön már szed valamilyen gyógyszert a magas vérnyomás kezelésére, de kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Laresin Plus filmtablettát, hogy vérnyomását még tovább csökkentse.

A magas vérnyomás olyan jellegű gyógyszerekkel tartható egyensúlyban, mint a Laresin Plus filmtabletta. Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve a vérnyomás csökkentését. Így például a testsúlycsökkentést, a dohányzás elhagyását, a sófogyasztás és az alkoholfogyasztás csökkentését ajánlhatja. Orvosa rendszeres testmozgást, pl. sétát vagy úszást is javasolhat. Mindig fogadja meg kezelőorvosa tanácsát.


2. Tudnivalók a Laresin Plus szedése előtt

Ne szedje a Laresin Plus-t:
- ha allergiás az olmezartán-medoxomilra vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve a hidroklorotiazidhoz hasonló anyagokra (szulfonamidok);
- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Laresin Plus szedését - lásd a terhességről szóló részt);
- ha veseproblémái vannak;
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése, és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha vérének alacsony a kálium- vagy nátrium-, illetve magas a kalcium- vagy húgysavszintje (ez utóbbi köszvényt okozhat), és ez a megfelelő kezelésre nem reagál;
- ha közepes vagy súlyos fokú májbetegsége van, vagy besárgult a bőre és a szeme (sárgasága van), illetve az epe epehólyagból való kiürülése akadályozott (epeút-elzáródás, pl. epekő).

Ha úgy véli, hogy a fentiek bármelyike igaz Önre, ne szedje ezt a gyógyszert. Forduljon kezelőorvosához és fogadja meg tanácsait.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Laresin Plus szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt elkezdi szedni a tablettákat beszéljen kezelőorvosával, ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (pélául enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
- aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Laesin Plus-t" pontban szereplő információkat.

A filmtabletta szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike érinti Önt:
- veseátültetés;
- májbetegség;
- szívelégtelenség vagy szívbillentyű- illetve szívizombetegség;
- súlyos vagy hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegség;
- nagy adag vízhajtóval történő kezelés vagy alacsony sótartalmú diéta;
- mellékvese-betegségek (pl. primer hiperaldoszteronizmus);
- cukorbetegség (diabétesz mellitusz);
- lupusz eritematózusz (bőrfarkas, egy autoimmun betegség);
- allergia vagy asztma.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem-melanomatípusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Laresin Plus szedése alatt.
- ha a múltban a hidroklorotiazid bevételét követően légzési vagy tüdőt érintő problémát tapasztalt (beleértve a tüdőgyulladást vagy a tüdőben felgyülemlő folyadékot is). Ha a Laresin Plus bevételét követően súlyos légszomj vagy légzési nehézség jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz!

Keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- súlyos, tartós hasmenés, ami jelentős fogyást okoz. Orvosa kiértékeli az Ön tüneteit, és dönt a további vérnyomáscsökkentő kezelésről.
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Laresin Plus 20 bevételét követően órákon vagy heteken belül jelentkezhetnek. Ha nem kezelik, maradandó látáskárosodáshoz vezethet.

Kezelőorvosa gyakoribb ellenőrzéseket, illetve vizsgálatokat tarthat szükségesnek a fenti állapotokban. A Laresin Plus megemelheti a vér zsírsavszintjét, valamint a húgysavszintet (ami köszvény, az ízületek fájdalmas, gyulladásos betegségének kiváltója). Ezek ellenőrzése céljából kezelőorvosa gyakoribb vérvizsgálatokat írhat elő.

Lehetséges, hogy bizonyos ionok (elektrolitok) vérszintje megváltozik. Kezelőorvosa ezért időről időre ellenőrzésként vérvizsgálatot végeztethet. Az elektrolitszintek megváltozásának jele lehet: szomjúság, szájszárazság, izomfájdalmak vagy izomgörcsök, izomfáradtság, alacsony vérnyomás, gyengeség-, lomhaság-, fáradtságérzet, álmosság vagy nyugtalanság, hányinger, hányás, a vizeletürítés csökkenése, gyors szívműködés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a felsorolt tüneteket észleli.

Minden vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszer esetében előfordul, hogy a szív vagy az agy keringési zavaraiban szenvedő betegeknél egy hirtelen nagyfokú vérnyomásesés szívrohamhoz vagy agyi katasztrófához (sztrókhoz) vezethet. Kezelőorvosa ezért gondosan ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását.

Ha Önnél mellékpajzsmirigy vizsgálatokat terveznek, félbe kell szakítania a Laresin Plus szedését a tesztek elvégzése előtt.

El kell mondania kezelőorvosának, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Laresin Plus a korai terhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyosan károsíthatja születendő gyermekét, ha ebben az időszakban alkalmazza (lásd a terhességre vonatkozó részt).

Gyermekek és serdülők
A Laresin Plus nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és a Laresin Plus
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösképpen vonatkozik az alábbi gyógyszerekre:
- Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (antihipertenzívumok), mivel a Laresin Plus hatása fokozódhat.
Lehet, hogy a kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
-- ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Laresin Plus-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Azok a gyógyszerek, amelyek Laresin Plus-szal egyidejűleg szedve megváltoztatják a szérum káliumszintet. Ezek a következők:
-- káliumot tartalmazó készítmények, (a káliumot tartalmazó sópótlókat is beleértve);
-- vízhajtók (diuretikumok);
-- heparin (véralvadást csökkentő szer, "vérhígító");
-- hashajtók;
-- szteroidok;
-- a mellékvesekérget stimuláló hormon (adrenokortikotrop hormon, ACTH);
-- karbenoxolon (egy szájnyálkahártya- és gyomorfekély kezelésére használt gyógyszer);
-- penicillin G-nátrium (más néven benzilpenicillin-nátrium, egy antibiotikum);
-- egyes fájdalomcsillapító szerek (pl. acetilszalicilsav, szalicilátok);
- A lítium (hangulati zavarok és bizonyos típusú depresszió kezelésére használt gyógyszer) Laresin Plus-szal történő együttadása fokozhatja a lítium mellékhatásainak előfordulását (toxicitását). Ha Önnek lítiumot kell szednie, kezelőorvosa ellenőriztetni fogja a szérum lítiumszintjét;
- Egyes fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású szerek, az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (amelyeket a gyulladás, pl. ízületi gyulladás okozta fájdalom, duzzanat enyhítésére használnak) Laresin Plus-szal való egyidejű alkalmazása fokozhatja a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatását.
- Altatók, nyugtatók és hangulatjavító szerek (antidepresszánsok), mivel ezek, Laresin Plus-szal együttadva, felálláskor hirtelen vérnyomásesést okozhatnak;
- Egyes izomlazító szerek (pl. baklofén és tubokurarin);
- Amifosztin és egyes további daganatellenes szerek (pl. ciklofoszfamid, metotrexát);
- Kolesztiramin és kolesztipol, a vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszerek;
- Koleszevelám-hidroklorid, egy, a vér koleszterinszintjét csökkentő készítmény, mivel ez csökkentheti a Laresin Plus hatását. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa azt javasolja Önnek, hogy a Laresin Plus filmtablettát legalább 4 órával a koleszevelám-hidroklorid alkalmazása előtt vegye be;
- Antikolinerg szerek (pl. atropin és biperiden);
- Egyes pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin, trifluorperazin, cyamemazin, szulpirid, amiszulprid, pimozid, szultoprid, tiaprid, droperidol vagy haloperidol);
- Szívbetegségek kezelésére használt egyes gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol vagy digitálisz);
- Bizonyos gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a szívritmust (pl. mizolasztin, pentamidin, terfenadin, dofetilid, ibutilid vagy eritromicin injekció).
- Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (inzulin, illetve szájon át szedhető antidiabetikumok, mint pl. metformin);
- Béta-blokkolók és a diazoxid magas vérnyomás, illetve alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszerek, mivel a Laresin Plus fokozhatja a vércukoremelő hatásukat;
- Metildopa, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer;
- A vérnyomás emelésére és lassú szívműködés gyorsítására szolgáló gyógyszerek (pl. noradrenalin);
- Difemanil, lassú szívdobogás kezelésére vagy izzadás csökkentésére használt gyógyszer;
- Köszvény kezelésére használt gyógyszerek (pl. probenecid, szulfinpirazon és allopurinol);
- Kalciumpótló szerek;
- Amantadin (vírusellenes gyógyszer);
- Ciklosporin (szervátültetést követően a beültetett szerv kilökődését megakadályozó szer);
- Bizonyos antibiotikumok (tetraciklinek vagy sparfloxacin);
- Amfotericin (gombafertőzések elleni gyógyszer);
- Bizonyos, a túlzott gyomorsav-termelés kezelésére szolgáló savkötő szerek, pl. alumínium-magnézium-hidroxid, mivel kismértékben csökkenthetik a Laresin Plus hatását.
- Cizaprid, a táplálék gyomorban és bélben történő előrehaladásának elősegítésére alkalmazott gyógyszer
- Halofantrin, malária kezelésére használatos.

A Laresin Plus egyidejű bevétele étellel és itallal
Beveheti a Laresin Plus-t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

Legyen óvatos, ha a Laresin Plus filmtabletta szedése idején alkoholt fogyaszt, mivel egyeseknél ez gyengeséget, szédülést okoz. Ha Önnel ez szintén előfordul, teljes mértékben tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, beleértve a bor, sör, illetve egyéb alkoholos italok fogyasztását.

Feketebőrű betegek
A többi hasonló hatású gyógyszerhez hasonlóan a Laresin Plus vérnyomáscsökkentő hatékonysága valamivel alacsonyabb feketebőrű betegeknél.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy Ön terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa várhatóan azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Laresin Plus szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszert ajánl a Laresin Plus helyett. A Laresin Plus nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön szoptat vagy nemsokára szoptatni kezdi gyermekét. A Laresin Plus nem ajánlott szoptató anyáknak. Kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A magas vérnyomás kezelése során álmosság vagy szédülés léphet fel. Ha ez előfordulna, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljon tanácsért kezelőorvosához, mielőtt a fent említett tevékenységeket elkezdené.

A Laresin Plus tejcukrot tartalmaz
A készítmény tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Laresin Plus-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Laresin Plus 40 mg/12,5 mg filmtabletta ajánlott adagja napi 1 filmtabletta.
Ha azonban vérnyomása nem csökken kellő mértékben, akkor a kezelőorvosa emelheti az adagot, és napi egy filmtabletta Laresin Plus 40 mg/25 mg filmtabletta szedését rendelheti el.

A filmtablettát elegendő mennyiségű vízzel kell lenyelni. Amennyiben lehetséges, ajánlott a tablettát a napnak mindig ugyanazon szakában bevenni, például reggeli idején.
Fontos, hogy a Laresin Plus filmtablettát addig szedje folyamatosan, amíg a kezelőorvosa mást nem tanácsol.

Ha az előírtnál több Laresin Plus filmtablettát vett be
Ha Ön a kelleténél több Laresin Plus filmtablettát vett be, vagy egy gyermek véletlenül lenyelt egy vagy több tablettát, azonnal forduljon a kezelőorvosához, vagy keresse föl a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ahová gyógyszerét (csomagolásban) is vigye magával.

Ha elfelejtette bevenni a Laresin Plus filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a napi adagját, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Laresin Plus szedését
Fontos, hogy ne hagyja abba a Laresin Plus filmtabletta szedését, amíg azt kezelőorvosa nem mondja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások azonban súlyosak lehetnek:
- Ritkán előfordulhatnak olyan allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik, mint az arc, a száj és/vagy a gége vizenyős duzzanata, amit viszketés és bőrkiütés kísérhet. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Laresin Plus filmtablettából, és azonnal forduljon orvoshoz.

- A Laresin Plus az arra hajlamos egyéneknél, vagy esetleg allergiás reakciók következményeként a vérnyomás túl alacsony szintre való csökkenését eredményezheti. Nem gyakran szédülés vagy ájulás fordulhat elő. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Laresin Plus filmtablettából. Azonnal forduljon orvoshoz, és mielőbb feküdjön le vízszintes helyzetbe.

- Nem ismert gyakoriság: Ha a szemfehérje sárgás elszíneződését, sötét vizeletet vagy bőrviszketést észlel, még akkor is, ha már régebben kezdte a Laresin Plus-kezelést, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, aki a tünetek értékelése alapján eldönti, hogyan folytassa a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

A Laresin Plus filmtabletta két hatóanyag kombinációját tartalmazza. Ezért az alábbiakban először a Laresin Plus kombináció használata során (a fentieken túlmenően) eddig észlelt mellékhatásokat soroljuk föl, majd külön-külön ismertetjük a két hatóanyag ismert mellékhatásait.

A következő mellékhatások váltak eddig ismertté a Laresin Plus filmtabletta használata során:
Ha az alábbi mellékhatások előfordulnak, általában enyhék, és nem teszik szükségessé a kezelés félbeszakítását.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Szédülés, fejfájás, fáradtság, mellkasi fájdalom, a bokák, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy a karok vizenyős duzzanata.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Gyengeség, szívdobogásérzés (palpitáció), bőrkiütések, ekcéma, forgó jellegű szédülés, köhögés, emésztési zavar, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, izomgörcsök és izomfájdalom, ízületi és végtag fájdalom, hátfájás, merevedési zavarok férfiaknál, vér megjelenése a vizeletben.
Nem gyakran a laboratóriumi vizsgálatok eredményeiben a következő változásokat tapasztalták: a vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid vagy húgysavszintjének emelkedése, a szérum kreatininszint emelkedése, a vér káliumszintjének emelkedése vagy csökkenése, a vér kalciumszintjének emelkedése, a vércukorszint emelkedése, a májfunkciós értékek emelkedése.
A kezelőorvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Rossz közérzet, a tudatállapot zavarai, dudorok a bőrön (csalánkiütés), heveny veseelégtelenség.

Ritka esetekben egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vér karbamid-nitrogén emelkedése, a hemoglobin- és hematokritértékék csökkenése.
A kezelőorvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

A következő mellékhatásokat a külön-külön alkalmazott olmezartán-medoxomil vagy a hidroklorotiazid használata során észlelték, de nem a Laresin Plus esetében vagy nagyobb gyakorisággal:

Olmezartán-medoxomil

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Hörgőgyulladás (bronhitisz), köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, hasi fájdalom, emésztési zavar, hasmenés, hányinger, gyomor-bélhurut, ízületi vagy csontfájdalom, hátfájás, vér a vizeletben, húgyúti fertőzés, influenzaszerű tünetek, fájdalom.
Gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid- vagy húgysavszintjének emelkedése, az izom- és a májműködést jellemző értékek emelkedése.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Gyors allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik és melyek légzési problémákat okozhatnak, valamint gyors vérnyomásesést, mely ájuláshoz is vezethet (anafilaxiás reakciók), az arc felduzzadása, angina (szívtáji szorító fájdalom vagy kellemetlen érzet; angina pektoriszként ismert), rossz közérzet, allergiás bőrkiütés, viszketés, exantéma (bőrkiütés), dudorok a bőrön (csalánkiütés).
Nem gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vérsejtek egy bizonyos típusának, a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Károsodott veseműködés, energiahiány.
Ritkán egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vér káliumszintjének emelkedése.

Hidroklorotiazid

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ból több, mint 1 beteget érinthetnek):
A vérvizsgálat eredményiben történő változás: Emelkedett vérzsírszint, emelkedett húgysavszint.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Zavartságérzet, hasi fájdalom, gyomorrontás, puffadásérzés, hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, cukorvizelés.
Egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak: a vér kreatinin-, karbamid-, kálcium- és cukorszintjének emelkedése, a vér klorid-, kálium-, magnézium-, és nátriumszintjének csökkenése. A vér amilázszintjének emelkedése (hiperamilazémia).

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Az étvágy csökkenése, étvágytalanság, súlyos légzési nehézségek, anafilaxiás bőrreakciók (túlérzékenységi reakciók), meglévő rövidlátás súlyosbodása, bőrpír, bőrreakciók a fényre, viszketés, lilás pöttyök vagy foltok a bőrön kisebb bevérzések következtében (purpura), dudorok a bőrön (csalánkiütés).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Duzzadt és fájdalmas nyálmirigyek, a fehérvérsejtek számának csökkenése, a vérlemezkék számának csökkenése, vérszegénység (anémia), csontvelő-károsodás, nyugtalanság, kedvetlenség, depresszió, alvászavarok, érdektelenség (apátia), bizsergés és zsibbadás, görcsrohamok, minden tárgy sárga színben látása, homályos látás, szemszárazság, rendszertelen szívműködés, érgyulladás, véralvadék képződés (trombózis vagy embólia), tüdőgyulladás, folyadék felgyülemlése a tüdőben, hasnyálmirigy-gyulladás, sárgaság, epehólyag-fertőzés, bőrfarkas (lupusz eritematózusz) tünetei (bőrkiütések), ízületi fájdalmak, hideg kezek és ujjak, allergiás bőrreakciók, a bőr hámlása és felhólyagosodása, a vese nem fertőzéses eredetű gyulladása (intersticiális nefritisz), láz, izomgyengeség (mely időnként mozgáskorlátozást is okoz).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Sóháztartás zavara mely a vér kloridszintjének kóros csökkenéséhez vezet, bélelzáródás (paralitikus ileusz). Akut légzési nehézség (tünetei lehet többek között a súlyos nehézlégzés, láz, gyengeség, zavartság).

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadék-felhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei), bőr- és ajakrák (nem-melanomatípusú bőrrák)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Laresin Plus-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laresin Plus?
A készítmény hatóanyaga:
Laresin Plus 40 mg/12,5 mg filmtabletta: 40 mg olmezartán-medoxomilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.
Laresin Plus 40 mg/25 mg filmtabletta: 40 mg olmezartán-medoxomilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz filmtablettánként.

Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát*, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz (hiprolóz), hidroxipropilcellulóz (hiprolóz), magnézium-sztearát, titán-dioxid (E 171), talkum, hipromellóz, vas (III)-oxid (E 172).
* Lásd fent "A Laresin Plus tejcukrot tartalmaz" részt.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Laresin Plus 40/12,5 mg filmtabletta pirosas-sárga, ovális, 15×7 mm méretű filmtabletta, az egyik oldalán "C23" bevéséssel.
A Laresin Plus 40 mg/25 mg filmtabletta rózsaszín, ovális, 15×7 mm méretű filmtabletta, az egyik oldalán "C25" bevéséssel.

14 db, vagy 28 db, vagy 30 db, vagy 56 db, vagy 84 db, vagy 90 db, vagy 98 db, vagy 10×28 db, vagy 10×30 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás.
10 db, vagy 50 db, vagy 500 filmtabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban, dobozban

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!