A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LATICORT 1 mg/g kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hydrocortisone butyrate

hydrocortisone butyrate kenőcs

  • D - BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07 - CORTICOSTEROIDOK, BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D07A - CORTICOSTEROIDOK, ÖNMAGUKBAN
  • D07AB - Mérsékelten erős hatású corticosteroidok (II. csoport)
  • D07AB02 - Hydrocortisone butyrate
hirdetés

LATICORT 1 mg/g kenőcs 15 g

15 g

V

OGYI-T-1317/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Laticort 1 mg/g kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A hidrokortizon-butirát közepes hatáserősségű szintetikus glükokortikoszteroid. 1 mg/g-os kenőcs formájában közepesen erős gyulladásgátló, viszketést csökkentő, allergia elleni készítmény.
A bőrön helyileg alkalmazva - érösszehúzó hatása miatt - csökkenti a váladékozó bőrfolyamatok váladéktermelését. A bőr szarurétegén könnyen átjut, és hosszú ideig fejti ki hatását. A hatóanyag a vékonyabb szarurétegű területekről nagyobb mennyiségben felszívódik, pl.: hajlatok, arcbőr, gyulladt felületek, bőrsérülések. Fiatal korban a hatóanyag jobban felszívódik, mint idős korban.
A kenőcs javasolt a bőr nem egészen heveny és idült, nem fertőzés okozta, különböző eredetű gyulladásos folyamataiban, főként olyan közepesen és erősen súlyos allergiás eredetű, glükokortikoszteroid kezelésre reagáló bőrbetegségekben, amelyek folyamatos viszketéssel és a szaruréteg megvastagodásával járnak. A készítmény használható különböző bőrgyulladásokban, ekcémákban hosszú ideje fennálló pikkelysömörben.
2. Tudnivalók a Laticort 1 mg/g kenőcs alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Laticort 1 mg/g kenőcsöt:

- ha allergiás a hidrokortizon-butirátra, egyéb glükokortikoszteroidokra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha fertőzéses eredetű (bakteriális, vírusos, gomba okozta) bőrbetegsége van.
- ha száj körüli bőrgyulladása van.
- ha közönséges vagy hajszálértágulattal járó pattanásai vannak.
- ha megelőző jelleggel védőoltást kapott.
A készítmény nem alkalmazható 2 éves életkor alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Laticort 1 mg/g kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- Amennyiben kezelőorvosa az arcon való alkalmazást írta elő, nagyon pontosan be kell tartani a kezelési utasítást, mivel az arcbőrről történő nagyobb mennyiségű felszívódás a nemkívánatos hatások (pl.: értágulatok, bőrsorvadás) gyakoriságát növelheti.
- A szemhéjakon és környékén zöldhályog és szürkehályog esetén fokozott óvatosság szükséges, mivel a készítmény e betegségek tüneteinek súlyosbodását okozhatja.
- Meglevő bőrsorvadás esetén, főként idős korban különös óvatosság ajánlott.
- Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
Egyéb gyógyszerek és a Laticort 1 mg/g kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mert a gyógyszerek hatása módosulhat az egyidejű alkalmazás esetén.
Glükokortikoszteroid kezelés ideje alatt, főként kiterjedt felületen való alkalmazás esetén, bárányhimlő elleni védőoltás nem adható. Nem alkalmazható a kezeléssel egyidőben egyéb immunizációs terápia, mivel nem alakul ki a betegséggel szembeni megfelelő védettség.
A készítmény fokozza az immunrendszer működését gátló gyógyszerek hatását, és csökkenti az immunrendszer működését fokozó szerek hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható.
A készítmény nem alkalmazható a terhesség első harmadában.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a fenti képességeket nem befolyásolja.
3. Hogyan kell alkalmazni a Laticort 1 mg/g kenőcsöt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos alkalmazás:
A beteg bőrfelületet naponta legfeljebb 1-2-szer vékonyan be kell kenni. Súlyos viszkető hólyagos bőrelváltozásokból álló idült bőrfolyamatok és a szaruréteg megvastagodásával járó elváltozások esetén a kenőcsöt 24 óránként cserélendő párakötés (fedőkötés) alatt ajánlott alkalmazni. A párakötés alatt való alkalmazás során körültekintés és az előírások betartása szükséges, mivel a fokozott hatóanyag felszívódás miatt a mellékhatások előfordulásának kockázata nőhet.
A kezelés megszakítás nélkül legfeljebb 2 hétig folytatható. Az arc területén legfeljebb 1 hétig használható, maximum 1 tubus kenőcs felhasználásával.
Alkalmazása gyermekeknél
Nem alkalmazható 2 éves életkor alatt.
2 éves életkor felett a készítmény egyedi orvosi elbírálás alapján és az orvos utasításait pontosan betartva alkalmazható, de az arcbőrön nem használható.
Amennyiben a készítmény alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a kenőcs csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Laticort 1 mg/g kenőcsöt alkalmazott
Amennyiben több alkalommal az előírtnál nagyobb bőrfelületen alkalmazta a kenőcsöt, az előírtnál naponta többször vagy párakötés alatt alkalmazta a készítményt, a nagyobb mennyiségben felszívódó hatóanyag túladagolási tüneteket, a nemkívánatos hatások tüneteinek fokozott megjelenését (vizenyő, magas vérnyomás, immunrendszer gyengülése) okozhatja. Ezekben az esetekben forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette alkalmazni a Laticort 1 mg/g kenőcsöt
Az orvos előírásának megfelelően folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatosan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Előforduló nemkívánatos hatások: pattanások, szteroid okozta bőrbevérzések, a felső bőrréteg növekedési ütemének lassulása, bőrsorvadás, száraz bőr, erős haj- és szőrnövekedés, hajhullás, a bőr festékanyagának csökkenése, értágulatok, szájkörüli bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, másodlagos fertőzések, csíkok kialakulása a bőrön.
Esetenként előfordulhatnak: csalánkiütés, hólyagos bőrkiütések, ill. meglevő bőrbetegségek kiújulása, homályos látás. Párakötés alatt való alkalmazás a fokozott hatóanyag felszívódás miatt vizenyőt, magas vérnyomást, immunrendszeri gyengeséget okozhat. Szemhéjon alkalmazva esetenként zöld hályogot (glaukómát) és hályogot (kataraktát) okozhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Laticort 1 mg/g kenőcsöt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információ
Mit tartalmaz a Laticort 1 mg/g kenőcs?
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg hidrokortizon-butirát 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevő: fehér vazelin.
Milyen a Laticort 1 mg/g kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Laticort 1 mg/g kenőcs csaknem színtelen, enyhén áttetsző, egyenletes eloszlású, lágy állományú, zsíros kenőcs.
15 g kenőcs zárógyűrűvel és műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusba töltve. 1 tubus dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!