Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LEFLUNOMID SANDOZ 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

leflunomide

Egyenértékűség:
leflunomide 20 mg filmtabletta / tabletta
hirdetés

LEFLUNOMID SANDOZ 20 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:

30x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

5 172 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-21604/06

Státusz
TB támogatás
array(2) { [0]=> string(216) "A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
Munkahely: Megkötés nélkül - Felírási jogosultság: írhat - " [1]=> string(284) " Allergológia és klinikai immunológia, Bőr-, nemibetegségek és kozmetológia, Bőrgyógyászat, Bőrgyógyászat (bőr-, nemibetegségek és kozmetológia), Klinikai immunológia és allergológia, Reumatológia, Reumatológia és fizikoterápia, Szembetegségek, Szemészet" }
Eü. emelt

90%14aSz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

- Milyen típusú gyógyszer a Leflunomid Sandoz filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- Tudnivalók a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedése előtt
- 3. Hogyan kell szedni a Leflunomid Sandoz filmtablettát?
- 4. Lehetséges mellékhatások
- 5. Hogyan kell a Leflunomid Sandoz filmtablettát tárolni?
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Milyen típúsú gyógyszer a Leflunomid Sandoz filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta a reumaellenes gyógyszerek egy csoportjába tartozik.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettát aktív reumatoid artritiszben szenvedő felnőtt betegek kezelésére használják.
- A reumatoid artritisz tünetei közé az ízületek gyulladása, duzzanata, a nehezebb mozgás és fájdalom tartozik. További, az egész szervezetet érintő tünet az étvágy elvesztése, a láz, legyengülés és a vérszegénység (a vörösvértestek hiánya).
- Tudnivalók a Leflunomide Sandoz filmtabletta szedése előtt

- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát
- ha korábban bármikor allergiás (túlérzékenységi) reakciója volt a leflunomidra (különösen, ha az súlyos, gyakran lázzal kísért bőrreakció, ízületi fájdalom, vörös foltok vagy hólyagok megjelenése a bőrön például Stevens-Johnson tünetegyüttes), a mogyoróra vagy a szójára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha bármilyen májbetegsége van,
- ha közepesen súlyos vagy súlyos vesebetegsége van,
- ha Önnél nagymértékben csökkent a fehérjék szintje a vérben (hipoproteinémia),
- ha Önnek, bármely, a szervezet immunrendszerét érintő betegsége van (például AIDS),
- ha Önnek a bármilyen, a csontvelőt érintő betegsége van, vagy ha a vérében a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék száma alacsony,
- ha Ön súlyos fertőzésben szenved,
- ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy szoptat.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel.
- ha bármikor tüdőgümőkórban (tuberkulózis, egy tüdőbetegség) vagy intersticiális tüdőbetegségben (tüdőbetegség) szenvedett
- ha Ön férfi és párjával gyermeket szeretnének. Mivel nem zárható ki, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta átjut az ondóba, megbízható fogamzásgátlást kell alkalmaznia a Leflunomid Sandoz filmtablette kezelés alatt.
- Ha Ön párjával gyermeket tervez, fel kell vegyék a kapcsolatot kezelőorvosukkal. Lehet, hogy orvosa a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedésének az abbahagyását és a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő gyors és megfelelő kiürülésének érdekében bizonyos gyógyszerek szedését tanácsolja. Ezután annak érdekében, hogy biztosak legyenek abban, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta megfelelő mértékben kiürült a szervezetből, vérvizsgálatot kell Önnél végezni, majd ezt követően még legalább további 3 hónapot kell várni, mielőtt megkísérel gyermeket nemzeni.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta esetenként rendellenességeket okozhat a vérben, májban, tüdőben és a karok és lábak idegeiben. Súlyos túlérzékenységi reakciókat is kiválthat, vagy fokozhatja súlyos fertőzések lehetőségét. Ezekkel kapcsolatosan további információkért olvassa el a 4. pontot (Lehetséges mellékhatások).
- Kezelőorvosa a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés előtt és alatt a vérsejtek és a máj ellenőrzése érdekében rendszeres időközökben vérvizsgálatot fog végezni. Mivel a Leflunomid Sandoz filmtabletta a vérnyomás emelkedését okozhatja, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását is.
- Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta nem javasolt 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára.

- Egyéb gyógyszerek és a Leflunomid Sandoz filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ez különösen fontos, ha Ön
- reumatoid artritisze miatt egyéb gyógyszereket is szed, például maláriaellenes szereket (pl. klorokin és hidroxiklorokin), izomba- vagy szájon át adott aranyvegyületet, D-penicillinamint, azatioprint és egyéb, a szervezet védekezőképességét csökkentő szert (pl. metotrexát), mivel ezek együttadása nem javasolt.
- kolesztiramin nevű gyógyszert (a magas koleszterinszint csökkentésére használatos) vagy aktív szenet szed, mivel ezek a szerek csökkenthetik a szervezetbe felszívódó Leflunomid Sandoz filmtabletta mennyiségét.
- fenitoint (epilepszia kezelésére használják), warfarint vagy fenprokumont (a véralvadás gátlására használják) vagy tolbutamidot (2-es típusú cukorbetegség kezelésére használják) szed, mivel ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások kockázatát.
- Ha Ön már szed nem szteroid gyulladásgátlót (NSAID) és/vagy kortikoszteroidokat, ezek szedését folytathatja a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés megkezdése után is.

- Oltások
- Ha Önnek védőoltást kell kapnia, kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Egyes védőoltásokat a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés alatt, illetve a gyógyszerszedés leállítását követően egy bizonyos ideig nem szabad beadni.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta bevétele étellel vagy itallal és alkohollal
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta étellel együtt vagy attól függetlenül is bevehető.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés során alkohol fogyasztása nem ajánlott. A Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés alatt történő alkoholfogyasztás fokozhatja a májkárosodás lehetőségét.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet vagy terhességet tervez. Ha Ön a Leflunomid Sandoz filmtabletta kezelés alatt terhes vagy teherbe esett, fokozott annak veszélye, hogy gyermeke súlyos születési rendellenességgel jön a világra. Fogamzóképes nőknek tilos megbízható fogamzásgátló módszer alkalmazása nélkül Leflunomid Sandoz filmtablettát szedniük.
- Szóljon kezelőorvosának, ha a Leflunomid Sandoz filmtablettával végzett kezelés abbahagyását követően terhességet tervez, mivel biztosítani kell Önnél, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta valamennyi maradványa távozzon a szervezetéből, mielőtt teherbeeséssel próbálkozna. Ez akár 2 évig is eltarthat. Ezt azonban néhány hétre lehet csökkenteni bizonyos, a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő kiürülését gyorsító gyógyszerek szedésével.
- Mindkét esetben vérvizsgálattal kell megerősíteni, hogy a Leflunomid Sandoz filmtabletta kiürült a szervezetből, majd ezt követően legalább további egy hónapot kell várnia a teherbeeséssel.
- A laborvizsgálattal kapcsolatosan további információért, kérjük, a kezelőorvosával vegye fel a kapcsolatot.
- Ha a Leflunomid Sandoz filmtabletta alkalmazása során vagy a kezelés megszakítását követő 2 éven belül terhesség gyanúja merül fel, a terhességi vizsgálat elvégzése céljából kezelőorvosát haladéktalanul értesítenie kell. Amennyiben a vizsgálat megerősíti, hogy Ön gyermeket vár, kezelőorvosa bizonyos, a Leflunomid Sandoz filmtabletta szervezetből történő gyors és megfelelő kiürülését biztosító gyógyszeres kezelést javasolhat, mivel ez csökkentheti a születendő gyermeket fenyegető kockázatot.
- Ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát, ha szoptat, mivel a leflunomid átjut az anyatejbe.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Leflunomid Sandoz filmtablettától szédülhet, ami ronthatja a koncentrálóképességet és a reakciókészséget. Ha Ön is érintett, ne vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta laktózt és szója-lecitint tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
- Hogyan kell szedni a Leflunomid Sandoz filmtablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvos vagy a gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Leflunomid Sandoz filmtabletta ajánlott kezdő adagja 100 mg naponta egyszer az első három napon. Ezt követően a betegek többsége számára az alábbi adagok szükségesek:
- reumatoid artritisz kezelésére: naponta egyszer 10 mg vagy 20 mg Leflunomid Sandoz filmtabletta, a betegség súlyosságától függően.
- A tablettát egészben, nagymennyiségű vízzel kell lenyelni.
- Mintegy 4 hét vagy ennél több idő is eltelhet addig, amíg nem kezdi érezni, hogy állapota javul. Néhány beteg még 4 - 6 hónapos kezelés után is további javulást érezhet.
- A Leflunomid Sandoz filmtablettát szokásos esetben hosszú ideig fogja szedni.
- Ha az előírtnál több Leflunomid Sandoz filmtablettát vett be
- Ha a kelleténél több Leflunomid Sandoz filmtablettát vett be, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy kérjen orvosi tanácsot. Ha lehet, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt, hogy megmutassa az orvosnak.

- Ha elfelejtette bevenni a Leflunomid Sandoz filmtablettát
- Ha elfelejtette bevenni az adagját, amint eszébe jutott, pótolja, kivéve, ha ez az időpont túl közel esik a következő esedékes adaghoz. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- Haladéktalanul értesítse orvosát és hagyja abba a Leflunomid Sandoz filmtabletta szedését
- ha gyengeséget tapasztal, kóvályog, vagy szédül, vagy nehezen veszi a levegőt, mivel ezek súlyos túlérzékenységi reakció jelei lehetnek
- ha bőrkiütés vagy szájüregi fekélyek jelentkeznek Önnél, mivel ezek súlyos, néha életveszélyes reakciókra (például Stevens-Johnson tünetegyüttes, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) utalhatnak.

- Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak valamelyikét észleli:
- sápadtság, fáradtság vagy véraláfutások, mivel ezek a vért alkotó különböző típusú vérsejtek egyensúlyzavara okozta vérképzőszervi betegségre utalhatnak,
- fáradtság, hasi fájdalom vagy sárgaság (a szem vagy a bőr sárga elszíneződése), mert ezek súlyos állapotokra, például a májelégtelenségre utalhatnak, amelyek halálosak is lehetnek,
- bármely, fertőzésre utaló tünet, például láz, torokfájás vagy köhögés, mivel ez a gyógyszer fokozhatja a súlyos fertőzések kialakulásának lehetőségét, amelyek életveszélyesek lehetnek,
- köhögés vagy légzési nehézség, mivel ezek a tünetek a tüdő gyulladására utalhatnak (intersticiális tüdőbetegség)
- karok és lábak szokatlan zsibbadása, gyengesége vagy fájdalma, mivel ezek a tünetek idegekkel kapcsolatos problémákat jelezhetnek (perifériás neuropathia)
- Gyakori mellékhatások (100-ből 1-10 beteget érint)
- a fehérvérsejt-szám kismértékű csökkenése (leukopénia),
- enyhe túlérzékenységi reakciók,
- étvágy elvesztése, (általában jelentéktelen) súlyvesztés,
- fáradtság (aszténia),
- fejfájás, szédülés,
- rendellenes bőrérzetek, például bizsergés (paresztézia),
- vérnyomás kismértékű emelkedése,
- hasmenés,
- hányinger, hányás,
- szájüreg begyulladása vagy szájüregi fekélyek,
- hasi fájdalom,
- néhány májenzim értékének az emelkedése,
- fokozott hajhullás,
- ekcéma, bőrszárazság, kiütés, viszketés,
- ínhüvelygyulladás (az inakat körülvevő hártyák gyulladása okozta fájdalom, általában a kézen és a lábon),
- a vérben egyes enzimek (kreatin-foszfokináz) értékeinek az emelkedése,
- a kar és a láb idegeinek megbetegedése (perifériás neuropathia).
- Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)
- a vörösvérsejtek számának a csökkenése (anémia) és a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),
- a vér káliumszintjének a csökkenése,
- szorongás,
- ízérzési zavarok,
- urtikária (csalánkiütés),
- ínszakadás,
- a vérben zsír szintek emelkedése (koleszterin és trigliceridek),
- a vérben a foszfát szintek csökkenése.
- Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint)
- eozinofil sejteknek nevezett vérsejtek számának növekedése (eozinofília); fehérvérsejtek számának a mérsékelt csökkenése (leukopénia); az összes típusú vérsejt számának csökkenése (pancitopénia),
- vérnyomás jelentős emelkedése,
- tüdő gyulladása (intersticiális tüdőbetegség),
- egyes májenzimértékek emelkedése, ami olyan súlyos állapotokhoz vezethet, mint a májgyulladás és a sárgaság,
- vérmérgezésnek (szepszis) nevezett súlyos fertőzések, amelyek akár halálosak is lehetnek,
- egyes enzimek (laktát-dehidrogenáz) értékének az emelkedése a vérben.

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
- néhány típusú fehérvérsejt kifejezett csökkenése (agranulocitózis),
- súlyos és potenciálisan veszélyes túlérzékenységi reakciók,
- az apró erek gyulladása (vaszkulitisz, beleértve a bőrerek bőrelhalást okozó gyulladását),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz),
- súlyos májkárosodás, például májelégtelenség vagy májelhalás (nekrózis), mely halálos is lehet,
- súlyos, néha életveszélyes reakciók (Stevens-Johnson tünetegyüttes, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme).
Egyéb mellékhatások is előfordulhatnak, például a veseelégtelenség, a vérben a húgysavszint csökkenése, a férfi meddőség (mely megszűnik, ha az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelést leállítják), bőrfarkas (fénynek kitett bőrterületen jelentkező kiütés/vörösség jellemzi) és pikkelysömör (újonnan jelentkező vagy súlyosbodó) elfordulhatnak, ezek előfordulási gyakorisága nem ismert.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa <kezelőorvosát><,><vagy><gyógyszerészét><vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert>. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Leflunomid Sandoz filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne szedje a Leflunomid Sandoz filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Leflunomid Sandoz filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga a leflunomid.
- Leflunomid Sandoz 10 mg filmtabletta: 10 mg leflunomidot tartalmaz filmtablettánként.
- Leflunomid Sandoz 20 mg filmtabletta: 20 mg leflunomidot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: a tablettamagban laktóz-monohidrát, kismértékben szubsztituált hidroxipropilcellulóz, borkősav, nátrium-laurilszulfát, magnézium-sztearát, illetve a filmbevonatban szója-lecitin, poli(vinil alkohol), talkum, titán-dioxid (E171) és xantán gumi.
Milyen a Leflunomid Sandoz filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Leflunomid Sandoz 10 mg filmtabletta fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, átmérője körülbelül 6 mm.
A Leflunomid Sandoz 20 mg filmtabletta fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, átmérője körülbelül 8 mm, egyik oldalán törővonallal. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A filmtablettákat tartályba csomagolják.
10, 15, 20, 28, 30, 42, 50, 56, 60, 90, 98 vagy 100 filmtablettát tartalmazó kiszerelésekben kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés