A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LIBERISAN 1,5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

cytisin

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N07 - AZ IDEGRENDSZER EGYÉB GYÓGYSZEREI
  • N07B - ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK
  • N07BA - Nikotinfüggőségben használt gyógyszerek
  • N07BA04 - Cytisinicline
hirdetés

LIBERISAN 1,5 mg tabletta 100x (2x50) PVC/PCTFE//Al buborékcsomagolásban

100x (2x50) PVC/PCTFE//Al buborékcsomagolásban

V

OGYI-T-23689/02

LIBERISAN 1,5 mg tabletta 100x (4x25) PVC/PCTFE//Al buborékcsomagolásban

100x (4x25) PVC/PCTFE//Al buborékcsomagolásban

V

OGYI-T-23689/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Liberisan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A dohányzásról való leszokás elősegítése és a nikotinéhség csökkentése azoknál a dohányosoknál, akik le akarnak szokni a dohányzásról. A Liberisan-kezelés célja a nikotintartalmú termékek használatának tartós megszüntetése.
A Liberisan használatával a nikotinfüggőség fokozatosan csökken, mivel enyhíti a megvonási tüneteket.
2. Tudnivalók a Liberisan tabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Liberisant:
- ha allergiás a citizinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön úgynevezett instabil anginában szenved,
- ha Önnek korábban vagy közelmúltban szívinfarktusa volt,
- ha Önnek klinikailag jelentős szívritmuszavara van,
- ha Önnek a közelmúltban agyi érkatasztrófája (sztrók) volt,
- ha Ön terhes vagy szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Liberisan körültekintéssel alkalmazandó az alábbi esetekben: isémiás szívbetegség, szívelégtelenség, magasvérnyomás-betegség, mellékvesevelő-daganat (feokromocitóma), érelmeszesedés (az artériák megkeményedése) és más perifériás érbetegség, gyomor- és nyombélfekély, gyomor-nyelőcső reflux betegség, pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis), cukorbetegség, szkizofrénia, vese- és májelégtelenség.
A Liberisant csak azok szedhetik, akiknek a nikotinról való leszokás komolyan szándékában áll. A Liberisan alkalmazása és a dohányzás egyidejű folytatása a nikotin mellékhatásainak felerősödéséhez vezethet.
Gyermekek és serdülők
A Liberisan alkalmazása 18 évesnél fiatalabbaknak nem ajánlott, mivel a rendelkezésre álló tapasztalat korlátozott.
Idősek
A Liberisan alkalmazása nem ajánlott 65 év feletti időseknél, mivel nem áll rendelkezésre elegendő klinikai tapasztalat.
Vese- és májkárosodás
Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nincs tapasztalat, ezért ezeknél a betegeknél a Liberisan alkalmazása nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Liberisan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Liberisant tüdőgümőkór (tuberkulózis) elleni gyógyszerekkel.
Egyes esetekben a dohányzás akár Liberisan-kezeléssel, akár anélkül történő abbahagyása miatt, a többi gyógyszer adagjának módosítása válhat szükségessé. Ez különösen fontos, ha olyan gyógyszereket szed, amelyek teofillint (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer), takrint (Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszer), klozapint (szkizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszer) és ropinirolt (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) tartalmaznak. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Jelenleg nem ismert, hogy a Liberisan csökkentené a szisztémásan ható hormonális fogamzásgátló gyógyszerek hatékonyságát. Ha Ön szisztémásan ható hormonális fogamzásgátlót szed, egészítse ki a védekezést másik, nem hormonális fogamzásgátló módszerrel (barrier-elvű módszer, pl. óvszer).
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben Ön fogamzóképes nő, hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia. Kérje kezelőorvosa tanácsát.
Terhesség vagy szoptatás ideje alatt tilos Liberisant alkalmaznia.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Liberisan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességet.
A dohányzás abbahagyása
A dohányzás Liberisan-kezeléssel vagy anélkül történő abbahagyásából eredő hatások a szervezetében módosíthatják más gyógyszerek hatásait. Ezért egyes esetekben szükségessé válhat az adagolás módosítása. További részleteket lásd fentebb az "Egyéb gyógyszerek és a Liberisan" című pontban.
Néhány embernél a dohányzás kezeléssel vagy anélkül történő abbahagyása, gondolkodásbeli vagy magatartásbeli változással, depresszió és szorongás (ritkán öngyilkossági gondolatokkal és öngyilkossági kísérlettel) érzésének fokozott kockázatával társulhat, és a pszichiátriai kórkép rosszabbodásával járhat. Ha Önnél korábban előfordult pszichiátriai betegség, beszélje ezt meg a kezelőorvosával.
3. Hogyan kell alkalmazni a Liberisant?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Egy doboz Liberisan (100 db tabletta) egy teljes kezeléshez elegendő mennyiséget tartalmaz. A kezelés időtartama 25 nap. A Liberisant szájon át, elegendő mennyiségű vízzel kell bevenni, az alábbi útmutató szerint:

A dohányzást legkésőbb a kezelés 5. napján abba kell hagyni. Ne dohányozzon a kezelés alatt, mivel ez súlyosbíthatja a mellékhatásokat. A kezelés sikertelensége esetén a kezelést abba kell hagyni, és csak 2-3 hónap múlva kezdhető újra.
Ha az előírtnál több Liberisan tablettát vett be
Liberisan-túladagolás esetén a nikotinmérgezés tüneteit figyelték meg. A túladagolás tünetei: rossz közérzet, hányinger, hányás, szapora szívverés, vérnyomás-ingadozás, légzési problémák, homályos látás, görcsök.
Amennyiben a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, vagy ha a betegtájékoztatóban fel nem sorolt egyéb tünetet észlel, hagyja abba a Liberisan szedését és értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette bevenni a Liberisan tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Liberisan szedését
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások különböző gyakorisággal fordulhatnak elő, melyek az alábbi felosztás szerint kerülnek feltüntetésre:
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet): az étvágy megváltozása (többnyire étvágynövekedés), testtömeg-gyarapodás, szédülés, ingerlékenység, hangulatingadozás, idegesség, vérnyomás-emelkedés (hipertónia), szájszárazság, hasmenés, bőrkiütés, fáradtságérzet, alvászavarok (álmatlanság, álmosság, levertség, szokatlan álmok, rémálmok), fejfájás, szapora szívverés, hányinger, megváltozott ízérzékelés, gyomorégés, székrekedés, hányás, hasi fájdalom (főleg a has felső részében), izomfájdalom.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): koncentrációs nehézség, lelassult szívverés, haspuffadás, égő érzés a nyelvben, rossz közérzet.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): elnehezülésérzés a fejben, csökkent nemi vágy (libidó), fokozott könnytermelődés, nehézlégzés (diszpnoé), megnövekedett köpetváladék, fokozott nyáltermelés, izzadás, a bőr csökkent rugalmassága, fáradékonyság, az úgynevezett szérumtranszamináz szintjének emelkedése a vérben.
A fentebb felsorolt mellékhatások többsége a kezelés kezdetén jelentkezik, majd a kezelés előrehaladtával megszűnik. Ezek a tünetek a dohányzás abbahagyásának következményei is lehetnek, nem csak a Liberisan-kezelés hatása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Liberisant tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében, az eredeti csomagolásban tárolandó. A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Liberisan tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a citizin. 1,5 mg citizint tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, glicerol-dibehenát, hipromellóz.
Milyen a Liberisan tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Liberisan kerek, fehér, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta.
100 db tabletta PVC/PCTFE//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!