A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LINIMENTUM AD PERNIONEM FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

LINIMENTUM AD PERNIONEM FONO VIII. 20 g

20 g

VN

678 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Fagyásos sérülés.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g készítményben
0,1 g Kámfor: bőrizgató, bőrvörösítő hatású, gyulladásgátló. Hűsítő, helyi érzéstelenítő, fájdalomcsillapító, viszketéscsillapító, enyhe fertőtlenítő hatással rendelkezik.
0,2 g Ichtammol: antiszeptikus, gyulladást csökkentő, a bőr elszarusodott rétegének helyreállítását elősegítő hatással rendelkezik.
0,01 g Jód (Solutio iodi alcoholica hatóanyaga): antiszeptikus, gombaellenes hatású, felszívódást elősegítő.
Egyéb összetevők: kálium-jodid, 96%-os etanol, kollodium, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Alkalmazási mód: külsőleg. Fagybalzsam. Ecsetelésre. Használat előtt felrázandó. A beteg félpercenként váltogatott meleg-hideg láb-, illetőleg kézfürdőket vesz, összesen mintegy 10 percen át. Letörlés után a fagycsomókat bekeni. Ezt a kezelést több, egymást követő napon naponta 1-szer, esetleg 2-szer meg kell ismételni. A váltogatott meleg-hideg láb-, kézfürdők helyett 10-15 percig tartó 42-45 °C-os meleg vízben történő áztatás is alkalmazható. A gyógyszer enyhén színező, ezért cérnakesztyű használata célszerű.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Jódérzékenység. Hyperthyreosis, vagy más acut pajzsmirigybetegség. Dermatitis herpetiformis (Duhring betegség). Nyílt seben, sérült bőrön, nyálkahártyán nem alkalmazható. 3 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A bőrt, ruhát elszínezi. Gyermekek elől elzárandó. Pajzsmirigybetegségekben szenvedőknél - pl. golyva, pajzsmirigygöbök, vagy más nem akut pajzsmirigybetegségek - a nagymennyiségű jódbevitel pajzsmirigy túlműködést indukálhat. Ezeknél a betegeknél csak a lehető legrövidebb ideig és a legkisebb kiterjedésben használjuk. 3-6 év közötti életkorban a készítmény csak orvosi javaslatra alkalmazható, a lehető legkisebb adagban. Terhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény használata csak a legindokoltabb esetben történjen és a lehető legkisebb mennyiség alkalmazásával, mivel a felszívódott jód átjut a placentán, és az anyatejbe is kiválasztódik, valamint az embriók és az újszülöttek fokozottan érzékenyek a jodidra. Szembe nem kerülhet. Abban az esetben, ha szembe kerül, azonnal bő vízzel ki kell mosni.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Bőrirritáció, túlérzékenységi reakció, allergiás bőrgyulladás előfordulhat.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.