A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

nitrous oxide, oxigen

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N01 - ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01A - ÁLTALÁNOS ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01AX - Egyéb általános érzéstelenítők
  • N01AX63 - Nitrogén-oxid, kombinációk

Kiegészítő információ

hirdetés

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz 1x2l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

1x2l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

V

OGYI-T-21676/03

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz 1x10l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

1x10l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

V

102 680 Ft

OGYI-T-21676/07

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Livopan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Livopan 50% dinitrogén-oxid (orvosi altatógáz, N2O) és 50% oxigén (orvosi oxigén, O2) gázkeveréket tartalmaz. A gázkeveréket belélegezve kell alkalmazni.

A Livopan hatása
A dinitrogén-oxid a gázkeverék 50%-át alkotja. A dinitrogén-oxid fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a fájdalomérzetet és növeli a fájdalomküszöböt. A dinitrogén-oxid továbbá relaxáló és enyhén nyugtató hatású. E hatásokat a dinitrogén-oxid idegrendszerre gyakorolt hatása idézi elő.

Az 50%-os oxigénkoncentráció - mintegy kétszerese a környezeti levegőnek - biztosítja a belélegzett gáz megfelelő oxigéntartalmát.

Mikor alkalmazható a Livopan?
A Livopan abban az esetben alkalmazható, amikor gyorsan kialakuló és gyorsan megszűnő fájdalomcsillapításra van szükség, illetve ha a kezelt fájdalom intenzitása enyhe vagy közepes, és meghatározott ideig tart. A Livopan fájdalomcsillapító hatása néhány légvétel után jelentkezik és használatának abbahagyása után néhány percen belül megszűnik. A Livopan egy hónapnál idősebb gyermekeknél és felnőtteknél alkalmazható.


2. Tudnivalók a Livopan alkalmazása előtt

A Livopan nem alkalmazható:
Mielőtt elkezdené alkalmazni a Livopant, közölje kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek közül bármelyik fennáll Önnél:
-- Gázzal töltött testüregek, vagy gázbuborékok: ha betegség következményeként vagy bármely más ok miatt gyanítható, hogy levegő van a mellüregében, vagy gázbuborékok vannak a vérében, vagy bármely más szervében. Pl. ha búvárfelszereléssel merült és gázbuborékok lehetnek a vérében, vagy ha pl. retinaleválás vagy hasonló ok miatt gázt juttattak a szemébe. Ezek a gázbuborékok megnagyobbodhatnak, és sérülést okozhatnak.
-- Szívbetegség: ha szívelégtelenségben szenved, vagy súlyosan károsodott a szívműködése, mivel a dinitrogén-oxid szívizomra gyakorolt enyhe relaxáló hatása tovább ronthatja a szívműködést.
-- Központi idegrendszer sérülés: ha agynyomás-fokozódása van, pl. agydaganat vagy agyvérzés miatt, mivel a dinitrogén-oxid tovább növelheti az agynyomást, ami károsodás kockázatával járhat.
-- Vitaminhiány: ha diagnosztizált, de kezeletlen B12-vitamin-, illetve folsavhiányban szenved, mivel a dinitrogén-oxid súlyosbíthatja a B12-vitamin-, illetve folsavhiány okozta tüneteket.
-- Bélelzáródás: ha súlyos hasi diszkomfort áll fenn Önnél: olyan tünetek, melyek bélelzáródást jelezhetnek, a Livopan tovább növelheti a bél kitágulását.
-- Az arc és áll sérülései, ahol a szájmaszk alkalmazása nehézségekbe ütközne vagy kockázatokkal járna.


Figyelmeztetések és óvintézkedések
Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek bármelyike fennáll Önnél:

-- Csökkent éberség vagy folyamatosan fennálló zavartság: Tájékoztassa orvosát, amennyiben rosszul van, illetve, ha valamilyen trauma vagy betegség következtében nincs teljesen a tudatánál. Fentiek jelentősége fontos, hiszen a Livopan dinitrogén-oxid komponensének nyugtató hatása tovább ronthatja a védekező reflexeit.

-- Diszkomfort érzés a fülben: például fülgyulladás, mivel a Livopan fokozhatja a középfülben lévő nyomást.
-- Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD): mivel az oxigén gáz belégzése légzésromlást okozhat
-- Kábítószerrel/gyógyszerrel való visszaélés fordult már elő a kórtörténetében, mivel a dinitrogén-oxid függőség kialakulásának nagyobb kockázata van, ha ismételten alkalmazzák. Ebben az esetben kezelőorvosa eldönti, hogy lehetséges-e a Livopan alkalmazása az Ön esetében.

-- Vitaminhiány: ha gyanítható, hogy B12-vitamin-, illetve folsavhiányban szenved, mivel a dinitrogén-oxid súlyosbíthatja a B12-vitamin-, illetve folsavhiány okozta tüneteket


Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy alkalmazható-e Önnél a Livopan.

A dinitrogén-oxid ismételt vagy hosszú távú alkalmazása növelheti a B12-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát, mely a csontvelő vagy idegrendszer károsodásához vezethet. Kezelőorvosa vérkép vizsgálatot kezdeményezhet a kezelés előtt és után annak érdekében, hogy felmérje a lehetséges B12-vitamin-hiány következményeit.


Egyéb gyógyszerek és a Livopan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különös tekintettel:

-- Metotrexát tartalmú gyógyszer szedése például reumatoid artritiszre, mert a Livopannal együtt alkalmazva hatása lehet a vér sejtes elemeire.
Amennyiben egyéb az agyra vagy annak működésére ható gyógyszert szed, például benzodiazepinek (nyugtatók) vagy morfin szerű készítmények, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mert a Livopan fokozhatja ezen készítmények hatását.
A Livopan együttes alkalmazása más a központi idegrendszerre ható gyógyszerekke, növeli a mellékhatások kialakulásának kockázatát.

-- Bleomicin (rák kezelésére) vagy amiodaron (szívritmuszavar kezelésére) alkalmazása, a Livopan kezelés megkezdése előtt, a tüdőre gyakorolt toxikus hatás kialakulásának kockázata miatt, melyet a magas oxigénkoncentráció okozhat
-- Nitrofurantoin vagy hasonló antibiotikumok (fertőzés kezelésére)

A Livopan fokozza ezen készítmények mellékhatásait.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A Livopan alkalmazható terhesség alatt, ha orvosa ezt szükségesnek találja. Szintén alkalmazható szülés során. Amennyiben a szülés közeli időben kerül alkalmazásra, az újszülött légzésfunkcióit (légzési nehézség) és más nem kívánatos hatások jelenlétét meg kell vizsgálni.

A Livopan a szoptatási időszakban alkalmazható, azonban közvetlenül a szoptatás ideje alatt nem.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Livopan adását követően szükség van arra, hogy teljesen magához térjen. A Livopan dinitrogén-oxid összetevője rövid alkalmazást követően gyorsan távozik a szervezetből. A készítmény hatása a tudatállapotra néhány órán át tart. Biztonsági okokból a kezelés után tartózkodni kell a gépjárművezetéstől, gépek kezelésétől, illetve a fokozott figyelmet igénylő munkavégzéstől mindaddig, amíg a teljesen éber állapot vissza nem áll (legalább 30 perc).

Győződjön meg arról, hogy kezelőorvosa biztonságosnak ítéli a gépjárművezetést.


3. Hogyan kell alkalmazni a Livopant?

A Livopant kizárólag egészségügyi szakember adhatja Önnek, aki jól ismeri ezt a fajta gyógyszert. A biztonságos alkalmazás érdekében a Livopan adagolásának ideje alatt folyamatosan ellenőrizni kell mind a beteget, mind az adagolást. A kezelés végeztével Önt folyamatosan megfigyelés alatt tartják, míg a gyógyszer hatása megszűnik.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát. A kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tájékoztatja Önt, hogyan kell alkalmazni a Livopant, hogyan fejti ki hatását és milyen hatása van.

Az Livopan belélegzése egy arcmaszkhoz csatolt speciális szelepen keresztül történik, ami azt jelenti, hogy a saját légzése folytán a gáz áramlása pontosan ellenőrzött. A szelep csak belégzéskor nyílik ki. A Livopan adagolása ún. orrmaszkon keresztül is lehetséges.

Függetlenül attól, hogy melyik maszkot alkalmazzák, a kezelés során lélegezzen természetesen.

Alkalmazása gyermekeknél
Olyan gyermekeknél, akik nem képesek követni az utasításokat, a Livopan alkalmazása szakszemélyzet felügyelete alatt történhet, akik segítenek a maszkot a helyén tartani, illetve figyelni az adagolást. Ilyen esetekben folyamatos gázáramlás alkalmazására lehet szükség.

A Livopan-kezelés befejezését követően pihenni kell, míg tudata teljesen kitisztul.

Biztonsági óvintézkedések
- Dohányzás és nyílt láng használata szigorúan tilos olyan helyiségben, ahol Livopan-kezelés folyik.
-- A Livopan kizárólag gyógyászati célra használható.

Vonatkozó utasítások a készítményt tartalmazó palack tárolására és kezelésére vonatkozóan (lásd 5. pont Hogyan kell a Livopant tárolni).

Ha az előírtnál több Livopant kapott
Mivel a gáz adagolása szabályozott és a gázkeverék adott (50% dinitrogén-oxid és 50% oxigént tartalmaz), nagyon kicsi az esélye a gáz túladagolásának.
Ha a normálisnál gyorsabban lélegzik és ezáltal több gázt kapna, mint normál légzés esetén, feltűnően fáradtnak érezheti magát, illetve bizonyos mértékben elveszítheti kapcsolatát környezetével. Ilyen körülmények között haladéktalanul tájékozatnia kell az egészségügyi szakembert és leállítani a gyógyszer adagolását.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szédülés, eufória, hányinger és hányás

Nem gyakori mellékhatások (100-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Erős fáradtság. Hosszabb ideig tartó Livopan kezelés esetén nyomásérzés a középfülben. Ennek oka, hogy a Livopan növeli a középfülben lévő nyomást.
Hasi puffadás, mivel a Livopan enyhén fokozza a belek gáztartalmát.


Gyakorisága nem ismert: (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)
Idegrendszeri hatások, zsibbadás- és gyengeségérzés leginkább az alsó végtagokban.
Csontvelőre gyakorolt hatás, amely vérszegénységet (csökkenő vörösvértestszám) és leukopéniát (csökkenő fehérvérsejtszám) okozhat.
A kezelés leállítása után tapasztalhat fejfájást és zavartságot.
Pszichés hatások, mint például pszichózis, zavartság, szorongás nagyon ritkán fordultak elő.
Légzésromlás
Függőség
Generalizált görcsrohamok.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Livopant tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A palackon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

-5 °C feletti hőmérsékleten tárolandó.
Ha fennáll a gyanú, hogy a Livopant túl hideg körülmények között tárolták, felhasználást megelőzően legalább 48 órán keresztül +10 °C feletti hőmérsékleten, vízszintes helyzetben tárolandó.

A palackot tartsa orvosi gázok tárolására szolgáló zárt helyen.
Tartsa távol éghető anyagoktól.
Kizárólag jól szellőző helyen használható.
Tilos a dohányzás. Erős hőhatásnak nem szabad kitenni.
Ha tűzveszély fennáll, helyezze át biztonságos helyre. Tartsa tisztán, szárazon, továbbá olaj- és zsírszennyeződéstől mentesen a palackot.
A palackot ütődéstől és leeséstől védeni kell.
Zárt szeleppel tárolja és szállítsa.
A készítmény gőze álmosságot és szédülést okozhat.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Livopan?
- A készítmény hatóanyagai:
50% dinitrogén-oxid = orvosi altatógáz (kémiai jel: N2O) és
50% oxigén = orvosi oxigén (kémiai jel: O2)
- A Livopan nem tartalmaz egyéb összetevőket

Milyen a Livopan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Livopan színtelen, szagtalan, túlnyomásos orvosi gázpalackba töltve, amely a gáz áramlását szabályozó elzáró szeleppel van ellátva.
A gázpalack palástja fehér, vállrésze fehér és kék színnel jelölve.
Kiszerelések:

Alumínium gázpalack, 170 bar töltőnyomással:
2 literes vagy 5 literes vagy 10 literes alumínium gázpalack elzáró szeleppel, beépített nyomásszabályzóval és áramlásmérővel, 170 bar töltőnyomással.
2 literes vagy 5 literes vagy 10 literes alumínium gázpalack elzáró szeleppel, beépített nyomásszabályzóval, 170 bar töltőnyomással.




Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!