A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

nitrous oxide, oxigen

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N01 - ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01A - ÁLTALÁNOS ÉRZÉSTELENÍTŐK
  • N01AX - Egyéb általános érzéstelenítők
  • N01AX63 - Nitrogén-oxid, kombinációk

Kiegészítő információ

hirdetés

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz 1x2l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

1x2l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-21676/03

LIVOPAN 50%/50% túlnyomásos orvosi gáz 1x10l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

1x10l (170 bar) beépített nyomásszabályozóval és áramlásmérővel

V

102 680 Ft

OGYI-T-21676/07

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LIVOPAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Livopan 50% dinitrogén-oxid (orvosi altatógáz, N2O) és 50% oxigén (orvosi oxigén, O2) gázkeveréket tartalmaz. A gázkeveréket belélegezve kell alkalmazni.
A Livopan hatása
A dinitrogén-oxid a gázkeverék 50%-át alkotja. A dinitrogén-oxid fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a fájdalomérzetet és növeli a fájdalomküszöböt. A dinitrogén-oxid továbbá relaxáló és enyhén nyugtató hatású. E hatásokat a dinitrogén-oxid idegrendszerre gyakorolt hatása idézi elő.
Az 50%-os oxigénkoncentráció - mintegy kétszerese a környezeti levegőnek - biztosítja a belélegzett gáz megfelelő oxigéntartalmát.
Mikor alkalmazható a Livopan
A Livopan abban az esetben alkalmazható, amikor gyorsan kialakuló és gyorsan megszűnő fájdalomcsillapításra van szükség, illetve ha a kezelt fájdalom intenzitása enyhe, vagy közepes és meghatározott ideig tart. A Livopan fájdalomcsillapító hatása néhány légvétel után jelentkezik és használatának abbahagyása után néhány percen belül megszűnik.
2. TUDNIVALÓK A LIVOPAN ALKALMAZÁSA ELŐTT
A Livopan nem alkalmazható:
Mielőtt elkezdené alkalmazni a Livopant közölje kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek közül bármelyik fennáll Önnél:
- Gázzal töltött testüregek, vagy gázbuborékok: ha betegség következményeként, vagy bármely más ok miatt gyanítható, hogy levegő van a mellüregében, vagy gázbuborékok vannak a vérében, vagy bármely más szervében. Pl. ha búvárfelszereléssel merült és gázbuborékok lehetnek a vérében, vagy ha pl. retina leválás, vagy hasonló ok miatt gázt juttattak a szemébe. Ezek a gázbuborékok megnagyobbodhatnak, és sérülést okozhatnak.
- Szívbetegség: ha szívelégtelenségben szenved, vagy súlyosan károsodott szívműködése van, mivel a dinitrogén-oxid szívizomra gyakorolt enyhe relaxáló hatása tovább ronthatja a szívműködést.
- Központi idegrendszer sérülés: ha agynyomás-fokozódása van, pl. agydaganat, vagy agyvérzés miatt, mivel a dinitrogén-oxid tovább növelheti az agynyomást, ami károsodás kockázatával járhat.
- Vitaminhiány: ha diagnosztizált, de kezeletlen B12 vitamin, illetve folsav hiányban szenved, mivel a dinitrogén-oxid súlyosbíthatja a B12 vitamin, illetve folsav hiány okozta tüneteket.
- Bélelzáródás: ha súlyos hasi diszkomfort áll fenn Önnél: olyan tünetek, melyek bélelzáródást jelezhetnek, a Livopan tovább növelheti a bél kitágulását.
A Livopan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Csökkent éberség vagy folyamatosan fennálló zavartság: Tájékoztassa orvosát, amennyiben rosszul van, illetve, ha valamilyen trauma vagy betegség következtében nincs teljesen a tudatánál. Fentiek jelentősége fontos, hiszen a Livopan dinitrogén-oxid komponensének nyugtató hatása tovább ronthatja a védekező reflexeit.
Közölje kezelőorvosával, ha az alábbi tünetek bármelyike fennáll Önnél:
- Fül diszkomfort: pl. fülgyulladás, mivel a Livopan fokozhatja a középfülben lévő nyomást.
- Vitaminhiány: ha gyanítható, hogy B12 vitamin, illetve folsav hiányban szenved, mivel a dinitrogén-oxid súlyosbíthatja a B12 vitamin, illetve folsav hiány okozta tüneteket
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e a Livopant.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Amennyiben egyéb olyan készítményt szed, amely hatással lehet az agyra vagy annak működésére, pl. benzodiazepinek (nyugtató), vagy morfin-szerű készítmények, feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát. A Livopan fokozhatja ezen készítmények hatását. A Livopan együttadása egyéb nyugtatókkal, vagy egyéb, a központi idegrendszert befolyásoló gyógyszerekkel növeli a mellékhatások kockázatát.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha metotrexát tartalmú készítményt szed (pl. reumatikus ízületi bántalmakra), vagy bleomicint (rák kezelésére), furadantint, vagy hasonló antibiotikumot (fertőzés kezelésére), vagy amiodaront (szívbetegség kezelésére). A Livopan fokozza ezen készítmények mellékhatásait.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni vagy alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Livopan dinitrogén-oxid tartalma befolyásolja a B12 vitamin és a folsav metabolizmusát azáltal, hogy a metionin szintetáz nevű enzimet gátolja, ami veszélyt jelenthet a magzatra a terhesség korai szakaszában. Így a terhesség első 6 hónapja alatt a Livopan alkalmazása nem javasolt. A Livopan a terhesség utolsó 3 hónapjában és a szülés során alkalmazható, de a szüléshez közeli időpontban alkalmazva a káros hatások miatt figyelni kell a magzatot.
A Livopan a szoptatási időszakban alkalmazható, azonban közvetlenül a szoptatás ideje alatt nem.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Livopan adását követően szükség van arra, hogy teljesen magához térjen. A Livopan dinitrogén-oxid összetevője rövid alkalmazást követően gyorsan távozik a szervezetből. A készítmény hatása a tudatállapotra néhány órán át tart. Biztonsági okokból a kezelés után nem javasolt a gépjárművezetés, gépek kezelése, illetve fokozott figyelmet igénylő munkavégzés mindaddig, amíg a teljesen éber állapot visszaáll (legalább 30 perc). Győződjön meg arról, hogy kezelőorvosa biztonságosnak ítéli a járművezetést.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LIVOPANT?
A Livopant kizárólag egészségügyi szakember adhatja Önnek, aki jól ismeri ezt a fajta gyógyszert. A biztonságos alkalmazás érdekében a Livopan adagolásának ideje alatt folyamatosan ellenőrizni kell mind a beteget, mind az adagolást. A kezelés végeztével Önt folyamatosan megfigyelés alatt tartják, míg a gyógyszer hatása megszűnik.
A Livopant mindig a kezelőorvos utasításai szerint kell alkalmazni. A kezelőorvos tájékoztatja Önt, hogyan kell alkalmazni a Livopant, hogyan működik és milyen hatása van.
Az Livopan belélegzése egy arcmaszkhoz csatolt speciális szelepen keresztül történik, ami azt jelenti, hogy a saját légzése folytán a gáz áramlása pontosan ellenőrzött. A szelep csak belégzéskor nyílik ki. A Livopan adagolása ún. orrmaszkon keresztül is lehetséges.
Függetlenül attól, hogy melyik maszkot alkalmazzák, a kezelés során lélegezzen természetesen.
A Livopan kezelés befejezését követően pihenni kell, míg tudata teljesen kitisztul.
Biztonsági óvintézkedések
- Dohányzás és nyílt láng használata szigorúan tilos olyan helyiségben, ahol Livopan kezelés folyik.
- A Livopan kizárólag gyógyászati célra használható.
Ha az előírtnál több Livopant kapott
Mivel a gáz adagolása szabályozott és a gázkeverék adott (50% dinitrogén-oxid és 50% oxigént tartalmaz) nagyon kicsi az esélye a gáz túladagolásának.
Ha a normálnál gyorsabban lélegzik és ezáltal több gázt kapna, mint normál légzés esetén, feltűnően fáradtnak érezheti magát, illetve bizonyos mértékben elveszítheti kapcsolatát környezetével. Ilyen körülmények között haladéktalanul tájékozatnia kell az egészségügyi szakembert és leállítani a gyógyszer adagolását.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Livopan is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Gyakori mellékhatások (100-ből 1-10 beteget érint):
Szédülés, szédülékenység, eufória, hányinger és hányás
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)
Erős fáradtság. Hosszabb ideig tartó Livopan kezelés esetén nyomásérzés a középfülben. Ennek oka, hogy a Livopan növeli a középfülben lévő nyomást.
Hasi puffadás, mivel a Livopan enyhén fokozza a belek gáztartalmát.
Nagyon ritka (10000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érint)
Légzésdepresszió
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
Idegműködést befolyásoló hatás, zsibbadás, gyengeség általában a lábakban.
Ennek oka, hogy a dinitrogén-oxid befolyásolja a B12 vitamin és a folsav anyagcseréjét és ezáltal gátolja a metionin szintetáz nevű enzimet.
Gyakorisága nem ismert: (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
Csontvelőre gyakorolt hatás, amely vérszegénységet (csökkenő vörösvértest szám) és leukopéniát (csökkenő fehérvérsejt szám) okozhat.
A kezelés leállítása után tapasztalhat fejfájást és zavartságot.
Pszichés hatások, mint pl. pszichózis, zavartság, szorongás nagyon ritkán fordultak elő.
Légzésromlás
5. HOGYAN KELL A LIVOPANT TÁROLNI?
A Livopan gyermekektől elzárva tartandó.
A Livopant csak a palack címkéjén feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
-5 °C feletti hőmérsékleten tárolandó.
Ha fennáll a gyanu, hogy a Livopant túl hideg körülmények között tárolták, felhasználást megelőzően legalább 48 órán keresztül +10 °C feletti hőmérsékleten, vízszintes helyzetben tárolandó.
A palackot tartsa orvosi gázok tárolására szolgáló zárt helyen.
Tartsa távol éghető anyagoktól.
Kizárólag jól szellőző helyen használható.
Tilos a dohányzás. Erős hőhatásnak nem szabad kitenni.
Ha tűzveszély fennáll, helyezze át biztonságos helyre. Tartsa tisztán, olaj- és zsír szennyeződéstől mentesen a palackot.
A palackot ütődéstől és leeséstől védeni kell.
Zárt szeleppel tárolja és szállítsa.
A készítmény gőze álmosságot és szédülést okozhat.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Livopan?
- A készítmény hatóanyagai:
50% dinitrogén-oxid = orvosi altatógáz (kémiai jel: N2O) és
50% oxigén = orvosi oxigén (kémiai jel: O2)
- A Livopan nem tartalmaz egyéb összetevőket
Milyen a Livopan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Livopan színtelen, szagtalan túlnyomásos orvosi gázpalackba töltve, amely a gáz áramlását szabályozó elzáró szeleppel van ellátva.
A gázpalack palástja fehér, vállrésze fehér és kék színnel jelölve.
Kiszerelések:
Acél gázpalack, 138 bar töltőnyomással:
15 °C-on 138 bar nyomású orvosi gáz elzáró szeleppel ellátott 2,5 liter vagy 5 liter kapacitású acél gázpalackba töltve.
Alumínium gázpalack, 170 bar töltőnyomással:
2 literes vagy 5 literes vagy 10 literes alumínium gázpalack elzáró szeleppel, beépített nyomásszabályzóval és áramlásmérővel, 170 bar töltőnyomással.
2 literes vagy 5 literes vagy 10 literes alumínium gázpalack elzáró szeleppel, beépített nyomásszabályzóval, 170 bar töltőnyomással.
Palackok űrtartalma literben: 2 2,5 5 10
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!