A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LUCRIN PDS DEPOT 11,25 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

leuprorelin acetate

  • L-DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L02-ENDOCRIN TERÁPIA
  • L02A-HORMONOK ÉS ROKON VEGYÜLETEK
  • L02AE-Gonadotropin releasing hormon analógok
  • L02AE02-Leuprorelin

Kiegészítő információ

hirdetés

LUCRIN PDS DEPOT 11,25 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben 1x

1x

V

102 233 Ft

OGYI-T-10040/02

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8cSz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ kiemelt

100%8h1Sz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció hatóanyaga, a leuprorelin-acetát egy szintetikusan előállított, a központi idegrendszerben ható hormon.
A gyógyszer az alábbi betegségekben alkalmazható:

Férfiak
- A dülmirigy (prosztata) daganatos betegsége esetén.

Nők
- A méhnyálkahártya rendellenes helyen történő tapadása (endometriózis) esetén. A gyógyszer csökkenti az endometrium-szigetek méretét, gátolja az újabb plakkok kialakulását, csökkenti az összenövések számát.
- A méh izomzatának jóindulatú daganata (mióma uteri) esetén. A gyógyszer hatására a daganat mérete csökken és a daganat által okozott tünetek mérséklődnek (például vérzés, kismedencei fájdalmak, nyomás és diszkomfortérzés).
- Az emlő rosszindulatú daganata esetén.

Gyermekek és serdülők
- A Lucrin PDS Depot injekció szintetikus hormont tartalmaz, mely a szervezetben keringő tesztoszteron- és ösztrogénszintek csökkentésére alkalmazható. A Lucrin PDS Depot injekciót a túl korai pubertás kezelésére alkalmazzák, melyet bizonyos hormonoknak az agyalapi mirigyből történő felszabadulása okoz (centrális korai nemi érés) 9 évesnél fiatalabb lányoknál és 10 évesnél fiatalabb fiúknál.

2. Tudnivalók a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót
- ha allergiás a leuprorelin-acetátra illetve a hasonló nonapeptidekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön terhes vagy a kezelés alatt teherbe esett. (A lehetséges magzati károsodás miatt a kezelés idején a terhesség elkerülése érdekében nem-hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, például óvszer.);
- ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van;
- ha Ön szoptat.

Ha kezelőorvosa felállítja a centrális korai nemi érés pontos diagnózisát:

Ne alkalmazza a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót centrális korai nemi érésben szenvedő lányoknál
- ha a kezelendő lány terhes vagy szoptat,
- ha a kezelendő lánynak ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő eltérések közül bármelyik fennáll Önnél:
- a szív vagy a vérerek állapotának problémái,
- szívritmuszavar (aritmia) esetén, vagy amennyiben ezek miatt gyógyszeres kezelés alatt áll. A szívritmuszavarok kockázata megnövekedhet a Lucrin PDS Depot alkalmazása során.

Amennyiben Ön (vagy gyermeke) erős vagy visszatérő fejfájást, látászavart, fülcsengést vagy fülzúgást tapasztal, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Prosztatatumor
A kezelés első néhány hetében a klinikai tünetek esetenként súlyosbodhatnak vagy a prosztatatumor további jelei és tünetei alakulhatnak ki. Egyes esetekben a csontfájdalom átmeneti fokozódása következhet be, amely tünetileg kezelhető. A kezelés első heteiben szorosan követni kell azon betegek állapotát, akiknek gerincvelői áttétjük van húgyúti elzáródással, vagy a nélkül. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát.

Szív- és érrendszeri betegségek
Prosztatatumoros betegeknél a kezelés során szívizominfarktus, agyi érkatasztrófa és hirtelen szívhalál bekövetkezésének fokozott kockázatáról számoltak be. A kockázat csekélynek tűnik. Amennyiben szív-érrendszeri betegségek kialakulására utaló tüneteket észlel, keresse fel kezelőorvosát.

Anyagcsere-betegségek
A készítmény alkalmazása során férfiaknál magas vércukorszint alakulhat ki és fokozódhat a cukorbetegség kockázata. Ha magas a vércukorszintje, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje és/vagy zsírmáj alakult ki Önnél, a kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az anyagcsere-betegségét és az anyagcsere-változásait.

Endometriózis/mióma uteri
A kezelés kezdetén a klinikai tünetek súlyosbodhatnak. Súlyos orvosi vagy műtéti beavatkozást szükségessé tévő hüvelyi vérzés kialakulása is bekövetkezhet, ilyen esetben feltétlen jelentkezzen a kezelőorvosánál.

Terhesség
A készítmény alkalmazásának biztonságosságát terhességben nem igazolták, ezért a terhesség lehetőségét ki kell zárni. Fogamzásgátlásra nem-hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer).

Csontsűrűség
A kezelés alatt csontritkulás alakulhat ki, amely a tapasztalatok szerint a kezelés abbahagyása után rendeződik.

Görcsrohamok
A kezelések során görcsrohamokat jelentettek. Ezt nőknél, valamint azoknál a betegeknél észlelték, akiknek a kórtörténetében görcsrohamok, epilepszia, agyérbetegségek, központi idegrendszeri rendellenességek és daganatok szerepeltek, illetve azoknál, akik bizonyos gyógyszereket, melyek szedése görcsrohamok fellépésére hajlamosíthat (például bupropriont vagy egyes depresszióellenes szereket), szedtek. Olyanoknál is jelentettek görcsrohamokat, akiknél nem fordultak elő az előbb felsorolt állapotok.

Késleltetett túlérzékenységi reakció
Nagyon ritka, súlyos, hólyagos és hámló bőrkiütéssel járó allergiás bőrreakcióról számoltak be, az úgynevezett Stevens-Johnson-szindrómáról és a toxikus epidermális nekrolízisról. Ha a Lucrin alkalmazása után ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal forduljon orvoshoz, vagy kérjen sürgősségi segítséget.

A Lucrin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Egyes esetekben a Lucrin-t alkalmazó betegeknél depresszió kialakulását jelentették, mely akár súlyos is lehet. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben a Lucrin alkalmazása során depresszív hangulat alakul ki Önnél.

Gyermekek és serdülők
Ha az injekció beadási helyén steril tályog alakul ki (leggyakrabban izomba adott injekció után számolnak be ilyenről), kezelőorvosa ellenőrzi a hormonszinteket, mivel csökkenhet a leuprorelin felszívódása a beadott injekcióból (a depóból).
Steril tályog leggyakrabban akkor alakult ki az injekció beadás helyén, amikor a Lucrin PDS Depot injekciót a javasoltnál magasabb adagban, izomba adták. Kezelőorvosa ezért ezt a gyógyszert bőr alá fecskendezve alkalmazza (például has, fenék vagy comb bőre alá).

Ha gyermekének progresszív agytumora van, a kezelőorvos dönti el, hogy a leuprorelin-kezelés megfelelő-e számára.

Centrális korai nemi érésben szenvedő lányoknál
Az első injekció után hüvelyi vérzés (pecsételés) és folyás alakulhat ki a hormonmegvonás tüneteként. A kezelés első/második hónapján túl előforduló hüvelyi vérzést ki kell vizsgálni.

A centrális korai nemi érés Lucrin PDS Depot injekcióval történő kezelése során csökkenhet a csontsűrűség (csökken a csont ásványianyag-tartalma). Mindazonáltal a kezelés leállítása után a csonttömeg növekedése újraindul és visszatérhet a normál értékhez a késői kamaszkorban.

A kezelés megszakítása a combcsont növekedési lemezének elcsúszásához vezethet. Ennek egyik lehetséges oka a növekedési lemez gyengesége, mely a női nemi hormonoknak a kezelés idején kialakuló alacsonyabb koncentrációja miatt következik be.

Egyéb gyógyszerek és a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Külön tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
• ösztrogén (hormon)tartalmú gyógyszerek (együttadásuk nem javasolt).

A Lucrin PDS Depot befolyásolhatja egyéb, a szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek hatását (például kinidin, prokainamid, amiodaron és szotalol) illetve növelheti a szívritmuszavar kockázatát, amennyiben más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák (például metadon (fájdalomcsillapításra és szenvedélybetegségben a méreganyagok eltávolítására alkalmazzák), moxifloxacin (antibiotikum), antipszichotikum (súlyos mentális betegségek kezelésére hasznáják)).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció terhes nőknek nem adható, a terhességet a kezelés megkezdése előtt ki kell zárni. A kezelés időtartama alatt nem-hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (például óvszer).
A Lucrin PDS Depot injekció nem alkalmazható szoptatás alatt.
A Lucrin PDS Depot injekciót tilos terhes vagy szoptató lányoknál alkalmazni (lásd még a "Ne alkalmazza a Lucrin 3 hónapos Depot injekcióval injekciót" pontot).

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem utalnak adatok arra, hogy a Lucrin PDS Depot hátrányosan befolyásolná az ezekhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót?

A Lucrin PDS Depot injekciót csak az Ön kezelőorvosa vagy egészségügyi szakember adhatja be, akik gondoskodnak a készítmény előkészítéséről is.
A Lucrin PDS Depot injekciót az izomba (intramuszkulárisan), vagy a bőr alá fecskendezett (szubkután) injekció formájában kell alkalmazni.
A készítmény adagolását az orvos fogja megállapítani a betegség fajtájától függően, és az orvos vagy egészségügyi személyzet fogja beadni Önnek.

Felnőttek
Javasolt adagolás
Előrehaladott prosztatakarcinóma palliatív kezelésére, a méh jóindulatú daganata (myoma uteri), endometriózis és emlőkarcinóma kezelése
3 havonta 1 db Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció, ismétlődően.

A méh jóindulatú daganata (mióma uteri) esetén a kezelés időtartama általában hat hónap, vagy ennél rövidebb.
Endometriózisban a kezelés időtartama általában hat hónap.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek kezelése esetén gyermek endokrinológus általános szakmai felügyelete szükséges.
Az adagolási rendet egyénre szabottan fogja a kezelőorvos meghatározni.

A javasolt kezdő adag a gyermek testtömegétől függ:

a) 20 kg vagy efölötti testtömegű gyermekek
Ha a kezelőorvos másképp nem rendeli, 3 havonta egyszer 1 ml Lucrin PDS Depot (11,25 mg leuprorelin-acetát) injekció alkalmazandó például a has, a fenék vagy a comb bőre alá (szubkután) adva.

b) 20 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek
Tekintettel a centrális korai nemi érés klinikai aktivitására ezen ritka esetekben, a következőképpen kell eljárni:
Ha a kezelőorvos másképp nem rendeli, 3 havonta egyszer 0,5 ml Lucrin PDS Depot injekció (5,625 mg leuprorelin-acetát) injekció alkalmazandó például a has, a fenék vagy a comb bőre alá (szubkután) adva. A szuszpenzió maradék részét meg kell semmisíteni.
Kezelőorvosa monitorozni fogja a gyermek testtömegének gyarapodását.

A centrális korai nemi érés aktivitásától függően, nem megfelelő gátlás (szuppresszió) esetén(például hüvelyi vérzés), a kezelőorvos emelheti az adagot. Kezelőorvosa egy vérvizsgálat segítségével megállapítja a minimális hatásos adagot.

A kezelés időtartama függ a kezelés elején, illetve a kezelés idején megfigyelhető klinikai tünetektől, és erről a kezelőorvos és a törvényes gyám, és - amennyiben az lehetséges - a kezelt gyermek együtt döntenek. A kezelőorvos rendszeres időközönként meghatározza a gyermek csontéletkorát.

A 12 évesnél idősebb csontéletkorú lányoknál és a 13 évesnél idősebb csontéletkorú fiúknál a kezelőorvos a gyermeknél tapasztalt klinikai hatásoktól függően mérlegeli a kezelés megszakítását.

Lányoknál a kezelés megkezdése előtt ki kell zárni a terhesség lehetőségét. A terhesség előfordulását a kezelés során általánosságban nem lehet kizárni. Ilyen esetekben orvosi tanácsot kell kérni.

A terápia egyénre szabott hosszú távú kezelés. Kérjük, szervezze meg kezelőorvosával közösen, hogy a Lucrin PDS Depot injekciót a lehető legpontosabban és rendszeresen, 3 havonta alkalmazzák. A terápia eredményét nem befolyásolja, ha kivételes esetben néhány nappal csúszik az injekció alkalmazása (90 ± 2 nap).

Ha az előírtnál több Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót alkalmaztak
Ha az előírtnál több injekciót kapott, tájékoztassa kezelőorvosát. Nem szabad kétszeres adagot alkalmazni a kihagyott adag pótlására.

Ha elfelejtette alkalmazni a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót
Ha elfelejtették Önnél alkalmazni az injekciót, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatásokat észlelték a Lucrin PDS Depot injekció alkalmazásakor:

Felnőttek

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érinthet):
Étvágyfokozódás, szokatlan testtömeg-növekedés vagy -csökkenés, érzelmi és hangulatingadozások, idegesség, csökkent nemi vágy, álmatlanság, depresszió, fejfájás, szédülés, hőhullám, melegségérzet, értágulat, émelygés, akné, fokozott izzadás, csontfájdalom, hüvelygyulladás, gyakori éjszakai vizelés, merevedési zavar, hererendellenesség, fáradtság, megkeményedett szövet az injekció beadási helyén, reakció és fájdalom az injekció beadási helyén, gyengeség, általános fizikális egészségromlás.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Húgyúti fertőzés, hörgőgyulladás, vérszegénység, anorexia, étvágycsökkenés, emelkedett koleszterinszint, alvászavar, súlyos depresszió, szorongás, zavartság, ellenségesség, testtartással összefüggő szédülés, zsibbadás, aluszékonyság, memóriakárosodás, csökkent érzékenység, migrén, remegés, látászavar, látásgyengülés, kötőhártya-gyulladás, forgó szédülés, süketség, mozgási betegség, fülduzzanat, szívdobogásérzés, nyiroködéma, magas vérnyomás, orrvérzés, légszomj, köhögés, fokozott köpetürítés, asztma, székrekedés, öklendezés, hányás, felfúvódás, hasi feszültség és fájdalom, szájszárazság, -gyulladás, rendellenes májfunkció, bőrpír, bevérzés, bőrkiütés, fokozott faggyútermelés, hajhullás, viszketés, ízületi bántalom, ízületi fájdalom, porckopás, hátfájdalom, tarkómerevség, nyaki fájdalom, izomgyengeség, csont- és ízületi merevség, izomrángás, végtagfájdalom, vizelési nehézség, véres vizelet, rendszertelen havivérzés, emlősorvadás, nemi szervek váladékozása, emlőfájdalom, nőies emlő férfiaknál, medenceűri fájdalom, mellkasi fájdalom, ödéma, láz, az injekció beadási helyén tapasztalt viszketés, bőrpír és duzzanat, hidegrázás, szomjúságérzet, irritabilitás, rossz közérzet, influenzaszerű betegség, emelkedett alkalikus foszfatázszint a vérben, emelkedett GOT- és GPT-, GGT-szint (májenzim) a vérben, rendellenes májfunkciós eredményekemelkedett laktát-dehidrogenázszint a vérben, emlekedett prosztataspecifikus antigénszint.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Fertőzés, nátha, felső légúti fertőzés, vesemedence-gyulladás, furunkulus, hüvelyi gombás fertőzés, fertőzött ciszták, vírusfertőzés, Candida fertőzés, szepszis, limfómaszerű jóindulatú daganat, alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), eozinofil sejtek emelkedett száma a vérben, túlérzékenység, magas vércukorszint, alacsony vércukorszint, kiszáradás, személyiségzavar, szokatlan gondolatok, eufóriás hangulat, közöny, emlékezetkiesés, ízérzés zavara, ájulás, mozgászavar, perifériás idegbántalom, egyszerű parciális görcsrohamok, szemprobléma, szemfájdalommellkasi fájdalom (angina pectoris), heves szívverés, lassú szívverés, szívelégtelenség, ingerületvezetési zavar (AV-blokk), érfaltágulat, kivörösödés, bevérzés, hangképzési zavar, krónikus obstruktív tüdőbetegség, emésztési zavar, gyomorhurut, ínyvérzés, májérzékenység, epepangás, májsejtkárosodás, göbös-foltos bőrkiütés, fényérzékenységi reakció, a bőr rendellenes illata, haj-, körömrendellenesség, bőr elszíneződése, hólyagos bőrgyulladás, izomfájdalom, izomgörcsök, ízületi gyulladás, vizelettartási zavarok, vizeletürítési probléma, sűrű vizelés, vizeletvisszatartás, menstruációs rendellenesség, bőséges havivérzés, emlőmegnagyobbodás, -duzzanat, tejfolyás, arcödéma, általános ödéma, gravitációs ödéma, nyálkahártya-szárazság, túlérzékenység az injekció beadásának helyén, állapotromlás, járászavarok, csonttörés, fejsérülés, emelkedett testhőmérséklet.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Garatgyulladás, tüdőgyulladás, tüdőbetegség, bőrrák, túlérzékenységi reakció, golyva, agyalapi mirigy vérzés, cukorbetegség, magas zsírszint a vérben, magas foszfáttartalom a vérben, magas fehérjetartalom a vérben, fokozott libidó, téveszmék, öngyilkossági képzetek és kísérlet, levertség, agyi érrendszeri esemény, öntudatvesztés, átmeneti iszkémiás roham (az agy egy részének átmeneti keringészavara), bénulás, neuromiopátia, görcsroham, homályos látás, szemszárazság, fülcsengés, halláskárosodás, pangásos szívelégtelenség, szívritmuszavar, miokardiális infarktus, hirtelen szívhalál, QT-megnyúlás, visszérgyulladás, visszértágulat, trombózis, alacsony vérnyomás, véres köpet, tüdőzörej, tüdőfibrózis, mellűri folyadékgyülem, tüdő beszűrődés, légzésprobléma, orrmelléküreg-elzáródás, tüdőembólia, gyomor-bél vérzés, nyelési zavar, nyombélfekély, gyomor-bél probléma, peptikus fekély, végbélpolip, súlyos májkárosodás, nem alkoholos eredetű zsírmáj, sárgaság, bőrgyulladás, csalánkiütés, rendellenes és fokozott szőrnövekedés, bőrelváltozás, hólyagokkal és hámleválással járó allergiás bőrreakció, pigmentációs rendellenesség, csontduzzanat, a csigolya összecsontosodásával járó betegség (szpondilitisz ankilopoetika), ínhüvelygyulladás, sürgető vizelési inger, húgyhólyaggörcs, húgyúti probléma, húgyúti elzáródás, emlőérzékenység, hüvelyvérzés, herefájdalom, heresorvadás, péniszduzzanat, péniszprobléma, prosztatafájdalom, steril tályog az injekció beadásának helyén, vérömleny és gyulladás az injekció beadásának helyén, csomó, gyulladás, medencei kötőszövetes daganat, emelkedett kreatinszint a vérben, rendellenes EKG, csökkent káliumszint a vérben, csökkent fehérvérsejtszám, megnyúlt protrombinidő, szívzörej, emelkedett húgysavszint a vérben, emelkedett alacsony sűrűségű lipoproteinszint, emelkedett trigliceridszint a vérben, emelkedett bilirubinszint a vérben, emelkedett vörösvértest szedimentációs ráta, emelkedett kalciumszint a vérben, csökkent vérlemezkeszám, emelkedett fehérvérsejtszám, csigolyatörés, ismeretlen eredetű koponyaűri nyomásfokozódás (megnövekedett nyomás a koponyában az agy körül, amely fejfájást, kettős látást és egyéb látászavarokat, valamint az egyik vagy mindkét fülben jelentkező fülcsengést vagy fülzúgást okozhat).

Gyermekek

A kezelés kezdetén a nemi hormonok szintjének rövid távú növekedése figyelhető meg, melyet a pubertáskori tartományba történő visszaesés követ. Emiatt a mellékhatások különösen a kezelés elején fordulnak elő.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- hangulatingadozás
- fejfájás
- hasi fájdalom / hasi görcsök
- hányinger / hányás
- akne
- hüvelyi vérzés
- pecsételés
- hüvelyi folyás
- az injekció beadási helyén fellépő reakciók.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- általános allergiás reakciók (láz, kiütés, viszketés)
- súlyos allergiás reakció, mely légzési nehézséget vagy szédülést okoz
- Hasonlóan más, ebbe a gyógyszerosztályba tartozó készítményhez: ha fennálló agyalapi mirigy károsodása van, fokozott lehet az adott terület vérveszteségének kockázata, mely tartós károsodást okozhat.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- Tüdőgyulladás, tüdőbetegség.
- Ismeretlen eredetű koponyaűri nyomásfokozódás (megnövekedett nyomás a koponyában az agy körül, amely fejfájást, kettős látást és egyéb látászavarokat, valamint az egyik vagy mindkét fülben jelentkező fülcsengést vagy fülzúgást okozhat).
- Hólyagokkal és hámleválással járó allergiás bőrreakció.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lucrin Depot 11,25 mg injekció?
- A készítmény hatóanyaga 11,25 mg leuprorelin-acetát az előretöltött kettős fecskendőben.
- Egyéb összetevők:
Por: mannit, tejsav-polimerizátum
Oldószer összetétele: poliszorbát 80, karmellóz-nátrium, mannit, tömény ecetsav (pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen a Lucrin Depot 11,25 mg injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben.
Por: steril, fehér por.
Oldószer: tiszta, színtelen, steril oldat.

Egy kétkamrás előretöltött fecskendő, melynek dugattyúrúd felőli vége színes műanyagból készült. Felső része 1 ml oldószert, alsó része 130 mg port tartalmaz. Az I. típusú üvegből készült hengert szürke gumidugó két kamrára osztja, melynek két végét szürke gumidugó zárja le. A fecskendő steril injekciós tűvel van ellátva, melyet műanyag védőkupak borít.

1 db fecskendő és dugattyúrúd fehér, műanyag rögzítő tálcában kinyomható felülettel, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés

Interakciók

LUCRIN PDS DEPOT 11,25 mg por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben