A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

LURECINE 100 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

allopurinol

allopurinol 100 mg tabletta

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M04-KÖSZVÉNYELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M04A-KÖSZVÉNYELLENES KÉSZÍTMÉNYEK
  • M04AA-Húgysavképződést gátló készítmények
  • M04AA01-Allopurinol
hirdetés

LURECINE 100 mg tabletta 50x buborékcsomagolásban

50x buborékcsomagolásban

V

706 Ft

OGYI-T-24099/01

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lurecine tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lurecine tabletta hatóanyaga az allopurinol. A szervezetben előforduló bizonyos kémiai változások sebességének csökkentése révén fejti ki hatását, amely által csökken a vér és a vizelet húgysavszintje.

A Lurecine tabletta a húgysavlerakódás csökkentésére vagy megelőzésére alkalmazható olyan állapotokban, amelyekben a szervezet túl sok húgysavat termel. Ezek közé tartozhat a köszvény, a vesekövesség néhány fajtája, bizonyos típusú vesebetegségek, vagy amikor daganatellenes kezelésben részesül, vagy néhány egyéb állapot. Köszvény esetén a húgysav kristályok formájában lerakódik az ízületekben és az inakban, és gyulladásos reakciót vált ki. A gyulladás miatt az érintett ízület felett a bőr duzzadt, érzékeny és finom érintésre is fájdalmas. Az ízület mozgatása közben erős fájdalom jelentkezhet.


2. Tudnivalók a Lurecine tabletta szedése előtt

Ne szedje a Lurecine tablettát:
- ha allergiás az allopurinolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni a Lurecine-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lurecine tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön han kínai, thai vagy koreai származású.
- ha májműködési vagy veseműködési zavarban szenved. Ilyenkor kezelőorvosa az adagját lecsökkentheti, vagy arra kérheti, hogy a naponta történő adagolásnál ritkábban szedje a gyógyszert. Ezen kívül kezelőorvosa szorosabban fogja ellenőrizni az Ön kezelését.
- ha szívbetegsége vagy magas vérnyomása van és vizelethajtó gyógyszert és/vagy úgynevezett ACE-gátló készítményt szed.
- ha jelenleg köszvényes rohama van.
- ha pajzsmirigybetegsége van.

A Lurecine tablettát óvatossággal alkalmazza az alábbiak esetén:
- Allopurinolt szedő betegeknél súlyos bőrkiütésről (túlérzékenységi szindróma, Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) számoltak be. A bőrkiütés gyakran együtt járhat a száj, a torok, az orr és a nemi szervek fekélyesedésével, valamint kötőhártya-gyulladással (vörös és duzzadt szemek). Ezeket a súlyos bőrkiütéseket gyakran influenzaszerű tünetek - úgymint láz, fejfájás és testszerte jelentkező fájdalom - előzi meg. A bőrkiütések súlyosbodása kiterjedt hólyagosodást és bőrhámlást is előidézhet. A súlyos bőrreakciók gyakrabban fordulhatnak elő han kínai, thai és koreai származású embereknél. A krónikus vesebetegség tovább növeli az ilyen betegeknél a kockázatot. Amennyiben Önnél kiütés vagy a fenti bőrtünetek alakulnak ki, hagyja abba az allopurinol szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Ha Ön daganatos betegségben vagy Lesch-Nyhan-szindrómában szenved, a vizeletében emelkedhet a húgysav szintje. Ez a kockázat csökkenthető, ha biztosítja a megfelelő folyadékbevitelt annak érdekében, hogy vizelete hígabb legyen.
- Ha Ön vesekövességben szenved, a vesekövek mérete csökkenhet és bejuthatnak a húgyutakba.

Gyermekek és serdülők
A készítmény alkalmazása gyermekeknél néhány daganatos betegség (különösen leukémia) vagy bizonyos fehérjeműködési zavarok (például Lesch-Nyhan-szindróma) kivételével csak ritkán indokolt.

Egyéb gyógyszerek és a Lurecine tabletta

Feltétlenül jelezze kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- acetilszalicilsav;
- teofillin (légzési problémák kezelésére alkalmazzák);
- görcsállapotok (epilepszia) kezelésére alkalmazott gyógyszerek, fenitoin;
- vidarabin (herpesz vagy bárányhimlő kezelésére alkalmazzák);
- antibiotikumok (ampicillin vagy amoxicillin);
- didanozin (HIV-fertőzés kezelésére alkalmazzák);
- daganatellenes gyógyszerek (citosztatikumok, például ciklofoszfamid, doxorubicin, bleomicin, prokarbazin, alkil-halogenidek);
- immunválaszt csökkentő gyógyszerek (immunszuppresszánsok);
- cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek;
- szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim)-gátlók vagy vízhajtók);
- véralvadásgátló készítmények (antikoagulánsok), például warfarin;
- a köszvény kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerek;
- alumínium-hidroxid.

Alumínium-hidroxid és allopurinol egyidejű bevételekor az allopurinol hatása csökkenhet. Ezért a két gyógyszer bevétele között legalább 3 órának kell eltelnie.

Allopurinol és daganatellenes gyógyszerek (például ciklofoszfamid, doxorubicin, bleomicin, prokarbazin, alkil-halogenidek) együttes alkalmazásakor gyakrabban fordulnak elő vérképet érintő rendellenességek, mint amikor ezeket a gyógyszereket önmagukban alkalmazzák. Ezért a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket és a gyógynövény-készítményeket is. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Lurecine tabletta hatását, illetve a Lurecine tabletta is módosíthatja más gyógyszerek hatásait.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne vagy szoptat, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Az Lurecine tablettát terhességben nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha nincs biztonságosabb kezelési lehetőség és a betegség nagyobb veszélyt jelent az anyára és a magzatra nézve.

Az allopurinol bejut az anyatejbe, ezért a Lurecine tabletta alkalmazása a szoptatás ideje alatt nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Álmosságot, szédülékenységet érezhet, vagy mozgáskoordinációs zavar léphet fel. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket vagy eszközöket.


3. Hogyan kell szedni a Lurecine tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszer alkalmazása:
A tablettát egy korty vízzel, közvetlenül étkezés után vegye be.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek (18 évesnél idősebbek)
A szokásos adag napi 100-900 mg között változik. Általában alacsony (100 mg-os) adaggal kell kezdeni a kezelést, amelyet szükség esetén kezelőorvosa megemelhet.

A 300 mg-nál nagyobb adagot több részre osztva kell bevenni, de egy adag nem haladhatja meg a 300 mg-ot.

Ha Ön idősebb, vagy májkárosodásban vagy vesekárosodásban szenved, kezelőorvosa alacsonyabb adagot vagy ritkább bevételt írhat elő.
Ha hetente kétszer vagy háromszor dialízisben részesül, kezelőorvosa 300 vagy 400 mg-os adagot írhat elő, amelyet közvetlenül a dialízis után kell bevenni.

Gyermekek és serdülők (15 évesnél fiatalabbak)
A szokásos adag testtömegkilogrammonként 10-20 mg, és a napi 400 mg-ot nem haladhatja meg.

Ha az előírtnál több Lurecine tablettát vett be
Ha az előírtnál több Lurecine tablettát vett be, keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt. Vigye magával a gyógyszer dobozát.
A túladagolás tünetei hányinger, hányás, hasmenés, szédülés lehetnek.

Ha elfelejtette bevenni a Lurecine tablettát
Ha elfelejtette bevenni az adagját, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban már majdnem elérkezett a következő adag bevételének az ideje, ne vegye be a kihagyott adagot.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lurecine tabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy azt előzőleg a kezelőorvosával megbeszélte volna.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következő mellékhatások fordulhatnak elő:

Túlérzékenység
Nem gyakori
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Ha túlérzékenység (allergiás reakció) alakul ki, hagyja abba a készítmény szedését és azonnal forduljon orvoshoz. A jelek a következők lehetnek:
- bőrhámlás, hólyagok vagy ajakfájdalom és szájfájdalom.
- nagyon ritkán előfordulhat hirtelen nehézlégzés, remegés vagy mellkasi szorítás és ájulás.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- láz és hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom (influenzaszerű tünetek) és általános rossz közérzet
- súlyos túlérzékenységi reakciók, beleértve a lázat, bőrkiütést, ízületi fájdalmat, valamint a vérvizsgálatok és májfunkciós tesztek eltéréseit (ezek több szervre kiterjedő érzékenységi rendellenesség jelei lehetnek).
- vérzés az ajkakban, szemekben, szájban, orrban vagy a nemi szervekben.
- bármilyen változás a bőrén, például; fekélyek a szájban, torokban, orrban, nemi szervekben, kötőhártya-gyulladás (vörös és duzzadt szemek), kiterjedt hólyagok vagy hámlás.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- súlyos allergiás reakció, amely az arc vagy a torok duzzadását okozza
- súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció

Ne vegyen be több tablettát kezelőorvosa utasítása nélkül!

További lehetséges mellékhatások a gyakoriság alapján csoportosítva

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Bőrkiütés.
- A pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) szintjének megemelkedése a vérben.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hányinger, hányás.
- Májkárosodásra utaló laboratóriumi eredmények.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Májproblémák, mint például májgyulladás.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Az allopurinol esetenként hatással lehet a vérképére, ami a következő tünetek formájában jelentkezhet: a szokásosnál könnyebben kialakuló véraláfutás, torokfájás, vagy egyéb fertőzésre utaló jelek. Ezek a tünetek elsősorban a májproblémákban vagy veseproblémákban szenvedő betegeknél fordulnak elő. Ezekről mielőbb tájékoztassa kezelőorvosát.
- A Lurecine tabletta hatással lehet a nyirokcsomókra.
- Láz
- Véres vizelet (hematuria).
- Magas koleszterin-szint a vérben (hiperlipidémia)
- Szomjúságérzet, fáradtság és fogyás, amelyek a cukorbetegség tünetei lehetnek. Kezelőorvosa ennek ellenőrzésére megmérheti a vércukorszintjét.
- Általános rossz közérzet
- Gyengeség, zsibbadás, bizonytalan járás, bénulás (paralízis) vagy eszméletvesztés.
- Fejfájás, szédülés, álmosság vagy látászavar.
- Mellkasi fájdalom (angina pektorisz), magas vérnyomás vagy lassú szívverés.
- A megtermékenyítő képesség zavara férfiaknál vagy merevedési zavar.
- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál és nőknél egyaránt.
- Megváltozott bélműködés.
- Az ízérzés zavara.
- Szürkehályog.
- Hajhullás vagy a hajszín megváltozása.
- Depresszió.
- Az izommozgások koordinációjának zavara (ataxia).
- A bőr zsibbadása, viszketése, szúró fájdalma vagy égető érzése (paresztézia).
- Folyadékvisszatartás, ami vizenyők (ödéma) kialakulását eredményezi, leggyakrabban a bokák körül.
- rendellenes glükóz-anyagcsere (cukorbetegség). Lehet, hogy orvosa ellenőrizni fogja az Ön vér cukorszintjét

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lurecine tablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási körülményeket.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (például elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lurecine tabletta?
- A készítmény hatóanyaga az allopurinol. A Lurecine 100 mg tabletta 100 mg allopurinolt tartalmaz tablettánként. A Lurecine 300 mg tabletta 300 mg allopurinolt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon, nátrium-sztearil-fumarát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.

Milyen a Lurecine tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Lurecine 100 mg tabletta:
Fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "100" jelzéssel.
Magasság: 2,8-3,8 mm, átmérő 7,0 mm.

Tabletták átlátszó PVC/Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Dobozonként 50 db tablettát tartalmaz.

Lurecine 300 mg tabletta:
Fehér, vagy csaknem fehér kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "300" jelzéssel. Magasság: 4,3-5,3 mm, átmérő 10,0 mm

Tabletták átlátszó PVC/Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Dobozonként 60 db vagy 100 db tablettát tartalmaz.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!