A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MAGNESIUM-SANDOZ 243 mg pezsgőtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

magnesium

hirdetés

MAGNESIUM-SANDOZ 243 mg pezsgőtabletta 20x

20x

VN

OGYI-T-22330/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta magnéziumot tartalmazó ásványi anyag készítmény.
A Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta a magnéziumhiány kezelésére alkalmazható, ha az megfelelő étrenddel nem pótolható.

A magnézium nélkülözhetetlen a szervezet energiatermelő folyamataihoz, a szív egészségének megőrzéséhez, megfelelő működésének fenntartásához, a szervezet elektrolit (kalcium, magnézium, kálium, nátrium) egyensúlyának fenntartásához; szerepet játszik az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében.
A magnézium szükséges a normál izomműködés, valamint a csontok és fogak normál szerkezetének a fenntartásához és a megfelelő magnéziumellátottság hozzájárulhat a normál vérnyomás fenntartásához is.

A magnéziumhiányhoz vezető állapotok/helyzetek közé tartozik a helytelen táplálkozás, a rosszul kezelt cukorbetegség, táplálékfelszívódási zavarok, a hormonháztartás zavarai, vesebetegségek, egyes gyógyszeres kezelések, valamint a krónikus stressz, depresszió és szorongás.
A magnéziumhiány megszüntetésével bizonyos állapotok javulhatnak. Ezek közé tartozik a depresszió, az enyhe/közepesen súlyos szorongás és stressz. A magnézium elősegíti a normál pszichológiai állapotot.

A szerves magnéziumsók, mint a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettában található magnézium-citrát is vízoldékonyabbak, ezért a tápcsatornából nagyobb mértékben szívódnak fel és hasznosulnak, mint a kevésbé vízoldékony magnéziumsók.
A magnézium-citrát - hasonlóan más szerves magnéziumsókhoz - jobban hasznosul a szervezetben, mint a magnézium-oxid.

2. Tudnivalók a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta szedése előtt

Ne szedje a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát:
- ha allergiás a magnézium-citrátra, a magnézium-aszpartát-dihidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos veseelégtelenségben szenved;
- ha egy örökletes anyagcsere-betegségben, fenilketonuriában szenved, mivel a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta édesítőszerként aszpartámot tartalmaz, ami fenilalaninná alakul.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek vesekárosodása van (csak orvosi felügyelet mellett szedhető);
- ha Ön kiegészítő kezelésként magnéziumsó-tartalmú savlekötőt, illetve hashajtót szed, főleg veseelégtelenség esetén;
- ha Ön hajlamos vesekőképződésre, ami húgyúti fertőzés következtében alakul ki;
- kiszáradás esetén;
- ha pitvar-kamrai blokk fordul elő a szívében.

Egyéb gyógyszerek és a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A magnézium gátolja bizonyos gyógyszerek felszívódását (aminokinolinok, kinidin és kinidin származékok, nitrofurantoin, penicillamin és tetraciklinek), ezért ezekkel a gyógyszerekkel nem vehető be egyidejűleg.

A magnéziumfelvétel következtében csökkenhet a vasfelvétel.

Magnézium és digitálisz glikozidok egyidejű alkalmazása gátolhatja a digitálisz glikozidok felszívódását, és így csökkenhet annak vérbeli koncentrációja. Ezért ha ilyen gyógyszert szed, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát kezd el szedni.

Elsősorban veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a magnéziumpótló és egyéb magnéziumtartalmú készítmények (mint savlekötők vagy hashajtók, kalciumtartalmú gyógyszerek vagy káliummegtakarító vízhajtók) együttes szedése emelkedett kalcium- vagy magnéziumszintet eredményezhet.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az epidemiológiai vizsgálatok nem mutattak a magnéziummal kapcsolatban terhességre vagy a magzatra/újszülöttre gyakorolt káros hatást.
A Magnesium-Sandoz pezsgőtabletta terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

A Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta szorbitot, nátriumot és aszpartámot tartalmaz.
Ez a gyógyszer 241,72 mg szorbitot (E 420) tartalmaz pezsgőtablettánként.

Ez a gyógyszer 257 mg mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a WHO által ajánlott maximális napi 2 g nátriumbevitel 12,85%-ának felnőtteknél.
Ez a gyógyszer 6 mg aszpartámot (E 951) tartalmaz pezsgőtablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ártalmas lehet, ha Ön (vagy gyermeke) a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.


3. Hogyan kell szedni a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknél: napi 1-11/2 pezsgőtabletta, ami 243-364,5 mg (10-15 mmol) magnéziumnak felel meg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
4-6 év közötti gyermekeknél: napi 1/2 pezsgőtabletta, ami 121,5 mg (5 mmol) magnéziumnak felel meg
7-18 év közötti gyermekeknél és serdülőknél: napi 1 pezsgőtabletta, ami 243 mg (10 mmol) magnéziumnak felel meg.

A készítmény alkalmazásának időtartama nincs korlátozva. A kezelést a magnéziumszint rendeződését követően be kell fejezni. Krónikus magnéziumhiány esetén legalább 4 hétig kell szedni.

A pezsgőtablettát egy pohár vízben való feloldást követően kell meginni.

Ha az előírtnál több Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát vett be
Ha az előírtnál több Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát vett be, előfordulhat hasmenés, hasi fájdalom, vizelet-visszatartás, szívtünetek, légzészavar. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások az alábbi előfordulási gyakoriságoknak megfelelően kerültek feltüntetésre:
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Ritka:
- hasmenés vagy gyomor-bélrendszeri irritáció, elsősorban nagy adagok esetén;
- túl magas magnéziumszint, elsősorban veseelégtelenség esetén.

Nem ismert:
- fáradtság, ami annak jele lehet, hogy magas magnéziumszintet sikerült elérni, elsősorban nagy adagok és hosszantartó kezelés következtében.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtablettát tárolni?

A tubus szorosan lezárva tartandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, illetve a tubuson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 243 mg magnéziumnak megfelelő vízmentes magnézium-citrátot (1229,30 mg) és magnézium-aszpartát-dihidrátot (667,56 mg) tartalmaz pezsgőtablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes nátrium-szulfát, szorbit (E420), citromaroma, szacharin-nátrium, aszpartám (E951).

Milyen a Magnesium-Sandoz 243 mg pezsgőtabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
20 db fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, sima felületű, metszett élű, citromízű és -illatú pezsgőtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, nedvességmegkötő gélt tartalmazó HDPE kupakkal lezárt PP tubusban és dobozban.
A pezsgőtabletta egyenlő adagokra osztható.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 12. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!