A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MALTOFER 50 mg/ml belsőleges oldatos cseppek

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ferrous hydroxyde

  • B - VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK
  • B03 - VÉRSZEGÉNYSÉG ELLENI KÉSZÍTMÉNYEK
  • B03A - VASKÉSZÍTMÉNYEK
  • B03AB - Vas (III) oralis készítményei
  • B03AB05 - Ferric oxide polymaltose komplexek
hirdetés

MALTOFER 50 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 30 ml

30 ml

V

OGYI-T-5718/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Maltofer cseppek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Maltofer egy vasat tartalmazó gyógyszer.

Vasat tartalmazó, vaspótlásra kifejlesztett készítmény.
Különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére szolgál, különösen vashiányos vérszegénység (anémia) esetén.


2. Tudnivalók a Maltofer cseppek szedése előtt

Ne szedje a Maltofer cseppeket:
- ha allergiás a vas(III)-hidroxid-polimaltóz-komplexre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- vastúlterhelés (úgynevezett hemokromatózis, hemosziderózis), a vashasznosítás zavarai (ólommérgezés okozta anémia, szideroakresztikus anémia, talasszémia), nem vashiányos vérszegénység (például hemolitikus anémia, B12-vitamin-hiány) esetén.
- akut májbetegség, májenzimhiány miatt a napfény hatására kialakuló bőrhólyagosodás (porfiria kutánea tarda) fennállásakor.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Maltofer cseppek szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A vérszegénységek (anémiák) kezelése mindig orvosi felügyeletet igényel, kiváltképp fertőzés és daganatos megbetegedés következtében létrejövő vashiányos anémiák esetében valamint ismételt vértranszfúzióban részesült beteg esetén.

A Maltofer cseppekkel való kezelés során a széklet sötétre színeződhet, ez azonban ártalmatlan.

Egyéb gyógyszerek és a Maltofer cseppek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Maltofer cseppek-et a következő gyógyszerek befolyásolhatják:
- injekció formájában beadott vaspótló gyógyszerek.
További, injekció formájában beadott vaspótló gyógyszerek alkalmazása nem ajánlott, mivel ez csökkenti a szájon át alkalmazott vas felszívódását.

A Maltofer cseppek egyidejű bevétele étellel és itallal
Az ételek és az italok nem befolyásolják a vas felszívódását a Maltofer-ből. A Maltofer cseppek étkezés közben vagy anélkül is bevehetők.

A Maltofer cseppek különféle zöldség- és gyümölcslevekbe, valamint csecsemőtápszerbe keverve is beadhatók. A tej nem befolyásolja a vas felszívódását a Maltofer-ből. A Maltofer ennek megfelelően keverhető anyatejbe vagy tehéntejbe is.

Terhesség és szoptatás
Az elérhető adatok alapján a Maltofer alkalmazása valószínűleg nincs káros hatással a magzatra vagy a terhes nőkre. Az állatokon végzett szaporodásra vonatkozó vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen kockázatot a magzatra nézve. A terhesség első harmadán túljutó nők körében végzett kontrollált vizsgálatok során sem az anya, sem az újszülött vonatkozásában nem jelentkezett semmilyen nemkívánatos hatás. Semmilyen kockázatra nem találtak bizonyítékot sem a terhesség első harmadában, sem a szoptatási időszakban való alkalmazáskor az anyára vagy az anyatejjel táplált gyermekre nézve.

Óvintézkedésként ugyanakkor azt javasoljuk, hogy:
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Maltofer cseppek nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Maltofer cseppek parahidroxibenzoátokat, nátriumot és szacharózt tartalmaz
- Metil-parahidroxibenzoát-nátrium és propil-parahidroxibenzoát-nátrium;
Esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhatnak.
- Nátrium
Ez a gyógyszer 6 mg nátriumot (a konyhasó fő alkotóeleme) tartalmaz milliliterenként. Ez megfelel az ajánlott maximális napi bevitel 0,3%-ának felnőtteknél.
- Szacharóz:
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A szacharóz károsíthatja a fogakat.

Tájékoztatás cukorbetegeknek
A Maltofer cseppek szedése várhatóan nincs hatással a cukorbetegek napi inzulinkezelésére. 50 mg szacharózt tartalmaz milliliterenként (1 ml = 20 csepp).


3. Hogyan kell szedni a Maltofer cseppeket?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A napi adag és a kezelés hossza a vashiány súlyosságától függ.

A készítmény ajánlott adagja:
A napi adag 2-3 részre osztva vagy egyben is bevehető.

Koraszülötteknek naponta 2,5-5 mg vas (1-2 csepp)/testtömegkilogramm adása ajánlott 3-5 hónapon keresztül.

A Maltofer bevehető étkezésektől függetlenül vagy étellel együtt is. Bevétele ugyanakkor étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után ajánlott. Ez mérsékelheti a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat. A Maltofer cseppek különféle zöldség- és gyümölcslevekbe, valamint csecsemőtápszerbe keverve is beadhatók. A Maltofer folyékony ételekkel való keverése segít megelőzni a fogak elszíneződését is
Tartsa az üveget fejjel lefelé. A cseppentő hegyén megjelenik egy csepp. Ha ez nem történik meg azonnal, óvatosan ütögesse az üveget, amíg a csepp meg nem jelenik. Ne rázza az üveget.

Vashiányos vérszegénység esetén általában 3-5 hónapos kezelés szükséges ahhoz, hogy a hemoglobin-értékek normalizálódjanak. Ezután még többhetes kezelés szükséges a vasraktárak teljes feltöltéséig a vérszegénységgel nem járó vashiány kezelésénél szükséges adagok alkalmazása mellett. A vérszegénységgel nem járó vashiány kezelése általában 1-2 hónapig tart.

Az adagolást és a kezelés időtartamát az orvos határozza meg.

Ha az előírtnál több Maltofer cseppet vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Maltofer cseppek túladagolása esetén a vas kontrollált felvételének köszönhetően nem valószínű a vasfelhalmozódás vagy mérgezés jelentkezése. Végzetes kimenetelű véletlen mérgezést nem jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni a Maltofer cseppeket
A következő adagot a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Maltofer cseppek szedését
A gyógyszer szedését ne hagyja abba a javasoltnál korábban, mivel ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a kezelés kimenetelét.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A készítmény alkalmazása során jelentett mellékhatások:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 betegnél fordulhat elő
- elszíneződött széklet

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- hasmenés
- hányinger
- hasi fájdalom
- székrekedés

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- hányás
- a fogak elszíneződése
- gyomorhurut
- viszketés
- bőrkiütés
- csalánkiütés
- bőrpír
- fejfájás

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
• izomgörcs
• remegés
• izomfájdalom

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Maltofer cseppeket tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felbontás után 2 hónapon belül felhasználandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Exp.:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaznak a Maltofer cseppek?
- A készítmény hatóanyaga: 1 ml oldat 50 mg vasat (kb. 178,5 mg vas(III)-hidroxid-polimaltóz-komplex formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát-nátrium, metil-parahidroxibenzoát-nátrium, tejszínaroma (propilén-glikolt és vanillint tartalmaz), szacharóz, nátrium-hidroxid, tisztított víz.

Milyen a Maltofer cseppek külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Cseppek: sötétbarna, átlátszó oldat.
30 ml oldat műanyag (HDPE) biztonsági gyűrűvel ellátott fehér, műanyag (PP), csavarmenetes kupakkal lezárt, műanyag (LDPE) csepegtető feltétes barna színű üvegben.
1 db üveg dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!