A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MARFARIN 1 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

warfarin

  • B - VÉR ÉS VÉRKÉPZŐSZERVEK
  • B01 - ANTITHROMBOTIKUS GYÓGYSZEREK
  • B01A - ANTITHROMBOTIKUS GYÓGYSZEREK
  • B01AA - K-vitamin antagonisták
  • B01AA03 - Warfarin
hirdetés

MARFARIN 1 mg tabletta 30x (buborékcsomagolásban)

30x (buborékcsomagolásban)

V

OGYI-T-8720/02

MARFARIN 1 mg tabletta 30x (tartályban)

30x (tartályban)

V

OGYI-T-8720/04

MARFARIN 1 mg tabletta 100x (buborékcsomagolásban)

100x (buborékcsomagolásban)

V

OGYI-T-8720/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Marfarin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A warfarin-nátrium, a Marfarin tabletta hatóanyaga a véralvadásgátlók csoportjába tartozik. A Marfarin tabletta a vérrögképződés (tromboembólia) megelőzésére, illetve a tromboembólia és szövődményeinek kezelésére szolgál. A Marfarin tabletta csökkenti a vérrögképződés esélyét.

Kezelőorvosa el fogja magyarázni Önnek, mely betegség megelőzésére vagy kezelésére alkalmas ez a gyógyszer. Leggyakrabban az alábbiak kezelésére használják:
- alsó végtagok mélyvénás trombózisának (vérrögképződés az lábszár vénáiban) és a tüdőembóliának (vérrögképződés a tüdőartériákban) kezelése és megelőzése;
- vérrögképződés megelőzése pitvarfibrilláció (a szívritmus zavara) esetén;
- vérrögképződés vagy a vérrögök újbóli megjelenésének megelőzése szívinfarktus után;
- vérrögképződés megelőzése szívbillentyű-műtétet követően.


2. Tudnivalók a Marfarin tabletta szedése előtt

Ne szedje a Marfarin tablettát
- ha allergiás a warfarin-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha a terhesség első harmadában (trimeszter) vagy az utolsó 4 hetében van.
- ha vérzékenységre hajlamos (hemofíliás, von Willebrand-betegsége van, a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia) vagy a trombocitafunkció károsodása áll fenn);
- ha súlyos májelégtelenségben szenved vagy májzsugora van;
- ha kezeletlen magas vérnyomása van;
- ha mostanában lezajlott koponyán belüli vérzése volt;
- ha hajlamos a gyakori elesésekre idegrendszeri, vagy más egészségügyi problémák miatt;
- ha szemészeti vagy központi idegrendszeri műtéten esett át a közelmúltban, vagy ezek bármelyike várható a közeljövőben;
- ha szívbelhártya-gyulladása vagy szívburok-gyulladása, vagy szívburok-bevérzése van;
- ha Ön olyan állapotban van, mely hajlamosíthatja emésztőrendszeri , illetve húgyúti vérzésre, pl. korábbi emésztőrendszeri vérzéses komplikáció, divertikulum gyulladás, rosszindulatú elváltozás;
- ha allergiás (túlérzékeny) a warfarin-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- amennyiben közönséges orbáncfűvet (Hypericum perforátum) használ
- elbutulás (demencia), pszichózis, vagy egyéb olyan állapot fennállása esetén, amikor az antikoaguláns (vérrögök kialakulását gátló kezelés) kezelés em alkalmazható biztonságosan

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Marfarin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne;
- ha fokozott vagy csökkent a pajzsmirigy működése;
- ha olyan szívelégtelensége van, melyhez hirtelen jelentkező állapotrosszabbodások (fokozott lábduzzadással és légszomjjal járó időszakok) társulnak;
- ha az előző pontban említetten kívül a májelégtelenség egyéb formájában, vagy májgyulladásban szenved;
- ha veseelégtelenségben szenved;
- amennyiben a közeljövőben tervezett fogászati vagy sebészi műtét előtt áll;
- ha a Marfarin-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert szed, elkezd szedni vagy befejezi a szedését (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Marfarin tabletta című részt)

El kell kerülni a diétás szokások drasztikus megváltoztatását, mivel az étel K-vitamin-tartalma befolyásolhatja a Marfarin-kezelést. A kezelést esetlegesen befolyásoló állapotok pl. a vegetáriánus étrendre történő áttérés, extrém mértékű koplalás, depresszió, hányás, hasmenés, zsírszéklet vagy más okból bekövetkező felszívódási zavar.

Egyéb gyógyszerek és a Marfarin tabletta
Tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, gyógynövénytartalmú, valamint természetgyógyászati készítményeket is.

Gyógyszerek
Nagyon sok készítmény befolyásolja a Marfarin tabletta hatékonyságát, akár növelheti, akár csökkentheti azt. Ne kezdjen el új gyógyszert szedni és ne hagyja abba régi gyógyszere szedését, anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné. Minden változtatás a gyógyszerelésben megváltoztathatja a véralvadást és az INR-érték gyakoribb meghatározását (vénás vérmintából) teszi szükségessé.

Fájdalomcsillapító szedését is meg kell beszélnie kezelőorvosával. A legtöbb recept nélkül kapható fájdalomcsillapító nem alkalmazható egyidejűleg a Marfarin tablettával. Átmeneti fájdalom- és lázcsillapítás esetén csak a paracetamol hatóanyag-tartalmú gyógyszerek szedhetők.

Gyógynövénytartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati készítmények
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakban felsorolt gyógynövénytartalmú készítmények közül bármelyiket már alkalmazza vagy alkalmazását szeretné abbahagyni. A ginkgo (Ginkgo biloba), a fokhagyma (Allium sativum), a kínai angyalgyökér készítmény (Angelica sinensis), a papaya (Carica papaya) és a zsálya (Salvia miltiorrhiza) fokozhatják a Marfarin tabletta hatását. A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) és a ginzeng (Panax spp.) pedig csökkenthetik a hatását. Ezért a felsorolt gyógynövényeket tartalmazó készítményeket nem szabad elkezdeni szedni vagy abbahagyni a Marfarin tabletta-kezelés alatt, a kezelőorvossal való megbeszélés nélkül.

A Marfarin tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
K-vitamin fogyasztása hatással van a Marfarin tabletta hatására. Ezért a K-vitamin-tartalmú élelmiszerekből lehetőség szerint azonos mennyiségeket kell fogyasztani. A hirtelen diétás változtatást kerülni kell. A legbőségesebb K-vitamin mennyiséget a leveles zöldségek tartalmazzák.
Fogyasztásukat nem kell kerülni, de a napi mennyiséget nem szabad nagymértékben változtatni.
A következők tartalmaznak bőségesen K-vitamint: sóska, avokádo, brokkoli, kelbimbó, káposzta, repceolaj, snidling, koriander,az uborka héja (hámozott uborka nem), endívia, kelkáposzta, kiwi, salátalevél, mentalevél, mustár zöldje, olívaolaj, petrezselyem, borsófélék, pisztácia, bíborszínű tengeri alga, spenótlevél, újhagyma, szójabab, szójaolaj, tealevelek (de a tea nem), fehérrépalevél és vizitorma.

Az áfonyalé és az egyéb áfonyatartalmú termékek fokozhatják a wararin hatását és ezért az egyidejű alkalmazást kerülni kell.

A dohányzás befolyásolhatja a warfarin hatását. Lehet,hogy az INR-érték gyakoribb mérésére lesz szükség, amennyiben Ön hosszú idő óta dohányzik és a Marfarin tabletta-kezelés idején hagyja abba a dohányzást.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
A Marfarin tabletta terhesség alatti szedéséről kezelőorvosa fog dönteni. Amennyiben gyermeket szeretne, vagy a Marfarin tabletta szedése alatt lesz terhes, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, mert a Marfarin tabletta szedése a terhesség alatt veszélyes lehet a magzatra.
A Marfarin nem szedhető a terhesség első harmadában, valamint az utolsó 4 hetében, és amennyiben lehetséges, a Marfarin szedését a terhesség teljes ideje alatt kerülni kell, kivéve olyan kivételes feltételek esetében, melyeket szakorvos felügyel.

Szoptatás
A Marfarin tabletta nem választódik ki az anyatejbe, ezért a szoptatás folytatható a gyógyszer szedése mellett.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Marfarin tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Marfarin 5 mg tabletta Ponceau 4R alumínium lakkot (E 124) tartalmaz
Ez a gyógyszer Ponceau 4R alumínium lakkot (E 124) tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.

A Marfarin tabletta nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

3. Hogyan kell szedni a Marfarin tablettát?

Ön egy részletes útmutatót fog kapni a Marfarin tabletta-kezeléssel kapcsolatban kezelőorvosától, a kórházban vagy az egészégügyi centrumban. A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

A véralvadásgátló (antikoaguláns) hatás rendszeres időközönkénti ellenőrzésére (az INR-érték mérése) van szükség, melyet vénás vérből, laboratóriumi módszerrel végeznek. A dózis meghatározása egyénileg történik és naponta eltérő lehet. Az adagolási útmutató pontos követése és a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokon való részvétel elengedhetetlenül szükséges.

Ha az előírtnál több Marfarin tablettát vett be
Ha a Ön, vagy valaki más sokkal több Marfarin tablettát vett be, további utasításokért forduljon kezelőorvosához. Ha túlságosan nagy mennyiséget vett be a gyógyszerből, elsősegélyként aktiv orvosi szén alkalmazása a megfelelő, de ezt követően amilyen gyorsan csak lehet, keresse fel kezelőorvosát.
A hánytatást nem szabad elsősegélyként alkalmazni.

Ha elfelejtette bevenni a Marfarin tablettát
Amennyiben elfelejtette bevenni gyógyszeradagját, de ez még 12 órán belül eszébe jut, beveheti az elmaradt adagot, amilyen hamar csak tudja. A következő adagot a normál időben vegye be. Amennyiben már több mint 12 óra eltelt az elfelejtett adag bevétele óta, a kimaradt adagot ossza fel két-, vagy három részre és ezeket a következő adagokkal vegye be, hogy a heti adagolás ne változzon.
Ha több, mint egy adagot felejtett el bevenni, sürgősen keresse fel kezelőorvosát, a további adagolási utasításokért. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Marfarin tabletta szedését
A Marfarin tabletta-kezelés abbahagyását követően a véralvadásgátló hatás még 2-5 napig megmarad.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos!
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a Marfarin-kezelés alatt a következő tünetek bármelyikét tapasztalja:
- gyakrabban előforduló, vagy fokozott érzékenység a bevérzésekre, orr- vagy fogínyvérzés, véres vizelet, fekete vagy véres széklet, vérhányás, vagy elnyújtott menstruációs vérzés
- allergiás reakció - tünetei a következők lehetnek: az arc-, ajkak-, nyelv-, vagy a torok duzzanata, légzési-és nyelési nehézség, súlyos hólyagos bőrviszketéssel.
- vörös, lilás duzzanat vagy fájdalmas foltok a bőrön, melyek zúzódásnak, vagy vérrel telt hólyagoknak látszanak, majd feketévé válnak.
- fájdalmas lábujjak, melyek lilává, vagy sötét színűvé válnak.
- fájdalmas bőrkiütés. A warfarin ritka esetekben súlyos bőrproblémákat okozhat, beleértve a kalcifilaxist is, amely fájdalmas bőrkiütéssel kezdődik, de egyéb súlyos szövődményekkel is járhat. Ez a mellékhatás gyakrabban jelentkezik krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél.

Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
Enyhe vérzés (orr- vagy fogínyvérzés, vagy véraláfutás); valamint véres vizelet, fekete vagy véres széklet, fokozott vagy elnyújtott menstruációs vérzés, vagy egyéb vérzések. Hányinger, hányás, hasmenés.

Ritka (1000 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
Kumarin okozta elhalás (nekrózis), "lila ujj" szindróma (lilásvörös és fájdalmas bőrelváltozások a talpon és lábujjakon).

Nagyon ritka (10 000 emberből legfeljebb 1-et érinthet)
Allergiás reakciók, melyek általában bőrkiütés képében jelentkeznek, a májenzimek átmeneti emelkedése, epefájdalom, érgyulladás megjelenése, átmeneti hajhullás, tartós erekció (priapizmus; általában a kezelés kezdetekor), a légcső meszesedése, koleszterinrögök képződése.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Kalcium felhalmozódása a vérerek falában, mely fokozódó és fájdalmas bőrfekélyekhez vezet.

A vesefunkció károsodása, amely túlzott véralvadásgátló hatással és a vér vizeletben való megjelenésével társul (antikoagulánsokkal összefüggő nefropátia).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Marfarin tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Marfarin tabletta?
Marfarin 1 mg tabletta:
- A készítmény hatóanyaga: warfarin-nátrium
- Egyéb összetevők: kroszkarmellóz-nátrium, kinolinsárga lakk (E 104), vörös vas-oxid (E 172), indigókármin (E 132), hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, sztearinsav

Marfarin 3 mg tabletta:
- A készítmény hatóanyaga: warfarin-nátrium
- Egyéb összetevők: kroszkarmellóz-nátrium, indigókármin (E 132), hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, sztearinsav

Marfarin 5 mg tabletta
- A készítmény hatóanyaga: warfarin-nátrium
- Egyéb összetevők: kroszkarmellóz-nátrium, Ponceau 4R alumínium lakk (E 124), hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, sztearinsav

Milyen a Marfarin tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Marfarin 1 mg tabletta:
Barna, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel és a bemetszés felett "WF" alatta pedig "1" jelzéssel, másik oldalán pedig "G" jelzéssel ellátva.

Marfarin 3 mg tabletta:
Kék, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel és a bemetszés felett "WF" alatta pedig "3" jelzéssel, másik oldalán pedig "G" jelzéssel ellátva.

Marfarin 5 mg tabletta:
Rózsaszín, kerek, lapos, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel és a bemetszés felett "WF" alatta pedig "5" jelzéssel, másik oldalán pedig "G" jelzéssel ellátva.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

30 db, 60 db vagy 100 db tabletta PVC/PVAC /alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
30 db, 60 db vagy 100 db tabletta PE kupakkal lezárt PP tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 11. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!