A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MATRIFEN 100 µg/h transzdermális tapasz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

fentanyl

fentanyl 100 µg/óra transzdermális tapasz

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02A - OPIOIDOK
  • N02AB - Phenylpiperidine-származékok
  • N02AB03 - Fentanyl
hirdetés

MATRIFEN 100 µg/h transzdermális tapasz 5x

5x

V

13 010 Ft

OGYI-T-20288/41

TB támogatás

MATRIFEN 100 µg/h transzdermális tapasz 10x

10x

V

26 020 Ft (szabadáras)

OGYI-T-20288/43

EÜ kiemelt

100%8b3

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Matrifen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A gyógyszer neve Matrifen.
A tapasz segít enyhíteni a nagyon erős és hosszan tartó fájdalmat:
- az olyan felnőtteknél, akiknek folyamatos fájdalomcsillapításra van szükségük,
- az olyan, 2 évesnél idősebb gyermekeknél, akik már opioid típusú gyógyszert alkalmaznak, és akiknek folyamatos fájdalomcsillapításra van szükségük.
A Matrifen egy fentanil nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez az opioidoknak nevezett, erős fájdalomcsillapító gyógyszerek csoportjába tartozik.
2. Tudnivalók a Matrifen alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Matrifent
- ha allergiás a fentanilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha csak rövid ideig tartó fájdalma van, mint például a hirtelen kialakuló fájdalom vagy egy műtét utáni fájdalom.
- ha lassú vagy felületes légzéssel járó légzési nehézségei vannak,
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a fentiek bármelyike igaz Önre vagy az Ön gyermekére. Ha nem biztos benne, akkor a Matrifen alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Matrifen életveszélyes mellékhatásokat okozhat olyan személyeknél, akik nem használnak rendszeresen, orvos által felírt opioid gyógyszereket.
- A Matrifen olyan gyógyszer, amely gyermekek számára életveszélyes lehet, még akkor is, ha a tapaszok használtak. Tartsa szem előtt, hogy egy ragadós tapasz (nem használt vagy használt) csábító lehet egy gyermek számára, és ha az egy gyermek bőrére tapad, vagy a szájukba veszik, a következmény végzetes lehet.
A tapasz átragadása egy másik személyre
A tapaszt kizárólag olyan személy bőrén szabad alkalmazni, akinek azt az orvos felírta. Olyan eseteket jelentettek, amikor a tapasz véletlenül egy családtagra ragadt, miközben szoros fizikai kontaktusban volt a tapaszt viselő személlyel, vagy ugyanabban az ágyban feküdt, mint ő. A tapasz (különösen gyermekre való) véletlen átragadása egy másik személyre azt idézheti elő, hogy a tapaszban lévő gyógyszer átjut a másik személy bőrén, és súlyos mellékhatásokat, például lassú vagy felületes légzéssel járó légzési nehézséget okozhat, ami halálos kimenetelű is lehet. Abban az esetben, ha a tapasz egy másik személy bőrére tapad, azonnal távolítsa el a tapaszt, és kérjen orvosi segítséget.
A Matrifen fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak bármelyike érvényes Önre - lehet, hogy kezelőorvosának szorosabban kell ellenőriznie Önt:
- ha valaha tüdőbetegsége vagy légzési nehézsége volt,
- ha valaha szív-, máj-, vesebetegsége vagy alacsony vérnyomása volt,
- ha valaha agydaganata volt,
- ha valaha tartós fejfájása vagy fejsérülése volt,
- ha Ön időskorú - érzékenyebben reagálhat a gyógyszer hatásaira,
- ha Ön "miaszténia grávisznak" nevezett betegségben szenved, amelyben az izmok könnyen gyengévé és fáradttá válnak,
- ha Ön valaha alkohol, vényre kapható gyógyszer vagy illegális kábítószer-függőségben szenvedett, vagy visszaélt ezekkel.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, (vagy nem biztos benne), akkor a Matrifen alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mellékhatások és a Matrifen
- A Matrifen szokatlan álmosságot okozhat, és lassíthatja vagy felületessé teheti a légzését. Nagyon ritkán ezek a légzési problémák életveszélyesek vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek, főleg olyan személyeknél, akik nem használtak korábban erős opioid tartalmú fájdalomcsillapítókat (például Matrifent vagy morfiumot). Ha Ön, az Ön partnere vagy a gondozója azt veszi észre, hogy a tapaszt viselő személy szokatlanul álmos, amit lassú vagy felületes légzés kísér:
- vegye le a tapaszt,
- azonnal hívjon orvost, vagy forduljon a legközelebbi kórházhoz,
- amennyire lehetséges, tartsa a személyt mozgásban, és beszéltesse.
- Ha a Matrifen alkalmazása alatt lázas lesz, mondja el kezelőorvosának - ez növelheti a bőrén átjutó gyógyszer mennyiségét.
- A Matrifen székrekedést okozhat, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, hogy hogyan előzze meg vagy enyhítse a székrekedését.
- A tapaszok ismételt vagy hosszan tartó alkalmazása csökkentheti a gyógyszer hatásosságát ("toleránssá" válik rá), vagy függőség alakulhat ki.
A lehetséges mellékhatások teljes felsorolását lásd a 4. pontban.
A tapasz viselése közben ne tegye ki azt közvetlen hőhatásoknak, mint például melegítő párnák, elektromos takarók, forró vizes palackok, fűtött vízágyak, melegítő vagy szolárium lámpák. Ne napozzon, ne vegyen hosszú, forró fürdőt, ne szaunázzon, és ne üljön forró pezsgőfürdőbe. Ha ilyet tesz, növelheti a tapaszból felszívódó gyógyszer mennyiségét.
Egyéb gyógyszerek és a Matrifen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezek közé tartoznak a vény nélkül kapható gyógyszerek vagy a gyógynövénykészítmények is. Gyógyszerészének is el kell mondania, hogy Matrifent alkalmaz, ha bármilyen gyógyszert vesz a gyógyszertárban.
Kezelőorvosa tudni fogja, melyek azok a gyógyszerek, amelyek biztonsággal szedhetők a Matrifen mellett. Az Ön szoros megfigyelése válhat szükségessé, ha az alább felsorolt típusú gyógyszerek némelyikét szedi, vagy ha az alább felsorolt típusú gyógyszerek némelyikének szedését abbahagyja, mivel ez befolyásolhatja az Önnél szükséges Matrifen hatáserősségét.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, ha az alábbiakat szedi:
- egyéb fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint például az egyéb opioid fájdalomcsillapítók (például a buprenorfin, nalbufin vagy pentazocin).
- az alvását segítő gyógyszerek (mint például a temazepám, zaleplon vagy zolpidem).
- a nyugtatók (trankvillánsok, mint például az alprazolám, klonazepám, diazepám, hidroxizin vagy lorazepám) és a mentális betegségekre szedett gyógyszerek (antipszichotikumok, mint például az aripiprazol, haloperidol, olanzapin, riszperidon vagy fenotiazinok).
- az izomlazító gyógyszerek (mint például a ciklobenzaprin vagy diazepám).
- a depresszió kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, az úgynevezett SSRI-k vagy SNRI-k (mint például a citaloprám, duloxetin, eszcitaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, szertralin vagy venlafaxin) - a további információkat lásd alább.
- a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, az úgynevezett MAO-gátlók (mint például az izokarboxazid, fenelzin, szelegilin vagy tranilcipromin). Nem szabad a Matrifent alkalmaznia az ezeknek a gyógyszereknek a leállítását követő 14 napon belül - a további információkat lásd alább.
- bizonyos antihisztaminok, különösen azok, amelyek elálmosítják (mint például a klórfeniramin, klemasztin, ciproheptadin, difenhidramin vagy hidroxizin).
- a fertőzések kezelésére alkalmazott bizonyos antibiotikumok (mint például az eritromicin vagy klaritromicin).
- a gombák okozta fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint például az itrakonazol, ketokonazol, flukonazol vagy vorikonazol).
- a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint például a ritonavir).
- a szívritmuszavar kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint például az amiodaron, diltiazem vagy verapamil).
- a tuberkulózis (tüdőbaj) kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint például a rifampicin).
- az epilepszia kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (mint például a karbamazepin, fenobarbitál vagy fenitoin).
- a hányinger vagy a tengeri betegség kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (mint például a fenotiazinok).
- a gyomorégés vagy a fekélyek kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (mint például a cimetidin).
- az angina (mellkasi fájdalom) vagy a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (mint például a nikardipin).
- a vérrák kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (mint például az idelalizib).
A Matrifen és a nyugtatók
A Matrifen és a nyugtató gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek vagy a vele rokon gyógyszerek egyidejű alkalmazása megnöveli az álmosság, a légzési nehézségek (légzésdepresszió), a kóma kockázatát, és életveszélyes állapothoz is vezethet. Emiatt az egyidejű alkalmazást csak akkor lehet figyelembe venni, ha más kezelési lehetőségekre nincs mód.
Ha azonban kezelőorvosa nyugtató gyógyszerekkel együtt írja fel a Matrifent, az egyidejű kezelés dózisát és időtartamát kezelőorvosának a minimumra kell korlátoznia.
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát a nyugtató gyógyszereiről, és szorosan kövesse a kezelőorvos adagolási javaslatát. Hasznos lehet a barátainak vagy rokonainak tájékoztatása annak érdekében, hogy tisztában legyenek a fent említett tünetekkel. Forduljon kezelőorvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.
A Matrifen és az antidepresszánsok
A mellékhatások kockázata megnövekedhet, ha gyógyszereket szed, például bizonyos antidepresszánsokat. A Matrifen kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és a mentális állapotában bekövetkező változást tapasztalhat, mint például izgatottságot, olyan dolgok látását, érzését, hallását vagy szagának érzését, amelyek nincsenek ott (hallucinációk), illetve más hatásokat, mint például a vérnyomás megváltozását, szapora szívverést, magas testhőmérsékletet, fokozott reflexeket, koordinációzavart, izommerevséget, hányingert, hányást és hasmenést.
Műtétek
Ha azt gondolja, hogy el fogják altatni egy műtéthez, mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának, hogy Matrifent alkalmaz.
A Matrifen és az alkohol
A Matrifen alkalmazása alatt ne igyon alkoholt úgy, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával.
A Matrifentől álmos lehet, vagy lassabban lélegezhet. Alkohol fogyasztása ronthat ezeken a hatásokon.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Matrifent a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha ezt megbeszélte a kezelőorvosával.
A Matrifent a szülés ideje alatt nem szabad alkalmazni, mivel a gyógyszer befolyásolhatja az újszülött gyermek légzését.
Ne alkalmazza a Matrifent, ha szoptat. A Matrifen tapasz eltávolítása után 3 napig nem szoptathat. Ennek az az oka, hogy a gyógyszer átjuthat az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Matrifen befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek és szerszámok kezeléséhez szükséges képességeket, mivel álmosságot vagy szédülést okozhat. Ha ez bekövetkezik, tilos gépjárművet vezetni vagy gépekkel munkát végezni. A gyógyszer alkalmazása alatt ne vezessen gépjárművet, amíg nem tudja, miként hat Önre.
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha nem biztos benne, hogy biztonságos-e, ha vezet, miközben ezt a gyógyszert alkalmazza.
3. Hogyan kell alkalmazni a Matrifent?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy melyik hatáserősségű Matrifen a leginkább megfelelő az Ön számára, figyelembe véve fájdalma erősségét, az Ön általános állapotát, és a korábban használt fájdalomcsillapítók típusát.
A tapasz alkalmazása és cseréje
- Minden egyes tapaszban 3 napra (72 órára) elegendő gyógyszer van.
- Minden harmadik nap le kell cserélnie a tapaszt, hacsak kezelőorvosa mást nem mondott Önnek.
- Egy új tapasz felhelyezése előtt mindig távolítsa el a régi tapaszt.
- A tapaszt minden 3. nap (72 óránként), a napnak ugyanabban az időszakában kell cserélni.
- Ha egyszerre több tapaszt használ, az összes tapaszt ugyanabban az időben cserélje le.
- Jegyezze fel a napot, dátumot és az időpontot, amikor a tapaszt felragasztotta, hogy ne felejtse el, mikor kell a tapaszát lecserélnie.
- Az alábbi táblázat megmutatja Önnek, mikor cserélje le a tapaszát:

Hová ragassza a tapaszt?
Felnőttek
- A tapasz a felsőtest vagy a felkar lapos területére ragassza (ne egy ízület fölé).
Gyermekek
- Mindig a hát felső részére helyezze a tapaszt, hogy megnehezítse, hogy a gyermek elérje vagy levegye azt.
- Gyakran ellenőrizze, hogy a tapasz továbbra is a bőrhöz tapad.
- Fontos, hogy gyermeke ne távolítsa el a tapaszt, és ne vegye a szájába, mivel ez életveszélyes vagy akár halálos kimenetelű is lehet.
- Nagyon gondosan figyelje gyermekét 48 órán keresztül azután:
- hogy az első tapaszt felhelyezte,
- hogy egy nagyobb adagot tartalmazó tapaszt helyezett fel.
- Eltarthat egy bizonyos ideig, hogy a tapasz a maximális hatását kifejtse. Ezért gyermekének más fájdalomcsillapítók alkalmazására is szüksége lehet, míg a tapaszok hatékonnyá válnak. Kezelőorvosa beszél majd Önnél ezzel kapcsolatban.
Felnőttek és gyermekek
Ne helyezze fel a tapaszt
- kétszer egymás után ugyanarra a helyre.
- sokat mozgatott területekre (ízületek), irritált vagy sebes bőrre.
- nagyon szőrös bőrre, ha a bőr szőrös, ne borotválja le azt (a borotválás irritálja a bőrt), ehelyett ollóval vágja le a szőrt, olyan közel a bőrhöz, amilyen közel csak lehetséges.
A tapasz felhelyezése
1. lépés: A bőr előkészítése.
- Gondoskodjon arról, hogy a bőre teljesen száraz, tiszta és hűvös legyen, mielőtt a tapaszt felhelyezi.
- Ha meg kell tisztítania a bőrt, csak hideg vizet használjon.
- Ne használjon szappant vagy bármilyen más tisztítószert, krémeket, hidratálószert, olajat vagy hintőport a tapasz felhelyezése előtt.
- Ne ragassza fel a tapaszt közvetlenül egy forró fürdő vagy zuhany után.
2. lépés: A tasak felnyitása
- Minden egyes tapasz egy különálló, leforrasztott tasakban van.
- A nyíllal jelzett jelölés mentén tépje fel vagy vágja fel a tasakot.
- Óvatosan tépje vagy vágja le a tasak szélét teljesen (ha ollót használ, a tapasz sérülésének elkerülése érdekében a tasak leforrasztott széléhez közel vágja le).

- Fogja meg a felnyitott tasak mindkét szélét, és húzza szét.
- Vegye ki a tapaszt, és azonnal ragassza fel.
- Tartsa meg az üres tasakot a használt tapasz későbbi eldobásához.
- Minden egyes tapaszt csak egyszer használjon.
- Ne vegye ki a tapaszt a tasakjából, amíg nem áll készen a felhelyezésére.
- Nézze meg a tapaszt, hogy van-e rajta valamilyen sérülés.
- Ne használja fel a tapaszt, ha az ketté van vágva, be van vágva vagy sérültnek néz ki.
- Soha ne vágja félbe és ne vágja el a tapaszt.
3. lépés: A védőfólia lehúzása és a tapasz felragasztása
- Gondoskodjon arról, hogy a tapaszt laza ruházat fedje, és ne ragassza szoros vagy gumírozott öv alá.
- A tapasz közepénél kezdve óvatosan húzza le a tapasz hátán lévő fényes, műanyag borító egyik felét. Lehetőleg ne érintse meg a tapasz ragadós oldalát.
- A tapasz ragadós felét nyomja rá a bőrre.
- Távolítsa el a tapasz hátán lévő borító másik felét is, és a tenyerével nyomja rá az egész tapaszt a bőrre.
- Tartsa úgy legalább 30 másodpercig. Győződjön meg arról, hogy jól odaragadt, különösen a széleknél.
4. lépés: A tapasz eldobása
- Amint levette a tapaszt, szorosan hajtsa félbe, úgy, hogy az öntapadós felszínek egymáshoz ragadjanak.
- Tegye vissza az eredeti tasakjába, és úgy dobja el a tasakot, ahogy arra a gyógyszerész utasította.
- A használt tapaszok gyermekektől elzárva tartandók - még a használt tapaszok is tartalmaznak valamennyi gyógyszert, ami káros vagy akár még halálos is lehet a gyermekek számára.
5. lépés: Kézmosás
- Mindig mosson kezet a tapaszokkal történő foglalkozás után, és ehhez csak tiszta vizet használjon.
További információk a Matrifen használatáról
A mindennapi tevékenység a tapaszok használata közben
- A tapaszok vízállóak.
- A tapasz viselése közben Ön zuhanyozhat vagy fürödhet, de ne dörzsölje magát a tapaszt.
- Ha kezelőorvosa egyetért azzal, mozoghat vagy sportolhat a tapasz viselése közben.
- Úszhat is a tapasz viselése közben, de:
- ne menjen forró pezsgőfürdőbe,
- ne helyezzen szoros vagy gumírozott övet a tapasz fölé,
- A tapasz viselése közben ne tegye ki azt közvetlen hőhatásoknak, mint például melegítő párnák, elektromos takarók, forró vizes palackok, fűtött vízágyak, melegítő vagy szolárium lámpák. Ne napozzon, ne vegyen hosszú, forró fürdőt, ne szaunázzon. Ha ilyet tesz, növelheti a tapaszból felszívódó gyógyszer mennyiségét.
Milyen gyorsan fognak hatni a tapaszok?
- Eltarthat egy bizonyos ideig, hogy az első tapasza a maximális hatását kifejtse.
- Lehet, hogy kezelőorvosa más fájdalomcsillapítókat is adhat Önnek az első nap vagy kicsit tovább.
- Ezután a tapasznak folyamatosan csillapítania kell a fájdalmat, így Ön abba tudja hagyni a többi fájdalomcsillapító szedését. Ugyanakkor előfordulhat, hogy kezelőorvosa időről-időre még további fájdalomcsillapítókat ír fel Önnek.
Mennyi ideig fogja használni a tapaszokat?
- A Matrifen tapasz hosszan tartó fájdalomra való. Kezelőorvosa fogja tudni megmondani Önnek, várhatóan mennyi ideig fogja alkalmazni a tapaszokat.
Ha a fájdalma erősödik
- Ha a tapaszok alkalmazása közben a fájdalma erősödik, előfordulhat, hogy kezelőorvosa nagyobb hatáserősségű tapaszt próbál ki Önnél, vagy kiegészítő fájdalomcsillapítókat ad Önnek (vagy mindkettőt).
- Ha a tapasz hatáserősségének emelése nem segít, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy leállítja a tapaszok alkalmazását.
Ha túl sok tapaszt vagy rossz hatáserősségű tapaszt alkalmaz
Ha túl sok tapaszt vagy rossz hatáserősségű tapaszt ragaszt fel, vegye le a tapaszokat, és azonnal forduljon orvoshoz!
A túladagolás tünetei közé tartozik a légzészavar vagy felületes légzés, fáradtság, extrém fokú álmosság, az, hogy nem képes tiszta fejjel gondolkodni, normálisan sétálni vagy beszélni, ájulásérzése van, szédül vagy zavarttá válik.
Ha elfelejti lecserélni a tapaszát
- Ha elfelejtette lecserélni a tapaszát, cserélje le amint eszébe jut, és írja fel a napot és az időpontot. A szokásos módon 3 nap múlva (72 óra) cserélje le a tapaszt megint.
- Ha nagyon sokára cseréli le a tapaszát, beszélnie kell kezelőorvosával, mert lehet, hogy kiegészítő fájdalomcsillapítókra lesz szüksége, de ne ragasszon fel további tapaszokat!
Ha egy tapasz leesik
- Ha egy tapasz azelőtt leesik, hogy cserélni kellene, azonnal ragasszon fel egy újat, és írja fel a napot és az időpontot. Válasszon egy új bőrterületet:
- a felsőtestén vagy a felkarján,
- a gyermeke hátának felső részén.
- Mondja el kezelőorvosának, hogy ez történt, és hagyja fent a tapaszt 3 napig (72 óra) vagy ameddig kezelőorvosa mondja, mielőtt a szokásos módon lecseréli egy új tapaszra.
- Ha a tapaszok rendszeresen leesnek, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Ha abba akarja hagyni a tapaszok alkalmazását
- Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a tapaszok alkalmazását.
- Ha már egy bizonyos ideje alkalmazza azokat, előfordulhat, hogy szervezete hozzászokott az alkalmazásukhoz. A hirtelen elhagyásuk rosszullétet okozhat.
- Ha abbahagyja a tapaszok alkalmazását, ne kezdje el azt újra anélkül, hogy nem beszélt előtte kezelőorvosával. Amikor ismételten elkezdi az alkalmazásukat, lehet, hogy más hatáserősségű tapaszra lesz szüksége.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Ön, az Ön partnere vagy a gondozója a tapaszt viselő személynél az alábbiak bármelyikét veszi észre, vegye le a tapaszt, azonnal hívjon orvost, vagy forduljon a legközelebbi kórházhoz! Sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége!
- Szokatlan álmosság érzése, a vártnál lassabb vagy felületesebb légzés.
Kövesse a fenti tanácsot, és amennyire lehetséges, tartsa a korábban tapaszt viselő személyt mozgásban, és beszéltesse. Nagyon ritkán ezek a légzési zavarok életveszélyesek vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek, főleg olyan személyeknél, akik nem használtak korábban erős opioid tartalmú fájdalomcsillapítókat (például Matrifent vagy morfiumot). (Nem gyakori, ez 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet.)
- Az arc vagy a torok hirtelen kialakuló duzzanata, a bőr súlyos irritációja, kivörösödése, felhólyagosodása. Ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek. (A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.)
- Görcsrohamok. (Nem gyakori, ez 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet.)
- Csökkent tudatszint vagy tudatvesztés. (Nem gyakori, ezek 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek.)
Az alábbi mellékhatásokról szintén beszámoltak
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- hányinger, hányás, székrekedés
- álmosság (szomnolencia)
- szédülés
- fejfájás
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- allergiás reakció,
- étvágytalanság,
- alvászavar,
- depresszió,
- szorongás vagy zavartság,
- olyan dolgok látása, érzése, hallása vagy szagának érzése, amelyek nincsenek ott (hallucinációk),
- izomremegések vagy izomgörcsök,
- szokatlan érzés a bőrön, mint például bizsergés vagy hangyamászás érzése (paresztézia),
- forgó jellegű szédülés (vertigó),
- gyors vagy szabálytalan szívverés érzése (szívdobogásérzés, tahikardia),
- magas vérnyomás,
- légszomj (diszpnoé),
- hasmenés,
- szájszárazság,
- hasfájás vagy emésztési zavar,
- túlzott verejtékezés,
- viszketés, bőrkiütés vagy a bőr kivörösödése,
- vizeletürítési zavar, vagy a húgyhólyag teljes kiürítésének képtelensége,
- kifejezett fáradtság, gyengeség vagy általános rossz közérzet,
- hidegség érzés,
- a kezek, a bokák vagy a lábak feldagadása (perifériás ödéma).
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- izgatottság vagy dezorientáció,
- rendkívüli boldogság érzése (eufória),
- csökkent érzékelés vagy érzékenység, különösen a bőr esetén (hipesztézia),
- memóriazavar,
- homályos látás
- lassú szívverés (bradikardia) vagy alacsony vérnyomás,
- a bőr kékes elszíneződése, amit a vér alacsony oxigénszintje okoz (cianózis),
- a bélfal-összehúzódás megszűnése (bélhűdés),
- viszkető bőrkiütés (ekcéma), allergiás reakció vagy egyéb bőrbetegség a tapasz helyén,
- influenzaszerű betegség,
- a testhőmérséklet megváltozásának érzése,
- láz,
- izomrángás,
- a merevedés elérésének vagy fenntartásának zavara (merevedési zavar) vagy a közösülés közben jelentkező problémák.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szűk pupillák (miózis),
- a légzés időnkénti leállása (apnoe).
Nem ismert (gyakorisága nem becsülhető meg a rendelkezésre álló adatok alapján)
- Férfi nemi hormonok hiánya (androgénhiány)
- Delírium (a tünetek közé tartozik az agitáció, a nyugtalanság, a dezorientáció, a zavartság, a félelem, olyan dolgok látása vagy hallása, amelyek nincsenek ott, alvászavar, rémálmok).
A tapasz helyén bőrkiütéseket, bőrpírt vagy a bőr enyhe viszketését észlelheti. Ez rendszerint enyhe, és a tapasz eltávolítása után eltűnik. Ha nem, vagy ha a tapasz kifejezetten irritálja a bőrét, mondja el kezelőorvosának.
A tapaszok ismételt alkalmazása csökkentheti a gyógyszer hatásosságát ("toleránssá" válik rá), vagy függőség alakul ki.
Ha Ön egy másik fájdalomcsillapítóról vált át Matrifenre, vagy ha hirtelen hagyja abba a Matrifen alkalmazását, megvonási tüneteket észlelhet, mint például a hányás, hányinger, hasmenés, szorongás vagy hidegrázás. Mondja el kezelőorvosának, ha ezeknek a hatásoknak bármelyikét észleli.
Vannak újszülött csecsemőknél észlelt megvonási tünetekről szóló beszámolók is, miután az édesanyjuk a terhesség alatt hosszú ideig alkalmazott Matrifent.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Matrifent tárolni?
Hol kell tárolnia a tapaszokat?
Minden tapasz (használt vagy nem használt) gyermekektől elzárva tartandó!
Mennyi ideig kell tárolni a Matrifent?
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ha a tapasz felhasználhatósági ideje lejárt, vigye vissza azokat a gyógyszertárba.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Hogyan kell eldobni a használt tapaszokat vagy a már használatra nem kerülő tapaszokat?
A véletlenül egy másik személyre, különösen egy gyermekre ragadó használt vagy nem használt tapasz végzetes kimenetelű lehet.
A használt tapaszokat szorosan félbe kell hajtani, úgy, hogy a tapasz öntapadós felszínei egymáshoz ragadjanak. Ezután visszatéve azokat az eredeti tasakba, biztonságos módon kell eltenni, és más emberektől, különösen a gyermekektől elzárva kell tartani, amíg biztonságos módon eldobhatók. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Matrifen?
- A készítmény hatóanyaga: a fentanil.
A tapaszok 5 különböző hatáserősségben kaphatók (lásd a táblázatot alább).

- Egyéb összetevők: dipropilén-glikol, hidroxipropil-cellulóz, dimetikon, szilikon ragasztó (amin-rezisztens), etilén-vinil-acetát (EVA, felszabadulást szabályozó membrán), polietilén-tereftalát film (PET, védőfilm), fluoro-polimer bevonatú poliészter (eltávolítható védőfilm), jelölőfesték.
Milyen a Matrifen külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Matrifen egy téglalap alakú, áttetsző, transzdermális tapasz. A tapaszokat egyenként fóliahegesztéssel készített papírból, alumíniumból és akrilnitril-metil-akrilát-butadiénből (AMAB) álló védőtasakba csomagolták. A tapaszokon színes betűkkel van feltüntetve a kereskedelmi név, a hatóanyag és a hatáserősség:
12 mikrogramm/h tapasz: barna felirat,
25 mikrogramm/h tapasz: piros felirat,
50 mikrogramm/h tapasz: zöld felirat,
75 mikrogramm/h tapasz: világoskék felirat,
100 mikrogramm/h tapasz: szürke felirat.
1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 16 vagy 20 tapasz dobozba kiszerelve.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2020. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!