A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MEDDEX WICK 7,33 mg méz ízű szopogató tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

dextromethorphan

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R05 - A KÖHÖGÉS ÉS MEGHŰLÉS GYÓGYSZEREI
  • R05D - KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓK, KIVÉVE KOMBINÁCIÓK EXPECTORANSOKKAL
  • R05DA - Opium-alkaloidok és származékaik
  • R05DA09 - Dextromethorphan
hirdetés

MEDDEX WICK 7,33 mg méz ízű szopogató tabletta 12x

12x

VN

OGYI-T-21678/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta dextrometorfánt tartalmaz és száraz, irritáló, improduktív (köpet nélküli) köhögés tüneti kezelésére szolgál.

Ez a gyógyszer felnőttek és 12 éves és annál idősebb serdülők számára javallott.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3-5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert
- ha allergiás (túlérzékeny) a dextrometorfánra, levomentolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön tüdőasztmában, krónikus elzáródásos tüdőbetegségben (krónikus hörghurut és tüdőtágulat), tüdőgyulladásban szenved, légzési problémája (légzésdepresszió), légzési elégtelensége van;
- 12 éves kor alatti gyermekeknél;
- egyes hangulatjavító gyógyszerek (MAO-gátlók) MedDex Wick-kel történő egyidejű alkalmazása vagy ilyen terápia elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazás esetén;
- ha májműködése károsodott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ez a gyógyszer függőség kialakulásához vezethet. Éppen ezért a kezelés időtartamának rövidnek kell lennie.
A MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
-- Ha bizonyos antidepresszánsokhoz vagy antipszichotikumokhoz hasonló gyógyszereket szed, a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és előfordulhat, hogy mentális állapotában változásokat észlel (például izgatottság, hallucinációk, kóma), továbbá olyan egyéb mellékhatások is előfordulhatnak, mint a testhőmérséklete 38 °C felé emelkedése, a szívritmus növekedése, ingadozó vérnyomás, túlzott reflexek, izommerevség, koordinálatlanság és/vagy gyomor-bélrendszeri tünetek (pl. hányinger, hányás, hasmenés).

Jelentős nyákképződéssel járó köhögés esetén ezt a gyógyszert kizárólag orvosi javaslatra és az orvos utasításai szerint, fokozott körültekintéssel alkalmazható, mert ilyen körülmények között a köhögés csillapítása nem kívánatos.
A krónikus köhögés a tüdőasztma korai tünete lehet, ezért ilyen köhögés csillapítására a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta nem javasolt, különösen gyermekeknél.
Felhívjuk figyelmét, hogy ez a gyógyszer pszichés és fizikai függőséget okozhat. Ezért gyógyszerrel való visszaélésre vagy gyógyszerfüggőségre hajlamos betegeknél ezzel a gyógyszerrel történő kezelést rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett kell végezni.

Gyermekek és serdülők
Ezt a gyógyszert 12 év alatti gyermekek nem szedhetik. Erre a célra más gyógyszerformájú készítmények kaphatók.

Egyéb gyógyszerek és a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
- Amennyiben korábban bizonyos hangulatjavító gyógyszerekkel (MAO-gátló típusú antidepresszánsokkal) kezelték, vagy egyidejűleg ilyen kezelésben részesül, akkor előfordulhatnak központi idegrendszeri hatások, mint például izgatottság és zavartság, magas láz valamint a légzés és a keringés eltérései (úgynevezett szerotonin-szindróma). Hasonló tüneteket észleltek egy antibiotikum, a linezolid egyidejű alkalmazása esetén is.
- Egyéb központi idegrendszeri depresszáns hatású gyógyszerek egyidejű alkalmazása a hatások kölcsönös felerősítéséhez vezethet.
- Ha ezt a gyógyszert köptetőkkel együtt alkalmazzák, a csökkent köhögési reflex miatt a váladék veszélyes mértékben felhalmozódhat.
- A máj citokróm P 450-2D6 enzimrendszerét, és ezáltal a dextrometorfán lebomlását gátló gyógyszerek egyidejű alkalmazása (különösen az amiodaron, kinidin, fluoxetin, haloperidol, paroxetin, propafenon, tioridazin, cimetidin és ritonavir), a dextrometorfán koncentrációjának emelkedéséhez vezethet.
- Egyes gyógyszerek (pl. bizonyos, ACE-gátlóknak nevezett vérnyomáscsökkentők) köhögést válthatnak ki. Ha ilyen gyógyszereket szed, a köhögéscsillapító használata előtt kérdezze meg kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásra kizárólag azután kerülhet sor, hogy az orvos nagyon körültekintően mérlegelte az anyát és a gyermeket érintő előnyöket és lehetséges mellékhatásokat (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" c. részt).
Ezt a gyógyszert a szoptatás ideje alatt csak orvosi tanácsra szedje.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer esetenként még az utasítások szerinti alkalmazás esetén is okozhat enyhe fáradtságot, és ezáltal olyan mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez még nagyobb mértékben érvényesül, ha a gyógyszert alkohollal vagy egyéb, a reakcióképességet rontó gyógyszerekkel együtt használják.

Fontos információk a gyógyszer egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer szacharózt, glükózt és invertcukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
1 db szopogató tabletta cukortartalma:
- 2,2 g szacharóz (cukor)
- 1,2 g glükóz
- 0,76 g invertcukor


3. Hogyan kell alkalmazni a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az orvos másképpen nem rendeli, az ajánlott adag:

Felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülőkorúak
2 db szopogató tabletta (14,66 mg dextrometorfánnak felel meg) szükség szerint 4-6 óránként; a maximális napi adag 12 db szopogató tabletta (88 mg dextrometorfánnak felel meg).

Alkalmazása gyermekeknél

Ez a készítmény nem adható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Az alkalmazás módja

Lassan szopogassa el. Ne nyelje le!

A kezelés időtartama

Ez a gyógyszer orvosi javallat nélkül maximum 3-5 napig alkalmazható.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát alkalmazott
Ha az előírtnál többet vesz be a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta nevű gyógyszerből, a következő tüneteket tapasztalhatja: émelygés és hányás, akaratlan izomösszehúzódások, izgatottság, zavartság, aluszékonyság, a tudat zavarai, akaratlan és gyors szemmozgások, a szívműködés rendellenességei (pl. gyors szívverés), koordinációs rendellenességek, pszichózis vizuális hallucinációkkal és túlzott izgatottság, szédülés, vérnyomásesés és megnövekedett izomtónus.

Jelentős túladagolás esetén a következő tünetek is előfordulhatnak: kóma, súlyos légzési problémák és rángatózások.
Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal tájékoztassa orvosát vagy kórházát.

Ha elfelejtette alkalmazni ezt a gyógyszert
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő kategóriák szerint adjuk meg:
Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
Nem ismert: A rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem határozható meg.

Lehetséges mellékhatások

Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók, köztük anafilaxiás reakciók/sokk, nehézlégzés, illetve a szájüreg és a torok duzzanata.
A túlérzékenységi reakció első jelei esetén a gyógyszert TILOS újból bevenni. Tájékoztassa erről a kezelőorvosát!

További nem gyakori mellékhatások: enyhe fáradtságérzés, szédülés, hányinger, emésztőrendszeri problémák, hányás.

Ritka: bőrkiütés.

Nagyon ritka: álmosság, hallucinációk; visszaélés esetén függőség kialakulása.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a MedDex Wick méz ízű szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: dextrometorfán.
7,33 mg dextrometorfán szopogató tablettánként.
- Egyéb összetevők: szacharóz, glükóz-szirup, levomentol, méz, méz aroma, fedőíz, tapadásgátló viasz (hidrogénezett növényi olaj, kalcium-karbonát, lecitin, karnauba-viasz), talkum, 30%-os szimetikon emulzió.

Milyen a MedDex Wick méz ízű szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ez a gyógyszer sárga színű, kerek szopogató tabletta, mely olajbuborékoktól, foltoktól és látható szennyeződésektől mentes.
Kiszerelések: 12 vagy 18 db sárga szopogató tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!