A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MEDROL 100 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

methylprednisolone

  • H-SYSTEMÁS HORMONKÉSZÍTMÉNYEK, A NEMI HORMONOK ÉS INSULIN KIVÉTELÉVEL
  • H02-SYSTEMÁS CORTICOSTEROIDOK
  • H02A-SYSTEMÁS CORTICOSTEROIDOK ÖNMAGUKBAN
  • H02AB-Glucocorticoidok
  • H02AB04-Methylprednisolone
hirdetés

MEDROL 100 mg tabletta 20x

20x

V

9 238 Ft

OGYI-T-907/05

TB támogatás

EÜ emelt

90%20aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ kiemelt

100%7aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ kiemelt

100%8cSz

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Medrol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Medrol tabletta metilprednizolont tartalmaz. A metilprednizolon a szteroidoknak, teljes nevükön kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A kortikoszteroidok természetesen képződnek a szervezetben, és a szervezet számos folyamatában fontosak. További kortikoszteroid, így a Medrol szervezetbe juttatása segíthet, ha szervezete mellékvese-probléma miatt nem tud elegendő kortikoszteroidot termelni (például mellékvesekéreg-elégtelenség).

A kortikoszteroidok műtétet (például szervátültetés), sérüléseket vagy egyéb stresszhelyzeteket követően is segíthetnek. Ezek közé tartoznak a következő szerveket érintő gyulladásos vagy allergiás állapotok:
- agy (például agyhártyagyulladás),
- vastag- és vékonybél (például Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás),
- vér vagy vérerek (például fehérvérűség),
- szem (például látóideg-gyulladás, uveitisz vagy szivárványhártya-gyulladás,)
- ízületek (például reumás ízületi gyulladás),
- tüdő (például asztma, tüdőgümőkór),
- izmok (például dermatomiozitisz, polimiozitisz),
- bőr (például ekcéma, súlyos pikkelysömör).
Kezelőorvosa a Medrol-t a fent felsoroltakon kívül egyéb állapotok (például szklerózis multiplex, bizonyos típusú vérszegénységek és légzőszervi megbetegedések, vizenyős állapotok, bőrfarkas, reumás szívgyulladás stb.) kezelésére is rendelheti Önnek. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha bizonytalan abban, hogy miért kapta ezt a gyógyszert.

2. Tudnivalók a Medrol szedése előtt

Ne szedje a Medrol-t
- ha allergiás a metilprednizolonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció bőrkiütést vagy a bőr kivörösödését, arc- vagy ajakduzzanatot vagy légszomjat okozhat;
- ha valamely belső szervét érintő (szisztémás) gombafertőzése van.
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a fent felsoroltak bármelyike fennáll Önnél.

A Medrol alkalmazása alatt nem kaphat "élő" vakcinát. Egyéb védőoltások hatásossága csökkenhet.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, mondja el kezelőorvosának, ha a következő állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa a kezelést szorosan ellenőrizheti, módosíthatja az adagot vagy más gyógyszert javasolhat Önnek.
- A szem herpeszes, illetve gomba- vagy vírusfertőzése.
- Elmegyógyászati betegségek, hangulatváltozások, pszichotikus hajlam. A szteroidokkal történő kezelést követően feltételezhetően súlyos pszichiátriai mellékhatások léphetnek fel. A tünetek a kezelés megkezdését követő néhány napon vagy héten belül jelentkeznek. Amennyiben Önnél pszichés tünetek, különösen levertség vagy öngyilkos gondolatok jelentkeznek forduljon orvosához, családtagjához vagy gondozójához.
- Görcsrohammal járó betegségek (például epilepszia).
- Cukorbetegség (vagy ha a családban volt cukorbeteg), mert súlyosbíthatja a cukorbetegséget, illetve hajlamosíthat a kialakulására.
- Glaukóma (szemnyomás-emelkedés, zöldhályog) vagy szürkehályog. Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.
- Hosszú távú alkalmazás esetén szív-és érrendszeri kockázati mellékhatások, beleértve a szívelégtelenséget, a pangásos szívelégtelenséget, alakulhatnak ki.
- Magasvérnyomás-betegség.
- Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis).
- Vese- vagy májbetegség (például veseelégtelenség vagy májzsugorodás).
- Kaposi szarkóma (a bőrdaganat egy típusa).
- A szteroid gyógyszerek szedése során, különösen hosszú távú alkalmazás esetén izombántalomról (fájdalom vagy gyengeség) számoltak be, ami érintheti az egész szervezetet, vagy csak egyes szerveket. A felépülés heteket vagy éveket vehet igénybe.
- Miaszténia grávisz (fáradtságot és izomgyengeséget okozó állapot), szklerózis multiplex és szisztémás szklerózis.
- Csontritkulás (törékeny csontok). Körültekintés szükséges időskorú betegek hosszú távú kezelése esetén.
- Gyomorfekély vagy súlyos gyomor- vagy bélproblémák. A Medrol elfedheti a gyomorfekély és a hashártyagyulladás vagy gyomor-bélrendszeri megbetegedések, mint például a hasnyálmirigy-gyulladás, a bélfal átfúródása, a bélelzáródás tüneteit. Ha a Medrol-t acetilszalicilsavval vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt alkalmazzák, fokozott a gyomor- és bélrendszeri fekélyek kialakulásának kockázata.
- Tüdőgümőkór (TBC) vagy ha a múltban tüdőgümőkórban szenvedett.
- Ez a gyógyszer elfedheti a fertőzések bizonyos jeleit, fokozhatja a fertőzések iránti fogékonyságot. A szervezet bármely részén előforduló gomba-, vírus-, baktérium- vagy parazitafertőzések (például fonálféreg okozta fertőzés, bárányhimlő, kanyaró vagy vérmérgezés okozta vérnyomásesés (szeptikus sokk)). Ha úgy gondolja, hogy bárányhimlős vagy kanyarós beteggel érintkezett és még nem volt ilyen betegsége vagy nem biztos abban, hogy átesett ezeken, akkor szóljon kezelőorvosának.
- Cushing-kór, mivel ez a gyógyszer súlyosbíthatja a betegséget.
- Traumatikus agysérülés.
- Ha szervezete a kezelés során fokozott megterhelésnek (például műtét, trauma, súlyos betegség) van kitéve. Ilyen esetben kezelőorvosa mérlegelheti a gyógyszer adagjának emelését.

Tumorlízis-szindróma fordulhat elő, ha a daganatok kezelése során kortikoszteroidokat alkalmaznak. Értesítse kezelőorvosát amennyiben daganata van és a tumorlízis-szindróma tünetei közül bármelyiket is tapasztalja: izomgörcs, izomgyengeség, zavartság, rendszertelen szívverés, látásvesztés vagy látászavar, valamint a légszomj.

Mondja el kezelőorvosának, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, ha a fent felsorolt állapotok bármelyike fennáll Önnél.

A szisztémás kortikoszteroidok mellékvesevelő-daganatos (feokromocitómás) krízist okozhatnak, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért mellékvesevelő-daganatos betegeknél megfelelően értékelni kell a kezelés előnyeit és kockázatait a betegre nézve, és csak ezt követően szabad kortikoszteroid-kezelést kezdeményezni.

A kortikoszteroidok hosszú távú alkalmazása másodlagos mellékvesekéreg-elégtelenséget okozhat.
Ugyanakkor, a glükokortikoid-kezelés hirtelen történő abbahagyása halálos kimenetelű mellékvesekéreg-elégtelenséghez vezethet. Ezen állapot kialakulásának kivédésére javasolt a fokozatos adagcsökkentés.

A kortikoszteroidok alkalmazása vérmérgezés kapcsán fellépő keringési elégtelenség esetén ellentmondásos.
A kortikoszteroidok nem alkalmazhatók agyi sérülés kezelésére.

A kortikoszteroidok alkalmazásakor vérrögképződéssel (trombózissal, embóliával) járó eseteket figyeltek meg, ezért óvatosan kell alkalmazni, ha Önnél fennáll ezek kialakulásának a lehetősége, vagy a vérrögképződés fokozott kockázatának van kitéve.

A kortikoszteroidok nagy adagjai gyermekeknél és felnőtteknél is hasnyálmirigy-gyulladást okozhatnak. Ritkán máj-epebetegségekről számoltak be, melyek többsége megszűnt a terápia után.

Ez a gyógyszer tehéntejből kivont laktózt tartalmaz. Amennyiben Ön ismerten vagy gyaníthatóan túlérzékeny a tehéntejre, annak összetevőire vagy más tejtermékekre, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mivel a gyógyszer nyomokban tehéntej fehérjéket tartalmazhat.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetében a hosszan tartó kortikoszteriod-kezelés a növekedés visszamaradását okozhatja, továbbá ezek a gyermekek megemelkedett koponyaűri nyomásnak vannak kitéve.

Egyéb gyógyszerek és a Medrol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen egyéb gyógyszert szed (beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is), mert a Medrol együttes szedése egyéb gyógyszerekkel ártalmas lehet.
Mondja el kezelőorvosának, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek befolyásolhatják a Medrol vagy egyéb gyógyszerek hatását:
- Véralvadásgátlók - a vér "hígítására" alkalmazhatók, mint például az acenokumarol, fenindion és warfarin.
- Antibiotikumok (mint például klaritromicin, eritromicin, troleandromicin).
- Acetilszalicilsav és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az ibuprofén, melyeket enyhe és közepesen erős fájdalom kezelésére alkalmaznak.
- Barbiturátok (például fenobarbitál), karbamazepin, fenitoin és primidon - epilepszia kezelésére.
- Ciklosporin - súlyos reumás ízületi gyulladás, súlyos pikkelysömör kezelésére, illetve szerv- vagy csontvelő-átültetést követően alkalmazzák.
- Ciklofoszfamid - szerv- vagy csontvelő-átültetést követően alkalmazzák.
- Takrolimusz - szerv- vagy csontvelő-átültetést követően alkalmazzák.
- Diltiazem - magasvérnyomás-betegség kezelésére.
- Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
- Vércukorszint-csökkentő gyógyszerek.
- Metotrexát - súlyos reumás ízületi gyulladás, súlyos pikkelysömör kezelésére vagy daganatellenes gyógyszerként alkalmazzák.
- HIV kezelésére alkalmazott vírusellenes szerek (mint például indinavir és ritonavir) és hatásfokozók (mint például kobicisztát).
- Hányáscsillapítók, mint például aprepitant és fozaprepitant.
- Digoxin - szívelégtelenség és/vagy szabálytalan szívverés kezelésére.
- Ketokonazol, itrakonazol - gombás fertőzések kezelésére.
- Rifampicin, izoniazid - tüdőgümőkór kezelésére használt gyógyszerek.
- Efedrin - allergiás betegségek, hörgőgyulladás kezelésére.
- Nyugtatók, antipszichotikumok.
- Szalbutamol - asztma kezelésére.
- Szájon át szedett fogamzásgátlók.
- Neuromuszkuláris blokkolók - műtéti beavatkozások előtt alkalmazott szerek.
- Aromatáz gátlók - mellrák kezelésére.
- Káliumvesztést fokozó szerek, például bizonyos vízhajtók és gombaellenes készítmények.
- Antikolinészterázok (központi idegrendszerre ható gyógyszerek) - súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) kezelésében alkalmazzák.

Ha hosszú távon alkalmazott gyógyszer(eke)t szed
Ha cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség miatt kezelik, vagy "vízhajtót" kap (szövetvizenyő, ödéma miatt), mondja el kezelőorvosának, mert szükség lehet ezen állapotok kezelésére használt gyógyszerek adagjának módosítására.

Ha a kórház vagy a kezelőorvosa laboratóriumi vizsgálat elvégzését látja szükségesnek, fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy a nővért arról, hogy Ön Medrol-t szed. Ez a gyógyszer befolyásolhatja a vizsgálatok eredményét.

A Medrol egyidejű bevétele étellel és itallal
A grépfrútlé egyidejű fogyasztása növelheti a Medrol koncentrációját a vérben. Medrol-kezelés során kerülje a grépfrútlé fogyasztását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt csak a kezelőorvos javaslatára, kifejezetten indokolt esetben a terápiás előny és az anyára és a magzatra gyakorolt kockázat arányának gondos értékelése után alkalmazható. A gyógyszer lassíthatja a magzat növekedését (alacsony születési súlyt eredményezhet).

Szoptatás
Szoptató anyáknál csak akkor alkalmazható, ha a terápiás előny meghaladja a csecsemőre gyakorolt lehetséges kockázatot. A kortikoszteroid gyógyszerek kiválasztódhatnak az anyatejbe, ezáltal a szoptatott csecsemő növekedésének visszamaradását okozhatják, és hatással lehetnek a glükokortikoid (a mellékvesekéreg által termelt hormon) termelésére.

Termékenység
Állatkísérletek során a kortikoszteroidok a termékenység csökkentését mutatták.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A kortikoszteroidokkal történő kezelés után szédülés, forgó jellegű szédülés (vertigó), látászavar és fáradékonyság léphet fel mellékhatásként. Ha ezek bármelyike előfordul, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.

A Medrol 4 mg, 16 mg, 32 mg tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz
Cukorérzékenység
- a gyógyszer kétféle típusú cukrot, laktózt (tejcukrot) és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Medrol 100 mg tabletta nátriumot tartalmaz
A Medrol 100 mg tabletta kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Medrol-t?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos abban, hogyan alkalmazza a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha bármilyen okból kórházba kerül, mindig mondja el orvosának vagy a nővérnek, hogy Ön Medrol-t szed.

Felnőttek
A készítmény ajánlott napi adagja a betegségtől és annak súlyosságától függ. Kezelőorvosa a lehetőség szerinti legalacsonyabb adagot fogja felírni Önnek. Súlyos esetekben nagyobb adagok alkalmazására is szükség (200-1000 mg/nap) lehet.

Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy a teljes napi adagot egyszerre vegye be, a nap folyamán több részletben vegye be napi adagját, vagy vegye be azt minden második nap reggel, például minden reggel 8 órakor.

A tablettákat egészben, kevés vízzel nyelje le.

Ha a Medrol-t azért javasolták Önnek, mert szervezete nem képes kortikoszteroid termelésére, kezelőorvosa a sóháztartás egyensúlyának fenntartása érdekében egy másik típusú szteroid szedését is javasolhatja.

Kezelőorvosa a kezelés kezdetén magasabb adagot írhat fel Önnek, hogy betegségét megfékezze. Ha kezelőorvosa úgy látja, hogy állapota javul, az adagot fokozatosan fogja csökkenteni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A kortikoszteroidok gátolhatják a gyermekek növekedését, ezért kezelőorvosa a legalacsonyabb, gyermeke számára hatásos adagot írja majd fel. Kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy csak minden második nap adja gyermekének ezt a gyógyszert.

Ha az előírtnál több Medrol-t vett be
Fontos, hogy ne vegyen be több tablettát, mint amennyit orvosa előírt Önnek. Ha véletlenül túl sok tablettát vesz be, azonnal forduljon orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni a Medrol-t
Várjon és vegye be a szokásos időpontban a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, de mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, hogy mi történt.

Ha idő előtt abbahagyja a Medrol szedését
Kezelőorvosa határozza meg a kezelés felfüggesztésének időpontját.

Ne hagyja abba hirtelen a Medrol szedését! A Medrol hirtelen abbahagyásakor az alábbi tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, hányinger, hányás, letargia, fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom, hámlás, alacsony vérnyomás és fogyás. Ha a tünetek a Medrol adagjának csökkentésével visszatérnek vagy rosszabbodnak, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Pszichés zavarok a Medrol szedése alatt
A szteroidok, mint a Medrol szedése alatt pszichés zavarok jelentkezhetnek (lásd még 4. pont Lehetséges mellékhatások).
- Ezek a betegségek súlyosak lehetnek.
- Általában néhány nappal vagy héttel a kezelés kezdete után kezdődnek.
- Gyakrabban jelentkeznek magasabb adagok mellett.
- Ezen problémák többsége elmúlik az adag csökkentésével vagy a gyógyszer felfüggesztését követően, bár jelentkezésük esetén kezelést igényelhetnek.
Mondja el kezelőorvosának, ha Ön (vagy aki ezt a gyógyszert szedi) pszichés problémára utaló bármilyen jelet tapasztal. Ez különösen fontos, ha depressziós, hangulata változó vagy pszichotikus hajlama van.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Kezelőorvosa olyan betegség kezelésére adta Önnek a Medrol-t, mely nem megfelelő kezelés esetén súlyossá válhat.
Bizonyos betegségekben a Medrol és a hozzá hasonló gyógyszerek (szteroidok) szedését nem szabad hirtelen abbahagyni. Ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, AZONNAL kérjen orvosi segítséget, kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy kell-e folytatnia a gyógyszer szedését:
- Allergiás reakciók, mint bőrkiütés, arcduzzanat vagy zihálás és nehézlégzés. Ez a mellékhatás ritka, de súlyos lehet.
- Heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a hátba sugárzó övszerű fájdalom, amit hányás, sokk és eszméletvesztés kísérhet.
- Perforáció (a gyomor vagy a belek falának átlyukadása) vagy vérző fekély, melynek tünetei a gyomorfájdalom (különösen, ha hátba sugárzik), vérzés a végbélből, fekete vagy véres széklet és/vagy vérhányás.
- Fertőzések. Ez a gyógyszer elfedheti, vagy megváltoztathatja bizonyos fertőzések jeleit és tüneteit, vagy csökkentheti az Ön ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, melyeket így korai szakaszukban nehéz felismerni. A tünetek közé tartozhatnak a hőemelkedés és a rossz közérzet. Korábbi TBC fertőzés kiújulásának jele lehet a vér a köpetben vagy a mellkasi fájdalom. A Medrol szedése alatt Ön fogékonyabb a súlyos fertőzésekre.
- Emelkedett koponyaűri nyomás, melynek tünetei a fejfájás hányással, a fáradtság, az álmosság. Ez a mellékhatás általában a kezelés abbahagyása után jelentkezik.
- Trombózis, vérrög a láb vénáiban: az alsó lábszár fájdalmas, duzzadt, meleg, kékesen elszíneződhet.

Ha a következő mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, vagy bármely egyéb szokatlan hatást észlel, amit ez a tájékoztató nem említ, azonnal mondja el kezelőorvosának.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- fertőzés (beleértve a megnövekedett fogékonyságot és fertőzések elfedését), a szervezet csökkent védekezőképessége miatt kialakuló fertőzésekre való fokozott hajlam (opportunista fertőzések), rejtett fertőzések fellángolása;
- gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységi reakciók;
- megemelkedett fehérvérsejtszám;
- kerek, holdvilágarc (Cushingoid állapot), az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg közötti hormonális szabályozás gátlása, ami mellékvesekéreg-elégtelenséghez vezethet; szteroid-megvonási szindróma, melynek tünete lehet étvágytalanság, hányinger, hányás, levertség, fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom, hámlás, testtömeg-csökkenés és/vagy alacsony vérnyomás;
- folyadék- és sóvisszatartás, csökkent glükóz-tolerancia, étvágynövekedés (ami testtömeg-növekedést eredményezhet), cukorbetegek fokozott inzulin- vagy szájon át szedhető antidiabetikum-szükséglete, a sav-bázis háztartás zavara, zsírszövet felhalmozódás a test bizonyos részein (epidurális lipomatózis), zsíranyagcserezavar;
- emelkedett vagy nyomott hangulatot, kóros magatartás, érzelmi kiegyensúlyozatlanság, gyógyszerfüggőség, öngyilkos gondolatok, szorongás, álmatlanság, zavarodottság, ingerlékenység, elmezavar, hangulatváltozások; a személyiség megváltozása, pszichotikus viselkedés (nem létező dolgok látása, hallása, különös, ijesztő gondolatok, szkizofrénia súlyosbodása);
- emlékezetkiesés, kognitív rendellenesség, görcsrohamok, szédülés, fejfájás, emelkedett koponyaűri nyomás, zsíros daganat a gerincvelő burkán kívül (lipomatózis);
- szürkehályog, glaukóma (zöldhályog, emelkedett szemnyomás, ami szemfájdalmat vagy fejfájást okoz), a szemgolyó kidülledése (exoftalmus), a látóideg-és érhártya (retina és koroidea) betegsége, homályos látás;
- forgó jellegű szédülés (vertigó);
- szívelégtelenségre hajlamos betegeknél a szív nem tud elegendő mennyiségű vért pumpálni a keringésbe, melynek tünetei lehetnek a bokaduzzanat és a légzési nehezítettség (pangásos szívelégtelenség);
- fokozott véralvadás, vérrögképződéssel járó (trombotikus) események;
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás;
- tüdőembólia (vérrögök a tüdőben);
- csuklás;
- peptikus fekély (lehetséges gyomor-/bélátfúródással és vérzéssel), haspuffadás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, gyomorvérzés, bélátfúródás, hányinger, nyelőcsőgyulladás vagy nyelőcsőfekélyek (nyelési nehézség, fájdalom), hashártyagyulladás (peritonitisz), hasnyálmirigy-gyulladás;
- megemelkedett májenzimszintek, emelkedett glutamát-piruvát-transzamináz, más néven alanin-aminotranszferázszint; emelkedett glutamát-oxálacetát-transzamináz, más néven aszpartát-aminotranszferáz- és alkalikus-foszfatázszintek. Az enzimszintek többsége visszatér a normális szintre, miután a gyógyszer kiürül szervezetéből. Az enzimszintek növekedése esetén tüneteket nem fog tapasztalni, de a laboratóriumi tesztek eredményei kórosak lehetnek;
- a bőr elvékonyodása, akné (pattanásos bőrbetegség), ér eredetű allergiás vizenyő, vérzéses beszűrődés miatti bőrelszíneződés, bőrpír, fokozott szőrnövekedés, bőséges verejtékezés, pontszerű bevérzések a bőrön, viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, striák (a bőr megnyúlását jelző csíkok) a bőrön;
- a növekedés visszamaradása, ízületi és izomfájdalom, izomsorvadás, izomgyengeség, izombántalom, idegi eredetű ízületi bántalom (neuropátiás artropátia), csontelhalás, csontritkulás vagy csonttörések;
- rendszertelen havi vérzés;
- elhúzódó sebgyógyulás, fáradtság, rossz közérzet, vizenyő (bokaduzzanat);
- csökkent szénhidrát-tolerancia, csökkent káliumszint a vérben, vérkarbamidszint emelkedése, bőrpróbákra, mint a tüdőgümőkór bőrpróbájára adott csökkent válasz, emelkedett kalciumszint a vizeletben, emelkedett szemnyomás;
- csigolyatörések, ínszakadás.

Ha vérvizsgálatot végeznek Önnél, fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy a nővért arról, hogy Ön Medrol-kezelésben részesül.

Ha a fent felsorolt mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Medrol-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Medrol 4 mg, 16 mg, 32 mg, 100 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 4 mg, 16 mg, 32 mg, 100 mg metilprednizolon tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Medrol 4 mg tabletta: kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 16 mg tabletta: folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 32 mg tabletta: folyékony paraffin, kalcium-sztearát, szacharóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.

Medrol 100 mg tabletta: indigókármin (E132), magnézium-sztearát, metilcellulóz, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz

Milyen a Medrol külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Medrol 4 mg tabletta: fehér, ovális, lapos felületű, egyik oldalán kereszt bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású "MEDROL 4" jelzéssel ellátott tabletta.
30 db vagy 100 db tabletta fehér, csavaros, garanciazáras, gyermekbiztos PP kupakkal és indukciós záróbetéttel lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban vagy tabletták színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Medrol 16 mg tabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán kereszt bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású "MEDROL 16" jelzéssel ellátott tabletta.
50 db tabletta fehér, csavaros, garanciazáras, gyermekbiztos PP kupakkal és indukciós záróbetéttel lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban vagy tabletták színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Medrol 32 mg tabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán kereszt bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású "Upjohn176" jelzéssel ellátott tabletta.
20 db tabletta fehér csavaros, garanciazáras, gyermekbiztos PP kupakkal és indukciós záróbetéttel lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban vagy tabletták színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Medrol 100 mg tabletta: kék, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán kereszt bemetszéssel, másik oldalán mélynyomású, "Upjohn3379" jelzéssel ellátott tabletta.

20 db tabletta mozgáscsillapító betéttel ellátott, fehér, garanciazáras, LDPE kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban vagy fehér, csavaros, garanciazáras, gyermekbiztos PP kupakkal és indukciós záróbetéttel lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban vagy tabletták színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!