A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

METHOTREXAT SANDOZ 10 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

methotrexate

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01B - ANTIMETABOLITOK
  • L01BA - Folsav analógok
  • L01BA01 - Methotrexate

Kiegészítő információ

hirdetés

METHOTREXAT SANDOZ 10 mg/ml oldatos injekció 1x5 ml "onco-safe" biztonsági csomagolásban

1x5 ml "onco-safe" biztonsági csomagolásban

V

OGYI-T-2161/17

METHOTREXAT SANDOZ 10 mg/ml oldatos injekció 5x5 ml

5x5 ml

V

OGYI-T-2161/08

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Methotrexat Sandoz készítmény, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A metotrexát daganatos betegségek gyógyítására szolgál. Adhatják önmagában, de gyakrabban alkalmazzák egyéb daganatellenes szerekkel kombinációban.

Terápiás javallatok
Daganatos betegségek:
akut limfoid leukémia, non-Hodgkin limfóma, fej-, nyaki-, petefészek-, méhnyak-, gyomor-, vastagbél-, here-, emlődaganat, csontszarkóma, nőgyógyászati daganatos betegségek (koriokarcinoma és egyéb trofoblaszt tumorok) kezelése.


2. Tudnivalók a Methotrexat Sandoz készítmény alkalmazása előtt

Nem alkalmazzák Önnél a Methotrexat Sandoz készítményt
- ha allergiás a metotrexátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- súlyos és/vagy már fennálló aktív fertőzés esetén,
- szájnyálkahártya-gyulladás és emésztőrendszeri fekélybetegség esetén,
- súlyos vesekárosodás esetén (beszélnie kell kezelőorvosával),
- súlyos májkárosodás esetén (beszélnie kell kezelőorvosával),
- szoptatás esetén (lásd lentebb a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt),
- immunhiányos állapot (pl. AIDS) esetén,
- fennálló vérképzőszervi zavarok esetén (pl. előzetes sugár- vagy kemoterápiás kezelést követően),
- jelentős mértékű alkoholfogyasztás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Fontos figyelmeztetés a Methotrexat Sandoz (metotrexát) adagolásával kapcsolatban:
A rák kezelésére szolgáló metotrexátot óvatosan és a testfelszín alapján kell adagolni.
Ha túl sok Methotrexat Sandoz (metotrexát) kerül alkalmazásra, az súlyos mellékhatásokhoz és akár halálhoz is vezethet.
Kérjük, nagyon figyelmesen olvassa el a betegtájékoztató 3. pontját.
Ha bármilyen kérdése van, a gyógyszer alkalmazása előtt forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Methotrexat Sandoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A metotrexát alkalmazását csak olyan orvos kezdheti meg és ellenőrizheti, aki elegendő tapasztalattal rendelkezik az adott betegség metotrexáttal való kezelésében. Orvosa tájékoztatni fogja Önt a metotrexát-terápia lehetséges előnyeiről és kockázatairól, beleértve a toxicitás (mérgezés) korai jeleit és tüneteit.
A metotrexát-kezelés alatt szoros megfigyelés szükséges, hogy a mérgezés jelei gyorsan felismerhetők legyenek. Ha mérgezési tünetek jelentkeznek (lásd a 4. pontot), azonnal orvoshoz kell fordulni, aki dönt a mérgezési tünetek szükséges megfigyeléséről és kezeléséről, valamint tájékoztatja Önt a további intézkedésekről.

Kérjük, hogy a Methotrexat Sandoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:
- cukorbetegsége (diabétesz mellitusza) van, és inzulinnal kezelik,
- inaktív, régóta fennálló fertőzései vannak (pl. tuberkulózis, hepatitisz B vagy C, övsömör (herpesz zoszter), mivel ezek kiújulhatnak,
- máj- vagy vesebetegsége van vagy volt,
- tüdőpanaszai vannak vagy voltak,
- jelentős túlsúllyal rendelkezik,
- folyadékgyülem van a hasában vagy a tüdeje és a mellkasfal közötti térben (aszcitesz, pleurális folyadékgyülem).

Májműködés
A metotrexát károsíthatja a májat. Kerülnie kell az egyéb májkárosító gyógyszereket, és nem szabad alkoholt fogyasztania a Methotrexat Sandoz alkalmazásának időtartama során. A metotrexát-kezelés előtt és alatt kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie az Ön májműködésének ellenőrzése céljából (lásd még az "Egyéb gyógyszerek és a Methotrexat Sandoz" és "A Methotrexat Sandoz alkalmazása étellel, itallal és alkohollal" részt, valamint a 4. pontot).

Veseműködés
A metotrexát károsíthatja a vesét. A metotrexát-kezelés előtt és alatt kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie az Ön veseműködésének ellenőrzése céljából.
A kiszáradáshoz (dehidrációhoz, azaz a szervezet folyadékhiányához) vezető állapotok, mint például a hányás, a hasmenés és a szájnyálkahártya gyulladása, fokozhatják a metotrexát mérgező hatását. Ezekben az esetekben orvosa megszakíthatja a metotrexát-kezelést. Lásd még a 4. részt.

Vérképző rendszer és immunrendszer
A metotrexát-kezelés károsíthatja a csontvelőt (a csontvelő működésének csökkenése, azaz csontvelő-depresszió). A csontvelő károsodása fertőzéshez és/vagy súlyos vérzéshez és vérszegénységhez vezethet. Annak érdekében, hogy ezt időben kezelni tudja, kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja az Ön vérképét. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a kezelés során láz, torokfájás, szájüregi fekély, influenzaszerű tünetek, súlyos fáradtság, zúzódások vagy vérzés lép fel.
Az immunrendszerre gyakorolt lehetséges hatása miatt a metotrexát megváltoztathatja az oltások és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit (az immunválasz kimutatására szolgáló immunológiai vizsgálati módszerek eredményeit).

Idegrendszer
A metotrexát intravénás alkalmazása heveny agybetegséghez (enkefalopátiához) vezethet, ami halálos kimenetelű lehet. Szájon át metotrexátot szedő betegeknél enkefalopátia előfordulásáról számoltak be.
Ha Ön, partnere vagy gondozója bármilyen idegrendszeri tünet új megjelenését vagy súlyosbodását észleli, beleértve az általános izomgyengeséget, látászavarokat, a gondolkodás és a tájékozódóképesség zavartsághoz és a személyiség megváltozásához vezető módosulását, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, mert ezek egy nagyon ritka, súlyos agyi fertőzés tünetei lehetnek, amelyet progresszív multifokális leukoenkefalopátiának (PML) neveznek.

A bőr betegségei
A metotrexát érzékennyé teheti az Ön bőrét a napfényre, ezért kerülje a hosszan tartó napsugárzást. Ezenkívül ne használjon szoláriumot anélkül, hogy először megbeszélné kezelőorvosával.
Ha sugárkezelés után bőrpanaszai voltak (sugárzás okozta bőrgyulladás) és leégett, ezek a problémák kiújulhatnak a metotrexát-terápia során.
Súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) vonatkozásában lásd a 4. pontot.

Emésztőrendszeri betegségek
A metotrexát-terápia során súlyos szövődmények léphetnek fel a gyomor-bél rendszerben. Ilyen esetben a metotrexát-kezelést meg kell szakítani. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyomor-bél rendszeri tünetei jelentkeznek (lásd a 4. pontot).

Fertőzések
A metotrexát-kezelés során fertőzések léphetnek fel, amelyek bizonyos esetekben halálos kimenetelűek is lehetnek. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha fertőzésre utaló tüneteket észlel (lásd a 4. pontot).

Tüdőműködés
A metotrexát-terápia során súlyos tüdőszövődmények léphetnek fel. Ebben az esetben a metotrexát-kezelést meg kell szakítani. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha légzési vagy tüdőpanaszai vannak (lásd a 4. pontot). A metotrexát alkalmazása során heveny tüdővérzést jelentettek reumatológiai alapbetegségben szenvedő betegeknél.

Rákbetegségek
Ha gyorsan növekvő daganata van, előfordulhat, hogy úgynevezett tumorlízis-szindrómát tapasztal. (lásd még a 4. pontot).
A nyirokcsomók rosszindulatú megnagyobbodásai (rosszindulatú limfómák) előfordulhatnak, amelyek egyes esetekben a metotrexát-kezelés abbahagyása után visszafejlődnek, így nem igényelnek sejtosztódást gátló (citosztatikus) kezelést. Ha limfómák lépnek fel, a metotrexát-kezelést először abba kell hagyni, és csak akkor kell megfelelő citosztatikus kezelést kezdeni, ha a limfóma nem javul.

Ajánlott ellenőrző vizsgálatok és óvintézkedések
Még abban az esetben is, ha a metotrexátot kis dózisban alkalmazzák, súlyos mellékhatások léphetnek fel. Annak érdekében, hogy ezeket időben felismerje, kezelőorvosának kontroll- és laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznie.

A kezelés megkezdése előtt:
A kezelés megkezdése előtt vért vesznek Öntől, hogy ellenőrizzék, van-e elegendő vérsejtje, és májműködését, a szérumalbuminszintet (egy fehérje a vérben), a hepatitisz (májfertőzés) fennállását, illetve veseműködését is ellenőrizni kell. Kezelőorvosa azt is ellenőrizheti, hogy nincs-e tuberkulózisa, és mellkasröntgen-, illetve tüdőfunkció vizsgálatot végezhet.

A kezelés során:
Orvosa a következő vizsgálatokat végezheti el:
- a szájüreg és a garat vizsgálata nyálkahártya-elváltozásokra, például gyulladásra vagy fekélyre,
- vérvizsgálat/vérkép a vérsejtek számával és a metotrexát szérumszintjének meghatározása,
- vérvizsgálat a májműködés ellenőrzésére,
- vérvizsgálat a veseműködés ellenőrzésére,
- a légutak ellenőrzése és szükség esetén tüdőfunkció vizsgálat.

Feltétlenül tartsa be e vizsgálatok időpontjait
Ha ezen vizsgálatok bármelyikének eredménye rendellenes, kezelőorvosa ennek megfelelően módosítja a kezelést.

Különleges óvintézkedések a Methotrexat Sandoz kezeléssel kapcsolatban
A metotrexát átmenetileg befolyásolja a hímivarsejtek termelődését és a petesejtek érését. A metotrexát vetélést és súlyos születési rendellenességeket okozhat. Önnek és partnerének kerülnie kell a teherbeesést vagy a gyermeknemzést a metotrexát-kezelés alatt és a kezelés abbahagyása után legalább 6 hónapig. Lásd még a "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt.

Egyéb gyógyszerek és a Methotrexat Sandoz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket szedi vagy alkalmazza:
- Azatioprin (szervátültetés utáni kilökődés megelőzésére használt gyógyszer).
- Leflunomid (reumás ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszer).
- Retinoidok (bőrbetegségek kezelésére használt gyógyszer).
- Szulfaszalazin (reumás ízületi gyulladás és gyulladásos bélbetegség kezelésére használt gyógyszer).
- Reumás ízületi gyulladás vagy pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerek, például aranyvegyületek, penicillamin, hidroxiklorokvin, szulfaszalazin, azatioprin és ciklosporin.
- Fájdalom- és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek/NSAID-ok, például ibuprofén, indometacin, fenilbutazon, amidopirin-származékok és acetilszalicilsav), még akkor is, ha nem vényköteles gyógyszerekről van szó.
- Rákellenes szerek (citosztatikumok, például doxorubicin, merkaptopurin, prokarbazin, ciszplatin, L-aszparagináz, vinkrisztin, citarabin és 5-fluorouracil).
- Antibiotikumok (például penicillinek, szulfonamidok, trimetoprim/szulfametoxazol, tetraciklinek, ciprofloxacin, pristinamycin és kloramfenikol).
- Nyugtatók (például benzodiazepinek, mint a lorazepám, illetve az alprazolám).
- Kortikoszteroidok (különféle állapotok, például allergiás/légzési rendellenességek vagy bőrbetegségek kezelésére használt gyógyszerek).
- p-amino-benzoesav (bőrbetegségek kezelésére használt gyógyszerek).
- Szájon át szedhető fogamzásgátlók.
- Triamteren (például magas vérnyomás és szívelégtelenség ellen használt gyógyszer).
- Kolesztiramin (vérzsírszint-csökkentő gyógyszer).
- Fenitoin és fenobarbitál (görcsrohamok kezelésére hasznát gyógyszer).
- Probenecid (köszvény kezelésére használt gyógyszer).
- p-amino-hippursav (a veseműködés ellenőrzésére szolgáló hatóanyag).
- Pirimetamin (malária megelőzésére és kezelésére használt gyógyszer).
- Súlyos gyomorégés vagy gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszerek (protonpumpa-gátlók, például omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol).
- Teofillin (asztma és egyéb tüdőbetegségek kezelésére).
- Amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére használják).
- Nitrogén-monoxid alapú érzéstelenítők (kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha műtét előtt áll).
- Vörösvértest-koncentrátumok (vérátömlesztéshez).
- Folsavat tartalmazó gyógyszerek és vitaminkészítmények.
- Levetiracetám és metotrexát egyidejű alkalmazásakor a metotrexát vesén át történő kiürülésének csökkenését jelentették, aminek következtében esetlegesen toxikus metotrexát vérszinteket is mértek. A vér metotrexát- és levetiracetámszintjét gondosan követni kell azoknál a betegeknél, akiket ezzel a két gyógyszerrel egyidejűleg kezelnek.

A Methotrexat Sandoz-kezelés alatt nem szabad élő vakcinával oltakozni. Ha nem biztos abban, hogy milyen vakcinával történik az oltás, forduljon orvosához. A metotrexát-kezelés alatt tüdőgyulladás és influenza elleni védőoltás adható.

A Methotrexat Sandoz egyidejű alkalmazása itallal és alkohollal
Ne igyon alkoholt a Methotrexat Sandoz alkalmazása során, mert ez növelheti a mellékhatások kockázatát, különösen a máj vonatkozásában.
Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze több alkoholmentes folyadék fogyasztását javasolhatja. Ez segít kiüríteni a gyógyszert a szervezetből, és megelőzi a vesepanaszok kialakulását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
A Methotrexat Sandoz nem alkalmazható terhesség alatt, kivéve, ha kezelőorvosa onkológiai (daganatellenes) kezelésre rendeli. A metotrexát veleszületett rendellenességeket okozhat, károsíthatja a születendő babát vagy vetélést válthat ki. Ez a koponya, az arc, a szív és az erek, az agy és a végtagok fejlődési rendellenességeivel áll kapcsolatban. Ezért nagyon fontos, hogy a metotrexátot ne adják terhes nőknek vagy gyermekvállalást tervező betegeknek, kivéve, ha onkológiai kezelésre használják.
A Methotrexat Sandoz nem alkalmazható gyermekvállalási szándék esetén. Kerülnie kell a teherbeesést a metotrexát alkalmazása során és a kezelés abbahagyását követő legalább 6 hónapig. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy ezen időszak alatt hatékony fogamzásgátlást alkalmazzon (lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha a beteg a kezelés alatt teherbe esik, fel kell hívni a figyelmét a gyermekre gyakorolt káros hatások kockázatára a kezelés során.
Ha teherbe kíván esni, forduljon kezelőorvosához, aki a tervezett kezelés megkezdése előtt szakorvoshoz irányíthatja.

Férfi termékenység
A rendelkezésre álló adatok nem utalnak a fejlődési rendellenességek vagy a vetélés fokozott kockázatára, ha az apát heti 30 mg-nál kevesebb metotrexáttal kezelik. A kockázat azonban nem zárható ki teljesen, és nincs információ a metotrexát nagyobb adagjaival kapcsolatban. A metotrexátnak genotoxikus hatásai lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer genetikai mutációkat okozhat. A metotrexát befolyásolhatja a hímivarsejtek (spermiumok) termelődését, ami összefüggésbe hozható a veleszületett rendellenességek kialakulásának kockázatával.
Kerülnie kell a gyermeknemzést vagy a spermaadást a metotrexát-kezelés alatt és a kezelés abbahagyását követő legalább 6 hónapig. Mivel a rákterápiában általánosan használt nagyobb adagú metotrexáttal végzett kezelés meddőséghez és genetikai mutációkhoz vezethet, tanácsos lehet olyan férfi betegek számára, akiket heti 30 mg-ot meghaladó adagban metotrexáttal kezeltek, hogy ezt megelőzően fontolják meg a spermakonzerválást (lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
Mivel a metotrexáttal kezelt férfiak nem vállalhatnak gyermeket a kezelés alatt és azt követően 6 hónapig, ezért hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazni a fogamzóképes életkorú női partnerrel együtt.
Tekintettel arra, hogy a metotrexát mutagén hatású lehet, azoknak a pároknak, akik gyermeket kívánnak vállalni, javasolt a kezelés tervezett megkezdése előtt felkeresniük egy genetikai tanácsadó központot, és tájékozódniuk a magzatra gyakorolt esetleges hatások kockázatairól.

Szoptatás
Mivel a metotrexát bejut az anyatejbe, és káros hatásokat okozhat a szoptatott gyermeknél, a kezelés alatt nem szabad szoptatni. Ha kezelőorvosa szükségesnek tartja a metotrexát-kezelést a szoptatás ideje alatt, a kezelés megkezdése előtt abba kell hagynia a szoptatást.

Termékenység
A metotrexát károsíthatja a termékenységet, csökkentheti a hímivarsejtek számát és menstruációs zavarokat okozhat a kezelés alatt, illetve röviddel a kezelés befejezése után.
A férfiaknak a kezelés megkezdése előtt tanácsot kell kérniük a spermakonzerválás lehetőségéről.
A termékenységre gyakorolt hatások kockázatát a metotrexátot kapó férfi és nőbetegekkel egyaránt meg kell beszélni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel a Methotrexat Sandoz alkalmazásakor központi idegrendszeri mellékhatások, például fáradtság, szédülés és álmosság léphetnek fel, egyes esetekben korlátozott lehet a gépjárművezetéshez és/vagy gépek kezeléséhez szükséges képesség. Ez még inkább érvényes alkohollal együttesen alkalmazva.

A Methotrexat Sandoz készítmény nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,97 mg nátriumot tartalmaz milliliterenként.
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz egy 1 ml-es üvegben, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz egy 5 ml-es üvegben, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Methotrexat Sandoz készítményt?

Ezt a gyógyszert a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek beadni, ne alkalmazza saját magának.

Alkalmazható monoterápiában és egyéb citosztatikumokkal, hormonális gyógyszerekkel, sugár- és sebészeti kezeléssel kombinálva.

Felnőttek esetében: izomba, vénába (úgynevezett bolus injekcióban vagy infúzióban) beadva alkalmazható. Az adagot a beteg testtömegétől, illetve testfelszínétől függően kell megállapítani. Az adagot csökkenteni kell a vérképzés elégtelensége, máj-, vagy vesekárosodás, idős kor esetén. Nagyobb adagokat (100 mg felett) általában vénába adott infúzióban 24 óránál rövidebb idő alatt alkalmaznak. Az adag egy részét az infúzió kezdetén gyors vénába adott injekcióban lehet beadni.
Az adagolás időrendjét a klinikai alkalmazás nagymértékben befolyásolja. A 150 mg/m2-nél nagyobb adagok alkalmazása után kalcium-folinátot kell adni a normál sejtek védelmére (ún. "mentő" terápia).

Az alábbi kezelési sémákat példaként említjük:
Koriokarcinoma és más trofoblaszt tumorok: Áttéteket nem adó trofoblaszt tumorokat sikeresen kezeltek 0,25-1 mg/testtömeg-kg (maximum 60 mg) 4 alkalommal, 48 óránként izomba adott injekciós kemoterápiával, melyet kalcium-leukovorin rescue követett. A kezelési ciklusokat hetente, a vizelet korio-gonadotropin szintjének normalizálódásáig kell ismételni. Általában legalább 4 kezelési ciklusra van szükség. Szövődményes, pl. kiterjedt áttétképződéssel járó esetek metotrexát és egyéb citosztatikumok kombinációjával kezelhetők.

Limfóma:
Felnőttek: Non-Hodgkin limfóma kezelésében 3-30 mg/testtömeg-kg (hozzávetőlegesen 90-900 mg/m2) a kezdő adag vénába adott injekcióban vagy infúzióban, melyet nagy dózis esetén kalcium-folinát adagolás követ. Kombinált kemoterápia is alkalmazható a betegség valamennyi stádiumában.
Gyermekek és serdülők: dózistartomány: egyszeri dózisok intravénás infúzióban 300 mg/m2-től 5 g/m2-ig.

Akut limfocitás leukémia (ALL)
Felnőttkori ALL
A nagy adagú metotrexát felnőttkori ALL-ben való alkalmazásánál a GMALL Vizsgálati Csoport hatályos kezelési irányelvei a mérvadóak. Például a szövettani csoporttól függően 1,5 g/m2 egyszeri adagokat alkalmaztak.

Gyermekkori ALL
A szokásos adagolási tartomány 1 g/m2 és 5 g/m2 között van. A részletek a gyermekkori ALL kezelési ajánlásaiban találhatók.

Emlődaganat: 10-60 mg/m2 vénába adott egyéb citotoxikus gyógyszerekkel kombinációban. Hasonló eljárást alkalmaznak korai esetekben kiegészítő terápiaként, emlőeltávolítást és/vagy sugárterápiát követően is.

Csontszarkóma (nagydózisú kezelés leukovorinnal kiegészítve):
Kombinált terápiában (pl. doxorubicinnel, ciszplatinnal, bleomicinnel, ciklofoszfamiddal, daktinomicinnel) a nagy dózisú metotrexát terápia kezdőadagja 12 g/m2 4 órás infúzióban, ha ezzel nem érhető el a 10-3 mol/l plazma csúcskoncentráció, az adagot 15 g/m2-re lehet növelni az egymást követő kezelések során, lásd alább.

Fej és nyaki daganatok: 240-1080 mg/m2 metotrexát iv. infúzióban, melyet kalcium-folinát adagolása követ. Alkalmazható műtét előtti, kiegészítő kezelésre, valamint előrehaladott fej-nyaki daganat kezelésére.

Gliomák: Nagydózisú vénába adott metotrexát (1-7,5 g/m2) kezelés kalcium-leukovorin rescue-val javulást eredményezett.

Előrehaladott petefészekdaganatban: Szekvenciálisan 500 mg/m2 metotrexát adható vinkrisztinnel és doxorubicinnel, felváltva doxorubicin-ciszplatin kezeléssel.

Heredaganat - non-szeminóma: 100-200 mg/m2 metotrexát vénába adott infúzióban, ciklikus, kombinált kemoterápiában mind korai, mind előrehaladott stádiumban.

Gyomordaganat: Műtét előtt, valamint előrehaladott gyomordaganatban 1-1,5 g/m2 metotrexát fluorouracillal, doxorubicinnal és kalcium-leukovorin rescue-val kombinálva.

Vastagbéldaganat: Előrehaladott vastagbéldaganatban 70-150 mg/m2 metotrexát, 5-fluorouracil és kalcium-folinát kombináció részleges javulást eredményezett.

Ha bármilyen szokatlan jelet, tünetet, érzést tapasztal, azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Methotrexat Sandoz készítményt kapott
Ha túladagolás gyanúja áll fenn, vagy erős mellékhatásokat észlel, azonnal közölje kezelőorvosával.
A kalcium-folinát a metotrexát antidotuma az azonnali vérképzőszervi mellékhatások közömbösítésére. Szájon át, izomba vagy vénába bolus injekcióban, illetve infúzióban alkalmazható.
Véletlen túladagolás esetén a metotrexát dózisával megegyező, vagy annál magasabb adagú kalcium-folinát adagot kell 1 órán belül alkalmazni és a leukovorint folytatni kell, ameddig a szérum metotrexátszint 10-7 M alá kerül. Egyéb támogató kezelés, vérátömlesztés vagy művese kezelés is szükséges lehet.

Ha elfelejtették Önnél alkalmazni a Methotrexat Sandoz készítményt
A kezelést a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek, valószínűtlen, hogy ez előfordulna.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Általánosságban a mellékhatások előfordulásának gyakorisága és súlyossága adagfüggő.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, mert ezek súlyos, potenciálisan életveszélyes mellékhatásra utalnak, és azonnali kezelést igényelnek. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy csökkenti a metotrexát adagját, vagy leállítja a kezelést.
- Allergiás tünetek, például bőrkiütés, beleértve a vörös, viszkető bőrt, a kezek, lábak, bokák, arc, szemhéjak, ajkak, száj vagy torok duzzanata (ami nyelési vagy légzési nehézséget okozhat), légzési nehézség, szapora szívverés (tahikardia) és eszméletvesztéshez hasonló érzés; ezek súlyos allergiás reakciók vagy anafilaxiás sokk jelei lehetnek.
- Tüdőproblémák (lehetséges tünetek: általános betegségérzet, száraz, heves köhögés, légszomj (még nyugalmi állapotban is), mellkasi fájdalom vagy láz); ezek a tüdőgyulladás (tüdőgyulladás, intersticiális tüdőgyulladás vagy tüdőhólyag-gyulladás) jelei lehetnek.
- Májkárosodás tünetei, például a bőr és a szemfehérje besárgulása, sötét színű vizelet, hányinger, hányás, csökkent étvágy, fájdalom a has jobb oldalán és viszketés.
- A vesekárosodás tünetei, például a kéz, a boka vagy a láb duzzanata, vagy a vizelés gyakoriságának megváltozása, illetve a vizeletürítés csökkenése vagy hiánya; ezek a veseelégtelenség jelei lehetnek.
- Fertőzésre utaló tünetek, például láz, hidegrázás, fájdalom, torokfájás; a metotrexát csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Súlyos fertőzések, például a tüdőgyulladás bizonyos formája (Pneumocystis jirovecii tüdőgyulladás) vagy vérmérgezés (szepszis) fordulhat elő.
- Láz, torokfájás, szájfekélyek, általános rosszullét és erős fáradtság, orrvérzés vagy kis vörös foltok a bőrön; ezek a tünetek súlyos csontvelő-rendellenességekre utalhatnak.
- Szájfekélyek.
- Fájdalom a gyomor területén (a has felső részén), hányinger, hányás vagy láz; ezeket a hasnyálmirigy-gyulladás okozhatja.
- Súlyos hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás, súlyos hasmenés, véres széklet vagy a székletürítési szokások megváltozása; ezek a tünetek a gyomor-bél traktus súlyos szövődményére utalhatnak, például fekélyekre vagy átfúródásra (perforációra) a gyomorban vagy a belekben.
- Súlyos bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme): ezek kezdetben vöröses, célpontszerű vagy körkörös foltok formájában jelennek meg, gyakran központi hólyagokkal a testen. A bőrreakciókat súlyos általános állapotzavarok és láz kíséri. A kiütések társulhatnak hólyagokkal vagy hámló bőrrel, és életveszélyesek lehetnek.
- A vérrögképződés miatti érelzáródáshoz kapcsolódó tünetek, például mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, fájdalom a karokban, hátban, nyakban vagy állkapocsban, légszomj, zsibbadás vagy gyengeség a test egyik oldalán, beszédzavarok, fejfájás vagy álmosság.
- Köhögés, mellkasi fájdalom, hirtelen fellépő légszomj vagy véres köhögés; ezek a tüdőembóliának nevezett állapot tünetei lehetnek, amely akkor jelentkezik, amikor vérrög jut a tüdőbe.
- Tumorlízis-szindrómával kapcsolatos tünetek: ez a kórkép különféle tünetekkel jár a gyomor-bél rendszerben (hányinger, hányás, hasmenés), a szívben (szívritmuszavar), a vesében (csökkent vizeletmennyiség, véres vizelet), valamint az idegekben és az izmokban (izomgörcsök, izomgyengeség, görcsök).

Az alábbi felsorolás azokat a további mellékhatásokat ismereteti, amelyek esetlegesen előfordulhatnak:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthetnek):
- A fehérvérsejtszám jelentős csökkenése (leukopénia)
- A vérlemezkeszám jelentős csökkenése (trombocitopénia)
- Fejfájás
- Szédülés
- Köhögés
- Étvágycsökkenés, hasmenés (különösen a metotrexát beadását követő első 24-48 órában),
- Hasi fájdalom
- Hányinger
- Hányás
- Fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás (különösen a metotrexát beadását követő első 24-48 órában)
- Májenzim- (GPT, GOT, alkalikus foszfatáz) és bilirubinszint emelkedés
- Hajhullás
- Csökkent kreatinin ürülés
- Fáradtság
- Rossz közérzet

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Övsömör (herpesz zoszter)
- Vérszegénység
- A vérsejtek számának jelentős csökkenése (páncitopénia)
- A csontvelő működésének csökkenése
- A granulocita fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése (agranulocitózis)
- Álmosság
- Fonákérzések/zsibbadás vagy bizsergés (paresztézia)/érintés szokásosnál gyengébb érzékelése*
- Kötőhártya-gyulladás
- Tüdőszövődmények (a tüdőhólyagocskák, illetve a tüdőszövet gyulladása miatt), amelyek lehetnek halálosak is
- Bőrkiütés, bőrpír, bőrviszketés
- Bőrfekélyek
- A bőr fényérzékenysége

(*kis adagban alkalmazott metotrexát esetén nagyon ritka)

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Immunhiányos (ún. opportunista fertőzések), melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek
- Rosszindulatú nyirokdaganatok (malignus limfómák)
- Allergiás reakciók
- Anafilaxiás reakciók (súlyos immunreakciók)
- Az immunrendszer csökkent működése
- Cukorbetegség
- Depresszió
- A test egyik oldalának részleges gyengesége (hemiparézis)
- Zavartság
- Görcsrohamok
- Agyvelőbántalmak (leukoenkefalopátia/enkefalopátia)
- Érgyulladás, amely lehet allergiás eredetű is
- Tüdőhegesedés, folyadékgyülem a mellhártyában
- Emésztőrendszeri fekélyek és vérzés
- Hasnyálmirigy-gyulladás
- Májkárosodás
- Zsírmáj
- A máj krónikus rostos elváltozása és májzsugor
- A szérumalbumin csökkenése
- Stevens-Johnson szindróma (súlyos, hólyagképződéssel járó bőrbetegség)
- Toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma, a bőr hólyagos leválásával járó betegség)
- A bőrön jelentkező herpesz-szerű bőrkiütések
- Csalánkiütés
- Bőrszín (pigment) elváltozások, a reumás csomók (a szövetekben lévő csomók) felszaporodása, elhúzódó sebgyógyulás
- Ízületi bántalmak
- Izombántalmak
- Csontritkulás
- Vesebántalom
- Veseelégtelenség
- Húgyhólyag-gyulladás fekélyesedéssel (esetleg véres vizelettel)
- Vizelési zavarok (fájdalmas vizelés)
- Csökkent vizelettermelődés, illetve a vizelettermelődés hiánya
- Születési rendellenességek
- Hüvelyi fekélyek, gyulladások
- Láz

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Vérmérgezés (szepszis), beleértve a halálos eseteket is
- Hangulatingadozások
- Átmeneti érzékelési zavarok
- A test egészének gyengesége
- Beszédzavarok (dizartria, afázia)
- Gerincvelőbántalom (lumbális alkalmazás esetén)
- Látászavar (részben súlyos)
- Súlyos retina vénaelzáródás (trombózis)
- Alacsony vérnyomás
- Vérrögképződés miatti érelzáródások (tromboembóliák az agyban, az artériákban, a láb felületes és mély vénáiban)
- Torokgyulladás (faringitisz), légzésleállás, tüdőembólia
- Bélgyulladás
- Ínygyulladás
- Szurokszerű széklet
- Akut májgyulladás
- Akné
- Pontszerű piros foltok a bőrön
- Véraláfutás
- Eritéma multiforme (a testen szimmetrikusan megjelenő, visszatérő, vörös, kiemelkedő, "céltáblaszerű" rajzolatot mutató foltos elváltozás)
- Kiemelkedő, piros bőrkiütések
- Fokozott körömelszíneződés
- A körömlemez leválása a körömágyról (onkolízis)
- A csont stressztörése
- Fokozott húgysavürítés a vizelettel
- Emelkedett szérum kreatinin- és karbamidszint
- Nitrogéntartalmú anyagok felszaporodása a vérben (azotémia)
- Vetélés
- Átmeneti alacsony spermiumszám
- Átmeneti menstruációs zavarok
- a B12-vitamin- és/vagy folsavhiány álta okozott vérszegénység (megaloblasztos anémia)

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- Herpes simplex vírus okozta májgyulladás, gombás megbetegedések (kriptokokkózis, hisztoplazmózis), citomegalovirus okozta fertőzések (többek között tüdőgyulladás)
- Kiterjedt herpes simplex vírusfertőzés
- Nokardiózis nevű bakteriális fertőző betegség
- Pneumocystis-jirovecii-okozta tüdőgyulladás
- Tumorlízis-szindróma (a daganatsejtek tömeges pusztulása következtében kialakult tünetegyüttes)
- A csontvelő elégtelen működése miatt fellépő vérszegénység (aplasztikus anémia)
- Az eozinofil fehérvérsejtek számának jelentős megnövekedése (eozinofília)
- A neutrofil fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (neutropénia)
- Nyirokmirigy-bántalom (limfadenopátia)
- A nyirokrendszer sejtjeinek kóros szaporodásával járó (limfoproliferatív) betegségek
- A gamma-globulin vérszint kóros csökkenése
- Az izmok kóros fáradékonysága és gyengesége
- Fájdalom a végtagokban
- Fémes ízérzet
- Akut aszeptikus (nem fertőzéses eredetű) agyhártyagyulladás
- Meningizmus (bénulás, hányás)
- Agyideg károsodás (neuropátia)
- Szem körüli vizenyő
- Szemhéjgyulladás
- Erős könnyezés
- Fényiszony
- Átmeneti vakság/látáscsökkenés
- Szívburokgyulladás, folyadékgyülem a szívburokban
- Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
- Asztmaszerű tünetek köhögéssel, nehézlégzéssel
- Légzésfunkciós vizsgálatok kóros eredményei
- Vérhányás
- Májsejtpusztulás (akut májnekrózis)
- Májkárosodás, májelégtelenség
- Bőrtüszőgyulladás (furunkulózis)
- Tűzfolt a bőrön (teleangiektázis)
- Akut körömágy-gyulladás
- Véres vizelet
- Fehérjevizelés
- Magzatelhalás
- A petesejt-, illetve a hímivarsejt érés károsodása
- Terméketlenség
- A menstruációs ciklus zavarai
- A nemi vágy (libido) elvesztése
- Impotencia
- Hüvelyi folyás
- Férfiak emlőmegnagyobbodása

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Tüdőgyulladás
- Hepatitis B vírus okozta májgyulladás fellángolása
- Hepatitis C vírus okozta májgyulladás rosszabbodása
- Idegrendszeri toxicitás
- Az agyat és a gerincvelőt körbevevő pókhálóhártya gyulladása (arachnoiditisz)
- Az alsó végtagok bénulása
- Az érzelmi reakciók és a motivációk teljes hiánya (stupor)
- A mozgáskoordináció zavara (ataxia)
- Elbutulás (demencia)
- Emelkedett agy-, illetve gerincvelő folyadék nyomás
- Mellkasi fájdalom
- Oxigénhiány
- Nem fertőzéses eredetű hashártyagyulladás
- Bélátfúródás
- Nyelvgyulladás
- Gyógyszerreakció az eozinofil fehérvérsejtszám emelkedésével és általános tünetekkel (DRESS szindróma)
- Bőrgyulladás
- Bőrpír és hámlás
- Csontkárosodás az állkapocsban (a fehérvérsejtek túlzott mértékű felszaporodása következtében); csontszövetelhalás (oszteonekrózis)
- Hidegrázás
- Húgyutakat és nemiszerveket érintő rendellenességek
- Duzzanat

Mellékhatások a metotrexát izomba történő (intramuszkuláris) beadása során
A metotrexát izomba történő alkalmazását követően helyi mellékhatások (égő érzés) vagy károsodás (steril tályog, a zsírszövet lebomlása) fordulhat elő az injekció beadási helyén.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Methotrexat Sandoz készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.:/Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza a Methotrexat Sandoz készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az injekciós üveg a fénytől való védelem érdekében az eredeti külső csomagolásban tárolandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Methotrexat Sandoz készítmény?

- A készítmény hatóanyaga: metotrexát.
1 ml oldatos injekció 10 mg metotrexátot tartalmaz.
1 db1 ml-es injekciós üveg 10 mg metotrexátot tartalmaz.
1 db 5 ml-es injekciós üveg 50 mg metotrexátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz, nitrogén

Milyen a Methotrexat Sandoz készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: tiszta, sárga színű, részecskéktől mentes vizes oldat.

Csomagolás:
10 mg/ml:
1 ml oldat fluoropolimer bevonatú szürke gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt injekciós üvegbe töltve. 1 db vagy 10 db injekciós üveg műanyag Onco-safe biztonsági csomagolásban vagy anélkül, vagy zsugorfóliában vagy anélkül műanyag tálcán, dobozban.
50 mg/5 ml: 5 ml oldat fluoropolimer bevonatú szürke gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt injekciós üvegbe töltve. 1 db vagy 5 db injekciós üveg műanyag Onco-safe biztonsági csomagolásban vagy anélkül, vagy zsugorfóliában vagy anélkül műanyag tálcán, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!