A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MISYO 10 mg/ml koncentrátum belsőleges oldathoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

methadone

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N07 - AZ IDEGRENDSZER EGYÉB GYÓGYSZEREI
  • N07B - ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK
  • N07BC - Opioid-függőségben használt gyógyszerek
  • N07BC02 - Methadone
hirdetés

MISYO 10 mg/ml koncentrátum belsőleges oldathoz 1x1000 ml üvegben

1x1000 ml üvegben

V

23 665 Ft

OGYI-T-22628/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Misyo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer metadon-hidrokloridot tartalmaz, amely a kábító fájdalomcsillapító gyógyszerek közé tartozik. A függőségek kezelésére alkalmazzák a megvonási tünetek mérséklésének céljából.

A Misyo-kezelésben részesülő betegeket a kezelés során rutinszerűen monitorozni kell a gyógyszer nem megfelelő alkalmazása, a gyógyszerrel való visszaélés és a hozzászokás szempontjából.


2. Tudnivalók a Misyo alkalmazása előtt

Ne szedje a Misyo-t:
- ha allergiás a metadonra, benzoátokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Allergiás reakció tünetei közé tartoznak a kiütések, a viszketés és a légszomj;
- ha asztmás roham alakul ki Önnél (ne alkalmazza a gyógyszert asztmás roham közben). Ha a gyógyszert saját magának adja be, várjon, amíg elmúlik az asztmás roham és teljesen helyreállt az állapota;
- ha Ön alkoholfüggő;
- ha Ön monoamin-oxidáz gátlókat (MAOI-k) szed depresszió kezelésére, vagy ha MAOI gyógyszert szedett az elmúlt két hétben (lásd: "Egyéb gyógyszerek és a Misyo");
- ha Ön nem opioid (gyógy)szerfüggő;
- ha szívproblémái vannak (megnyúlt QT-szakasz);
- ha súlyos májproblémája van;
- ha szül.

Ha bizonytalan benne, hogy a fentiek bármelyike vonatkozik-e Önre, akkor a Misyo alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Misyo alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha súlyos légzési problémái vannak;
- ha fejsérülése van vagy volt a közelmúltban;
- ha máj vagy veseproblémája van;
- ha epilepsziás;
- ha a pajzsmirigye alulműködik (hipotireózisban szenved);
- ha mellékvese eredetű problémája van;
- ha megnagyobbodott a prosztatája;
- ha alacsony a vérnyomása;
- ha sokkos állapotban van;
- ha a miaszténia grávisz nevű izomgyengeségben szenved;
- ha bélproblémái vannak;
- ha a megnyúlt QT-szakasz kockázati tényezői ismerten fennállnak Önnél:
-- ha a kórtörténetében szerepel szívritmuszavar;
-- ha a kórtörténetében szerepel szívbetegség;
-- ha a család kórtörténetében szerepel hirtelen, ismeretlen eredetű haláleset;
-- ha alacsony a kálium-, nátrium- vagy magnéziumszintje;
- ha terhes vagy szoptat;
- ha Ön nagyon beteg vagy idős, érzékenyebb lehet a gyógyszerre.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következő tünetek bármelyikét észleli a Misyo szedése során: gyengeség, fáradtság, étvágytalanság, hányinger, hányás, alacsony vérnyomás. Ezek annak tünetei lehetnek, hogy a mellékvesék túl kevés kortizol nevű hormont termelnek, és lehet, hogy Önnek hormonpótló gyógyszert kell szednie.

Az opioid fájdalomcsillapítók hosszú távú alkalmazása a nemi hormonok termelődésének csökkenésével és a prolaktin nevű hormon koncentrációjának növekedésével járhat. Keresse fel kezelőorvosát, ha a nemi vágy csökkenését vagy impotenciát tapasztal, illetve tartósan elmarad a menstruációja (amenorrea).

Alvással összefüggő légzészavarok
A Misyo alvással összefüggő légzési rendellenességeket, például alvás közben jelentkező légzéskimaradást (alvási apnoét) és alvással összefüggő alacsony véroxigénszintet (hipoxémiát) okozhat. A tünetek közé tartozhatnak az alvás közbeni légzéskimaradás, légszomj miatti éjszakai ébredés, a folyamatos alvás fenntartásának nehézsége vagy túlzott álmosság a nap folyamán. Ha saját maga vagy valaki más észleli Önnél ezeket a tüneteket, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa mérlegelheti az adag csökkentését.

Hozzászokás, függőség és szenvedélybetegség
Ez a gyógyszer metadont tartalmaz, amely egy opioid hatóanyag. Az opioidok ismétlődő alkalmazása azzal járhat, hogy a gyógyszer veszít a hatásosságból (Ön hozzászokott a gyógyszerhez). A Misyo ismétlődő alkalmazása függőséghez (dependencia), a szerrel való visszaéléshez (abúzus) és szenvedélybetegséghez (addikció) is vezethet, ami életveszélyes túladagolást okozhat.

A függőség vagy a szenvedélybetegség miatt előfordulhat, hogy már nem tudja kontrollálni, hogy mennyi gyógyszert kell alkalmaznia, illetve milyen gyakran kell azt alkalmaznia.

A függőség vagy szenvedélybetegség kialakulásának kockázata egyénenként változik. Nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a Misyo-kezelés mellett függővé vagy szenvedélybeteggé válik, ha:
- Ön - vagy a családjában bárki - valaha visszaélt olyan szerekkel, vagy valaha függővé vált olyan szerektől, mint az alkohol, a vényköteles gyógyszerek vagy a tiltott kábítószerek ("addikció");
- Ön dohányzik;
- Önnek bármikor hangulatzavara (depresszió, szorongás vagy személyiségzavar) volt, vagy pszichiátriai kezelésben részesült más mentális betegség miatt.

Ha a Misyo alkalmazása során az alábbi jelek bármelyikét észleli, ez arra utaló jel lehet, hogy Ön függővé vagy szenvedélybeteggé vált:
- a gyógyszert a kezelőorvosa által javasoltnál hosszabb ideig kell alkalmaznia;
- a javasolt adagnál többet kell alkalmaznia;
- a gyógyszert az előírttól eltérő okból alkalmazza, például hogy "megőrizze nyugalmát" vagy "segítsen elaludni";
- Ön többször, sikertelenül próbálta meg a gyógyszer alkalmazását abbahagyni vagy szabályozni;
- amikor abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, rosszul érzi magát, majd amikor újra elkezdi alkalmazni a gyógyszert, jobban érzi magát ("megvonási tünetek").

Ha a fenti jelek bármelyikét észleli, beszéljen kezelőorvosával, hogy egyeztessék a kezelés Ön számára legmegfelelőbb menetét, beleértve azt is, hogy mikor megfelelő a leállítása, és hogyan kell biztonságosan leállítani (lásd 3. pont, Ha idő előtt abbahagyja a Misyo szedését).

Ha bizonytalan benne, hogy a fentiek bármelyike vonatkozik-e Önre, akkor a Misyo alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Egyéb gyógyszerek és a Misyo
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A metadon-hidroklorid befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Más gyógyszerek pedig befolyásolhatják a metadon-hidroklorid hatását.
Semmiképpen ne alkalmazza a Misyo-t:
- úgynevezett monoamino-oxidáz gátlókkal (MAOI-k) egyidejűleg vagy két héten belül az alkalmazása után.

Különösen akkor tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyikét alkalmazza:
- egyéb kábító fájdalomcsillapítók;
- a mentális állapotára ható gyógyszerek (pl. tioridazin, fenotiazinok, haloperidol és szertindol);
- szívproblémákra szedett gyógyszerek, például verapamil és kinidin;
- depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer (dezipramin, nefazodon, fluvoxamin, fluoxetin, paroxetin és szertralin);
- gyulladáscsökkentők és úgynevezett immunszupresszánsok (pl. dexametazon és ciklosporin)
- vírusellenes gyógyszerek, például a HIV kezelésére alkalmazott készítmények (nevirapin, zidovudin, efavirenz, nelfinavir, ritonavir, amprenavir, delavirdin, lopinavir/ritonavir, ritonavir/szakvinavir, abacavir, didanozin és sztavudin);
- antibiotikumok (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek), például ciprofloxacin és makrolid antibiotikumok, például klaritromicin, telitromicin és eritromicin;
- gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például flukonazol, itrakonazol és ketokonazol;
- a gyomorfekélyek kezelésére alkalmazott cimetidin;
- az opioid szerek hatását ellensúlyozó naloxon;
- az opioid gyógyszerek hatásának felfüggesztésére szánt gyógyszerek, például naltrexon és buprenorfin;
- a tuberkulózis (TBC) kezelésére alkalmazott rifampicin;
- epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például fenitoin, karbamazepin, fenobarbitál és primidon;
- kannabidiol (görcsrohamok kezelésére alkalmazott gyógyszer);
- az epilepszia, idegfájdalom vagy szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (gabapentin és a pregabalin) növelhetik az opioid-túladagolás és a légzési nehézségek kockázatát, ami életveszélyes lehet;
- a vizeletet savassá változtató (gyógy)szerek, például aszkorbinsav (C-vitamin) és ammónium-klorid;
- hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer (pl. loperamid, difenoxilát);
- vízhajtó (diuretikum, pl. spironolakton);
- álmosító hatású gyógyszerek;
- metamizol, ami egy fájdalomcsillapításra és lázcsillapításra szolgáló gyógyszer;
- depresszióra alkalmazott, orbáncfű tartalmú gyógynövénykészítmény.

A Misyo és nyugtató hatású gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek vagy benzodiazepinekkel rokon gyógyszerek, együttes alkalmazása növeli az álmosság, a légzési nehézség (légzésdepresszió), a kóma előfordulásának kockázatát életveszélyes lehet. Emiatt az együttes alkalmazáslehetőségét arra az esetre kell korlátozni, amikor nincs más kezelési lehetőség.
Ha az Ön kezelőorvosa mégis előírja a Misyo és nyugtató hatású gyógyszerek egyidejű alkalmazását, az adagot és a kezelés időtartamát kezelőorvosának korlátoznia kell.
Tájékoztassa kezelőorvosát, hogy milyen nyugtató hatású gyógyszereket szed, és szigorúan kövesse a kezelőorvos által előírt adagolást. Segítségére lehet, ha a barátait vagy rokonait tájékoztatja a fent említett jelek és tünetek kialakulásának lehetőségéről. Forduljon kezelőorvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.

A mellékhatások kockázata növekszik, ha a metadont depresszió elleni gyógyszerekkel (pl. citaloprám, duloxetin, eszcitaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetine, szertralin, venlaflaxin, amitriptilin, klomipramin, imipramin, nortriptilin) együtt szedi. Keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- a tudatállapot megváltozása (pl. nyugtalanság, hallucinációk, kóma)
- gyors szívverés, ingadozó vérnyomás, láz
- fokozott reflexek, károsodott mozgáskoordináció, izommerevség
- emésztőrendszeri tünetek (például hányinger, hányás, hasmenés)

Más gyógyszerek is hathatnak a szívre azok közül, amelyeket szed (pl. szotalol, amiodaron és flekainid).
Kezelőorvosának minden olyan gyógyszerről be kell számolnia, amelyet szed, mert metadonnal együtt alkalmazva veszélyesek lehetnek. Ez esetben kezelőorvosa szükségesnek tarthatja, hogy a szívét elektrokardiográfiás (EKG) úton monitorozzák a kezelés elején, hogy meggyőződjenek róla, hogy ilyen hatások nem fordulnak elő.
A metadon bizonyos vér- és vizeletvizsgálati eredményeket is befolyásolhat (például dopping tesztek). Kérjük, tájékoztassa a kezelőorvosát, hogy metadont szed, mielőtt bármilyen vizsgálatot elvégeznének Önnél.

Az étel, az ital és az alkohol hatása a Misyo-ra
A Misyo alkalmazható étellel vagy anélkül is.
A Misyo alkalmazásának idején ne fogyasszon alkoholt! A metadon ugyanis elálmosíthatja, és ha alkoholt is fogyaszt, még álmosabb lesz.
A Misyo alkalmazásának idején ne igyon grépfrútlevet! A grépfrútlé ugyanis befolyásolhatja a metadon hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség
A kockázat-előny gondos mérlegelését követően a Mysio alkalmazható terhesség ideje alatt, lehetőség szerint egy erre szakosodott egészségügyi intézményben történő megfigyelés mellett. Szükséges lehet az adagot naponta kétszeri alkalmazásra emelni a kezelés hatásosságának fenntartása érdekében a terhesség során bekövetkező anyagcsere-változások miatt.
A terhesség alatti tartós alkalmazás hozzászokáshoz és magzati függőséghez vezethet, valamint gyakran kórházi kezelést igénylő, születés utáni megvonási tüneteket is okozhat.
Legyen körültekintő, ha terhességi tesztet végez, mert a Misyo befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.
Nem szabad ezt a gyógyszert alkalmazni szülés közben.

Szoptatás
Ha Ön szoptat, vagy szoptatást tervez a metadon szedése közben, beszéljen kezelőorvosával, mert ez hatással lehet gyermekére. Figyelje gyermekénél a kóros jeleket és tüneteket, azaz a fokozott (szokásosnál nagyobb mértékű) aluszékonyságot, légzési nehézséget vagy a petyhüdtséget. Azonnal beszéljen kezelőorvosával, ha gyermekénél a felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja.

Termékenység
Metadon esetén szexuális diszfunkciót írtak le férfibetegeknél fenntartó terápia mellett.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Alkalmazása idején és után a metadon súlyosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezeket a tevékenységeket kizárólag kezelőorvosa engedélyével kezdheti újra végezni.

A Misyo szorbitot tartalmaz
Ez a gyógyszer 300 mg folyékony, nem kristályosodó szorbit-szirupot tartalmaz (amely 210 mg szorbitnak felel meg) milliliterenként.
A szorbit fruktózforrás. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette, hogy Ön (vagy gyermeke) bizonyos cukrokra érzékeny, vagy az örökletes fruktózintoleranciának nevezett ritka genetikai betegséget állapították meg Önnél (vagy gyermekénél), amely során szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt Ön (vagy gyermeke) bevenné vagy Önnél (vagy gyermekénél) alkalmaznák ezt a gyógyszert.

Bizonyos embereknél a szorbit befolyásolhatja, hogy a lenyelt metadonból mennyi szívódik fel. Ezeknél az embereknél a Misyo 10 mg/ml koncentrátum belsőleges oldathoz és más metadon-tartalmú, de szorbitot nem tartalmazó készítmények közötti váltás a metadon vérszintjeinek változását, és a tünetek visszatérését idézheti elő. Vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, ha ezt tapasztalná.

A Misyo nátrium-benzoátot tartalmaz
Ez a gyógyszer 3 mg nátrium-benzoátot tartalmaz milliliterenként.
Habár ezt a gyógyszert nem újszülötteknek szánták, fontos tudni, hogy a nátrium-benzoát fokozhatja a sárgaságot (a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése) újszülötteknél (4 hetes kor alatt).

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz milliliterenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Misyo-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos abban, hogyan alkalmazza a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Misyo-t kizárólag szájon át vegye be. Semmilyen körülmények között ne próbálja meg befecskendezni ezt a gyógyszert, mert az injekció súlyos és állandó károsodást okozhat a szervezetében, és akár végzetes következményekkel is járhat. A gyógyszert egészségügyi szakember hígítsa. Ön a Misyo-t hígított formában fogja megkapni.
Kezelőorvosa elmondja majd, mennyi Misyo-t kell bevennie és milyen gyakran. Fontos, hogy a kezelőorvosával megbeszélt adagnál többet ne vegyen be.

Alkalmazása felnőtteknél
A szokásos kezdő adag naponta 10-30 mg. Az adagot lassan emelik egészen addig, amikor már nem mutat megvonási vagy toxikus tüneteket. A szokásos adag naponta 60-120 mg. Kezelőorvosa dönti majd el, hogy mekkora adagra van szüksége és mikor csökkentse az adagot.

Alkalmazása időseknél és súlyosan beteg embereknél
Ha ismételt adagban kell kapnia a gyógyszert, kezelőorvosa esetleg szorosabban nyomon szeretné majd követni az Ön állapotát. Ha Ön idősebb, beteg, máj- vagy veseproblémái vannak, körültekintően kell eljárni, és az adagolást csökkenteni kell.

Alkalmazása gyermekeknél
A Misyo gyermekeknek nem adható.

Ha az előírtnál több Misyo-t vett be
Ha túl sok metadont vett be, az alábbiakat tapasztalhatja:
- légzési nehézség;
- extrém álmosság, ájulás vagy kóma;
- tűhegy pupilla;
- izomgyengeség;
- hideg és nyirkos bőr;
- alacsony vércukorszint;
- lassú szívverés, alacsony vérnyomás, szívroham vagy sokk;
- agyat érintő betegség (úgynevezett toxikus leukoenkefalopátia);
- súlyos esetben halálozás is előfordulhat.
Túladagolás esetén azonnal keressen orvosi segítséget, még akkor is, ha jól érzi magát, mert metadon-mérgezést is szenvedhetett.

Ha elfelejtette bevenni a Misyo-t
Ha kimaradt egy adag, ne pótolja. Várjon a következő adag alkalmazásának időpontjáig, és csak az akkor esedékes adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Misyo szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa nem utasítja rá, különben megvonási tüneteket tapasztalhat. Kezelőorvosa fogja megmondani, hogyan csökkentse fokozatosan az adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és keressen fel egy kezelőorvost, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:
- Allergiás reakció, mely jelentheti a következőket: arc, ajkak, nyelv vagy torok duzzanata vagy légzési vagy nyelési nehézség, esetleg erős bőrviszketés dudorokkal.
- Szívproblémák. Ennek a következő tünetei lehetnek: változások abban, ahogyan a szíve dobog, például gyorsabban ver vagy kihagy, légzési nehézség vagy szédülés, ha a légzése lelassul vagy felszínessé válik. Ezek ritka mellékhatások, amelyek 1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulnak elő.
- Ha a légzése lelassul vagy felszínessé válik.
- Agysérülést követően vagy agyi betegség mellett fokozódó belső nyomásérzés a fejében, ha már eddig is érzett ilyet.

Folytassa a gyógyszer alkalmazását, de azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyike kialakul Önnél:
- ha asztmás és az asztmája súlyosbodik.

Egyéb lehetséges mellékhatások között említhetők:
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- hányinger, hányás.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vízvisszatartás;
- intenzív boldogságérzet (eufória), nem valóságos dolgok látása vagy hallása (hallucinációk);
- álmosság;
- homályos látás, tűhegypupilla, száraz szemek;
- szédülés vagy forgásérzés;
- székrekedés;
- bőrkiütés, izzadás;
- fáradtságérzet;
- testsúlygyarapodás.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- lehangoltság (diszfória), nyugtalanság (agitáció), zavartság, alvási nehézség, csökkent nemi vágy (libidó);
- fejfájás, ájulás;
- alacsony vérnyomás, arc pirulása;
- légzési nehézség (köhögéssel is), orrszárazság;
- szájszárazság, nyelv gyulladása;
- epevezeték görcse (hasi fájdalom);
- viszketés, csalánkiütés, kiütés;
- vizeletretenció, vizelési nehézség;
- erekció elérésének és fenntartásának nehézsége;
- menstruációs zavarok, emlő tejtermelése;
- lábdagadás;
- gyengeség;
- alacsony testhőmérséklet.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szívproblémák, lassabb szívverés, szívdobogásérzés (palpitáció);
- sokk;
- légzésmegállás;
- renyhe bélmozgások (ileusz).

Az alábbi mellékhatásokról szintén beszámoltak (gyakoriságuk nem ismert):
- alacsony trombocitaszám, amely fokozza a vérzés és a véraláfutás veszélyét;
- emelkedett prolaktinszintek;
- étvágytalanság;
- a vér kálium- és magnéziumszintjének csökkenése;
- alacsony vércukorszint;
- hallásvesztés;
- Ön függővé válhat a Misyo-tól (további információért lásd 2. pont Figyelmeztetések és óvintézkedések);
- légzéskimaradások alvás közben (alvási apnoé).

Előfordulhat, hogy csökken a vér kálium- vagy magnéziumszintje, kialakulhat hallásvesztés vagy csökkenhet a vérben a trombocitaszám, habár ezeknek a mellékhatásoknak a gyakorisága nem ismert.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Misyo-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Ezt a gyógyszert biztonságos és elzárt helyen kell tárolni, ahol más személyek nem férnek hozzá. Súlyos károsodást okozhat, és halálos lehet azok számára, akik alkalmazzák ezt a gyógyszert, ha ezt nem nekik írták fel.
A dobozon, üvegen feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Első felbontás után legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó legfeljebb 90 napig. Felbontás után 90 napon belül fel kell használni.
Az 1 mg/ml vagy 5 mg/ml koncentrációra történő hígítást követően PET palackban és legfeljebb 25 °C-on, fénytől védve 14 napig eltartható. Hígítás után 14 napon belül fel kell használni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Misyo?
- A készítmény hatóanyaga a metadon.
A koncentrátum belsőleges oldathoz 10 mg metadon-hidrokloridot tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: nem kristályosodó szorbit-szirup (E420), glicerin (E422), nátrium-benzoát (E211), citromsav-monohidrát (E330), brillantkék FCF (E133) és tisztított víz.

Milyen a Misyo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Misyo átlátszó kék oldat.

100 ml kiszerelés:
100 ml koncentrátum barna színű (Type III) üvegben. A palackot PE betéttel ellátott PP 28 csavaros kupakkal vagy PE betéttel ellátott gyermekbiztos, csavaros, garanciazáras PP 28 kupakkal zárták le. Palack és betegtájékoztató dobozban.
1000 ml kiszerelés:
1000 ml koncentrátum barna színű (Type III) üvegben. A palackot PE betéttel ellátott PP 28 csavaros kupakkal vagy PE betéttel ellátott gyermekbiztos, csavaros, garanciazáras PP 28 kupakkal zárták le. Palack és betegtájékoztató dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!