A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MIXTURA PECTORALIS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

MIXTURA PECTORALIS FONO VIII. 200 g

200 g

V

1 633 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
A légcső és a hörgők fokozott váladékképződéssel járó megbetegedései.
Összetétel
Hatóanyagok 1 ml készítményben
16,8 mg Standardizált ipekakuána-tinktúra: köptető.
0,25 g Kakukkfű-tinktúra: köptető.
Egyéb összetevők: fűszeres tinktúra, (mely tartalmaz kassziai fahéjat, narancshéjat, kardamomumtermést, szegfűszeget), szirupkészítéshez való narancs-tinktúra, 96%-os etanol, szorbinsav, szacharóz, metil-parahidroxibenzoát, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 3 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Szokásos adagja: 18 év feletti életkorban naponta 3-4-szer 15 ml-t, 12-18 év közötti életkorban naponta 3-szor 10 ml-t étkezés után bevenni. 15 ml készítményben 4,45 g szacharóz van. A készítmény felbontás után 14 napig használható. Hűtőszekrényben tartandó!
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel, valamint az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó növényekkel szembeni ismert túlérzékenység, örökletes fruktóz intolerancia, glükóz-galaktóz malabszorpció, vagy szacharáz-izomaltáz hiány. Az Elixirium thymi compositum tartalom miatt alkalmazása tilos vékony- és vastagbélgyulladás, asthma vagy szívelégtelenség fennállása esetén. Szoptatás, terhesség időszaka. 12 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény 1 adagja (15 ml) 4,45 g szacharózt tartalmaz. A javasolt adagolás szerinti használat esetén egy napi adag maximum 17,8 g szacharózt tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes fruktóz intoleranciában, glükóz-galaktóz felszívódási zavarban, vagy szacharáz-izomaltáz hiányban a készítmény nem alkalmazható. A készítmény egy adagja (15 ml) mintegy 1,4 g etanolt (alkohol) tartalmaz. Magas rizikófaktorú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazása nem javasolt. Táplálkozási zavarok esetén az ipekakuána a szervezetben felhalmozódik, szívizom és izom elváltozásokat okozhat. A fennálló szív-és érrendszeri elváltozások súlyosbodásának veszélyét a felszívódott ipekakuána fokozza. Orvosi konzultáció szükséges, ha az alkalmazás ideje alatt a légúti panaszok, tünetek továbbra is fennmaradnak, esetleg rosszabbodnak, illetve ha nehézlégzés, láz, vagy gennyes váladéktermelődés jelentkezik.
Lehetséges mellékhatások
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Standardizált ipekakuána-tinktúra
Ritkán szívizom bántalom, álmosság, letargia, izombántalom, nyelőcső károsodás, magas dózisban történő alkalmazás esetén hányinger, hányás jelentkezhet.
Kakukkfű tinktúra
Kakukkfű iránti túlérzékenység esetén előfordulhatnak allergiás bőrreakciók, pl. kiütések, csalánkiütés, nagyon ritkán arc-, száj- és torok vizenyő, nehézlégzés, gyomor problémák (görcsök, hányinger, hányás).
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.