A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MONTELUKAST TEVA 4 mg granulátum

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

montelukast

montelukast 4 mg granulátum

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R03 - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ SZEREK
  • R03D - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ EGYÉB SYSTEMÁS SZEREK
  • R03DC - Leukotriene receptor antagonisták
  • R03DC03 - Montelukast
hirdetés

MONTELUKAST TEVA 4 mg granulátum 28x

28x

V

4 267 Ft

OGYI-T-20896/12

TB támogatás

EÜ emelt

90%3a4SzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva granulátum és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva granulátum?
A Montelukast Teva granulátum egy leukotrién-receptor-gátló gyógyszer, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja.

Hogyan hat a Montelukast Teva granulátum?
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Teva granulátum javítja az asztma tüneteit és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Montelukast Teva granulátum?
A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Teva granulátumot.

- A Montelukast Teva granulátumot olyan 6 hónap és 5 év közötti betegek kezelésére használják, akiknek gyógyszerük nem nyújt kielégítő hatást, ezért kiegészítő kezelésre van szükségük.
- A Montelukast Teva granulátum használható az inhalációs kortikoszteroidok alternatív kezeléseként azoknál a 2-5 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére, és akikről bebizonyosodott, hogy nem képesek használni az inhalációs kortikoszteroidokat.
- A Montelukast Teva granulátum segít megakadályozni a fizikai terhelés okozta légúti szűkület kialakulását is a 2 éves vagy idősebb betegeknél.

Az asztma tünetei és súlyossága alapján a kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Teva granulátumot.

Mi az asztma?
Az asztma egy tartósan fennálló (krónikus) betegség.
Az asztma jellemzői közé tartozik:
- a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete különböző tényezőktől függően romlik vagy javul.
- a légutak érzékenyen reagálhatnak sok dologra, mint pl. a cigarettafüstre, a virágporra, a hideg levegőre vagy a fizikai erőfeszítésre.
- duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.
Az asztma tünetei közé tartozik: köhögés, zihálás és mellkasi szorítás.


2. Tudnivalók a Montelukast Teva granulátum szedése előtt

Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, mely gyermeke esetében fennáll vagy fennállt.

Ne alkalmazza a Montelukast Teva granulátumot, ha gyermeke
- allergiás a montelukaszt-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Montelukast Teva granulátum alkalmazása előtt beszéljen gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal orvoshoz kell fordulni.
- A szájon át szedett Montelukast Teva granulátum nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse az orvos erre az esetre vonatkozó utasításait. Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
- Fontos, hogy gyermeke az összes, orvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Teva granulátummal helyettesíteni az orvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
- Ha gyermeke asztmaellenes gyógyszereket szed és a következő tünetek közül egyszerre többet is tapasztal nála, forduljon orvoshoz: influenzaszerű megbetegedés, a végtagok zsibbadása vagy érzéketlensége, tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütések.
- Gyermekének ne adjon acetilszalicilsavat (aszpirint) vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, NSAID-t), ha azok súlyosbítják az asztmáját.

A betegeknek tudni kell arról, hogy a Montelukast Teva 4 mg granulátum alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Montelukast Teva 4 mg granulátum alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.

Gyermekek és serdülők
6 hónaposnál fiatalabb gyermeknek ez a gyógyszer nem adható.

18 év alatti gyermekek részére a gyógyszer különböző, életkor alapján meghatározott, formákban áll rendelkezésre.

Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Teva granulátum
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Montelukast Teva granulátum hatását egyes gyógyszerek befolyásolhatják, illetve a Montelukast Teva granulátum is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Mielőtt gyermeke elkezdi szedni a Montelukast Teva granulátumot, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítményeket szedi:
- fenobarbitál (epilepszia kezelésére használatos)
- fenitoin (epilepszia kezelésére használatos)
- rifampicin (tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos)
- gemfibrozil (hipertrigliceridémia (magas trigliceridszint), kevert hiperlipidémia (magas lipidszint) és elsődleges hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint) kezelésére használatos).

A Montelukast Teva granulátum egyidejű bevétele étellel és itallal
A Montelukast Teva granulátumot az étkezés idejétől függetlenül be lehet venni.

Terhesség és szoptatás
Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg granulátum esetében, mivel az 6 hónap és 5 év közötti gyermekek számára javallott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg granulátum esetében, mivel az 6 hónap és 5 év közötti gyermekek számára javallott. Mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.

Nem várható, hogy a montelukaszt befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban a gyógyszerre adott egyéni reakciók eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (pl. szédülés és álmosság) befolyásolhatja néhány beteg gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Montelukast Teva 4 mg granulátum nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tasakonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Montelukast Teva granulátumot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza gyermekénél. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete mellett kell a gyermeknek adni. A Montelukast Teva granulátumot gyermekének minden este be kell vennie.
- A Montelukast Teva granulátumot gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.
6 hónap és 5 év közötti gyermekek:
Az ajánlott adag napi egy tasak Montelukast Teva 4 mg granulátum szájon át, minden este.

Ha gyermeke Montelukast Teva granulátumot szed, bizonyosodjon meg róla, hogy nem szed más montelukasztot tartalmazó készítményt.

A 6 hónap és 2 év közötti gyermekek számára a Montelukast Teva 4 mg granulátum áll rendelkezésre.
A 2-5 éves gyermekek számára a Montelukast Teva 4 mg granulátum és a Montelukast Teva 4 mg granulátum érhető el.
A Montelukast Teva 4 mg granulátum formula nem ajánlott 6 hónapos életkor alatt.

Hogyan adjam be gyermekemnek a Montelukast Teva 4 mg-os granulátumot?
Szájon át alkalmazandó
- Ne bontsa fel a tasakot, amíg nem használja fel.
- A Montelukast Teva 4 mg granulátum adható:
-- egyenesen a szájba;
-- VAGY összekeverve egy kanálnyi hideg vagy szobahőmérsékletű puha étellel (pl. almaszósz, fagylalt, répa és rizs).

- Keverje össze a Montelukast Teva 4 mg granulátum teljes tartalmát egy kanálnyi hideg vagy szobahőmérsékletű puha étellel, ügyelve arra, hogy a teljes adagot elkeverje.

- Biztosítsa, hogy gyermeke a teljes kanálnyi granulátum+étel keveréket azonnal (15 percen belül) megkapja. FONTOS: Soha ne tárolja a granulátum+étel keveréket későbbi felhasználás céljából.

- A Montelukast Teva granulátumot nem folyadékban történő feloldásra szánták. Mindazonáltal gyermeke ihat folyadékot, miután lenyelte a Montelukast Teva granulátumot.

- A Montelukast Teva 4 mg granulátumot az étkezés idejétől függetlenül is be lehet venni.

Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Teva granulátumot vett be
Azonnal orvoshoz kell fordulni.
A túladagolásos esetek többségében nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és a hiperaktivitás.

Ha elfelejtette gyermekének beadni a Montelukast Teva granulátumot
Próbálja meg a Montelukast Teva granulátumot előírás szerint adni. Amennyiben gyermeke kihagyott egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy tasakkal.

Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Teva granulátum szedését
A Montelukast Teva granulátum csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha gyermeke folyamatosan szedi.
Fontos, hogy gyermeke folyamatosan szedje a Montelukast Teva granulátumot mindaddig, amíg azt az orvos előírja. Ez segít abban, hogy gyermeke asztmája egyensúlyban maradjon.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A 4 mg-os montelukaszt granulátummal végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) jelentett, a montelukaszttal összefüggőnek tartott mellékhatások a következők voltak:
- hasmenés
- hiperaktivitás
- asztma
- hámló és viszkető bőr
- bőrkiütés.

Ezen felül a 10 mg-os montelukaszt filmtablettákkal, valamint az 5 mg-os és 4 mg-os montelukaszt rágótablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatások a következő voltak:
- hasi fájdalom
- fejfájás
- szomjúság.

Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a montelukaszt, mint a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) szedése esetén.
Súlyos mellékhatások
Azonnal értesítse kezelőorvosát
, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli gyermekénél, mivel ezek súlyosak lehetnek és emiatt gyermekének sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

Nem gyakori: a következők 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depressziót
- görcsrohamok

Ritka: a következők 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- fokozott vérzékenység
- remegés
- szívdobogásérzés

Nagyon ritka: a következők 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss szindróma) (lásd 2. pont)
- alacsony vörösvértestszám
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: hallucinációk, dezorientáció, öngyilkos gondolatok és tettek
- duzzanat (gyulladás) a tüdőben
- súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki
- májgyulladás (hepatitisz)

Egyéb mellékhatások a forgalomba hozatalt követően

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- felső légúti fertőzés.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hasmenés, hányinger, hányás
- kiütés
- láz
- emelkedett májenzimszintek.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakciók, beleértve a bőrkiütéseket, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
- viselkedés- és hangulatbeli változások (rendellenes álmok (beleértve a rémálmokat), alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyughatatlanság, izgatottság (beleértve az agresszív viselkedést és az ellenségességet), depresszió)
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/-érzéketlenség, görcsrohamok
- orrvérzés
- szájszárazság, emésztési zavar
- véraláfutások, viszketés, csalánkiütés
- ízületi, illetve izomfájdalmak, izomgörcsök
- gyermekeknél ágybavizelés
- gyengeség/fáradtság, rossz közérzet, duzzadás.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: figyelemzavar, memóriazavar, akaratlan izommozgások.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- viselkedés-, és hangulatbeli változások: kényszergondolatokkal járó és kényszercselekvéses tünetek, dadogás
- érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum), súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme).

A montelukaszttal kezelt asztmás betegek körében nagyon ritkán jelentkezett egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalta magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy -érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy bőrkiütések (Churg-Strauss szindróma). Ha gyermekénél egy vagy több tünet jelentkezik ezek közül, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Montelukast Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tasakon feltüntetett lejárati idő (Felh. /EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Teva?
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Minden tasak 4 mg montelukasztot (4,15 mg montelukaszt-nátrium formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit, hidroxipropilcellulóz, nátrium-lauril-szulfát és magnézium-sztearát.

Milyen a Montelukast Teva granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Montelukast Teva 4 mg granulátum fehér vagy csaknem fehér színű granulátum.

Granulátum laminált papír / LDPE / Al / Surlyn tasakban és dobozban.

7, 20, 28, 30 és 98 db tasakot tartalmazó doboz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2021. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!