A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MST CONTINUS 100 mg retard filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

morphine

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N02 - ANALGETICUMOK
  • N02A - OPIOIDOK
  • N02AA - Természetes opium-alkaloidok
  • N02AA01 - Morphine
hirdetés

MST CONTINUS 100 mg retard filmtabletta 20x

20x

V

7 587 Ft

OGYI-T-2187/05

TB támogatás

EÜ kiemelt

100%8b3

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az MST Continus és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A tablettákat olyan súlyos fájdalom és műtét utáni (posztoperatív) fájdalom csillapítására használják, mely opioid fájdalomcsillapítót igényel.


2. Tudnivalók az MST Continus szedése előtt

Ne szedje az MST Continus-t:
- ha allergiás a morfin-szulfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- légzészavarok légúti szűkülettel járó tüdőbetegség esetén,
- súlyos asthma bronchiale esetén
- alkoholos állapot esetén
- koponyasérülés esetén
- koponyaűri nyomásfokozódás
- a bélműködés leállásakor,
- elhúzódó gyomorürülés esetén,
- epegörcs (Oddi-szfinkter tónusfokozódása),
- heveny májbetegség esetén,
- egyes depresszió elleni szerekkel (ún. MAO-gátlókkal) egyidejűleg, ill. szedésük után 14 napon belül,
- görcsökkel (konvulzióval) járó betegségek, tudatzavar
- fájdalomcsillapító sebészeti beavatkozások előtti 24 órában.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az MST Continus szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- súlyos vese- és májkárosodás esetén,
- csökkent pajzsmirigyműködés esetén
- ópiát-függőség esetén,
- a keringő vérmennyiség csökkenését kísérő alacsony vérnyomás esetén,
- az epeutak betegségeiben,
- hasnyálmirigy gyulladás esetén,
- prosztata-megnagyobbodás esetén,
- gyulladásos bélbetegség esetén,
- súlyos tüdőbetegség okozta szívbetegség (kor pulmonále) esetén,
- mellékvesekéreg-elégtelenség esetén,
- hasi műtétet követően,
- ha epilepsziában szenved vagy hajlamos görcs rohamokra, mivel csökkentheti a görcsküszöböt
- Fokozott fájdalomérzékenység (hiperalgézia) annak ellenére, hogy nagyobb dózist szed. Kezelőorvosa eldönti majd, hogy módosítani kell-e az adagot, vagy más erős fájdalomcsillapítóra kell-e váltania (lásd 2. pont).
- Gyengeség, kimerültség, étvágycsökkenés, hányinger, székrekedés, hányás vagy alacsony vérnyomás. Ez annak a tünete lehet, hogy a mellékvesék túl kevés kortizol hormont termelnek, és Önnek hormonpótlásra lehet szüksége.
- Nemi vágy elvesztése, impotencia, a menstruáció megszűnése. Ezt a csökkent nemihormon-termelés okozhatja.
- Ha volt már drog- vagy alkoholfüggő. Mondja el azt is, ha úgy érzi, hogy szedés közben függővé válik az MST Continus-tól. Esetleg kezdett már gyakran arra gondolni, hogy mikor veheti be a következő adagot, olyan esetben is, ha még nincs szüksége rá fájdalomcsillapításhoz.
- Megvonási tünetek vagy függőség. A leggyakoribb megvonási tüneteket a 3. pont írja le. Ilyen esetben kezelőorvosa megváltoztathatja a gyógyszer típusát vagy az adagok közötti időtartamot.

Ez a gyógyszer légzési problémákat okozhat, vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémákat alvás közben. Ilyen probléma lehet a légzéskimaradás alvás közben, légszomj okozta ébredés, alvási nehézség vagy túlzott nappali álmosság. Ha Ön, esetleg más lesz figyelmes ezekre a tünetekre, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa csökkentheti adagját.

A morfint óvatosan kell alkalmazni, ha a központi idegrendszerre ható szereket szed (lásd az Egyéb gyógyszerek és a MST Continus című részt).

A morfinra toleránssá válhat, ha az MST Continust sokáig használja. Ebben az esetben egyre nagyobb adagok kellenek, hogy hatékonyan kontrollálni tudja a fájdalmat, vagy az orvosnak szükség lehet átváltani a kezelést egy másik fájdalomcsillapítóra (analgetikum).
Ön is morfin-függővé válhat, ha az MST Continust sokáig használja. Ne hagyja abba a kezelést hirtelen. Orvosa fokozatosan csökkenti az adagot úgy, hogy nem fog megvonási tüneteket tapasztalni.

Az opioidok, például a morfin, befolyásolhatják a hormonrendszert és klinikai tünetekkel kísért hormonális változásokat okozhatnak.

Az MST Continus retard tablettát egészben kell lenyelni utasítás szerint. Ne törje össze, rágja szét vagy törje el a tablettákat, illetve ne adja be bármely más módon (például injekció). Helytelen használata halálos kimenetelű is lehet.

Egyéb gyógyszerek és a MST Continus
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg szedett, szedendő vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A morfint óvatosan kell alkalmazni azoknál a betegeknél, akik olyan gyógyszeres kezelést kapnak, amelyek gátolják a központi idegrendszert, így például egyéb opioidok, szorongásgátlók, rifampicin (pl. tuberkulózis kezelésére), nyugtatók (beleértve a benzodiazepineket), altatók, általános érzéstelenítők, más fájdalomcsillapítók, epilepszia elleni szerek (gabapentin), a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, az antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek cimetidint tartalmaznak. A morfin egyidejű alkalmazása olyan gyógyszerekkel, amelyek a központi idegrendszerre hatnak, légzési zavarokhoz (légzésdepresszió), mély szedációhoz, kómához és halálhoz vezethet.

Egyes vérrögök kezelésére szolgáló gyógyszerek hatása (például klopidogrel, prasugrel, tikagrelor) késhet és csökkenhet, ha morfinnal együtt veszik őket.

Az MST Continus és szedatív gyógyszerek, mint például benzodiazepinek vagy hasonló gyógyszerek együttes használata növeli az álmosság, a légzési nehézségek (légzésdepresszió) és a kóma kockázatát, és életveszélyes lehet. Emiatt az együttes használat lehetősége csak akkor merülhet fel, ha más kezelési lehetőségek nem állnak rendelkezésre. Ha azonban kezelőorvosa mégis MST Continus-t ír fel szedatív gyógyszerekkel együtt, az együttes kezelés adagját és időtartamát korlátoznia kell orvosának. Közölje kezelőorvosával, hogy milyen szedatív gyógyszereket szed, és pontosan tartsa be az adagra vonatkozó orvosi utasításokat. Hasznos lehet, ha barátait vagy rokonait tájékoztatja annak érdekében, hogy ismerjék a fentiekben leírt jeleket és tüneteket. Forduljon az orvosához, ha ilyen tüneteket észlel.

A morfint nem szabad együtt alkalmazni monoamin-oxidáz gátlókkal (MAO-gátlókkal), vagy két héten belül ilyen terápiában részesült betegeknél.

A készítmény egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal:
A kezelés ideje alatt tilos alkoholt fogyasztani.
Az MST Continus szedése alatti alkoholfogyasztáskor erősebb álmosságot érezhet vagy növekedhet a súlyos mellékhatások kockázata, mint légzésmegállás kockázatával járó felszínes légzés és öntudatvesztés.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az orvos nem írja elő ezen gyógyszert, hacsak nem feltétlenül szükséges. Hosszan tartó morfin-szulfát használat terhesség alatt újszülöttkori megvonási szindrómához vezethet.

Ha az MST Continus-t hosszú ideig használja terhesség alatt, fennáll a kockázat, hogy újszülöttjénél gyógyszermegvonási (absztinencia) tünetek jelentkeznek, amit orvosnak kell kezelnie.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának és hatástartamának ideje alatt tilos gépjárművet vezetni, ill. baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

Az MST Continus laktózt/sunset yellow-t tartalmaz
Tejcukor-érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a 10 mg-os, 30 mg-os és 60 mg-os készítmény laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A 30 és 60 mg-os készítmények "sunset yellow" (E110) nevű színezéket tartalmaznak, ami allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell szedni az MST Continus-t?

A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek
Az orvos utasításai szerint kell használni a tablettákat, ha bármely információ ön számára nem elégséges, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem vehet be több tablettát, mint amennyit kezelőorvosa előírt. A tablettákat 1 pohár vízzel egészben nyelje le. Ne törje szét és ne rágja össze azokat.
A tablettákat mindig 12 óránként kell alkalmazni. Például, ha a tablettát reggel 8 órakor vette be, akkor a következő tablettát este 8 órakor kell bevennie.

Gyermekek
3 évesnél fiatalabb gyermekeknek az MST Continus retard filmtabletta nagy hatóanyag-tartalma miatt nem adható.
1-től 3 éves korig gyermekeknek más gyógyszerformulák állnak rendelkezésre.
A morfin biztonságosságára és hatásosságára vonatkozóan 1 évnél fiatalabb gyermekeknél csak korlátozott adatok érhetők el.

Gyermekek súlyos daganatos fájdalom esetén: Ahhoz, hogy enyhítse a súlyos daganatos fájdalmat az egyéb kezelés mellett, az ajánlott kezdő dózis 0,2-0,8 mg / testtömegkg, 12 óránként. A dózist a szokásos módon úgy kell beállítani, mint a felnőtteknél.

Idős kor (65 év felett): orvosa alacsonyabb kezdő adagokat írhat fel az általánosnál.

Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több tablettát vett be:
Azonnal hívja orvosát vagy a legközelebbi kórház ügyeletét.
Tünetek: szűk, ún. "tűhegy" pupilla, légzészavarok, álmosságérzés, veseprobléma, szívfrekvencia-csökkenés, izomgyengeség, vérnyomásesés, súlyosabb esetben keringési zavar, aspirációs pneumónia, tüdőgyulladást kaphat a hányadék vagy idegen anyag belégzésétől, a tünetek közé tartozhat a légszomj, a köhögés és a láz, mélyülő kóma léphet fel, légzési nehézségei is felléphetnek, ami eszméletvesztéshez vagy akár halálhoz vezet.

Ha adagját elfelejtette bevenni:
Ha négy órán belül elfelejtette bevenni az adagját, akkor azonnal vegye be az elfelejtett adagot és a következő adagot a szokásos időben alkalmazza.
Ha négy órán túl felejtette el bevenni az adagját, hívja fel tanácsért kezelőorvosát, aki adhat Önnek egy másik fájdalomcsillapítót a következő MST Continus bevételének időpontjáig.
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha abbahagyja az MST Continus alkalmazását
Csak kezelőorvosa beleegyezésével hagyja abba az MST Continus-szal történő kezelést. Ha szeretné abbahagyni az MST Continus-szal történő kezelést, kérje kezelőorvosát, hogy a megvonási tünetek elkerülése érdekében lassan csökkentse a dózist. A megvonási tünetei közé tartozhatnak a következők: fizikai fájdalmak, remegés, hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger, influenzaszerű tünetek, szapora szívverés és tág pupillák. A pszichológiai tünetek közé tartozik az erős elégedetlenség érzése, a szorongás és az ingerlékenység.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszernek, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Figyelemmel kísérendő fontos mellékhatások vagy tünetek, és mit kell tenni előfordulásuk esetében:
• Súlyos allergiás reakció, ami légzési nehézséget vagy szédülést okoz.

Ha ez a fontos mellékhatások jelentkeznek Önnél, azonnal forduljon orvoshoz.

A legtöbb embernél a tabletták szedése székrekedést vagy émelygést/hányást idéz elő. Ilyen esetben kezelőorvosa hashajtót vagy hányinger elleni készítményt írhat elő.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érinthet):
- émelygés, székrekedés

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- zavart tér-idő orientáció, álmatlanság,
- fejfájás, szédülés, akaratlan izomrángások, extrém álmosság
- izzadás, bőrpír,
- nehezített vizelés,
- hasi fájdalom, anorexia (étvágytalanság), szájszárazság, hányás
- gyengeség, fáradtság, rossz közérzet, viszketés

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- túlérzékenység
- izgatottság, túlzott boldogság érzés (eufória), hallucinációk, a hangulat megváltozása
- görcsök, fokozott izomtónus, bizsergés vagy szúró érzés (paresztézia), ájulás (eszméletvesztés alacsony vérnyomás miatt)
- látászavar
- forgó jellegű szédülés (vertigo)
- lassú szívverés
- arc kipirulása, alacsony vérnyomás
- tüdővizenyő (folyadék felhalmozódása a tüdőben), hörgőgörcs (mellkasi szorító érzés), légzésdepresszió (túladagolás esetén)
- a májenzimek emelkedett szintje
- csalánkiütés (utrikária)
- vizelet-visszamaradás (retenció)
- perifériás ödéma (kéz és láb duzzanat)

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- húgyúti görcs

Nagyon ritka mellékhatások (10000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- szívdobogásérzés (rendszertelen szívverés)

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- alvás közben előforduló légzési problémák (alvási apnoe szindróma)
- anafilaxiás és/vagy anafilaktoid reakciók (súlyos allergiás reakció)
- kóros gondolkodás, kábítószer-függőség, boldogtalanság érzése (hangulatzavar)
- hiperalgézia (egyre nagyobb adagok szükségesek a fájdalom megszüntetésére)
- pupilla beszűkülése (miózis)
- csökkent köhögés
- bélelzáródás (ileusz), ízérzés megváltozása, emésztési zavar (diszpepszia)
- epegörcs
- menstruációs ciklus hiánya (amenorrhoea), csökkent nemi vágy, merevedési zavar
- tolerancia, ópiát-elvonási tünetek, újszülöttkori opioid-elvonási szindróma
- fokozott érzékenység fájdalomra
- verejtékezés
- megvonási tünetek vagy függőség (a tünetekre vonatkozóan lásd 3. pont: Ha abbahagyja az MST Continus alkalmazását).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az MST Continus-t tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az MST Continus?
- A készítmény hatóanyaga: 10,0 mg, ill. 30,0 mg, ill. 60,0 mg, ill.100,0 mg morfin-szulfát-pentahidrát retard filmtablettánként, ami 7,50 mg, ill. 22,5 mg, ill. 45 mg, ill. 75 mg morfin bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők:

MST Continus 10 mg retard filmtabletta
Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, cetil-sztearil-alkohol, vízmentes laktóz.
Bevonat: Opadry 85F270017 (részben hidrolizált poli(vinil-alkohol), makrogol 3350, talkum, fekete vas-oxid, vörös vas-oxid, sárga vas-oxid, titán-dioxid, tisztított víz).

MST Continus 30 mg retard filmtabletta
Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, cetil-sztearil-alkohol, vízmentes laktóz.
Bevonat: Opadry OY-6708 ("Sunset yellow"-lakk, indigókármin-lakk, makrogol 400, titán-dioxid, eritrozin-lakk, hipromellóz).

MST Continus 60 mg retard filmtabletta
Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, cetil-sztearil-alkohol, vízmentes laktóz.
Bevonat: Opadry OY-3508 (eritrozin-lakk, kinolinsárga-lakk, "Sunset yellow"-lakk, makrogol 400, titán-dioxid, hipromellóz).

MST Continus 100 mg retard filmtabletta
Mag: magnézium-sztearát, talkum, hidroxietilcellulóz, cetil-sztearil-alkohol.
Bevonat: Opaspray OY-8215 (indigókármin-lakk, sárga vas-oxid, fekete vas-oxid, makrogol 400, hipromellóz, titán-dioxid).

Milyen az MST Continus külleme és mit tartalmaz a csomagolás:
MST Continus 10 mg retard filmtabletta: okkersárga színű, szagtalan, íztelen, korong alakú, mérsékelten domború felületű, egyik oldalán 10 mg jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta.
MST Continus 30 mg retard filmtabletta: lila színű, szagtalan, íztelen, korong alakú, mérsékelten domború felületű, egyik oldalán 30 mg jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta.
MST Continus 60 mg retard filmtabletta: narancssárga színű, szagtalan, íztelen, korong alakú, mérsékelten domború felületű, egyik oldalán 60 mg jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta.
MST Continus 100 mg retard filmtabletta: szürkéskék színű, szagtalan, íztelen, korong alakú, mérsékelten domború felületű, egyik oldalán100 mg jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta.

20 db retard filmtabletta, PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban, vagy PE kupakkal lezárt PP tartályban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!