A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

MUCOPLANT DR. THEISS Borostyán köhögés elleni szirup

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hederae helicis folium

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R05 - A KÖHÖGÉS ÉS MEGHŰLÉS GYÓGYSZEREI
  • R05C - EXPECTORANSOK, KIVÉVE KOMBINÁCIÓK KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÓKKAL
hirdetés

MUCOPLANT DR. THEISS Borostyán köhögés elleni szirup 1x100 ml

1x100 ml

VN

1 499 Ft (szabadáras)

OGYI-T-22743/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup növényi gyógyszer, amely köptetőként alkalmazható hurutos köhögés esetén felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 2 éves kor felett.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése előtt
Ne szedje a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot:
- Ha allergiás a borostyánlevélre, az Araliaceae (borostyánok) családjába tartozó növényekre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup gyermekeknek 2 éves kor alatt nem alkalmazható a légzési tünetek súlyosbodásának veszélye miatt.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Ha gyermekeknél 2-4 éves kor között tartós vagy ismétlődő köhögés jelentkezik, a kezelés előtt orvosi diagnózisra van szükség.
- Légzési nehézségek, láz vagy gennyes (gennyt tartalmazó) köpet esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, tájékoztassa erről a kezelőorvosát.
- A gyógyszert orvosi javallat nélkül nem tanácsos egyéb köhögéscsillapító gyógyszerekkel (köhögéscsillapító, mint például kodein vagy dextrometorfán) együtt szedni.
- Gyomorproblémák (gyomorhurut, gyomorfekély) esetén a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni.
- Veseelégtelenség vagy májproblémák esetén beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot elkezdené szedni. Ilyen betegek számára nem állnak rendelkezésre adagolási javaslatok.
Egyéb gyógyszerek és a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Borostyánlevél száraz kivonatát tartalmazó köhögés elleni szirup esetén még nem érkezett bejelentetés arról, hogy befolyásolná más gyógyszerek hatását.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup egyidejű bevétele étellel és itallal

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup étkezéstől függetlenül bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a borostyánlevél száraz kivonatának a terhes nőknél és szoptatós anyáknál történő alkalmazására vonatkozóan.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását érintően még nem végeztek vizsgálatot.
Borostyánlevél száraz kivonatot tartalmazó köhögés elleni sziruppal kapcsolatban nem érkezett bejelentés arról, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup maltit-szirupot tartalmaz
Amennyiben a kezelőorvosa már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a készítményt.
2 adagolópohár (10 ml) készítmény 4 g maltit-szirupot tartalmaz, ami 0,3 kenyéregységnek felel meg. Ezt figyelembe kell venni, ha Ön cukorbeteg. A maltit-szirup kalóriaértéke 2,3 kcal/g.
A maltit szirup enyhén hashajtó hatású.
3. Hogyan kell szedni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
- Felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 12 éves életkor felett:
- 20 ml (2 x 10 ml) naponta háromszor.
- 6-12 éves gyermekeknél:
- 15 ml naponta háromszor.
- 2-5 éves gyermekeknél:
7,5 ml naponta háromszor.
Az pontos adagoláshoz használja a mellékelt adagolópoharat.
Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
A szirup alkalmazása gyermekeknél 2 éves kor alatt ellenjavallt.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hígítás nélkül és étkezéstől függetlenül bevehető. A készítmény alkalmazásakor sok vizet vagy meleg, koffeinmentes italt ajánlott fogyasztani.
Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén egy hétnél tovább megmaradnak, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hatása túl erős vagy túl gyenge lenne, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot vett be

Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagokat. A javasoltnál nagyobb adag bevétele (több mint háromszoros adag esetén) hányingert, hányást, hasmenést és izgatottságot okozhat. Forduljon a kezelőorvosához, aki eldönti, milyen kezelésre van szükség.
Egy esetben egy 4 éves gyermekről tettek bejelentést, akinél agresszivitás és hasmenés jelentkezett, miután véletlenül bevett 1,8 g gyógynövény tartalomnak megfelelő borostyán kivonatot (ami 195 ml Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupnak felel meg).
Ha elfelejtette bevenni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakorisági sorrend szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:
Gyakori (10-ből 1 embernél jelentkezhet): hányinger, hányás, hasmenés.
Nem gyakori (100-ból 1 embernél jelentkezhet): Allergiás bőrreakciók, mint pl. csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, tágult hajszálerek, elsősorban az arcon és az orron, valamint súlyos allergiás reakciók, mint pl. légzési zavarok és ödémák.
Allergiás reakció jelentkezése esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát!
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer az üveg első felbontását követően 6 hétig használható fel.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup

A készítmény hatóanyaga a borostyánlevél száraz kivonata, 100 ml készítmény 154 mg borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz (Hedera helix L. folium) (4-8: 1).Kivonószer: etanol 30% (m/m).
Egyéb összetevők: kálium-szorbát; hidroxietilcellulóz; feketeribizli aroma; maltit szirup; vízmentes citromsav; tisztított víz.
Milyen a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup barnás-sárgás színű, enyhén zavaros szirup, jellegzetes (ribizli) illattal.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup (LDPE) kiöntőbetéttel ellátott 100 ml-es, 200 ml-es, 250 ml-es barna üvegben,, (HDPE vagy PP) csavaros kupakkal lezárva , 2,5; 5; 7,5; 10 és 15 ml-es beosztású adagolópohárral ellátva, dobozban kerül forgalomba.
Egy üveg és egy adagolópohár dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- Ha gyermekeknél 2-4 éves kor között tartós vagy ismétlődő köhögés jelentkezik, a kezelés előtt orvosi diagnózisra van szükség.
- Légzési nehézségek, láz vagy gennyes (gennyt tartalmazó) köpet esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, tájékoztassa erről a kezelőorvosát.
- A gyógyszert orvosi javallat nélkül nem tanácsos egyéb köhögéscsillapító gyógyszerekkel (köhögéscsillapító, mint például kodein vagy dextrometorfán) együtt szedni.
- Gyomorproblémák (gyomorhurut, gyomorfekély) esetén a gyógyszert körültekintően kell alkalmazni.
- Veseelégtelenség vagy májproblémák esetén beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot elkezdené szedni. Ilyen betegek számára nem állnak rendelkezésre adagolási javaslatok.
Egyéb gyógyszerek és a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Borostyánlevél száraz kivonatát tartalmazó köhögés elleni szirup esetén még nem érkezett bejelentetés arról, hogy befolyásolná más gyógyszerek hatását.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup egyidejű bevétele étellel és itallal

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup étkezéstől függetlenül bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup szedése terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a borostyánlevél száraz kivonatának a terhes nőknél és szoptatós anyáknál történő alkalmazására vonatkozóan.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását érintően még nem végeztek vizsgálatot.
Borostyánlevél száraz kivonatot tartalmazó köhögés elleni sziruppal kapcsolatban nem érkezett bejelentés arról, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup maltit-szirupot tartalmaz
Amennyiben a kezelőorvosa már figyelmeztette, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a készítményt.
2 adagolópohár (10 ml) készítmény 4 g maltit-szirupot tartalmaz, ami 0,3 kenyéregységnek felel meg. Ezt figyelembe kell venni, ha Ön cukorbeteg. A maltit-szirup kalóriaértéke 2,3 kcal/g.
A maltit szirup enyhén hashajtó hatású.
1. Hogyan kell szedni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
- Felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél 12 éves életkor felett:
- 20 ml (2 x 10 ml) naponta háromszor.
- 6-12 éves gyermekeknél:
- 15 ml naponta háromszor.
- 2-5 éves gyermekeknél:
7,5 ml naponta háromszor.
Az pontos adagoláshoz használja a mellékelt adagolópoharat.
Alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
A szirup alkalmazása gyermekeknél 2 éves kor alatt ellenjavallt.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hígítás nélkül és étkezéstől függetlenül bevehető. A készítmény alkalmazásakor sok vizet vagy meleg, koffeinmentes italt ajánlott fogyasztani.
Ha a tünetek a gyógyszer szedése esetén egy hétnél tovább megmaradnak, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup hatása túl erős vagy túl gyenge lenne, konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot vett be

Ne vegyen be az ajánlottnál nagyobb adagokat. A javasoltnál nagyobb adag bevétele (több mint háromszoros adag esetén) hányingert, hányást, hasmenést és izgatottságot okozhat. Forduljon a kezelőorvosához, aki eldönti, milyen kezelésre van szükség.
Egy esetben egy 4 éves gyermekről tettek bejelentést, akinél agresszivitás és hasmenés jelentkezett, miután véletlenül bevett 1,8 g gyógynövény tartalomnak megfelelő borostyán kivonatot (ami 195 ml Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupnak felel meg).
Ha elfelejtette bevenni a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

2. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakorisági sorrend szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:
Gyakori (10-ből 1 embernél jelentkezhet): hányinger, hányás, hasmenés.
Nem gyakori (100-ból 1 embernél jelentkezhet): Allergiás bőrreakciók, mint pl. csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, tágult hajszálerek, elsősorban az arcon és az orron, valamint súlyos allergiás reakciók, mint pl. légzési zavarok és ödémák.
Allergiás reakció jelentkezése esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát!
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
3. Hogyan kell a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer az üveg első felbontását követően 6 hétig használható fel.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
4. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup

A készítmény hatóanyaga a borostyánlevél száraz kivonata, 100 ml készítmény 154 mg borostyánlevél száraz kivonatot tartalmaz (Hedera helix L. folium) (4-8: 1).Kivonószer: etanol 30% (m/m).
Egyéb összetevők: kálium-szorbát; hidroxietilcellulóz; feketeribizli aroma; maltit szirup; vízmentes citromsav; tisztított víz.
Milyen a Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup barnás-sárgás színű, enyhén zavaros szirup, jellegzetes (ribizli) illattal.
A Mucoplant Dr. Theiss Borostyán köhögés elleni szirup (LDPE) kiöntőbetéttel ellátott 100 ml-es, 200 ml-es, 250 ml-es barna üvegben,, (HDPE vagy PP) csavaros kupakkal lezárva , 2,5; 5; 7,5; 10 és 15 ml-es beosztású adagolópohárral ellátva, dobozban kerül forgalomba.
Egy üveg és egy adagolópohár dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!