A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NASOGUTTA TRIAMCINOLONI 0,1% FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

NASOGUTTA TRIAMCINOLONI 0,1% FONO VIII. 10 g

10 g

V

198 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Szezonális allergiás, vagy a perenniális allergiás szénanátha.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g orrcseppben
1 mg Triamcinolon-acetonid: gyulladáscsökkentő, antiallergiás hatással rendelkező fluorozott glukokortikoid.
Egyéb összetevők: hidroxietilcellulóz, nátrium-klorid, cetrimid, tisztított víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Külsőleg. Orrcsepp. Használat előtt felrázandó. Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagolás: naponta 1-2-szer 2 cseppet mindkét orrnyílásba becseppenteni. A tünetek enyhülése esetén elegendő 1 csepp becseppentése. Naponta 8-nál több csepp nem alkalmazható. Folyamatosan legfeljebb 2 hétig alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Szembe nem kerülhet.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás időszakában, illetve gyermekkorban csak az előny/kockázat gondos mérlegelésével adható. Az orrüregben alkalmazott szteroid tartalmú készítménnyel végzett klinikai vizsgálatokban ritkán előfordultak az orr és a garat gombás (Candida albicans) által okozott helyi fertőzései. Amennyiben ilyen fertőzés alakul ki, megfelelő helyi kezelésre, és a kortikoszteronid kezelés átmeneti felfüggesztésére lehet szükség. Mivel a kortikoszteroidok gátolják a sebgyógyulást, olyan betegeknél, akiknél a közelmúltban orrsövény-fekélyesedés lépett fel, orrüregi műtéten vagy traumán estek át, a készítmény alkalmazása a sebek teljes begyógyulásáig nem javasolt. Az ajánlottnál nagyobb kortikoszteroid adag az orrüregben alkalmazva is jelentősen gátolhatja a mellékvese működését. Zöldhályog és/vagy szürkehályog kialakulását jelentették olyan betegeknél, akik orrüregi kortikoszteroid kezelést kaptak. Azokat a betegeket, akiknek a látása a kezelés alatt megváltozott, vagy akiknek a kórtörténetében a szem belnyomásának emelkedése, zöldhályog és/vagy szürkehályog szerepel, szoros megfigyelés alatt kell tartani.


Gyermekek és serdülők
A készítmény 6 éves kor alatti gyermekeknél történő alkalmazásával kapcsolatban korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre, ezért az orrcsepp alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt. A növekedés sebességének visszamaradásáról számoltak be olyan gyermekeknél, akik orrüregi kortikoszteroidokat kaptak engedélyezett adagban. A triamcinolon-acetonid terhesség és szoptatás alatt kizárólag akkor alkalmazható, ha az anyánál várható terápiás hatás előnye meghaladja a magzatot/csecsemőt érintő lehetséges kockázatot.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Egyidejű kezelés olyan gyógyszerekkel melyek gátolják az ún. CYP3A4 enzimet, várhatóan fokozza az általános mellékhatások kockázatát.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az orrüregbe adott kortikoszteroidok általános hatásai (jelen esetben mellékhatásai) elsősorban nagy adagok tartós, vagy ismételt alkalmazásakor jelentkezhetnek. Bár az orrüregbe adott kortikoszteroidok általános hatása előfordulásának a valószínűsége kisebb, mint a szájon át adott kortikoszteroidoké, továbbá eltérőek lehetnek az egyes betegek és a különböző kortikoszteroid-készítmények alkalmazása esetében. Cushing-szindróma, cushingoid küllem, mellékvese- működés szupressziója, a gyermekek és serdülők növekedésbeli visszamaradása, és ritkán számos pszichológiai vagy viselkedésbeli hatás, beleértve a pszichomotoros hiperaktivitást, alvászavart, szorongást, depressziót vagy agressziót (különösen gyermekeknél). Allergiás tünetetek bőrkiütés (csalánkiütés), viszketés, nyelési vagy légzési nehézsége, az arc-, az ajak-, a nyelv- vagy a torok duzzanata (nem ismert gyakoriságú mellékhatások). Orrfolyás, fejfájás, torokfájás és/vagy köhögés. Orrvérzés. A légutak gyulladása/irritációja, hörgőgyulladás. Gyomorégés vagy emésztési problémák. Influenzaszerű tünetek (láz, izomfájdalom, gyengeség és/vagy fáradtság). Fogbetegségek. Az orrnyálkahártya irritációja és szárazsága. Az orrmelléküregek részleges vagy teljes elzáródása. Tüsszögés. Az ízlelés vagy szaglás megváltozása. Émelygés. Alvási nehézségek, szédülés vagy fáradtság érzése. Légszomj (nehézlégzés). Szemlencse elhomályosodása (szürkehályog), a szem belnyomásának növekedése (zöldhályog). Homályos látás.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.