A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NASOGUTTA TRIAMCINOLONI CUM XYLOMETAZOLINO FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

NASOGUTTA TRIAMCINOLONI CUM XYLOMETAZOLINO FONO VIII. 10 g

10 g

V

259 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Szezonális allergiás vagy perenniális szénanátha.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g orrcseppben
1 mg Triamcinolon-acetonid: gyulladáscsökkentő, antiallergiás hatással rendelkező fluorozott glukokortikoid.
1 mg Xilometazolin-hidroklorid: szimpatomimetikum. Érszűkítő hatása révén csökkenti az orrnyálkahártya vérbőségét.
Egyéb összetevők: hidroxietilcellulóz, nátrium-klorid, cetrimid, injekcióhoz való víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Külsőleg. Orrcsepp. Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli: Szokásos alkalmazás: 12 évesnél idősebb gyermekek és felnőttek részére naponta 2-szer 1 cseppet mindkét orrnyílásba becseppenteni. A tünetek enyhülése esetén elegendő 1 csepp becseppentése. Folyamatosan legfeljebb 5 napig alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Száraz orrnyálkahártya gyulladás. Szembe nem kerülhet.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az orrüregben alkalmazott szteroid tartalmú készítménnyel végzett klinikai vizsgálatokban ritkán előfordultak az orr és a garat gombás (Candida albicans) helyi fertőzései. Amennyiben ilyen fertőzés alakul ki, megfelelő helyi kezelésre, és a kortikoszteronid kezelés átmeneti felfüggesztésére lehet szükség. Mivel a kortikoszteroidok gátolják a sebgyógyulást, olyan betegeknél, akiknél a közelmúltban orrsövény-fekélyesedés lépett fel, orrüregi műtéten vagy traumán estek át, a készítmény alkalmazása a sebek teljes begyógyulásáig nem javasolt. Az ajánlottnál nagyobb kortikoszteroid adag az orrüregben alkalmazva is jelentősen gátolhatja a mellékvese működését. Zöldhályog és/vagy szürkehályog kialakulását jelentették olyan betegeknél, akik orrüregi kortikoszteroid kezelést kaptak. Azokat a betegeket, akiknek a látása a kezelés alatt megváltozott, vagy akiknek a kórtörténetében a szem belnyomásának emelkedése, zöldhályog és/vagy szürkehályog szerepel, szoros megfigyelés alatt kell tartani.
Gyermekek és serdülők
A készítmény alkalmazása 12 éves életkor alatt nem ajánlott A növekedés sebességének visszamaradásáról számoltak be olyan gyermekeknél, akik orrüregi kortikoszteroidokat kaptak engedélyezett adagban.
A triamcinolon-acetonid terhesség és szoptatás alatt kizárólag akkor alkalmazható, ha az anyánál várható terápiás hatás előnye meghaladja a magzatot/csecsemőt érintő lehetséges kockázatot. Xilometazolin-tartalma miatt 5 napnál hosszabb ideig tartó alkalmazása nem javasolt. Hosszú távú és túlzott használata helyileg vérbőséget, sőt orrdugulást okozhat, továbbá az orrnyálkahártya sorvadásához vezethet. A kezelés újra alkalmazható néhány napos kihagyás után. A készítmény krónikus állapotban történő alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett történhet. A készítmény kizárólag az előny/kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható azoknál a betegeknél, akik:
- monoaminooxidáz-gátló (MAO-gátló), triciklusos antidepresszáns vagy egyéb vérnyomást emelő gyógyszeres kezelést kapnak;
- akiket alfa- vagy béta-blokkolóval kezelnek;
- fokozott szem belnyomás, különösen zártzugú zöldhályog esetén;
- akik súlyos szív és érrendszeri betegségben (pl. koszorúsér-betegség, magas vérnyomás) szenvednek;
- akiknél feokromocitomát diagnosztizáltak;
- akiknél prosztata megnagyobbodás áll fenn;
- akiknek porfíriájuk van;
- akik anyagcsere betegségben (fokozott pajzsmirigyműködés), cukorbetegségben szenvednek.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Egyidejű kezelés CYP3A4-inhibitorokkal, várhatóan fokozza a szisztémás mellékhatások kockázatát. A xilometazolin potenciális vérnyomást emelő hatása miatt vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel (pl. metildopa) történő együtt adása kerülendő. Alfa- és béta-blokkolókkal történő együtt adás során komplex interakció léphet fel, mely okozhat vérnyomás csökkenést, vagy vérnyomás emelkedést, szapora, vagy lassú szívverést is. A xilometazolin monoaminooxidáz-gátlókkal (pl. tranilcipromin-típusú), triciklusos antidepresszánsokkal vagy egyéb, potenciálisan vérnyomás emelkedést okozó gyógyszerekkel (pl. doxaprám, ergotamin, oxitocin) történő együtt adása kerülendő, mivel e gyógyszerek szív érrendszeri hatása felerősödhet. Egyidejű kezelés olyan gyógyszerekkel, melyek gátolják az ún. CYP3A4 enzimet, várhatóan fokozza az általános mellékhatások kockázatát.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az orrüregbe adott kortikoszteroidok általános hatásai (jelen esetben mellékhatásai) elsősorban nagy adagok tartós, vagy ismételt alkalmazásakor jelentkezhetnek. Az orrüregbe adott kortikoszteroidok általános hatásainak előfordulási valószínűsége kisebb, mint a szájon át adott kortikoszteroidoké, továbbá eltérőek lehetnek az egyes betegek és a különböző kortikoszteroid-készítmények alkalmazása esetében. Cushing-szindróma, cushingoid küllem, mellékvese-működés szuppressziója, a gyermekek és serdülők növekedésbeli visszamaradása, és ritkán számos pszichológiai vagy viselkedésbeli hatás, beleértve a pszichés és motoros fokozott aktivitást, alvászavart, szorongást, depressziót vagy agressziót (különösen gyermekeknél). Allergiás tünetetek: bőrkiütés (csalánkiütés), viszketés, nyelési vagy légzési nehézség, az arc-, az ajak-, a nyelv- vagy a torok duzzanata (nem ismert gyakoriságú mellékhatások). Orrfolyás, fejfájás, torokfájás és/vagy köhögés, orrvérzés. A légutak gyulladása/irritációja, hörgőgyulladás. Gyomorégés vagy emésztési problémák. Influenzaszerű tünetek (láz, izomfájdalom, gyengeség és/vagy fáradtság). Fogbetegségek. Az orrnyálkahártya irritációja és szárazsága. Az orrmelléküregek részleges vagy teljes elzáródása. Tüsszögés. Az ízlelés vagy szaglás megváltozása. Émelygés. Alvási nehézségek, szédülés vagy fáradtság érzése. Légszomj (nehézlégzés). Szemlencse elhomályosodása (szürkehályog), a szem belnyomásának növekedése (zöldhályog). Homályos látás.
Xilometazolin okozta mellékhatások
Szisztémás allergiás reakciók (ödéma, kiütés, viszketés). Idegesség, alvászavar, aluszékonyság/álmosság (főleg gyermekek esetében). Hallucináció (főleg gyermekek esetében), fejfájás, szédülés, görcsök (főleg gyermekek esetében). Szapora szívműködés, szívdobogás érzés, szívritmuszavar, vérnyomás emelkedés. Szúró vagy égő érzés az orrban és a torokban, tüsszögés, az orrnyálkahártya szárazsága. Fokozott nyálkahártya-duzzanat a kezelés abbahagyása után, orrvérzés, átmeneti légzészavar, hányinger. A hosszú távú, gyakori vagy nagy adagban alkalmazott xilometazolin fokozza az orrban lévő égő érzés, az orrnyálkahártya szárazság és a reaktív orrdugulás kialakulásának esélyét. Ezek a hatások általában 5 napnál hosszabb ideig tartó kezelés esetén lépnek fel és a folyamatos alkalmazás maradandó károsodást, az orrnyálkahártya károsodását és hegesedését okozhatja. Az előírásnak megfelelően alkalmazva, a készítmény nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.