A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NEOSTIGMINE KALCEKS 0,5 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

neostigmine

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N07 - AZ IDEGRENDSZER EGYÉB GYÓGYSZEREI
  • N07A - PARASYMPATHOMIMETICUMOK
  • N07AA - Anticholinesterase-ok
  • N07AA01 - Neostigmine
hirdetés

NEOSTIGMINE KALCEKS 0,5 mg/ml oldatos injekció 10x1ml ampulla

10x1ml ampulla

V

5 774 Ft (szabadáras)

OGYI-T-22990/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Neostigmine KALCEKS és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Neostigmine KALCEKS oldatos injekció a neosztigmin-metilszulfát (a továbbiakban: neosztigmin) nevű hatóanyagot tartalmazza. A neosztigmin azáltal serkenti az izomműködést, hogy gátolja az acetilkolinészteráz (egy enzim, amely gátolja az idegimpulzusok átvitelét az izmokra) hatását.
A Neostigmine KALCEKS a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
- myasthenia gravis (miaszténia grávisz - rendellenesen fáradt és gyenge izmok) kezelésére;
- izomrelaxánsok hatásának visszafordítására;
- bélrenyheség következtében kialakuló székrekedés kezelésére;
- haspuffadás (meteorizmus) kezelésére (pl. röntgenvizsgálat előtt);
- műtét utáni székrekedések kezelésére;
- műtét utáni vizeletvisszatartás kezelésére.
- Tudnivalók a Neostigmine KALCEKS alkalmazása előtt

- Nem alkalmazható Önnél a Neostigmine KALCEKS:
- ha allergiás a neosztigmin-metilszulfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha bizonyos gyomor-bélrendszeri és/vagy húgyúti elzáródása van;
- ha hashártyagyulladásban szenved;
- ha bizonyos izomrelaxáns gyógyszereket (szuxametónium vagy dekametónium) alkalmaz, mivel ezek fokozhatják a Neostigmine KALCEKS hatását.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Neostigmine KALCEKS alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha Önnél az alábbi állapotok közül bármelyik fennáll:
- jelenleg vagy korábban előfordult szívbetegség, szívroham, szívelégtelenség, szívritmus zavar, alacsony pulzusszám, ingerületvezetési blokk, alacsony vérnyomás, szívkoszorúér-elzáródás;
- béta-blokkolóknak nevezett gyógyszert szed (lásd Egyéb gyógyszerek és a Neostigmine KALCEKS);
- vagotónia nevű állapot áll fenn Önnél (a vegetatív idegrendszer túlzott ingerlése);
- cukorbetegség;
- a közelmúltban gyomor- vagy bélműtéten esett át. Tájékoztassa erről kezelőorvosát;
- peptikus fekély;
- pajzsmirigy túlműködés vagy pajzsmirigyre ható gyógyszerek alkalmazása;
- asztma, spasztikus hörghurut, hörgőgörcs;
- húgyúti fertőzés;
- epilepszia;
- parkinzonizmus (melyet egy tünetcsoport, amelyet többek között remegés, izommerevség és lelassult mozgás jellemez).
- Tájékoztassa kezelőorvosát ha Önnél műtét utáni keringési zavar vagy sokk lépett fel.
- Olyan hatások, mint az alacsony pulzusszám (bradikardia) vagy a fokozott nyáltermelődés megelőzésére atropin alkalmazása válhat szükségessé a Neostigmine KALCEKS alkalmazása előtt vagy azzal egyidejűleg. Az atropin elfedheti a túladagolás tüneteit és kolinerg krízishez vezethet.
- Nem-depolarizáló izomrelaxánsok hatásának felfüggesztésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy a neuromuszkuláris blokádból való teljes felépülést követően már ne adjanak több neosztigmint, mert izomgyengeséget, légzési nehezítettséget okozhat.
- Fontos különbséget tenni az ún. miaszténiás krízis és kolinerg krízis (amely a neosztigmin túladagolásából fakad) között. Mindkét állapot fokozott izomgyengeséget okoz, de különböző kezelést igényelnek.
- A Neostigmine KALCEKS alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnek az életkoránál fogva, vagy betegség következtében csökkent veseműködése van. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa növeli az egyes adagok beadása között eltelt időt, vagy csökkenti a következő adagokat.
- Gyermekek és serdülők
- A Neostigmine KALCEKS egyes nemkívánatos hatásainak ellensúlyozására újszülötteknél és 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél atropin-szulfát alkalmazható. Nagyon lassú szívverés (bradikardia) esetén atropin-szulfát adható néhány perccel a neosztigmin beadása előtt.

- Egyéb gyógyszerek és a Neostigmine KALCEKS
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Myasthenia gravis kezelése esetén kezelőorvosa a terápiát kortikoszteroidokkal kiegészítheti, amennyiben önmagában a neosztigminnel (vagy más kolinészteráz-gátlókkal) való kezelés nem kielégítő. A neosztigmin-metilszulfát dózisát ennek megfelelően fogják beállítani.
- A neosztigmin nem alkalmazható egyidejűleg az alábbi gyógyszerekkel
- (lásd A Neostigmine KALCEKS nem alkalmazható Önnél):
- szuxametónium, dekametónium (izomrelaxáns);
- Az alábbi gyógyszerek befolyásolhatják a neosztigmin hatását:
- izomrelaxánsok;
- atropin-szulfát. A muszkarinerg mellékhatások (pl. alacsony pulzusszám, fokozott nyáltermelés) csökkentésére vagy megelőzésére adható a neosztigmin alkalmazása közben vagy azt meglőzően (lásd 3. Hogyan kell alkalmazni a Neostigmine KALCEKS-t);
- kalciumcsatorna-blokkolók;
- béta-blokkolók (szív- és érrendszeri betegségek kezelésében alkalmazzák). A béta-blokkolók súlyosbíthatják a myasthenia gravis tüneteit, s ezért csökkenthetik a neosztigmin terápia hatásosságát. Béta-blokkolókat alkalmazó betegeknél a neosztigmin a szívritmus hosszú távú csökkenését okozhatja. Béta-blokkolókat kapó betegeknél beszámoltak alacsony pulzusszámról és alacsony vérnyomásról;
- kinin, klorokin, hidroxiklorokin (maláriaellenes szerek);
- kinidin és prokainamid, propafenon (szívritmuszavar elleni gyógyszerek);
- lítium;
- antibiotikumok (aminoglikozidok, pl. kanamicin, neomicin és sztreptomicin), klindamicin, polimixinek, beleértve a kolisztint;
- morfium és morfium származékok;
- kortikoszteroidok (pl. metilprednizolon). A neosztigmin és metilprednizolon együttes alkalmazása myasthenia gravis-ban szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodását okozhatja.

- Terhesség és szoptatás
- Terhesség
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
- A Neostigmine KALCEKS injekció adása előtt orvosa gondosan mérlegeli, hogy a gyógyszer alkalmazása szükséges-e Önnél, és mérlegeli a potenciális előny/kockázat arányt az anyára és a gyermekre nézve.
- Szoptatás
- A neosztigmin-metilszulfát valószínűleg csak kis mennyiségben választódik ki az anyatejbe. Myasthenia gravis-ban szenvedő, neosztigmin-metilszulfát kezelést kapó, szoptató anyák csecsemőinél a legtöbb esetben mellékhatásokat nem figyeltek meg. Neosztigmin-metilszulfát kezelés alatt a szoptatás folytatható, mindazonáltal figyelemmel kell kísérni a szoptatott csecsemőt az esetlegesen jelentkező mellékhatások vonatkozásában.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A neosztigmin-metilszulfát befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességeket, ezért alkalmazásának ideje alatt gépjárművet vezetni vagy gépeket kezelni tilos.
- A Neostigmine KALCEKS nátrium-kloridot tartalmaz
- A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per ampulla nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
- Hogyan kell alkalmazni a Neostigmine KALCEKS-t?

- A Neostigmine KALCEKS-t kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni Önnek. Az Önnél alkalmazandó adagot kezelőorvosa határozza meg, az Ön betegsége vagy rendellenessége természetének alapján. A súlyos mellékhatások megelőzésének érdekében kezelőrvosa atropin-szulfátot is alkalmazhat kiegészítésképpen. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- A Neostigmine KALCEKS-t bőr alá, izomba vagy vénába adott lassú injekcióként kapja.
- A készítmény ajánlott adagja:
- Felnőttek
- Myasthenia gravis
- 0,5 mg Neostigmine KALCEKS bőr alá vagy izomba adott injekcióban, egyszeri kezdő adagként.
- Az ezt követő adagok mennyiségét és az egyes adagok közt eltelt idő hosszát kezelőorvosa az Ön válaszától függően határozza meg.
- Izomrelaxánsok hatásának visszafordítása
- 0,5-2 mg Neostigmine KALCEKS lassú intravénás injekcióban adva, amely szükség esetén megismételhető.

- Bélrenyheség következtében kialakuló székrekedés, haspuffadás (meteorizmus), műtét utáni székrekedés és vizeletvisszatartás
- 0,5 mg Neostigmine KALCEKS bőr alá vagy izomba adott injekcióban.

- Vesekárosodásban szenvedő és/vagy idős betegek
- Vesekárosodásban szenvedő és/vagy idős betegeknél szükséges lehet az adagolás módosítása, vagy az egyes adagok között eltelt idő növelése.
- Májkárosodás
- Májkárosodásban szenvedő betegek esetén a dózis módosítása válhat szükségessé.
- Csökkent szívritmus
- A Neostigmine KALCEKS alkalmazása előtt a szívritmust ellenőrzik. Lelassult szívverés esetén a Neostigmine KALCEKS beadását megelőzően néhány perccel atropin-szulfátot adhatnak be.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- Myasthenia gravis
- Újszülöttek
- a kezdő adag 0,1 mg izomba adott injekcióban. Ezt követően az adagot individuálisan kell beállítani, általában 0,04-0,15 mg/ttkg egymást követő adagokban izomba vagy bőr alá adott injekció formájában, általában 6-8 óránként (30 perccel az etetés előtt).
- 1 hónapos - 12 éves gyermekek
- 0,2-0,5 mg Neostigmine KALCEKS izomba vagy bőr alá adott injekcióban adva, szükség esetén megisvételve.
- 12 évesnél idősebb gyermekek
- 1-2,5 mg Neostigmine KALCEKS izomba vagy bőr alá adott injekcióban adva, szükség esetén megisvételve. A szokásos napi teljes adag 5-20 mg.

- Izomrelaxánsok hatásának visszafordítása
- Újszülöttek és 12 évesnél fiatalabb gyermekek
- 0,05 mg/ttkg (1-2,5 mg) Neostigmine KALCEKS lassú intravénás injekcióban adva atropin-szulfát adását követően vagy azzal egyidejűleg. A kezelőorvos további adag alkalmazásáról dönthet.
- 12 évesnél idősebb gyermekek
- a szokásos adag 0,05 mg/ttkg (1-2,5 mg) Neostigmine KALCEKS lassú intravénás injekcióban adva. A kezelőorvos további adag alkalmazásáról dönthet.
- Ha az előírtnál több Neostigmine KALCEKS-t kapott
- Mivel ezt a gyógyszert kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek, nem valószínű, hogy túladagolás következik be. Ha valaki véletlenül kapja meg ezt a gyógyszert, azonnal forduljon orvoshoz. A Neostigmine KALCEKS túladagolása emelkedett vagy csökkent szívritmust, túlzott nyáltermelést, vizelési ingert, látási zavarokat,izomgörcsöt vagy nagyfokú izomgyengeséget és a légzőizomzat életveszélyes bénulását okozhatja.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás
- Álmosság
- Szívritmuszavarok* (beleértve az alacsony pulzusszámot, magas pulzusszámot, ingerületvezetési blokkot, EKG-eltéréseket)
- Vérnyomáscsökkenés
- Fokozott váladékképződés a hörgőkben
- Fokozott nyáltermelés
- Hányinger
- Puffadás
- Fokozott bélmozgás
- Hasmenés
- Izomgyengeség
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Nyugtalanság
- Izgatottság
- Szorongás
- A pupillák beszűkülése, könnyezés
- Ájulás
- Hörgőgörcs
- Nehézlégzés
- Felületes légzés
- Hányás
- Székrekedés
- Gyomorgörcs
- Kiütések
- Fokozott verejtékezés
- Verejtékezés
- Izomgörcs, hirtelen akaratlan izomösszehúzódások
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Allergiás vagy anafilaxiás reakciók (a beadást követően másodperceken vagy perceken belül kialakul), melynek jellemzői: bőrkiütés, légzési nehézség, ödéma, gyors vérnyomásesés, szédülés, hányinger, hányás, eszméletvesztés és sokk.
- Elmezavar, eszméletvesztés
- Szívmegállás
* Wolff-Parkinson-White szindrómás betegek esetén életveszélyes tahiarritmiát (gyors, szabálytalan szívverés) jelentettek neosztigmin-metilszulfát alkalmazását követően.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Neostigmine KALCEKS-t tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Nem fagyasztható!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Neostigmine KALCEKS?
- A készítmény hatóanyaga a neosztigmin-metilszulfát. 1 ml oldat (1 ampulla) 0,5 mg neosztigmin-metilszulfátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, 0,1 M sósav oldat (pH beállításához), injekcióhoz való víz.
Milyen a Neostigmine KALCEKS külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen oldat.
1 ml oldat 1-es típusú üvegampullába töltve.
5 db ampulla PVC tálcán; 2 db tálca (10 db ampulla) dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!