A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NEXIUM 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

esomeprazole

esomeprazole 20 mg filmtabletta / gyomornedv-ellenálló tabletta / gyomornedv-ellenálló kemény kapszula, esomeprazol 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta (Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek)

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A02 - SAVTERMELÉS ZAVARÁVAL JÁRÓ BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI
  • A02B - PEPTIKUS FEKÉLY ÉS GASTRO-OESOPHAGEALIS REFLUX BETEGSÉG (GERD) GYÓGYSZEREI
  • A02BC - Protonpumpa inhibitorok
  • A02BC05 - Esomeprazole
hirdetés

NEXIUM 20 mg filmtabletta 7x

7x

V

OGYI-T-8256/01

NEXIUM 20 mg filmtabletta 14x

14x

V

OGYI-T-8256/02

NEXIUM 20 mg filmtabletta 28x

28x

V

OGYI-T-8256/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nexium filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nexium filmtabletta hatóanyaga az ezomeprazol, ami az ún. protonpumpa-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. A gyomorban termelődő gyomorsav mennyiségét csökkenti.

A Nexium filmtablettát az alábbi betegségek kezelésére alkalmazzák:

Felnőttek
- Gyomor-nyelőcső reflux betegség (gasztroözofageális reflux betegség). Ebben az állapotban a sav a gyomorból bejut a (garatot a gyomorral összekötő) nyelőcsőbe, ezáltal fájdalmat, gyulladást és gyomorégést idéz elő.
- Helicobacter pylori baktérium-fertőzéssel társult fekélybetegség.
- Az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek által okozott gyomorfekélyek kezelésére, illetve gyomor- és nyombélfekélyek megelőzésére.
- Vérző fekély tartós kezelésére, a vérzés kiújulásának megelőzésére alkalmazott, bevezető intravénás terápiát követően.
- Hiperszekréciós állapotok, pl. hasnyálmirigy daganat, mely a gyomorban savtúltengést okoz (Zollinger-Ellison szindróma).

12 éves kor feletti gyermekek és serdülők
- Gyomor-nyelőcső reflux betegség (gasztroözofageális reflux betegség). Ebben az állapotban a sav a gyomorból bejut a (garatot a gyomorral összekötő) nyelőcsőbe, ezáltal fájdalmat, gyulladást és gyomorégést idéz elő.
- Helicobacter pylori baktérium-fertőzéssel társult fekélybetegség.


2. Tudnivalók a Nexium filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Nexium filmtablettát:
- ha allergiás az ezomeprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás egyéb protonpumpa-gátló gyógyszerekre (például pantoprazol, lanzoprazol, rabeprazol, omeprazol).
- ha nelfinavir nevű hatóanyagot tartalmazó készítményt szed (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák).

Ne szedje a Nexium filmtablettát, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Ha nem biztos ebben, a Nexium filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt elkezdené szedni a Nexium filmtablettát:
- ha súlyos májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt Nexium-hoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- ha egy specifikus vérvizsgálat előtt áll (kromogranin-A meghatározás).

A Nexium elfedheti más betegségek tüneteit. Ezért amennyiben az alábbi tünetek bármelyike előfordult Önnél a Nexium filmtabletta szedése előtt vagy a készítmény szedése alatt, azonnal forduljon kezelőorvosához:
- Minden ok nélküli jelentős testsúlyvesztés.
- Gyomorfájdalom vagy emésztési zavar.
- Ismétlődő hányás.
- Nyelési nehézség.
- Véres hányás vagy fekete (véres) széklet.

Keresse fel kezelőorvosát, ha a Nexium filmtablettát szükség szerinti alkalmazásra kapta, és tünetei továbbra is fennállnak vagy jellegük megváltozna.

A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Nexium, kissé megnövelheti a csípő-, csukló- vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Nexium-kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.

Egyéb gyógyszerek és a Nexium
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Nexium befolyásolhatja más gyógyszerek hatását és más gyógyszerek befolyásolhatják a Nexium hatását, ha azokat egy időben veszi be.

Ne alkalmazza a Nexium filmtablettát, amennyiben az alábbi gyógyszereket szedi:
- nelfinavir tartalmú gyógyszer (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák).

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Atazanavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák).
- Klopidogrél (vérrögképződés megelőzésére alkalmazzák).
- Ketokonazol, itrakonazol vagy vorikonazol (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszerek).
- Citaloprám, imipramin vagy klomipramin (depresszió kezelésére használt gyógyszerek).
- Diazepám (nyugtató, izomlazító vagy epilepszia kezelésére használt gyógyszerek).
- Fenitoin (az epilepszia kezelésére használt gyógyszer). Ha fenitoint szed, kezelőorvosa ellenőrizni fogja Önt a Nexium szedésének megkezdésekor és abbahagyásakor.
- Véralvadásgátló gyógyszerek, mint pl. a warfarin. Lehet, hogy kezelőorvosa meg fogja vizsgálni Önt a Nexium szedésének megkezdésekor és abbahagyásakor.
- Cilosztazol (időszakos sántítás - a rossz vérkeringés következtében a lábakban kialakuló fájdalom - kezelésére alkalmazzák).
- Ciszaprid (emésztési zavar és gyomorégés kezelésére használt gyógyszer).
- Digoxin (szívbetegség kezelésére).
- Rifampicin (tuberkulózis kezelésére).
- Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) (depressziós tünetek kezelésére).
- Erlotinib (rosszindulatú daganat kezelésére használt gyógyszer).
- Metotrexát (kemoterápiás gyógyszer, melyet magas dózisban alkalmaznak a rosszindulatú daganat kezelésére) - ha Ön magas dózisú metotrexátot szed, akkor kezelőorvosa átmenetileg felfüggesztheti a Nexium-kezelést.
- Takrolimusz (szervátültetés).

Amennyiben kezelőorvosa a Nexium mellé amoxicillin és klaritromicin antibiotikumokat is felírt a Helicobacter pylori baktériumfertőzéssel társult fekélybetegség kezelésére, nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát minden egyéb gyógyszerről, amit szed.

A Nexium filmtabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal
A Nexium filmtabletta étkezéssel egyidejűleg vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e a Nexium-ot ez idő alatt.
Nem ismert, hogy a Nexium kiválasztódik-e az emberi anyatejben, ezért a Nexium-ot a szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nexium filmtabletta várhatóan nem befolyásolja hátrányosan a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban olyan mellékhatások, mint a szédülés és a homályos látás előfordulása nem gyakori vagy ritka (lásd 4. pont). Ha ezek kialakulnak, nem vezethet gépjárművet vagy nem kezelhet gépeket.

A Nexium filmtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz
A Nexium filmtabletta cukorgömböcskéi szacharózt tartalmaznak, ami egy cukorfajta. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Nexium filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- Ha tartósan szedi ezt a gyógyszert, kezelőorvosa bizonyos ellenőrző vizsgálatokat tarthat szükségesnek (különösen egy évnél hosszabb szedés esetén).
- Amennyiben kezelőorvosa azt javasolja, hogy akkor szedje a gyógyszert, amikor szükségesnek érzi, tájékoztassa kezelőorvosát, ha a tünetei megváltoznak.

Mennyit kell szedni?
- Az adagolást és a kezelés időtartamát az Ön általános állapota, életkora és májműködése alapján kezelőorvosa fogja meghatározni.
- Az ajánlott adagolást az alábbiak foglalják össze:

Alkalmazása felnőtteknél

A gyomortartalom visszafolyása következtében kialakult nyelőcsőgyulladás, mellkasi égő érzés, gyulladás és fájdalom (gyomor-nyelőcső reflux betegség) kezelése:
- Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a nyelőcsöve enyhén károsodott, az ajánlott adag 40 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer, 4 héten át. Amennyiben a nyelőcsöve nem gyógyult meg teljesen, kezelőorvosa a gyógyszer szedésének folytatását javasolhatja azonos adagban, további 4 hétig.
- A nyelőcső gyógyulása után az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer.
- Amennyiben a nyelőcsöve még nem károsodott az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer. Ha állapota stabilizálódott, kezelőorvosa javasolhatja, hogy csak szükség esetén vegyen be gyógyszert, maximum napi egy 20 mg-os Nexium filmtablettát.
- Ha súlyos májkárosodásban szenved, kezelőorvosa kisebb adagot írhat elő.

Helicobacter pylori baktérium-fertőzéssel társult fekélybetegségek kezelése és kiújulásuk megakadályozása:
- Az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta kétszer, 1 héten át.
- Kezelőorvosa ezzel egy időben el fogja rendelni az antibiotikum készítmények, például az amoxicillin és a klaritromicin szedését is.

Az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek által okozott gyomorfekélyek kezelése:
- Az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer, 4-8 héten át.

Az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek által okozott gyomor- és nyombélfekélyek megelőzése:
- Az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer.

Vérző fekély tartós kezelésében, a vérzés kiújulásának megelőzésére alkalmazott, bevezető intravénás terápiát követően:
- A Nexium filmtabletta ajánlott adagja naponta egyszer 40 mg, 4 héten keresztül.

Hiperszekréciós állapotok kezelése pl. hasnyálmirigy daganat, mely a gyomorban savtúltengést okoz (Zollinger-Ellison szindróma):
- Az ajánlott adag 40 mg Nexium filmtabletta, naponta kétszer.
- Kezelőorvosa az adagolást egyénileg fogja beállítani és meg fogja határozni, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert. A maximális adag 80 mg, naponta kétszer.

Alkalmazása 12 éves kor feletti gyermekeknél és serdülőknél

A gyomortartalom visszafolyása következtében kialakult nyelőcsőgyulladás, mellkasi égő érzés, gyulladás és fájdalom (gyomor-nyelőcső reflux betegség) kezelése:
- Ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a nyelőcsöve enyhén károsodott, az ajánlott adag 40 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer, 4 héten át. Amennyiben a nyelőcsöve nem gyógyult meg teljesen, kezelőorvosa a gyógyszer szedésének folytatását javasolhatja azonos adagban, további 4 hétig.
- A nyelőcső gyógyulása után az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer.
- Amennyiben a nyelőcsöve még nem károsodott az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta egyszer. Ha állapota stabilizálódott, kezelőorvosa javasolhatja, hogy csak szükség esetén vegyen be gyógyszert, maximum napi egy 20 mg-os Nexium filmtablettát.
- Ha súlyos májkárosodásban szenved, kezelőorvosa kisebb adagot írhat elő.

Helicobacter pylori baktérium-fertőzéssel társult fekélybetegségek kezelése és kiújulásuk megakadályozása:
- Az ajánlott adag 20 mg Nexium filmtabletta, naponta kétszer, 1 héten át.
- Kezelőorvosa ezzel egy időben el fogja rendelni az antibiotikum készítmények, például az amoxicillin és a klaritromicin szedését is.

A gyógyszer szedése
- A filmtabletták a nap bármely szakában bevehetők.
- A filmtablettákat étkezéssel egyidejűleg vagy éhgyomorra is be lehet venni.
- A filmtablettákat legalább fél pohár folyadékkal, egészben kell bevenni. Nem szabad szétrágni vagy összetörni, mivel a tabletták bevonattal ellátott pelleteket tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a gyomor savtartalma elbontsa a gyógyszert. Ezért fontos, hogy a pelletek ne sérüljenek.

Mit tegyen, ha nyelési nehézségei vannak
- Ha nehézségei vannak a tabletta lenyelésével:
- A tablettát fél pohár szénsavmentes vízben is fel lehet oldani. Más folyadék erre a célra nem használható.
- Addig kell kevergetni, amíg a tabletták szét nem esnek (ez nem lesz tiszta oldat). Azonnal, de legfeljebb harminc percen belül fogyassza el. Fogyasztás előtt mindig fel kell keverni.
- Hogy biztosan bevegye az összes gyógyszert, még egyszer töltse meg a poharat félig, és ezt is igya meg. A szilárd részecskék tartalmazzák a gyógyszert. A részecskéket nem szabad szétrágni vagy összetörni.
- Ha semmiképpen nem tudja lenyelni, a tabletta tartalma összekeverhető egy kevés vízzel és fecskendőbe tölthető. Így közvetlenül a gyomorba lehet juttatni (gyomorszondán keresztül).

Alkalmazása 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél
A Nexium filmtabletta alkalmazása nem javasolt 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára.

Idősek
Idős betegeknél nem szükséges a dózist módosítani.

Ha az előírtnál több Nexium filmtablettát vett be
Ha több Nexium filmtablettát vett be az előírt adagnál, azonnal kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Ha elfelejtette bevenni a Nexium filmtablettát
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban már nagyon közel van a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kihagyott adagot, csak a soron következőt.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi súlyos mellékhatásokat észleli, hagyja abba a Nexium szedését és azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal:
- Hirtelen jelentkező nehézlégzés, az ajkak, a nyelv, a torok vagy a test egyéb részein kialakuló duzzanat, bőrkiütés, ájulás, nyelési nehézség (súlyos allergiás reakció).
- Hirtelen jelentkező súlyos bőrkiütés vagy hólyagos, hámló bőrpír. Az ajkak, a szem, a száj, az orr, és a nemi szervek súlyos felhólyagosodása, vérzése is előfordulhat. Ezek a "Steven-Johnson szindróma", vagy a "toxikus epidermális nekrolízis" vagy az "akut generalizált exantémás pusztulózis (AGEP)" vagy az "eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrkiütés (DRESS szindróma)" tünetei lehetnek.
- A bőr sárga elszíneződése, a sötét színű vizelet és a fáradtság a májműködési zavar tünetei lehetnek.

Ezek a mellékhatások ritkán jelentkeznek, 1 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet.

Egyéb mellékhatások a következők:

Gyakori mellékhatások (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fejfájás.
- Gyomor vagy bélrendszeri tünetek: hasmenés, gyomorfájdalom, székrekedés, haspuffadás (flatulencia).
- Hányinger vagy hányás.
- Jóindulatú gyomorpolipok.

Nem gyakori mellékhatások (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Lábak és a boka duzzanata.
- Álmatlanság (inszomnia).
- Szédülés, tűszurkálás jellegű bizsergő érzés, aluszékonyság.
- Forgó jellegű szédülés (vertigo).
- Szájszárazság.
- Eltérések a máj működését ellenőrző vérvizsgálatokban.
- Bőrkiütés, a bőr felszínéből kissé kiemelkedő kiütés és bőrviszketés.
- Csípő-, csukló-, vagy gerinctörések

Ritka mellékhatások (1 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Vérkép-rendellenességek, mint pl. csökkent fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám. Ez gyengeséget, véraláfutást okozhat vagy könnyebben alakulhat ki fertőzés.
- Túlérzékenységi reakciók, mint pl. láz, allergiás vizenyő (angioödéma).
- Alacsony vér-nátriumszint. Ez gyengeséget, rosszullétet (hányás) és görcsöket okozhat.
- Izgatottság, zavartság vagy depresszió.
- Ízérzés zavarok.
- Látászavarok, mint pl. homályos látás.
- Hirtelen fellépő nehézlégzés vagy légszomj (hörgőgörcs).
- Szájnyálkahártya gyulladás.
- Ún. "szájpenész", mely a beleket is érintheti, és amelyet gombás fertőzés okoz.
- Májműködési zavarok (májgyulladás) eredményeképp jelentkező sárgaság, mely a bőr sárga elszíneződését, sötét színű vizeletet és fáradtságot okozhat.
- Hajhullás (alopécia).
- Napfény hatására jelentkező bőrkiütés.
- Ízületi fájdalom (artralgia) vagy izomfájdalom (mialgia).
- Általános rossz közérzet és energiahiányos állapot.
- Fokozott izzadás.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Vérkép megváltozása, beleértve az agranulocitózist (a fehérvérsejtek hiánya).
- Agresszió.
- Nem valós dolgok látása, érzése vagy hallása (hallucináció).
- Súlyos májműködési zavar, mely májkárosodáshoz és az agy állományát érintő gyulladásos folyamat kialakulásához vezet.
- Hirtelen jelentkező súlyos bőrkiütés, hólyagosodás vagy bőrhámlás. Ehhez társulhat magas láz és ízületi fájdalom (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, akut generalizált exantémás pusztulózis (AGEP), eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszer okozta bőrkiütés (DRESS szindróma)).
- Izomgyengeség.
- Súlyos veseproblémák.
- Férfiaknál emlő megnagyobbodás.

Nem ismert (a mellékhatás gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Gyulladás a bélben (hasmenéshez vezet).
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Nexium-ot, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében kezelőorvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.
- Kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.

A Nexium nagyon ritkán olyan jelentős mértékben csökkentheti a fehérvérsejtek számát, ami immunhiányhoz vezethet. Amennyiben fertőzés tüneteit észleli, ami lehet az általános állapot súlyos romlása láz kíséretével, vagy lehetnek szintén lázzal jelentkező, egy konkrét területen kialakult fertőzés tünetei, mint pl. a nyak környékén, a torokban vagy a szájüregben jelentkező fájdalom vagy vizelési nehézség, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy vérvizsgálat segítségével a fehérvérsejtek hiányát (agranulocitózis) ki tudja zárni. Fontos, hogy ilyenkor tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy milyen gyógyszereket szed.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Nexium filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nexium filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: az ezomeprazol.
Nexium 20 mg filmtabletta: 20 mg ezomeprazolt tartalmaz filmtablettánként (22,3 mg ezomeprazol-magnézium-trihidrát formájában).
Nexium 40 mg filmtabletta: 40 mg ezomeprazolt tartalmaz filmtablettánként (44,5 mg ezomeprazol-magnézium-trihidrát formájában).

- Egyéb összetevők:
20 mg filmtabletta: sárga vas-oxid (E172), vörös-barna vas-oxid (E172), szintetikus paraffin, nátrium-sztearil-fumarát, poliszorbát 80, magnézium-sztearát, glicerin-monosztearát, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, kroszpovidon, hidroxipropilcellulóz, trietil-citrát, talkum, hipromellóz, "cukorgömböcskék" (szacharóz+keményítő), metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, mikrokristályos cellulóz

40 mg filmtabletta: szintetikus paraffin, vörös-barna vas-oxid (E172), nátrium-sztearil-fumarát, poliszorbát 80, magnézium-sztearát, glicerin-monosztearát, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, kroszpovidon, hidroxipropilcellulóz, trietil-citrát, talkum, hipromellóz, "cukorgömböcskék" (szacharóz+keményítő), metakrilsav-etil-akrilát kopolimer, mikrokristályos cellulóz

Milyen a Nexium filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Nexium 20 mg filmtabletta
Halvány rózsaszín, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán "20 mg", a másik oldalán EAH jelzéssel. A tabletta bélben oldódó bevonatú pelletek préselésével készült.

Nexium 40 mg filmtabletta
R
ózsaszín, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán "40 mg", a másik oldalán EAI jelzéssel. A tabletta bélben oldódó bevonatú pelletek préselésével készült.

Kiszerelés:
Nexium 20 mg filmtabletta: 7 db, 14 db, 28 db filmtabletta buborékcsomagolásban, dobozban.
Nexium 40 mg filmtabletta: 7 db, 14 db, 28 db filmtabletta buborékcsomagolásban, dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!