A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NIQUITIN TRÓPUSI GYÜMÖLCS 2 mg gyógyszeres rágógumi

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

nicotine

nicotin 2 mg gyógyszeres rágógumi (mentolos)

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N07-AZ IDEGRENDSZER EGYÉB GYÓGYSZEREI
  • N07B-ADDICTIV KÓRKÉPEKBEN HASZNÁLT GYÓGYSZEREK
  • N07BA-Nikotinfüggőségben használt gyógyszerek
  • N07BA01-Nicotine
hirdetés

NIQUITIN TRÓPUSI GYÜMÖLCS 2 mg gyógyszeres rágógumi 30x buborékcsomagolásban

30x buborékcsomagolásban

VN

OGYI-T-8174/41

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi a dohányzásról való leszokás elősegítésére alkalmazandó. Az ilyen típusú kezelést nikotinhelyettesítő kezelésnek nevezik.
A cigaretta nikotintartalma fizikai hozzászokáshoz vezethet.
- A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi segít Önnek a dohányzásról való leszokásban, oly módon, hogy pótolja a cigarettából a szervezetbe jutó nikotin egy részét.
- Ez a nikotinmennyiség enyhít bizonyos kellemetlen tüneteket, amelyeket a dohányosok akkor érezhetnek, ha megpróbálják abbahagyni a dohányzást. Ezek közé tartozik a betegségérzet vagy az ingerlékenység.
- A nikotin csökkentheti az Ön cigaretta iránti sóvárgását és segíthet a dohányzás iránti vágy leküzdésében.
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi mentes a dohányzás egészségkárosító hatásaitól. Ez azért van így, mert a rágógumi nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot, illetve más méreganyagot, úgy, mint a cigarettafüst. Egyesek amiatt aggódnak, hogy a dohányzás abbahagyását követően ehelyett a rágógumitól válnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, és ha előfordul, ez akkor is kevésbé káros, mint a dohányzás folytatása. Emellett ezt a hozzászokást könnyebb felszámolni.
Az Ön leszokási esélyeit javítja, ha részt vesz egy támogató programban. Ezek a dohányzásról való leszoktatási programok viselkedésterápiaként ismertek. A dohányzásról való leszoktatási programokkal kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Ön gondozását végző egészségügyi szakembernél vagy gyógyszerészénél.
A dohányzásnak nincsenek egészségügyi előnyei. Mindig jobban jár, ha abbahagyja a dohányzást. A nikotinhelyettesítő kezelés, mint amilyen a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazása, segíthet Önnek. Általában véve a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei messze meghaladják a nikotinhelyettesítő kezeléssel összefüggő esetleges mellékhatásokat.
2. Tudnivalók a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön 12 évesnél fiatalabb.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazása előtt beszéljen a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Önnek a közelmúltban szívinfarktusa vagy szélütése volt, illetve súlyos szívritmuszavarban szenved, instabil vagy rosszabbodó anginája (mellkasi fájdalma), gyógyszerrel nem kontrollált magas vérnyomása vagy nyugalmi állapotban fennálló anginája van, meg kell próbálnia nikotinhelyettesítő készítmények nélkül leszoknia a dohányzásról, hacsak kezelőorvosa azt nem mondja, hogy alkalmazza ezeket.
- ha valaha volt epilepsziája (görcsroham).
- ha Ön cukorbeteg, a szokásosnál gyakrabban kell mérnie vércukorszintjét a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazásának kezdeti időszakában. Inzulin-, illetve gyógyszerigénye megváltozhat.
- ha bármikor allergiás reakciója volt, amely magában foglalta az ajak, az arc és a torok duzzanatát (angioödéma) vagy viszkető bőrkiütések (csalánkiütés) jelentkezett. A nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazása néha kiválthat ilyen reakciókat.
- Ha műfogsora van, nehézséget észlelhet a rágás során.
- A nikotin-tartalmú rágógumi alkalmazása miatt kilazulhatnak a fogtömések vagy a fogászati implantátumok.
- A nikotinhelyettesítő kezelés nem alkalmas 12 éven aluli gyermekek számára. A nikotin erősebben hat a gyermekekre, mint a felnőttekre. Súlyos mérgezést okozhat gyermekeknél, amely halálos kimenetelű is lehet.
Megfontolandó: a gyógyszer alkalmazása során fennáll a függőség kialakulásának kockázata.
Ne váltogassa a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit és a nikotinos szopogató tablettákat egyetlen leszokási próbálkozás során sem.
Forduljon segítségért és tanácsért egészségügyi szakemberhez, ha Önnél az alábbi állapotok valamelyike áll fenn:
- súlyos vagy közepesen súlyos májproblémák, illetve súlyos vagy közepesen súlyos veseproblémák, mert ilyen esetben Önnél nagyobb a mellékhatások kialakulásának kockázata.
- nem kontrollált pajzsmirigy-túlműködés vagy feokromocitóma (vesevelő daganat, amely hatással van a vérnyomásra), amint kezelőorvosa tájékoztatta Önt, mert a nikotin súlyosbíthatja a tüneteit.
- gyomor- vagy nyombélfekély, illetve a nyelőcsőgyulladás, mert a nikotin lenyelése súlyosbíthatja az Ön tüneteit. Szájüregi fekélyeket is okozhat. Ha tünetei romlanak, forduljon kezelőorvosához. Önnek esetlegesen nem szájon át alkalmazandó nikotinhelyettesítő kezelést, pl. tapaszt kell alkalmaznia.
Gyermekek (12 éves életkor alatt)
A felnőttek számára megfelelő adag kisgyermekeknél súlyos, vagy halálos mérgezést okozhat. Ezért elengedhetetlen, hogy a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit mindig gyermekek által el nem érhető helyen tartsa.
Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi
Feltétlenül tájékoztassa az Ön gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A dohányzás abbahagyása módosíthatja egyéb, Ön által esetlegesen szedett gyógyszerek hatását. Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés vagy aggály esetén forduljon az Ön gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Ez különösen fontos, ha Ön olyan gyógyszereket használ, amelyek az alábbi hatóanyagokat tartalmazzák:
- teofillin (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer)
- takrin (Alzheimer-kór elleni gyógyszer)
- klozapin (skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszer)
- ropinirol (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer)
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Ön nem ehet és nem ihat akkor, amikor NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi van a szájában.
A savas italok (pl. gyümölcslevek, kávé, szénsavas üdítőitalok) befolyásolhatják a nikotin felszívódását a szájüregből.
A legjobb hatás elérésének biztosítására kerülnie kell az ilyen italok fogyasztását a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi bevételét megelőző kb. 15 percen belül.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen az Ön gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A terhesség alatti dohányzás káros a magzat számára. A káros hatások közé tartozik a gyengébb méhen belüli növekedés, a koraszülés, illetve a halvaszületés. Az Ön és a magzat egészsége javításának legjobb módja a dohányzás abbahagyása. Minél hamarabb hagyja abba a dohányzást, annál jobb.
Ideális esetben, ha Ön terhes, nikotinhelyettesítő kezelés nélkül kell leszoknia a dohányzásról. Azonban, ha megpróbálta és nem sikerült, a dohányzás abbahagyása céljából az Ön gondozását végző egészségügyi szakember nikotinhelyettesítő kezelést ajánlhat. Ez jobb a fejlődő magzat szempontjából, mintha Ön folytatná a dohányzást. A nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazásáról terhességben a lehető legkorábban kell dönteni. A kezelés időtartama csupán 2-3 hónap lehet. Tartsa szem előtt, hogy a legfontosabb a dohányzás abbahagyása. Az olyan készítmények, mint a rágógumi, előnyösebbek lehetnek, mint a nikotinos tapaszok, mert a rágógumiból a nikotin nem folyamatosan jut be az Ön szervezetébe. Azonban, ha Önnek hányingere van, émelyeg, akkor a tapasz megfelelőbb lehet.
Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézséget és más problémákat okozhat a csecsemőnél. Ideális esetben nikotinhelyettesítő kezelés nélkül kell leszoknia a dohányzásról. Azonban, ha megpróbálta és nem sikerült, a dohányzás abbahagyása céljából az Ön gondozását végző egészségügyi szakember nikotinhelyettesítő kezelést ajánlhat. Ha Önnek nikotinhelyettesítő kezelést kell alkalmaznia a leszokás elősegítésére, a csecsemő szervezetébe jutó nikotin mennyisége csekély. Jobbak az olyan nikotinhelyettesítő készítmények, amelyek a nap adott időszakaiban alkalmazhatók (pl. rágógumik vagy szopogató tabletták, szemben a tapaszokkal). Jobb megszoptatni a csecsemőt közvetlenül a készítmény bevétele előtt. Ez segít abban, hogy a csecsemő szervezetébe a lehető legkisebb nikotinmennyiség kerüljön.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágóguminak nincsenek ismert hatásai az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a dohányzás abbahagyása olyan viselkedési változásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi tartalmaz
- nátriumot: a készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágóguminként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
- szorbitot (E420): amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
- butilhidroxitoluolt (E321): ez az összetevő nyálkahártya-irritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit?
A gyógyszert mindig az Ön gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg az Ön gondozását végző egészségügyi szakembert.
Fontos, hogy a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazásával végzett dohányzásról való leszokási próbálkozás során mindent tegyen meg a dohányzás teljes abbahagyása érdekében. Azonban, ha a nikotinhelyettesítő kezelés során cigarettázik, folytatnia kell a leszokásról való próbálkozást. Amennyiben továbbra is nehézséget okoz a dohányzás abbahagyása, akkor segíthet, ha kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez, a dohányzásról való leszoktatást végző tanácsadóhoz vagy gyógyszerészéhez fordul.
A NiQuitin trópusi gyümölcs 2 mg rágógumi olyan dohányosok számára alkalmas, akik kevesebb, mint 20 cigarettát szívnak naponta.
A NiQuitin trópusi gyümölcs 4 mg rágógumi olyan dohányosok számára alkalmas, akik több, mint 20 cigarettát szívnak naponta.
Ne úgy rágja a NiQuitin Menthol rágógumit, mint más szokásos rágógumit. Ha a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit túlságosan gyorsan, szünet nélkül rágják, a nikotin gyorsan szabadul fel belőle. Ez kellemetlen tüneteket okozhat (pl. gyomorégés és csuklás).
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit úgy kell alkalmazni, hogy a papírt lehúzva a csomagolásból kinyom egy rágógumit. Ezt a rágógumit vegye a szájába és lassan rágja mindaddig, amíg az íze erős nem lesz (kb. 1 perc), majd a rágást hagyja abba és tartsa a rágógumit orcája belső részénél. Amint az ízérzet lecsökken, rágja a rágógumit néhányszor, amíg az íz újra erős nem lesz, majd ismét hagyja abba a rágást és tartsa a rágógumit a fent említett módon. Kb. 30 perces ilyen alkalmazás után a rágógumi leadja a nikotintartalmát. Nem ehet és nem ihat mindaddig, amíg a rágógumi a szájában van, mert ez csökkentené a nikotin szervezetbe kerülését. Legfeljebb 15 rágógumit használjon naponta. Ha szükségét érzi annak, hogy a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit összességében 9 hónapnál hosszabb ideig alkalmazza, forduljon tanácsért egészségügyi szakemberhez.
A NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi az alábbi táblázatnak megfelelően használható, amely úgy került összeállításra, hogy fokozatosan csökkenjen az Ön által alkalmazott rágógumik száma.
Felnőttek (18 éves életkortól)
- Kezdje az alkalmazást 8-12 rágógumival naponta. Használja a rágógumit minden alkalommal, amikor jelentkezik a dohányzás utáni vágy.
- Alkalmazza a rágógumit a fentiek szerint legfeljebb 3 hónapig, majd fokozatosan csökkentse a naponta használt rágógumik számát (lásd az alábbi táblázatot).
- Amikor már csak 1-2 rágógumit alkalmaz naponta, hagyja teljesen abba a rágógumi használatát.
A dohányzás abbahagyását követően Ön néha hirtelen sóvárgást érezhet a cigaretta után. Ha ez előfordul, újra alkalmazhatja a rágógumit.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Serdülők (12-17 évesek)
Serdülők nem alkalmazhatják a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit orvosi ajánlás nélkül.
Ne lépje túl az előírt adagot. Ne dohányozzon, illetve ne használjon más nikotintartalmú terméket a rágógumi alkalmazásával egyidejűleg. Kövesse gondosan az utasításokat és ne alkalmazzon naponta (24 óra alatt) 15 rágóguminál többet.
12 éven aluli gyermekek
12 éven aluli gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit.
Ha vágyat érez a dohányzás újbóli elkezdésére
Ha aggódik amiatt, hogy újrakezdi a dohányzást vagy nehéznek érzi a rágógumi alkalmazásának teljes abbahagyását, forduljon a gondozását végző egészségügyi szakemberhez. Ha újrakezdi a dohányzást, az egészségügyi szakember tanácsokat tud adni Önnek arról, hogy miként éri el a legjobb eredményt a nikotinhelyettesítő kezelés további alkalmazásával.
Ha az előírtnál több NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit alkalmazott
Ha Ön túlságosan sok NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit alkalmaz, hányinger, szédülés, általános rosszullét alakulhat ki. Hagyja abba a rágógumi alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, ott mutassa meg a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
A rágógumik nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek kezelésére. Ha a rágógumikat gyermekek használják, nikotin túladagolási tünetek alakulhatnak ki náluk. Ezek közé tartozik a fejfájás, a hányinger, a gyomorfájdalmak és a hasmenés. Bármennyi rágógumit vett be a gyermek, azonnal forduljon orvoshoz vagy keressék fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert az ilyen eset nagyon veszélyes, sőt, halálos kimenetelű is lehet. Ha lehetséges, ott mutassa meg a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az ajánlott adagolásban a NiQuitin trópusi gyümölcs esetében nem jelentkeztek súlyos mellékhatások.
A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket, mint a szédülés, fejfájás, alvászavarok, köhögés, megfázásszerű tünetek. Az olyan tünetek, mint a depresszió, ingerlékenység, szorongás és álmatlanság szintén összefüggésben állhatnak a dohányzás abbahagyása nyomán jelentkező megvonási tünetekkel.
Hagyja abba a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi alkalmazását és forduljon azonnal orvoshoz, ha esetlegesen súlyossá váló allergiás reakciók alábbi tüneteit észleli:
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek):
- az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata
- nyelési nehézség
- csalánkiütés és légzési nehézségek
- rendszertelen szívverés
A további mellékhatások az alábbiakban kerülnek felsorolásra annak alapján, hogy milyen gyakorisággal fordulhatnak elő.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 embert érinthetnek):
- hányinger, emésztőrendszeri kellemetlenség-érzet (diszkomfort)
- torokfájás, szájüregi fájdalom/szájszárazság, szájüregi irritáció vagy fekélyesedés, garatgyulladás, köhögés
- alvászavarok, fejfájás, ingerlékenység, szédülés
- hányás, csuklás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés, székrekedés
- állkapocs fájdalom
A fenti hatások egyike sem súlyos és gyakran néhány napos kezelés után megszűnnek.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 embert érintenek):
- szapora szívdobogás vagy szívdobogásérzet
- szédelgésérzet
- nehézlégzés, mellkasi fájdalom
- az ízérzet zavara/módosulása
- viszketés vagy bőrkiütés, bőrpír, fokozott verítékezés
- izom-/ízületi fájdalom vagy duzzanat
- a szájüreg nyálkahártyájának duzzanata
- remegés
- rossz közérzet
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- görcsök (görcsrohamok).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 embert érintenek):
- súlyos allergiás reakciók, köztük hirtelen fellépő sípoló légzés vagy mellkasi szorító érzés, bőrkiütés és ájulásérzet
Ha a fenti mellékhatások bármelyike súlyossá válik, vagy bármilyen mellékhatást észlel, amely nem szerepel ebben a betegtájékoztatóban, kérjük, tájékoztassa a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumit tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi?
- A készítmény hatóanyaga a nikotin. Rágóguminként 2 mg vagy 4 mg (egy gyantakomplexben, amelyet nikotin-rezinátnak neveznek).
- Egyéb összetevők:
- rágógumi alap (butilhidroxitoluolt (E321) is tartalmaz), szorbit (E420), xilit (E967), kalcium-karbonát (E170), vízmentes nátrium-karbonát (E500), glicerin (E422), aceszulfám-kálium (E950), szukralóz (E955), mannit (E421), akáciamézga (E414), titán-dioxid (E171),
- aromaanyagok: Optacool aroma, levomentol, Optamint Tropical aroma (gliceril-triacetátot (E1518) és alfa-tokoferolt (E307) tartalmaz), Optamint Tropical SD aroma (gumiarábikumot (E414) és szorbitot (E420) tartalmaz), Microcandy Fruit Cocktail aroma (mannitot (E421), gliceril-triacetátot (E1518), ill. zsírsavak mono- és digliceridjeit (E471) tartalmazza) és Optamint Grapefruit aroma.
Milyen a NiQuitin trópusi gyümölcs rágógumi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér színű, négyszögletes párna alakú gyógyszeres rágógumi.
Buborékcsomagolásonként 4 vagy 10 rágógumi.
Csomagolásonként 4, 10, 30, 100 vagy 200 rágógumi.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2019. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!