A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NULOJIX 250 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

belatacept

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L04 - IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04A - IMMUNSUPPRESSANSOK
  • L04AA - Szelektív immunsuppressansok
  • L04AA28 - Belatacept

Kiegészítő információ

hirdetés

NULOJIX 250 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz 1x

1x

V

EU/1/11/694/001

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NULOJIX és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NULOJIX-ben lévő hatóanyag a belatacept, ami az immunrendszer működését gátló, immunszuppresszánsoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az immunrendszer működését, a szervezet természetes védekező képességét csökkentik.

A NULOJIX-et felnőtteknél alkalmazzák annak megakadályozására, hogy az immunrendszer megtámadja az átültetett vesét és annak kilökődését okozza. Más immunszuppresszív gyógyszerekkel, köztük mikofenolsavval és kortikoszteroidokkal együtt alkalmazzák.


2. Tudnivalók a NULOJIX alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NULOJIX-et
- ha allergiás a belataceptre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Belatacepttel összefüggésben jelentkező allergiás reakciókat jelentettek a klinikai vizsgálatokban.
- ha NEM volt kitéve Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzésnek, vagy nem biztos, hogy volt ilyen fertőzése, akkor Önt tilos NULOJIX-szel kezelni. Az EBV vírus okozza a mirigylázat. Ha nem volt ilyen vírusfertőzése, Önnél nagy a rákos daganatok egyik fajtájának, az úgynevezett transzplantáció utáni, kóros fehérvérsejt szaporulattal járó betegség (PTLD) kialakulásának a kockázata. Ha nem biztos benne, hogy fertőződött-e korábban a vírussal, akkor beszéljen kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Transzplantáció utáni, kóros fehérvérsejt szaporulattal járó betegség
A NULOJIX-kezelés mellett megnő a transzplantáció utáni, fehérvérsejt szaporulattal járó betegségnek (PTLD-nek) nevezett rákos daganat kialakulásának a kockázata. A NULOJIX-kezelés mellett ez gyakrabban alakul ki az agyban, és halálos kimenetelű lehet. Az alábbi esetekben az embereknél nagyobb a PTLD kialakulásának kockázata:
- ha nem volt kitéve Epstein-Barr vírus fertőzésnek a transzplantációt megelőzően.
- ha egy citomegalovírus (CMV) nevű vírussal fertőzött.
- ha az akut szervkilökődés kezelésére olyan, a T-sejtek számát csökkentő kezelést kapott, mint például a timocita-ellenes globulin. A T-sejtek olyan sejtek, amelyek a szervezet betegségekkel és fertőzésekkel szembeni ellenállóképességének fenntartásáért felelősek. Ezek az átültetett vese kilökődését idézhetik elő.
- Ha nem biztos benne, hogy ezek az esetek érintik-e Önt, akkor beszéljen kezelőorvosával.

Súlyos fertőzések
A NULOJIX-kezelés mellett súlyos fertőzések alakulhatnak ki, és ezek halálos kimenetelűek lehetnek. A NULOJIX gyengíti a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. A súlyos fertőzések közé tartozhat:
- a tüdőbaj (tuberkulózis),
- a citomegalovírus (CMV) egy olyan vírus, ami a szövetek és a vér súlyos fertőzéseit okozhatja,
- övsömör,
- más herpesz vírus okozta fertőzések.

Vannak az agy egy ritka típusú, progresszív multifokális leukoenkefalopátiának (PML-nek) nevezett fertőzéséről szóló beszámolók, ami olyan betegeknél fordult elő, akik NULOJIX-et kaptak. A PML gyakran vezet súlyos mozgásképtelenséghez vagy halálhoz.

Beszéljen családjának vagy gondozójának az Ön kezeléséről. Olyan tünetei is lehetnek, amelyeket lehet, hogy saját maga nem vesz észre. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell vizsgálnia az Ön tüneteit, hogy kizárja a PML-t, a PTLD-t vagy más fertőzéseket. Kérjük, a tünetek felsorolását nézze meg a 4. pontban: Lehetséges mellékhatások.

Bőrrák
A NULOJIX alkalmazása alatt kerülje a napfényt és az ultraibolya (UV) sugárzást. Viseljen védőruházatot és alkalmazzon magas fényvédő faktorú naptejet. A NULOJIX-et alkalmazó embereknél magasabb bizonyos egyéb típusú rákos daganatok, különösen a bőrrák kialakulásának a kockázata.

Vérrög képződése az átültetett veséjében
Attól függően, hogy milyen veseátültetést kapott, a vérrögképződés nagyobb kockázata állhat fenn az átültetett veséjében.

Alkalmazás más típusú immunszuppresszív fenntartó terápiáról történő átállás során
Ha a kezelőorvosa megváltoztatja a fenntartó kezelést NULOJIX-alapú immunszuppresszív kezelésre, akkor a változás után egy ideig gyakrabban ellenőrizheti a veseműködését, hogy figyelemmel kísérje az esetleges kilökődést.

Alkalmazás májátültetésnél
A NULOJIX alkalmazása nem javasolt, ha Önnek májátültetése volt.

Alkalmazás más immunszuppresszív gyógyszerekkel
A Nulojix-et szteroidokkal együtt adják általában. Megnövekedhet a kockázata annak, hogy a szervezete az átültetett vesét kilöki, amennyiben a szteroid adagját túl gyorsan lecsökkentik. Kérjük, hogy pontosan azt a szteroid adagot vegye be, amit kezelőorvosa meghatározott.

Gyermekek és serdülők
A NULOJIX-et nem vizsgálták 18 évesnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél, ezért alkalmazása ezekben a korcsoportokban nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a NULOJIX
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni a NULOJIX alkalmazása alatt, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az élő kórokozót tartalmazó védőoltások beadását kerülni kell NULOJIX alkalmazása mellett. Mondja el kezelőorvosának, ha védőoltást kell kapnia. Kezelőorvosa tanácsot ad Önnek, mit tegyen.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Amennyiben teherbe esik a NULOJIX alkalmazása alatt, mondja el kezelőorvosának.
Ne alkalmazza a NULOJIX-et, ha terhes, csak akkor, ha kezelőorvosa kifejezetten azt javasolta Önnek. A NULOJIX terhes nőkre gyakorolt hatása nem ismert. A NULOJIX alkalmazása alatt tilos teherbe esnie. Ha Ön fogamzóképes nő, akkor a NULOJIX-kezelés alatt és az utolsó adaggal végzett kezelést követően még 8 hétig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia, mivel az embrionális/magzati fejlődésre gyakorolt lehetséges kockázat nem ismert. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt a megbízható fogamzásgátlással kapcsolatosan.

A NULOJIX-kezelés alatt abba kell hagynia a szoptatást. Nem ismeretes, hogy a hatóanyag, a belatacept kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NULOJIX kismértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor nem vezethet gépjárművet vagy nem kezelhet semmilyen gépet, ha fáradtnak érzi magát vagy nincs jól, miután megkapta a NULOJIX-et.

A NULOJIX nátriumot tartalmaz
Mondja el kezelőorvosának, ha alacsony nátriumtartalmú (kevés sót tartalmazó) étrendet tart, mielőtt NULOJIX-szel kezelik.
A gyógyszer 0,55 mmol (vagy 13 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként. Ez a felnőttek esetén ajánlott, a nátriumra vonatkozó maximális étrendi bevitel 0,64%-ának felel meg.


3. Hogyan kell a NULOJIX-et alkalmazni?

A NULOJIX-kezelést a vesetranszplantációban jártas szakorvos fogja felírni és felügyelni.
A NULOJIX-et egy egészségügyi szakember adja be Önnek.

Cseppinfúzió formájában egy gyűjtőerébe (vénájába) fogják beadni, kb. 30 perc alatt.

A javasolt adag az Ön kilogrammban mért testtömegén alapul, és az orvos fogja majd kiszámítani. Az adag és a kezelés gyakorisága az alábbiakban kerül megadásra.





A vesetranszplantáció idején a NULOJIX készítményt más típusú immunszuppresszív gyógyszerekkel kombinálva alkalmazhatják, hogy megakadályozzák, hogy az átültetett vese kilökődjön a szervezetéből.

Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy immunszuppresszív kezelését NULOJIX kezelésre változtatja a vesetranszplantációt követő fenntartó szakaszban.

Az orvosok és egészségügyi szakemberek számára szóló a NULOJIX adag kiszámítására, elkészítésére és beadására vonatkozó információ a betegtájékoztató végén található.

Ha az előírtnál több NULOJIX-et kapott
Ha ilyen előfordul, kezelőorvosa ellenőrizni fogja Önnél a mellékhatások okozta panaszokat vagy tüneteket, és ha szükséges, kezeli azokat.

Ha elfelejtette alkalmazni a NULOJIX-et
Nagyon fontos, hogy annak érdekében, hogy megkapja a NULOJIX-et, elmenjen a kezelésre minden megbeszélt időpontban. Ha a tervezett időpontban nem kapta meg a NULOJIX-et, kérdezze meg kezelőorvosát, mikorra ütemezi a következő adagot.

Ha idő előtt abbahagyja a NULOJIX alkalmazását
Ha idő előtt abbahagyja a NULOJIX alkalmazását, szervezete kilökheti az átültetett vesét. A NULOJIX abbahagyásáról hozott döntést meg kell beszélni kezelőorvosával, és rendszerint egy másik kezelést kell kezdeni.
Ha a NULOJIX-kezelést hosszú időre abbahagyja és semmilyen másik gyógyszert sem szed a kilökődés megelőzése érdekében, majd a kezelést újra elkezdi, nem ismert, hogy a belatacept ugyanolyan hatásos lesz-e, mint előtte.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azonban a NULOJIX okozhat olyan súlyos mellékhatásokat, amelyeket lehet, hogy kezelni kell.
Beszéljen családjának vagy gondozójának az Ön kezeléséről, mert olyan tünetei is lehetnek, amelyeket lehet, hogy saját maga nem vesz észre.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha Ön vagy a családja az alább felsorolt tünetek bármelyikét észleli:

Idegrendszeri tünetek: memóriazavar, beszéd- és kommunikációs zavarok, hangulat- vagy viselkedésváltozások, zavartság vagy az izomműködés szabályozásának képtelensége, a test egyik oldalán kialakuló gyengeség, a látásban bekövetkező változások, vagy fejfájás.

Fertőzés tünetei: láz, megmagyarázhatatlan fogyás, megnagyobbodott nyirokcsomók, megfázásos tünetek, például orrfolyás vagy torokfájás, köpetürítéssel járó köhögés, véres köpet, fülfájás, vörös berepedések vagy sérülések a bőrön, melyek környezete meleg és gennyesen váladékoznak.

Vesét és húgyhólyagot érintő tünetek: érzékenység az átültetett vese területén, vizeletürítési zavar, a termelődő vizelet mennyiségének megváltozása, véres vizelet, vizelés közben jelentkező fájdalom vagy égő érzés.

Emésztőrendszeri tünetek: nyelési fájdalom, fájdalmas szájüregi fekélyek, fehér foltok a szájüregben vagy a garatban, gyomorpanaszok, hasi fájdalom, hányás, vagy hasmenés.

Bőrelváltozások: váratlanul kialakuló véraláfutás vagy vérzés, szabálytalan szélű barna vagy fekete bőrelváltozások, vagy az elváltozás egy része nem úgy néz ki, mint a többi, egy anyajegy méretének és színének a megváltozása, vagy újonnan kialakuló bőrelváltozás vagy dudor.

Az allergiás reakciók tünetei a következők lehetnek (teljes felsorolás nélkül): kiütés, a bőr kipirosodása, csalánkiütés, viszketés, az ajak, nyelv, arc vagy a test bármelyik részének duzzanata, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, sípoló légzés vagy szédülés.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-et érinthet):
- húgyhólyag vagy vesefertőzés, felső légúti fertőzés, citomegalovírus fertőzés (ami a vér és a szövetek súlyos fertőzéseit okozhatja), láz, köhögés, hörghurut,
- légszomj,
- székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom,
- magas vérnyomás, alacsony vérnyomás,
- fejfájás, alvászavar, idegesség vagy szorongás, a kezek és a lábak feldagadása,
- ízületi fájdalom, hátfájás, végtagfájdalom,
- vizeletürítés közben jelentkező fájdalom, vér a vizeletben.
A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- alacsony vörösvértestszám vagy vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám,
- a vérben lévő kreatinin mennyiségének a növekedése (a veseműködés értékelésére való vérvizsgálat), a vizeletben lévő fehérje mennyiségének a növekedése,
- különböző sók és elektrolitok szintjének változása a vérben,
- a koleszterin és a triglicerid (vérzsírok) mennyiségének növekedése,
- magas vércukorszint.

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- a bőr rákos és nem rákos daganatai,
- a vérnyomás veszélyes csökkenése, ami kezeletlenül ájuláshoz, kómához és halálhoz vezethet,
- sztrók (szélütés),
- szövetelhalás a vérellátás hiánya miatt,
- májgyulladás (citolitikus hepatitisz),
- vesekárosodás,
- folyadék a tüdőkben és sípoló légzés, mellkasi fájdalom vagy angina (szív eredetű mellkasi fájdalom), megvastagodott szívizom (a szív alsó részében),
- a vér vagy a szövetek fertőzése, légúti fertőzések, tüdőgyulladás, influenza, orrmelléküreg-gyulladás, orrfolyás, torokfájás, fájdalom a szájban/torokban, herpeszvírus fertőzések, övsömör és egyéb vírusfertőzések, szájüregi fekélyek, szájpenész, vesefertőzés, gombás bőrfertőzések, a köröm gombás fertőzése és egyéb gombás fertőzések, bőrfertőzés, lágyrészfertőzés, sebfertőzés, egy területre korlátozott fertőzés, lassú gyógyulás, vérömleny, az átültetett vese körül felgyülemlő nyirokfolyadék,
- gyorsult szívverés, lassú szívverés, kóros vagy szabálytalan szívverés, szívgyengeség,
- cukorbetegség,
- a szervezet vízhiánya,
- a gyomor és a belek gyulladása, amit rendszerint egy vírus okoz,
- gyomorpanaszok,
- szokatlan bizsergés, a kezek és lábak zsibbadása vagy gyengesége,
- bőrkiütés, viszketés,
- izomfájdalom, izomgyengeség, csontfájdalom, ízületi duzzanat, csigolyák közötti porckorongok betegsége, az ízület hirtelen kialakuló elakadása, izomgörcsök, ízületi gyulladás,
- elzáródás a vese ereiben, vesemegnagyobbodás a vizelet veséből történő elfolyásának akadályozottsága miatt, a vizelet húgyhólyagból történő visszafolyása a húgyvezetékekbe, vizelettartási zavar, húgyhólyag ürítési zavar, éjszakai vizelés, cukor a vizeletben,
- a testtömeg növekedése vagy a testtömeg csökkenése,
- szürkehályog, vérbőség a szemben, homályos látás,
- remegés vagy reszketés, szédülés, ájulás vagy eszméletvesztés, fülfájás, fülzúgás, fülcsengés vagy más tartósan hallható zajok a fülben,
- faggyúmirigy-gyulladás, hajhullás, a bőr szokatlan elváltozása, fokozott verejtékezés, éjszakai verejtékezés,
- a hasizmok gyengesége és sérv a műtéti heg mentén, hasfali sérv,
- depresszió, kimerültség, fáradtság, álmosság, energiahiány érzése, általános rossz közérzet, légzési nehézség lefekvéskor, orrvérzés,
- egy olyan emberre jellemző kinézet, mint akinek magas a szteroidszintje, például holdvilágarc, háti púp, a felsőtesten kialakuló elhízás,
- kóros folyadékfelhalmozódás.

A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- alacsony vérlemezkeszám a vérben, túl sok fehérvérsejt, túl sok vörösvértest a vérben,
- a vér szén-dioxid szintjének változása, folyadékvisszatartás, alacsony fehérjeszint a vérben,
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények, emelkedett mellékpajzsmirigy-hormonszint a vérben,
- emelkedett fehérjeszint (C-reaktív protein) a vérben, ami gyulladást jelez,
- ellenanyagok (a fertőzés ellen küzdő fehérjék) szintjének csökkenése a vérben.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- tüdőrák, végbélrák, emlőrák, egy bizonyos, csontokban, izmokban, zsírszövetben jelentkező daganat, legyengült immunrendszerű betegeknél előforduló, herpeszvírus okozta bőr és bélrendszeri daganat, prosztatarák, méhnyakrák, gégerák, nyirokcsomó daganat, csontvelő daganat, vese-, húgyvezeték- vagy húgyhólyag daganat,
- az agy gombák okozta fertőzése, az agy gyulladása, az agy PML-nek (progresszív multifokális leukoenkefalopátiának) nevezett súlyos fertőzése,
- kóros agyduzzanat, fokozott nyomás a koponyaűrben és az agyban, görcsroham, gyengeség, ami a test egyik oldalának bénulását okozza, az idegeket borító hüvely elvesztése, az arc izmainak bénulása,
- fejfájást okozó agyi betegség, láz, hallucinációk, zavartság, szokatlan beszéd és testmozgás,
- csökkent véráramlás a szívben, kimaradó szívverés, aorta szívbillentyű rendellenesség, kórosan gyors szívverés,
- hirtelen fellépő légzési probléma, ami tüdőkárosodáshoz vezethet, emelkedett vérnyomás a tüdőben, tüdőgyulladás, vér felköhögése, a levegő ki és beáramlását biztosító légutak és a tüdő kóros eltérése, folyadék a tüdő körüli mellhártyaűrben, alvás közben időszakosan leálló légzés, kóros beszédhang,
- a nemiszervek herpesze,
- citomegalovírus okozta bélgyulladás (vastagbélgyulladás), hasnyálmirigy-gyulladás, gyomor- vékonybél- vagy vastagbélfekély, vékonybél-elzáródás, fekete, kátrányszerű széklet, végbélvérzés, a széklet kóros elszíneződése,
- baktérium okozta fertőzés, a szívbelhártya gyulladása vagy fertőzése, tüdőbaj (tuberkulózis), csontfertőzés, nyirokcsomók gyulladása, a tüdőben lévő légutak kóros tágulata gyakori tüdőgyulladással,
- a Strongyloides nevű féreg okozta fertőzés, a Giardia nevű parazita hasmenést okozó fertőzése,
- egy vírus által okozott vesebetegség (poliomavírus okozta nefropátia), vesegyulladás, vese hegesedése, vesecsatornácskák szűkülete, vérzéssel járó húgyhólyaggyulladás,
- vérrögképződés a vese verőerében,
- Guillain-Barré szindróma (egy izomgyengeséget vagy bénulást okozó betegség),
- Epstein-Barr vírus okozta kóros fehérvérsejt szaporulattal járó kórkép,
- vérrögképződés a vénákban, vénagyulladás, időszakosan jelentkező lábikragörcs,
- verőérbetegségek, a verőerek falának hegesedése, vérrögképződés az verőerekben, verőérszűkület, átmeneti pirosság az arcon/bőrön, az arc duzzanata,
- epekövek, folyadékkal teli hólyag a májban, a máj elzsírosodása,
- bőrvörösséggel és gyakran ezüstös szélű, a bőr megvastagodásával járó bőrbetegség, kóros szőrnövekedés, a haj fokozott töredezése, a körmök töredezettsége, fekély a hímvesszőn,
- ásványianyagok egyensúlyának felborulása a szervezetben, ami csontproblémát okoz, csontgyulladás, a csont kóros elvékonyodása ami csontproblémához vezet, az ízületeket bélelő hártya gyulladása, ritka csontbetegség,
- heregyulladás, a hímvessző kórosan sokáig tartó merevedése, kóros sejtek a méhnyakban, csomó a mellben, herefájdalom, fekély a külső női nemi szervek tájékán, elvékonyodott hüvelyfal, terméketlenség vagy teherbeesési pobléma, herezacskó duzzanata,
- szezonális allergia,
- csökkent étvágy, ízérzési zavar, hallásromlás,
- különös álmok, hangulatingadozások, koncentrálási zavar és képtelenség a nyugodt ülésre, értelmi vagy gondolkodási zavar, memóriazavar, migrén, ingerlékenység,
- zsibbadás vagy gyengeség a rosszul beállított cukorbetegség miatt, cukorbetegség miatti lábelváltozások, nyugtalan lábak,
- a szemfenék vizenyője ami látászavart okoz, szemgyulladás, kényelmetlen/fokozott fényérzékenység, szemhéjgyulladás,
- a szájzug kirepedezése, ínyduzzanat, fájdalom a nyálmirigyben,
- fokozott szexuális vágy,
- égő érzés,
- infúzió kiváltotta reakció, szöveti hegesedés, gyulladás, a betegség kiújulása, melegség érzése, fekély,
- vizeletmennyiség csökkenése,
- az átültetett szerv elégtelen működése, vérátömlesztés alatt vagy után jelentkező problémák, a heg felszakadása a gyógyulás előtt, csonttörés, teljes ínszakadás vagy ínleválás, alacsony vérnyomás a beavatkozás alatt vagy után, magas vérnyomás a beavatkozás alatt vagy után, vérömleny a lágyrészekben a beavatkozást követően, a beavatkozással kapcsolatos fájdalom, a beavatkozással kapcsolatos fejfájás, a lágyrészek bevérzése.
A laboratóriumi vizsgálatok jelezhetik:
- veszélyesen alacsony vörösvértestszám, veszélyesen alacsony fehérvérsejtszám, vörösvértestek pusztulása, véralvadási zavar, cukorbetegség miatti savasság a vérben, a savasság csökkenése a vérben,
- a mellékvese hormonok nem megfelelő termelődése,
- alacsony D-vitaminszint,
- emelkedett hasnyálmirigy enzimszint a vérben, emelkedett troponinszint a vérben, ún. prosztataspecifikus antigén (PSA, egy prosztatában termelődő fehérje) szintjének emelkedése, magas húgysavszint a vérben, CD-4 fehérvérsejtszám csökkenés, alacsony vércukorszint.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a NULOJIX-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ezt a gyógyszert abban az egészségügyi intézményben fogják tárolni, ahol beadásra kerül.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A feloldás után az elkészített oldatot az injekciós üvegből azonnal az infúziós zsákba vagy tartályba kell juttatni.

A hígítás után és mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, az oldatos infúziót hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) legfeljebb 24 órán keresztül lehet tárolni. Az oldatos infúziót a 24 órából maximum 4 órán át lehet 25 °C alatti hőmérsékleten tárolni. Nem fagyasztható!
A NULOJIX infúzió beadását a por feloldását követő 24 órán belül be kell fejezni.

Ne alkalmazza a NULOJIX-et, ha az elkészített vagy hígított oldatban bármilyen részecskét lát vagy az oldat elszíneződését észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NULOJIX?

- A készítmény hatóanyaga a belatacept. 250 mg belataceptet tartalmaz injekciós üvegenként. Feloldás után a koncentrátum milliliterenként 25 mg belataceptet tartalmaz.
- Egyéb összetevők a nátrium-klorid, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát, szacharóz, nátrium- hidroxid (a pH beállításához) és sósav (a pH beállításához) (lásd 2 pont).

Milyen a NULOJIX külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A NULOJIX por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz (por koncentrátumhoz) olyan fehér vagy törtfehér por, ami lehet egy tömbben vagy darabokban.
250 mg belataceptet tartalmaz injekciós üvegenként.
1 injekciós üveget és 1 fecskendőt vagy 2 injekciós üveget és 2 fecskendőt tartalmazó kiszerelés.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2023. 12. 12.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!