A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

NUROFEN 200 mg gyógyszeres tapasz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • M-VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M02-ÍZÜLETI- ÉS IZOMFÁJDALMAK LOCALIS KÉSZÍTMÉNYEI
  • M02A-ÍZÜLETI- ÉS IZOMFÁJDALMAK LOCALIS KÉSZÍTMÉNYEI
  • M02AA-Localis nem steroid gyulladásgátlók
  • M02AA13-Ibuprofen
hirdetés

NUROFEN 200 mg gyógyszeres tapasz 2x

2x

VN

OGYI-T-6793/136

NUROFEN 200 mg gyógyszeres tapasz 4x

4x

VN

OGYI-T-6793/137

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. Az ibuprofén az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet fájdalomra, a duzzanatokra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést. Az alkalmazás 24 órás periódusában a gyógyszeres tapasz folyamatos ibuprofén ellátást biztosít a kezelt terület helyén.

A Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz izmok illetve az alsó- és felső végtag ízületeinek sérülése (húzódás, rándulás) következtében fellépő akut fájdalom rövid távú, helyi tüneti kezelésére javallott felnőttek és 16 évnél idősebb serdülők számára.


2. Tudnivalók a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt:
- ha allergiás az ibuprofénre, az acetilszalicilsavra, egyéb nem-szteroid gyulladásgátlóra (NSAID-ok) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábban acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátló (NSAID-ok) alkalmazása után asztmás rohamot, zihálást, viszketést, orrfolyást, bőrkiütést vagy duzzanatot tapasztalt,
- ha a terhességének utolsó három hónapjában van,
- sérült bőrfelületen (például horzsolás, vágás, égési sérülés), fertőzött bőrfelületen, nedvedző bőrgyulladás esetén vagy ekcémás területen illetve szemen, szájon és nyálkahártyán.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha asztma bronchiale-ban vagy allergiában szenved vagy korábban szenvedett;
- ha gyomor/nyombél vagy bélfekélye, szív-, vese- vagy májproblémái vannak;
- ha hajlamos a vérzésre;
- ha a terhességének első 6 hónapjában van vagy szoptat.

Egyéb figyelmezetetések
- Amennyiben bármilyen bőrreakciót (kiütés, hámlás, hólyagképződés) vagy allergiás reakciót tapasztal, a kezelést azonnal meg kell szakítani és orvoshoz kell fordulni.
- Jelentse orvosának, ha bármilyen szokatlan hasi tünetet tapasztal (különösen a vérzést).
- Bőrt érintő, súlyos mellékhatásokat, köztük exfoliatív dermatitiszt, eritéma multiformét, Stevens-Johnson-szindrómát, toxikus epidermális nekrolízist, eozinofiliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakciót (DRESS-szindróma) és akut generalizált exantémás pusztulózist (AGEP) jelentettek az ibuprofén alkalmazásával kapcsolatban. Hagyja abba a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha az említett bőrt érintő, súlyos mellékhatásokkal kapcsolatos, 4. pontban leírt tünetek bármelyikét észleli.
- Idős korban gyakrabban lehet mellékhatások előfordulásásra számítani.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, súlyosbodnak vagy éppen új tünetek jelennek meg.
A kezelés ideje alatt és tapasz eltávolítását követő napon a kezelt felületet ne tegye ki napsugárzásnak vagy szolárium fényének, ezzel csökkentheti a fényérzékenység kialakulásának veszélyét. A mellékhatások előfordulása csökkenthető a kezelés időtartamának csökkentésével.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és 16 éves kor alatti serdülők kezelésére nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenlegi vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett gyógyszereiről. Különösen az alábbi gyógyszerek esetében:
-- vérnyomáscsökkentők
-- véralvadásgátlók (például:warfarin)
-- gyulladásra és fájdalomra alkalmazott acetilszalicilsav illetve egyéb nem-szteroid gyulladásgátló készítmények

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség utolsó három hónapjában semmiképp ne alkalmazza a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt. Ne alkalmazza a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt a terhesség első 6 hónapjában sem, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig.

A Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz szájon át szedhető gyógyszerformái (például tabletta) káros hatással lehetnek a magzatra. Nem ismert, hogy fennáll-e ugyanez a kockázat a külsőleg alkalmazott Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz esetében.

Szoptatás alatt történő alkalmazásra vonatkozóan káros hatásai ezidáig nem ismertek. Mindazonáltal elővigyázatosságból a gyógyszeres tapaszt semmiképp sem szabad az emlőkön alkalmazni szoptató nők esetében.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja

Felnőttek és 16 éves vagy idősebb serdülők esetén:
Egy adagnak egy gyógyszeres tapasz felel meg. 24 órán belül maximum egy gyógyszeres tapasz alkalmazható.

Gyermekek és 16 éves kor alatti serdülők kezelésére nem ajánlott.

Kizárólag ép, sérülésmentes bőrfelületen történő alkalmazásra.
A gyógyszeres tapasz alkalmazását megelőzően az érintett területet alaposan meg kell tisztítani és szárazra kell törölni.
A gyógyszeres tapaszt a nap bármely szakaszában fel lehet helyezni, napközben vagy éjszaka, viszont másnap ugyanebben az időpontban el kell távolítani és szükség esetén egy új tapaszt kell felhelyezni.

A gyógyszeres tapasz rugalmas és a test formájához illeszkedő, amennyiben szükséges alkalmazható közvetlenül az ízületen vagy az ízület mellett, nem fogja zavarni a normál mozgást.

Nem szabad a gyógyszeres tapaszt:
- kettévágni, csak egészben szabad felhasználni;
- sérült bőrfelületen alkalmazni;
- légmentesen záródó kötéssel együtt alkalmazni;
- nedvességnek kitenni.


Használati útmutató:

1. Vágja fel a tasakot a jelölés mentén és vegye ki a gyógyszeres tapaszt.
2. Távolítsa el a tapaszon található "A" jelölésű védőfóliát és az öntapadó felületet helyezze a fájdalmas terület középső részére.
3. Távolítsa el a "B" jelölésű védőfóliát is és finoman húzva simítsa a bőrére ezt a részét a gyógyszeres tapasznak.
4. Távolítsa el a "C" jelzésű védőfóliát.
5. Finoman húzva simítsa a bőrére a gyógyszeres tapasznak ezt a részét is.

A kezelés időtartama
A gyógyszeres tapaszt a lehető legrövidebb ideig alkalmazza a tünetek enyhítésére. Ne alkalmazza ezt a gyógyszert 5 napnál hosszabb ideig. Amennyiben a tünetek 5 nap alkalmazás után is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.

Ha az előírtnál több Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt alkalmazott
A gyógyszeres tapasszal történő véletlen túladagolás nem jellemző.

Forduljon azonnal orvoshoz. A következő tünetek jelentkezhetnek: émelygés, hányás, gyomorfájás, ritkábban hasmenés. Fülcsengés, fejfájás és gyomor-bél rendszeri vérzés szintén előfordulhat.
Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a készítmény alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz segítségért, ha az alábbi tüneteket észleli:
- allergiás reakcióra utaló jelek, úgymint asztma, megmagyarázhatatlan zihálás, légszomj, viszketés, orrfolyás vagy bőrkiütés;
- túlérzékenységi reakcióra utaló jelek, bőrreakciók úgymint bőrpír, duzzanat, hámlás, hólyagosodás vagy csalánkiütés.
- A törzsön megjelenő vöröses, nem kiemelkedő, céltáblaszerű vagy körkörös, középen gyakran hólyagos foltok; bőrhámlás; fekélyképződés a szájban, a torokban, az orrban, a nemi szerveken és a szemeken. Ezeknek a súlyos bőrkiütéseknek a megjelenését megelőzheti láz vagy influenzaszerű tünetek fellépése (exfoliatív dermatitisz, eritéma multiforme, Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis).
- Kiterjedt bőrkiütések, magas testhőmérséklet és megnagyobbodott nyirokcsomók (DRESS-szindróma).
- Bőr alatti dudorokkal és hólyagokkal járó vörös, pikkelyes, kiterjedt bőrkiütések, amelyeket láz kísér. A tünetek általában a kezelés megkezdésekor jelentkeznek (akut generalizált exantémás pusztulózis).


Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő mellékhatások közül bármelyiket észleli, a mellékhatások rosszabbodnak, vagy bármilyen fel nem sorolt mellékhatást észlel.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- helyi bőrreakciók például: bőrpír, égető érzés, viszketés, hólyagosodás, fájdalom vagy gennyesedés;
- a bőr érzékennyé válik fényre
- asztma, nehézlégzés, légszomj;
- gyomorfájás, emésztési zavar;
- vesekárosodás.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: https://ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tasakon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapaszt. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó (2 tapasz tasakonként).
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó (4 tapasz tasakonként).
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A tasak első felbontását követően 6 hónapig használható fel.

A használt tapaszokat nem szabad a wc-be dobni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz?
- A készítmény hatóanyaga 200 mg ibuprofén gyógyszeres tapaszonként
- Egyéb összetevők:
Tapadó réteg:
makrogol 20000, makrogol 400, levomenthol, sztirol-izopropén-sztirol blokk-kopolimer, poliizobutilén, hidrogénezett gyanta glicerin-észter, folyékony paraffin

Hátlap:
szövött poli(etilén-tereftalát) (PET)

Védőlap:
szilikon bevonatú poli(etilén-tereftalát) (PET)


Milyen a Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Színtelen, öntapadó gyógyszeres tapasz, egyik oldalán 10 cm × 14 cm rugalmas, testszínű szőtt hátlappal, másik oldalán védőlappal ellátva.

Minden tasak 2 db vagy 4 db gyógyszeres tapaszt tartalmaz.
Csomag mérete: 2 db, 4 db, 6 db, 8 db vagy 10 db gyógyszeres tapasz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2024. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!