A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OCTICIDE 1 mg/g + 20 mg/g külsőleges oldatos spray

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

octenidine hydrochloride, phenoxyethanol

octenidine hydrochloride + phenoxyethanol 1 mg/g / 20 mg/g külsőleges oldatos spray/külsőleges oldat

  • D - BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D08 - ANTISEPTICUMOK ÉS FERTŐTLENÍTŐK
  • D08A - ANTISEPTICUMOK ÉS FERTŐTLENÍTŐK
  • D08AJ - Quaternaer ammonium-vegyületek
  • D08AJ57 - Octenidine, kombinációk
hirdetés

OCTICIDE 1 mg/g + 20 mg/g külsőleges oldatos spray 1x50 ml polietilén (HDPE) tartályban

1x50 ml polietilén (HDPE) tartályban

VN

OGYI-T-23809/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Octicide és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Octicide fertőtlenítő (antiszeptikus) oldat helyi alkalmazásra. Rövid ideig ismételten alkalmazható a baktériumok és gombák elpusztítására, így a nyálkahártyák és a szomszédos bőrfelületek előkészítésére szolgál a nemi szerveket (hüvely, szeméremajkak, pénisz) érintő diagnosztikai beavatkozások és húgyhólyag-katéter bevezetése előtt, valamint kisebb felszíni sebek ismételt, rövid távú fertőtlenítő (antiszeptikus) kezelése esetén.
Az Octicide készítményt legfeljebb 14 napig alkalmazza.

Orvosi előírás nélküli felhasználás:
Az Octicide orvossal történő előzetes konzultáció nélkül alkalmazható gyermekek, serdülők és felnőttek kisebb felszíni sebeinek (például horzsolás, karcolás, apró vágások, égési sérülések és rovarcsípések) fertőtlenítő (antiszeptikus) kezelésére.

Orvosi ajánlásra történő felhasználás:
Égési sérülések rövid ideig tartó, ismételt kezelésére, valamint a hüvely- és szeméremajkak fertőtlenítő mosásához, illetve a pénisz fertőtlenítéséhez.

Orvosi felhasználás:
A nyálkahártya és a szomszédos bőrfelületek előkezelése a külső a nemi szerveket (hüvely, szeméremajkak, pénisz) érintő diagnosztikai vagy műtéti eljárás előtt és húgyhólyag-katéter bevezetése előtt, valamint felszíni sebek ismételt, rövid távú fertőtlenítő (antiszeptikus) kezelése esetén.


2. Tudnivalók az Octicide alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Octocide készítményt:
- - ha allergiás az oktenidin-dihidrokloridra, a fenoxietanolra vagy a gyógyszer (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. A készítmény szembe nem kerülhet.

Orvos általi felhasználás:
- Az Octicide nem alkalmazható a hasüregben (például műtét közben) vagy a húgyhólyagban, valamint nem alkalmazható a dobhártyán (a középfül membránján, amely a hanghullámokra reagálva rezeg).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Octicide alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Az Octicide nem juthat be a véráramba, például véletlenszerű szúrás miatt.
Ne lélegezze be a készítményt alkalmazás közben kiáramló permetet.

Az Octicide készítményt körültekintően kell alkalmazni újszülötteknél, különösen koraszülött gyermekeknél. Az Octicide súlyos bőrkárosodást okozhat. Távolítsa el a felesleges készítményt és gondoskodjon róla, hogy az oldat a szükségesnél hosszabb ideig ne maradjon a bőrön (beleértve a készítmény cseppjeit tartalmazó anyagokat - például kötszereket is, - amely közvetlenül érintkeznek a beteggel).

Az Octicide alkalmazása kerülendő a szem környékén. Ha a szembe kerül, haladéktalanul öblítse ki bő vízzel.

Az Octicide okkluzív kötéssel együtt is alkalmazható.

Kerülje az anionos felületaktív anyagokkal, például mosószerekkel és tisztítószerekkel való érintkezést, mivel hatástalanná tehetik az aktív oktenidin-hidroklorid hatóanyagot.

Egyéb gyógyszerek és az Octicide
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazott, valamint szedni tervezett vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Octicide készítményt ne alkalmazza együtt más vegyületekkel, különösen povidon-jód komplex (PVP-jód) alapú fertőtlenítőszerekkel (antiszeptikumokkal), mivel a környező bőrfelületeken sötétbarna vagy lila színű elszíneződések léphetnek fel.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Az Octicide alkalmazása elővigyázatosságból kerülendő terhesség ideje alatt. A terhesség 3. hónapja után az Octicide készítmény szükség esetén alkalmazható, amennyiben alkalmazását kezelőorvosa javasolta.

Szoptatás
Nincs tapasztalat az Octicide szoptatás alatt történő alkalmazásával kapcsolatban. Az Octicide nem alkalmazható szoptató anyák mellén. Csak akkor alkalmazza a készítményt, ha orvosa egyértelműen javasolta.
Termékenység
Az Octicide emberi termékenységre gyakorolt hatását nem vizsgálták.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Octicide nem, vagy csak kis mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell alkalmazni az Octicide készítményt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

Az Octicide alkalmazása hígítatlan formában javasolt. A legjobb eredmény elérése érdekében azonnal a sérülés után vagy a gyulladás első jeleit követően alkalmazza az Octicide készítményt.

Sebek kezelése esetén vigye fel az Octicide készítményt az érintett területre naponta egyszer, legfeljebb 14 napig, hacsak kezelőorvosa más ajánlást nem tesz.

Az Octicide készítmény felvitelét a mechanikus szórófej többszöri lenyomásával kell elvégezni.

A felszíni sebeket általában nem szükséges kötéssel vagy tapasszal lefedni. A jövőbeni sebfertőzések megelőzése érdekében ajánlott a sebet a kötéssel lefedni.

Mindenesetre, a készítmény alkalmazása után várjon legalább 1-2 percet, mielőtt tovább folytatná a seb kezelését. Kövesse pontosan az utasításokat a kívánt hatás elérése érdekében. Az Octicide maximális hatása az alkalmazásától számított 2 órán belül biztosított.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét abban az esetben, ha a seb nem gyógyul megfelelően, vagy gyulladás jeleit tapasztalja (bőrpír, égő érzés vagy ödéma). Ne alkalmazza ezt a gyógyszert14 napnál tovább, anélkül, hogy orvosával megbeszélné.

Jelenleg kevés a tapasztalat a 14 napnál hosszabb ideig tartó folyamatos alkalmazásról, ezért az Octicide készítményt ennél hosszabb kezelési időtartamig nem szabad alkalmazni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Octicide adagolása megegyezik, mint a felnőtteknél és a gyermekeknél.

Ha az előírtnál több Octicide készítményt alkalmazott
Túladagolást nem jelentettek. A túladagolás azonban nagyon valószínűtlen, ha a készítményt külsőleg alkalmazza. Ha további kérdése van a készítmény használatával kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.

Ha elfelejtette alkalmazni az Octicide készítményt
Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a készítmény is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az oktenidin-dihidrokloridot és fenoxi-etanolt tartalmazó készítménynél a következő mellékhatásokat figyelték meg:

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
Égető érzés, vörösödés, viszketés és meleg érzet a kezelt területeken.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
Kontakt allergiás reakció.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni az Octicide készítményt?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer az első felnyitása után 12 hónapon belül felhasználandó, a lejárati időn túl azonban nem.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a(z) Octicide?
A készítmény hatóanyaga oktenidin-dihidroklorid és fenoxietanol. 1 mg oktenidin-dihidrokloridot és 20 mg fenoxietanolt tartalmaz a külsőleges oldatos spray grammonként. Egyéb összetevők: 38%-os kokamidopropil-betain oldat (kokamidopropil-betaint, kókuszzsírsavat, glicerint, vizet, nátrium-kloridot tartalmaz), nátrium-glükonát, 85%-os glicerin, 10%-os nátrium-hidroxid-oldat, tisztított víz.

Milyen az Octicide külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- A(z) Octicide szinte teljesen áttetsző és színtelen oldat fehér polietilén (HDPE) tartályban, polietilénből (LDPE) és polipropilénből (PP) készült fehér kézi permetező pumpával. A doboz 50 ml vagy 250 ml külsőleges oldatot tartalmaz.

A kiszerelés mérete 50 ml és 250 ml.

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 10. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!