A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OCULENTUM PREDNISOLONI 1,0% FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

OCULENTUM PREDNISOLONI 1,0% FONO VIII. 10 g

10 g

V

2 911 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Enyhébb szemfelszíni gyulladásos folyamatok, szemsérülések.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g készítményben
13 mg Prednizolon-nátrium-foszfát: gyulladásgátló hatású glükokortikoid.
Egyéb összetevők: gyapjúviasz-alkoholok, folyékony paraffin, fehér vazelin, bórsav, bórax, nátrium-klorid, benzalkónium-klorid, injekcióhoz való víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Külsőleg. Szemkenőcs. Csak vényre kapható. Erős hatású hatóanyagot tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: a kenőcsből 3-4 mm-nyi vékony csíkot naponta 2-3-szor a kötőhártyazsákba juttatni. Felbontástól számítva 2 hétig használható fel. Hűtőszekrényben tartandó.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A hatóanyaggal vagy más glükokortikoiddal szembeni ismert túlérzékenység, baktériumok és gombák okozta fertőzések, a száj és a szem szaruhártyájának, kötőhártyájának herpeszes vagy más vírusos, amőbás fertőzése, övsömör, bárányhimlő. A szaruhártya átszakadása, fekélyesedése, ismerten glükokortikoszteroid által kiváltott szembelnyomás fokokozódás, zöldhályog.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hosszú, tartós alkalmazása kerülendő. Terhességben és szoptatás idején csak kivételesen, az orvos kifejezett utasítására, a lehető legrövídebb ideig alkalmazható. Gyermekeknél, különösen 2 éves kor alatti életkorban csak az előny kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Kortikoszteroidok és béta-blokkolók kombinált helyi alkalmazása mellett kalcium-foszfát kicsapódásáról számoltak be a szaruhártya felületi kötőszövetes rétegében.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelő orvosát vagy gyógyszerészét.
A szem belnyomásának fokozódása. Kellemetlen érzés, irritáció, égő érzés, csípő érzés, viszketés és homályos látás. Allergiás és túlérzékenységi reakciók, elhúzódó sebgyógyulás, szürkehályog, fertőzések, zöld hályog. Ritkán: kötőhártya gyulladás, pupilla tágulat, arcduzzanat, a felső szemhéjak süllyedése, kortikoszteroid által kiváltott üvegtest gyulladás, a szaruhártya elmeszesedése, kristályos szaruhártya elváltozás, vastagságának megváltozása, kifekélyesedése, átszakadása.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.