A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OCULOGUTTA ATROPINI FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

OCULOGUTTA ATROPINI FONO VIII. 15 g

15 g

V

2 676 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Szivárványhártya és a sugártest gyulladásának kezelésére alkalmazható szemcsepp.
Összetétel
Hatóanyagok 1 csepp készítményben
0,5 mg Atropin-szulfát: szemészetben helyileg a pupillák tágítására, továbbá a szivárványhártya és a lencse mozgatásáért felelős sugártestek gyulladásának kezelésére alkalmazzák.
Egyéb összetevők: bórsav, nátrium-tetraborát, nátrium-klorid, benzalkónium-klorid, injekcióhoz való víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Felbontástól számítva 1 hétig használható.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Külsőleg alkalmazandó. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Felbontástól számítva 1 hétig használható. Mivel az adagolás esetenként változó, az orvos mindenkor előírja, hogy melyik szembe és naponta hány cseppet kell alkalmazni. A szemcseppből 1-2 csepp a szembe cseppentés után 1-2 napig tartó erős pupilla tágulatot okoz, ami csak 8-10 nap alatt szűnik meg teljesen, a szem alkalmazkodásának (fókuszálásának) bénulása általában 3-5 nap alatt múlik el. A fagyasztott szemcseppet felhasználás előtt néhány óráig legfeljebb 25 °C hőmérsékleten kell tartani, hogy alkalmas legyen a becseppentésre.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Atropinnal és hasonló hatású készítményekkel szembeni érzékenység, a koszorúerek elmeszedése, zöldhályog, vagy annak gyanúja, a prosztatamirigy megnagyobbodása, terhesség, szoptatás időszaka, lázas állapot.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Gépkocsivezetés, veszélyes munkavégzés kerülendő. 40 évesnél idősebb korban a zöldhályogra való hajlam fokozódik, ezért az ilyen korú betegeknél fokozott óvatosság szükséges. Toxikus tünetek (pl. használata idején fellépő ekcéma, tartós, feltűnő mértékű arckipiruláshoz társuló aluszékonyság) jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Egyes görcsoldó hatású gyógyszerekkel (egyéb antikolinergikumok) és egyes idegrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszerekkel (neuroleptikumok, triciklicus antidepresszánsok) együtt adva az atropin hatásai fokozódnak.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Túlérzékenységi reakciók, ekcéma, tartós, feltűnő mértékű arckipiruláshoz társuló aluszékonyság. Látászavarok, szívdobogás érzése, enyhe kötőhártya-gyulladás.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.