A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OCULOGUTTA PILOCARPINI 2% FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

OCULOGUTTA PILOCARPINI 2% FONO VIII. 16 g

16 g

V

4 115 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
A szem belnyomásának csökkentésére, idült nyitott zugú, valamint heveny és idült zártzugú zöldhályog kezelésére alkalmazható szemcsepp.
Összetétel
Hatóanyagok 1 csepp készítményben
1 mg Pilokarpin-hidroklorid: szemcseppben alkalmazva gyorsan átjut a szaruhártyán, pupillaszűkületet, látási (fókuszálási) zavart okoz és a szem belnyomásának átmeneti emelkedése után tartós nyomáscsökkenést biztosít. Hatására tágul a csarnokzug, megváltozik a szem ínhártya rosthálózatának alakzata, miáltal növekszik a csarnokvíz elfolyása.
Egyéb összetevők: bórsav, nátrium-tetraborát, nátrium-klorid, benzalkónium-klorid, injekcióhoz való víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 2 hét.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Külsőleg. Szemcsepp. Az orvos által megadott használati utasítást, azaz, hogy melyik szembe és naponta hány cseppet kell becseppenteni, minden esetben be kell tartani. Hatása kb. 10 perc alatt jelentkezik és a pupillaszűkület kb. 24 óra alatt múlik el teljesen. Hatása gyakori alkalmazás esetén sem gyengül. Felbontástól számítva 1 hétig használható fel. A fagyasztott szemcseppet felhasználás előtt néhány óráig legfeljebb 25 °C hőmérsékleten kell tartani, hogy alkalmas legyen a becseppentésre.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Pilokarpinnal vagy benzalkónium-kloriddal szembeni érzékenység, heveny szivárványhártya gyulladás vagy szürkehályog eltávolítását követő zöldhályog. Minden olyan állapot, amelyben a pupilla szűkítése kedvezőtlen. Kezeletlen tüdőasztma, súlyos idült obstruktív, azaz a hörgők szűkületét okozó tüdőbetegség, alacsony pulzus, ingerület vezetési zavar a szívpitvar és -kamra között, szívelégtelenség.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Lágy kontaktlencse viselése - a benzalkónium-klorid tartalom miatt - a kezelés ideje alatt nem ajánlott. Óvatosan alkalmazandó agyi vérellátási zavar, szívelégtelenség, tüdőasztma, pajzsmirigy túlműködés, gyomor-és nyombélfekély, húgyúti elzáródás következtében kialakult vizelési zavar esetén. Fiatal, rövidlátó betegek kezelése fokozott figyelmet igényel. A glaukomás roham kezelése alatt a gyógyszer gyakori adagolása miatt nő a pilokarpin szisztémás felszívódásának veszélye. A mellékhatások megjelenése jelzi az alkalmazás gyakoriságának határait. Alkalmazásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy a hatóanyag csak helyileg legyen jelen, elfolyását, az orrba, illetve azon keresztül a torokba jutását az ujjal a könnyzacskóra alkalmazott 1-2 perces nyomással meg kell akadályozni.
Pilokarpin szemcsepp legfeljebb 2%-os koncentrációig biztonságosan alkalmazható gyermekek esetében. Kellő számú vizsgálati adat nem áll rendelkezésre a pilokarpin terhességben történő lokális vagy általános alkalmazásának veszélyéről. Tapasztalatok hiányában a pilokarpin szemcsepp alkalmazása terhességben és a szoptatás időszakában nem ajánlott. Mivel alkalmazása látászavart okozhat, hatásának ideje alatt gépjárművet vezetni, vagy fokozott veszéllyel járó és odafigyelést kívánó munkát végezni nem szabad.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Atropin, szkopolamin a szemcsepp hatását csökkenti. A szimpatikus idegrendszer izgatói a pilokarpin rövidlátást okozó hatását megszüntetik. Szájon át adott béta-blokkoló egyidejű alkalmazásakor a lehetséges hozzáadódó hatások miatt rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kötőhártyazsákok, illetve a könnyzacskók és környékük érzékennyé válhatnak, különösen a kezelés kezdetén. Ritkán allergiás reakciók, pilokarpin érzékenységi tünetek, kötőhártya elvörösödése, vérbősége, kötőhártyahurut, fájdalom a szem körül és a homloktájon, fókuszálási látászavar, átmeneti rövidlátás, látászavar, éjszakai látásromlás, ritkán a recehártya leválása, ciszták megjelenése a szivárványhártyában, a pigmentszegély túlburjánzása a pupilláris szélen, az elülső csarnok sekéllyé válása és heveny zártzugú glaukoma kialakulása. Arra hajlamos betegekben retinaleválást okozhat. A szemcseppből rövid idő alatt nagy mennyiséget adva fejfájás, nyáladzás, verejtékezés, pulzuszavar, hányinger jelentkezhet. Benzalkónium-klorid okozta érzékenységi tünetek előfordulhatnak.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.