A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OFTAGEL 2,5 mg/g szemgél

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

carbomer 974P

  • S - ÉRZÉKSZERVEK
  • S01 - SZEMÉSZETI KÉSZÍTMÉNYEK
  • S01X - EGYÉB SZEMÉSZETI ANYAGOK
  • S01XA - Egyéb szemészeti anyagok
  • S01XA20 - Műkönny és egyéb indifferens készítmények

OFTAGEL 2,5 mg/g szemgél 1x10 g

1x10 g

VN

1 617 Ft (szabadáras)

OGYI-T-9682/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer az OFTAGEL és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Oftagel könnypótló készítmény, amely egy Karbomer 974P elnevezésű síkosító anyagot tartalmaz. A szem elégtelen könnytermelése miatt kialakult szemszárazság tüneteinek (például fájdalom, égő érzés, irritáció vagy szárazság) enyhítésére alkalmazott szemgél.
2. Tudnivalók az OFTAGEL alkalmazása előtt
NE alkalmazza az Oftagel -t:

- ha allergiás a karbomerre vagy az Oftagel (6. pont "Mit tartalmaz az Oftagel" c. részében felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések:
Az OFTAGEL alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha lágy kontaktlencsét visel: az Oftagel szemgél használata előtt ki kell venni azokat. Az Oftagel alkalmazása után várjon legalább 30 percet a kontaktlencsék visszahelyezésével. Lásd még a 2. pont végét: "Az OFTAGEL benzalkónium-kloridot tartalmaz".
- Ha állapota rosszabbodik vagy nem javul az Oftagel -kezelés megkezdése után: Forduljon kezelőorvosához.
- NE NYELJE LE!
Gyermekek és serdülők
Az Oftagél biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetében - a felnőttek számára javasolt adagolás mellett - a klinikai tapasztalat igazolta, de nincsenek rendelkezésre álló klinikai vizsgálati adatok.
Egyéb gyógyszerek és az OFTAGEL
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha az Oftagel -kezelés alatt bármilyen más szemészeti készítményt is kell alkalmaznia: alkalmazza először a másik szemészeti készítményt, várjon 15 percet, majd alkalmazza az Oftagel -t.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ő fogja eldönteni, hogy Ön alkalmazhatja-e az Oftagel -t.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Közvetlenül az Oftagel alkalmazása után látása rövid időre elhomályosodhat. Nem vezethet gépjárművet, illetve nem kezelhet gépeket, amíg látása újra ki nem tisztul.
Az Oftagel benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ha lágy kontaktlencsét visel, akkor azt az Oftagel szemgél alkalmazása előtt ki kell vennie. Az Oftagel alkalmazása után legalább 30 percet várnia kell a kontaktlencsék visszahelyezése előtt.
Ez azért fontos, mivel az Oftagel egyik összetevője, az ún. benzalkódium-klorid, szemirritációt okozhat, és elszínezheti a lágy kontaktlencséket.
3. Hogyan kell alkalmazni az OFTAGEL-t?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Oftagel ajánlott adagja maximum naponta 4-szer 1 csepp a kezelendő szembe.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Oftagél biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetében - a felnőttek számára javasolt adagolás mellett - a klinikai tapasztalat igazolta, de nincsenek rendelkezésre álló klinikai vizsgálati adatok.
Használati utasítás
Ne használja a flakont, ha a kupak körüli zár az első felbontás előtt már sérült.
A flakon kinyitása előtt mosson kezet. Hajtsa hátra a fejét, és nézzen a mennyezet felé.

1. Óvatosan húzza le a kezelendő szem alsó szemhéját egészen addig, amíg a szemgolyó és szemhéj között kis tasak nem keletkezik.
2. Fordítsa a flakont fejjel lefelé. Nyomja össze a flakont, és cseppentsen egy cseppet a résbe.
3. Engedje el az alsó szemhéjat, és pislogjon néhányat.
4. Ismételje meg az 1-3. lépéseket a másik szemnél is, ha az is kezelésre szorul.
A fertőzés megelőzése érdekében ügyeljen arra, hogy a tartály csúcsa ne érjen hozzá a szeméhez, a környező szövetekhez vagy bármi egyébhez. Közvetlenül a használat után helyezze vissza a kupakot, és csavarja szorosan a helyére.
A tartályt kupakkal lefelé fordítva tárolja, mert így az Oftagel -t következő alkalmazásakor könnyebben ki lehet cseppenteni.
A tartály felbontás után maximum 28 napig használható; lásd még az 5. pont "Hogyan kell az Oftagel -t tárolni?" c. részét.
Ha az előírtnál több Oftagel -t alkalmazott
Az előírtnál több Oftagel csepp alkalmazása nem jár káros hatással.
Ha elfelejtette alkalmazni az OFTAGEL-t
Ha kihagyott egy Oftagel adagot, akkor a szokásos módon folytassa az alkalmazást a következő adaggal.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha idő előtt abbahagyja az Oftagel alkalmazását
A szemgél idő előtti abbahagyása esetén a betegség tünetei visszatérhetnek.
Ne feledje, hogy az adott szemgélt tartalmazó tartályt kizárólag Ön használhatja.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Forduljon kezelőorvosához, ha:
- ha állapota rosszabbodik vagy nem javul az Oftagel -kezelés megkezdése után.
Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli a szemgél alkalmazása után, és ez aggasztja Önt, forduljon kezelőorvosához:
- rövid ideig tartó homályos látás,
- enyhe, rövid ideig tartó szúró vagy égő érzés a szemben.
A fent említett mellékhatások előfordulása ismert, azonban változó, hogy hány embert érintenek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az OFTAGEL-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.
Nem fagyasztható!
A tartályt kupakkal lefelé fordítva tárolja, mert így az Oftagel következő használatakor könnyebben ki lehet cseppenteni.
A felbontástól számított 28 nap után a tartályt ki kell dobni, még abban az esetben is, ha maradt benne néhány csepp.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Oftagel?
- A készítmény hatóanyaga: 2,5 mg Karbomer 974P grammonként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, szorbit, lizin-monohidrát, nátrium-acetát-trihidrát, poli(vinil-alkohol), injekcióhoz való víz.
Milyen az Oftagel készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Oftagel átlátszó, színtelen vagy halványsárga színű, viszkózus gél.
10 g gél átlátszó, 10 ml-es LDPE tartályban, mely fehér LDPE cseppentőfeltéttel van ellátva és HDPE garanciazárást biztosító csavaros kupakkal van lezárva. 1 tartály dobozban.
A csomagolás 1 tartályt tartalmaz.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!