A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ONDANSETRON KABI 2 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ondansetron

  • A - TÁPCSATORNA ÉS ANYAGCSERE
  • A04 - HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04A - HÁNYÁSCSILLAPÍTÓK ÉS ÉMELYGÉS ELLENI SZEREK
  • A04AA - Serotonin (5-HT3) antagonisták
  • A04AA01 - Ondansetron

Kiegészítő információ

hirdetés

ONDANSETRON KABI 2 mg/ml oldatos injekció 5x2 ml

5x2 ml

V

OGYI-T-20247/01

ONDANSETRON KABI 2 mg/ml oldatos injekció 5x4 ml

5x4 ml

V

OGYI-T-20247/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ondansetron Kabi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ondansetron Kabi a hányáscsillapítóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, és a hányinger vagy a hányás ellen hat. Bizonyos daganatellenes gyógyszerekkel végzett kezelések (kemoterápia), illetve a sugárkezelés hányingert vagy hányást okozhatnak. Műtéti beavatkozások után is lehet hányingere vagy hányhat is. Az Ondansetron Kabi segíthet megelőzni vagy megszüntetni ezeket a hatásokat.


2. Tudnivalók az Ondansetron Kabi alkalmazása előtt

Nem alkalmazható Önnél az Ondansetron Kabi:
- ha túlérzékeny az ondanszetronra vagy egyéb 5-HT3 receptor antagonistára (például graniszetron, dolaszetron), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha apomorfinnal kezelik (gyógyszer Parkinson-kór kezelésére).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ondansetron Kabi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha túlérzékeny egyéb, hányinger vagy hányás ellen ható gyógyszerekre, mint például graniszetronra vagy palonoszetronra.
- ha bélelzáródása van, vagy súlyos székrekedésben szenved. Az ondanszetron gátolja a tápcsatorna alsó szakaszának mozgását.
- ha bármilyen májbetegségben szenved.
- ha torokmandulaműtéten (adenotonzillektomia) esett át.
- ha valamikor voltak szívproblémái, beleértve a szabálytalan szívritmust (aritmiák). Az ondanszetron dózisfüggő módon megnyújtja a QT-szakaszt (az EKG-n a szív késleltetett repolarizációja (elektromos újratöltődése) látszik, amely életveszélyes szívritmuszavar kockázatát magában rejtő szívverés). Ha problémái vannak az ionok, mint például a kálium, nátrium és magnézium vérszintjével.

Egyéb gyógyszerek és az Ondansetron Kabi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha tramadolt (fájdalomcsillapító) szed: az ondanszetron csökkentheti a tramadol fájdalomcsillapító hatását.
Ha fenitoint, karbamazepint (epilepszia ellenes szerek) vagy rifampicint (antibiotikum tuberkulózis kezelésére) szed: az ondanszetron vérszintje csökken.
Ha szívkárosító (úgynevezett kardiotoxikus) gyógyszereket (például antraciklinek(citotoxikus antibiotikumok, mint amilyen a doxorubicin, daunorubicin) vagy trasztuzumab (gyógyszer daganatos betegség kezelésére), antibiotikumok (például eritromicin), gombaellenes szerek (például ketokonazol), antiaritmiás szereket (például amiodaron) és béta-blokkolókat (amelyek a szívverést lassítják, például atenolol vagy timolol) szed: az ondanszetron és a QT-szakaszt megnyújtó egyéb gyógyszerek a QT-szakasz még nagyobb megnyúlását, többek között aritmia fokozott kockázatát okozhatják.
Ha egyéb szerotonerg gyógyszereket - amilyenek a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k) vagy szerotonin-noradrenalin visszavétel-gátlók (SNRI-k), mint amilyen a szertralin vagy a duloxetin (mindkettő antidepresszáns) szed: ondanszetron és egyéb szerotonerg gyógyszerek egyidejű szedésekor úgynevezett szerotonin szindrómás esetekről (például túlzott éberség és izgalmi állapot, fokozott szívverés és emelkedett vérnyomás, remegés és fokozott reflexek) számoltak be.
Ha Ön apomorfint (gyógyszer Parkinson-kór kezelésére) szed: apomorfint nem szabad ondanszetronnal együtt szedni, mivel a két gyógyszer együttes alkalmazásakor jelentős hipotóniával járó (alacsony vérnyomás) és tudatvesztéses esetekről számoltak be.

Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza az Ondansetron Kabi-t a terhesség első három hónapjában, mert az Ondansetron Kabi kismértékben növelheti annak kockázatát, hogy az újszülött ajak- és/vagy szájpadhasadékkal (nyílások vagy hasadékok a felső ajkon és/vagy a szájpadláson) születik. Ha Ön már terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ha Ön fogamzóképes életkorú nő, hatékony fogamzásgátlás alkalmazását javasolhatják Önnek.

Az ondanszetron bejut az anyatejbe. Ezért az ondanszetron-kezelés alatt NEM szoptathat.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ondanszetron nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Ondansetron Kabi nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként (2 ml, 4 ml), azaz gyakorlatilag nátriummentes.


3. Hogyan kell alkalmazni az Ondansetron Kabi-t?

Az alkalmazás módja
Az Ondansetron Kabi-t intravénás (egy vénába történő) injekció vagy hígítás után intravénás infúzió (hosszabb ideig tartó beadás) formájában adják. Rendszerint orvos vagy nővér adja be.

Adagolás
Felnőttek (< 75 év)
Kezelőorvosa határozza meg az ondanszetron-kezelés Ön számára megfelelő adagját.
Az alkalmazott dózis a kezeléstől (kemoterápia vagy műtét), májműködéstől, valamint attól függően változik, hogy a gyógyszert injekcióban vagy infúzióban kapja-e.

Kemoterápia vagy sugárkezelés esetén felnőttek szokásos napi adagja 8-32 mg ondanszetron.
16 mg-nál nagyobb egyszeri adagot nem szabad adni.

A műtét utáni hányinger és hányás kezelésére rendszerint egyetlen adagban, 4 mg ondanszetront adnak. Műtét utáni hányinger és hányás megelőzésére rendszerint egyetlen adagban, 4 mg ondanszetront adnak.

6 hónapos vagy annál idősebb gyermekek és serdülők
Kemoterápia esetén a gyermekek és serdülők szokásos adagja a testfelületükre számítva négyzetméterenként 5 mg, közvetlenül a kezelés előtt. Az intravénás adag nem haladhatja meg a 8 mg-ot.

1 hónapos vagy annál idősebb gyermekek és serdülők
Műtétet követő hányinger és hányás kezelésére a szokásos adag testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg ondanszetron intravénásan, 4 mg-os maximális adagig.
Műtétet követő hányinger és hányás megelőzésére a szokásos adag testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg ondanszetron intravénásan, 4 mg-os maximális adagig. Az injekciót közvetlenül a műtét előtt adják be.

Az adagolás módosítása
Idősek:
Kemoterápiás kezelés alatt álló 75 éves vagy annál idősebb betegeknél a kezdő adag nem haladhatja meg a 8 mg-ot.

Májkárosodásban szenvedő betegek:
A májbetegeknél az ondanszetron napi maximális adagját 8 mg-ra kell csökkenteni.

Vesekárosodásban szenvedő betegek, illetve sparteint/debrizokint gyengén metabolizáló betegek:
A napi adag, az adagolási gyakoriság és az alkalmazási mód módosítása nem szükséges.

A kezelés időtartama
Az Ön számára kezelőorvosa határozza meg az ondanszetron-kezelés időtartamát.
Az Ondansetron Kabi vénás kezelésként történő alkalmazását követően a kezelést ondanszetron tablettával vagy kúppal lehet folytatni, maximum 5 napig.

Ha az előírtnál több Ondansetron Kabi oldatos injekciót kapott
Jelenleg nagyon keveset tudni az ondanszetron túladagolásáról. Túladagolás fokozza a 4. pontban leírt mellékhatások valószínűségét. Néhány betegnél az alábbi hatásokat figyelték meg túladagolás után: látászavarok, súlyos székrekedés, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar és ájulás. A tünetek minden esetben teljesen elmúltak.

Az Ondansetron Kabi-t kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek vagy gyermekének beadni, így nem valószínű, hogy Ön vagy gyermeke túl sokat fog kapni. Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy gyermeke nagyobb adagot kapott, vagy egy adag kimaradt, jelezze a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek.

Az ondanszetronnak nincs specifikus ellenszere, ezért túladagolás gyanúja esetén csak a tüneteket kell kezelni.
Szóljon kezelőorvosának, ha ezen tünetek bármelyike jelentkezik.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások lehetnek súlyosak. Ha a következő mellékhatások közül bármelyik jelentkezik, azonnal forduljon orvosához, aki leállíthatja Önnél a gyógyszer adását.

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- mellkasi fájdalom, lassú vagy szabálytalan szívverés

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 betegnél fordul elő
- azonnal jelentkező allergiás reakciók, mint amilyen a viszkető kiütés, szemhéj-, arc-, ajak-, száj- és nyelvduzzanat

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- a szívizom elégtelen vérellátása (szívizom-iszkémia)
Ennek jelei többek közt:
-- hirtelen mellkasi fájdalom
-- mellkasi szorító érzés

Egyéb mellékhatások

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 betegnél fordulhat elő
- fejfájás

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- székrekedés
- melegségérzés vagy kipirulás
- helyi égő érzés az injekció alkalmazásának helyén

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- alacsony vérnyomás, amely ájulást vagy szédülést okozhat
- görcsök
- kóros testmozgás vagy rángás
- csuklás
- szemmozgási zavarok,
- májműködés vizsgálati eredményeinek megváltozása

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- szédülés vagy bizonytalanság érzése
- homályos látás
- szívritmuszavarok (néhány alkalommal hirtelen eszméletvesztéshez vezet)

Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő
- átmeneti vakság (általában 20 percen belül megszűnik)
- bőrkiütés, például bárhol a testen előforduló piros pontok vagy kiemelkedések, amelyek kiterjedt hólyagokká alakulhatnak.

Egyéb mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A mellékhatásprofil gyermekek és serdülők esetében hasonló volt ahhoz, amit a felnőttek tapasztaltak.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Ondansetron Kabi-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az ampulla címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az ampullát tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ondansetron Kabi?
- A készítmény hatóanyaga az ondanszetron.

4 mg ondanszetront tartalmaz 2 ml-es ampullánként.
8 mg ondanszetront tartalmaz 4 ml-es ampullánként.

2 mg ondanszetronnal egyenértékű ondanszetron-hidroklorid-dihidrátot tartalmaz milliliterenként.

- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-citrát-dihidrát, citromsav-monohidrát és injekcióhoz való víz.

Milyen az Ondansetron Kabi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Ondansetron Kabi tiszta, átlátszó oldat, átlátszó üvegampullában, melyek 2 ml vagy 4 ml oldatos injekciót tartalmaznak.

Kiszerelés: 1, 5 vagy 10 ampulla.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 02. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!