A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ORALAIR 100 IR és 300 IR nyelvalatti tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

fűpollen allergén

  • V - EGYÉB
  • V01 - ALLERGÉNEK
  • V01A - ALLERGÉNEK
  • V01AA - Allergén kivonatok
  • V01AA02 - Fű pollen

ORALAIR 100 IR és 300 IR nyelvalatti tabletta 3x+28x

3x+28x

V

37 211 Ft (szabadáras)

OGYI-T-21527/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Oralair és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Oralair allergénkivonatot tartalmaz. Az Oralair-kezelés célja, hogy fokozza a fűpollenekkel szembeni immunológiai toleranciát (az immunrendszer tűrőképességét), és ezáltal csökkentse az allergiás tüneteket.
Az Oralair a kötőhártya-gyulladással (szemviszketés, könnyezés) kísért vagy anélküli, az orrnyálkahártya gyulladásával (tüsszögés, orrfolyás vagy orrviszketés, orrdugulás) járó fűpollen-allergia kezelésére szolgál felnőttek, serdülők, valamint legalább 5 éves gyermekek esetén.
A kezelés megkezdése előtt az allergiás betegségek terén megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkező orvos fogja diagnosztizálni az allergiát, aminek az igazolására megfelelő bőrpróbákat és/vagy vérvizsgálatokat fog elvégezni.
2. Tudnivalók az Oralair szedése előtt
Ne szedje az Oralair-t
- ha allergiás a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos és/vagy instabil asztmában szenved;
- ha immunrendszere nagyon legyengült, vagy ha a saját immunrendszerét megtámadó betegségben szenved;
- ha rosszindulatú betegségben szenved (például rákbetegség);
- ha bármilyen szájüregi gyulladásos betegsége van.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Oralair szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha szájsebészeti beavatkozáson vagy foghúzáson esik át, akkor abba kell hagynia az Oralair-kezelést, amíg szájürege teljesen meg nem gyógyul.
Beszéljen kezelőorvosával, ha korábban Önnél eozinofil nyelőcsőgyulladás fordult elő. Amennyiben a kezelés alatt súlyos vagy tartósan fennálló, a has felső részét érintő fájdalom, nyelési nehézség vagy mellkasi fájdalom jelentkezik, kérjük, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, aki átgondolhatja az Ön kezelését.
Egyéb gyógyszerek és az Oralair
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha bizonyos depresszióellenes gyógyszereket (triciklusos antidepresszánsokat és monoamino-oxidáz gátlókat (MAO-gátlók)) szed.
Az Oralair tabletták mellett a tüneteket enyhítő kezelést lehet végezni (pl. antihisztaminokat és/vagy kortikoszteroid-tartalmú, orrban alkalmazandó készítményeket használni).
Az Oralair tabletta szedésének elkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével: ha béta-blokkoló készítményt szed (ezt a gyógyszercsoportot gyakran rendelik szívbetegségek és magas vérnyomás kezelésére; de egyes szemcseppek és kenőcsök is tartalmazhatják), mivel ez a gyógyszer csökkentheti a súlyos szisztémás reakciók kezelésére adott adrenalin hatásosságát.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nincsenek tapasztalatok az Oralair terhesség során történő alkalmazásával kapcsolatban. Ezért immunterápiát nem szabad elkezdenie, amennyiben Ön terhes. Ha Ön teherbe esik a gyógyszer szedése alatt, beszélje meg orvosával, hogy javasolt-e az Ön számára a kezelés folytatása.
Szoptatás
Ha Ön szoptat, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nincsenek tapasztalatok az Oralair szoptatás során történő alkalmazásával kapcsolatban. A kezelésnek várhatóan nincsen hatása a szoptatott csecsemőkre. Mindazonáltal nem szabad immunterápiát elkezdenie, amennyiben szoptat. Amennyiben a kezelés ideje alatt szoptatni kíván, beszélje meg kezelőorvosával, hogy javasolt-e az Ön számára a kezelés folytatása.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Oralair-nél nem mutattak ki a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatást.
Az Oralair laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Oralair-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Oralair-t az allergia kezelésében megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkező orvosok írják fel. Ha gyermekeknek írják fel a gyógyszert, az orvos rendelkezik a gyermekek kezeléséhez szükséges megfelelő tapasztalattal.
Az első tablettát orvosi felügyelet mellett kell bevenni. Ez lehetővé teszi, hogy megbeszélje kezelőorvosával a lehetséges mellékhatásokat.
Adagolás
A terápia egy kezdő kezelési szakaszból (egy 3 napos dózisemelést is beleértve) és egy fenntartó kezelési szakaszból áll.
Ezt a dobozt a kezdő kezelési szakaszban (a kezelés első hónapja) kell használni, és két buborékcsomagolást tartalmaz:
- Egy kis buborékcsomagolást 3 darab 100 IR tablettával
- Egy nagy buborékcsomagolást 28 darab 300 IR tablettával
Az alábbi adagolási sémát kell alkalmazni:
Mindig a kis buborékcsomagolással kezdje a kezelést:

Nagy buborékcsomagolás

A kezelés második hónapjától kezdve a kezelés fenntartó szakaszával, a 300 IR nyelvalatti tablettákkal folytassa a terápiát.
Az alkalmazás módja
Mielőtt lenyelné, tartsa a tablettát a nyelve alatt addig, amíg teljesen fel nem oldódik (legalább 1 percig). A második napon két darab 100 IR tablettát tegyen egyidejűleg a nyelv alá, majd körülbelül 1 perc után nyelje le. Javasoljuk, hogy a tablettát a nap során, üres szájba vegye be.
A kezelés időtartama
A kezelést a pollenszezon kezdete előtt mintegy 4 hónappal kezdje el, majd folytassa a pollenszezon végéig.
50 évesnél idősebb betegek esetén nincsenek tapasztalatok az Oralair-kezeléssel kapcsolatban.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
5 évesnél fiatalabb kisgyermekek esetén nincsenek tapasztalatok az Oralair-kezeléssel kapcsolatban.
Gyermekek esetén nincsenek tapasztalatok egynél több pollenszezonban való alkalmazással kapcsolatban.
Az adagolás serdülők, valamint 5 évet betöltött gyermekek esetén megegyezik a felnőtteknél alkalmazott adagolással.
Ha az előírtnál több Oralair-t vett be
Ha az előírtnál több Oralair-t vett be, allergiás tünetek jelentkezhetnek, beleértve a helyi tüneteket (szájüregi és toroktünetek). Ha súlyos tüneteket észlel, azonnal értesítse orvosát.
Ha elfelejtette bevenni az Oralair-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha egy hétnél rövidebb időre szakította meg az Oralair-kezelést, ott folytathatja a kezelést, ahol abbahagyta.
Ha a kezelést 7 napnál hosszabb ideig szüneteltette, kérjük, kérdezze meg orvosát, hogyan kell folytatnia a kezelést.
Ha idő előtt abbahagyja az Oralair szedését
Ha nem fejezi be az Oralair tablettával végzett teljes kezelést, lehet, hogy a terápia kedvező hatása nem lesz tartós.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az Oralair-kezelés során Ön olyan hatóanyagot alkalmaz, amely helyi illetve szisztémás (egész szervezetet érintő) reakciókat okozhat. Helyi reakcióként szájviszketést és torokirritációt tapasztalhat. Ezek általában a kezelés kezdetén fordulnak elő, átmenetiek, és általában idővel megszűnnek.
Hagyja abba az Oralair tabletta szedését és azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyik bekövetkezik vagy ilyet észlel: a garat területét érintő súlyos tünetek, vagy a teljes testet érintő tünetek (azaz gyorsan kialakuló rosszullét, ami a bőr és/vagy nyálkahártya érintettségével, légzési nehézséggel, tartós hasfájással, szédüléssel vagy szédülékenységgel jár).
A kezelést csak orvosi utasításra szabad újrakezdeni.
Az egyéb lehetséges mellékhatások közé tartoznak az alábbiak
Nagyon gyakori (10-ből több mint egy beteget érinthet):
Szájüregi viszketés; torokirritáció; fejfájás.
Gyakori (10-ből legfeljebb egy beteget érinthet):
Asztma; gyomorfájás; hasmenés; hányás; nátha (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, kellemetlen érzés az orrban); szemgyulladás; szemviszketés; szem könnyezése; fülviszketés; az ajak bedagadása vagy viszketése; a nyelv bedagadása, viszketése vagy fájdalma; szájüreget érintő problémák (például szárazság, bizsergés, zsibbadás, gyulladás, fájdalom, hólyagok vagy duzzanat); toroktünetek (például szárazság, kellemetlenség-érzet, fájdalom, hólyagok vagy duzzanat); nyelési nehézség; rekedtség; köhögés; mellkasi nyomásérzés; gyomorégés; gyomoridegesség; émelygés; hányás; viszketés; csalánkiütés; légzési nehézség; orrmelléküregek eldugulása; tartósan fennálló bőrelváltozás, úgymint bőrszárazság, bőrvörösség, viszketés; vakarás miatti bőrelváltozás, szájüreg gyulladása; az orr és a torok gyulladása.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb egy beteget érinthet):
Szemszárazság; szem kivörösödése; szem bedagadása; kellemetlenség-érzet a fülben; fülfertőzés; íny-, ajak- vagy nyelvgyulladás; nyelv fekélyesedése; lágy szájpadlás bedagadása; nyálmirigy megnagyobbodása; fokozott nyálképzés; a torok zsibbadása; szorító érzés a torokban; idegentest érzése a torokban; az arc vagy a torok bedagadásával járó túlérzékenységi reakció; böfögés; nyirokcsomók bedagadása; kiütés; akne; herpesz; influenzaszerű betegség; megváltozott ízérzés; álmosság; szédülés; depresszió; túlérzékenység; tüsszögés; fáradtság; szájfekély.
Ritka (1000-ből legfeljebb egybeteget érinthet):
Kipirulás; az arc duzzanata; az allergiás állapotra jellemző (eozinofil) vérsejtek számának az emelkedése; szorongás.
Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
További nyelőcsőgyulladásról számoltak be.
Egy klinikai vizsgálat során, három egymást követő pollenszezonban Oralair tablettával kezelt felnőtteknél, a jelentett mellékhatások száma a második és harmadik évben csökkent.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Az alábbi mellékhatások Oralair-t kapó gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban fordultak elő, mint felnőtteknél: köhögés; orr- és torokgyulladás; a szájüreg bedagadása (nagyon gyakori); orális allergia szindróma; ajak gyulladása; gombócérzés a torokban; nyelvgyulladás; kellemetlenség-érzet a fülben (gyakori).
Az alábbi mellékhatásokat jelentették még gyermekeknél és serdülőknél: hörghurut; mandulagyulladás (gyakori); mellkasi fájdalom (nem gyakori).
Felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél a mindennapi használat során további mellékhatásokkal kapcsolatosan szerzett tapasztalat (forgalomba hozatalt követő tapasztalat során, ismeretlen gyakorisággal előforduló mellékhatások):
Asztma súlyosbodása; egész szervezetet érintő túlérzékenységi reakció.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Oralair-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: és EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Oralair 100 IR és 300IR nyelvalatti tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a következő fűpollenkivonatokat tartalmazza:
csomós ebír (Dactylis glomerata L.), illatos borjúpázsit (Anthoxanthum odoratum L.), angolperje (Lolium perenne L.), réti perje (Poa pratensis L.) és mezei komócsin (Phleum pratense L.). Egy nyelvalatti tabletta 100 IR vagy 300 IR egységet tartalmaz.
Az IR (reaktivitási index) aktivitást fejez ki, és fűpollen-allergiás betegeken bőrpróbával kerül meghatározásra.
- Egyéb összetevők a mannit (E421), mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát és laktóz-monohidrát.
Milyen az Oralair külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Nyelvalatti tabletta
1 × 3 db 100 IR nyelvalatti tabletta egy kis buborékcsomagolásban + 1 × 28 db 300 IR nyelvalatti tabletta buborékcsomagolásban.
A 100 IR tabletták enyhén pöttyözött, fehéres-bézs színűek, mindkét oldalukra "100" van vésve.
A 300 IR tabletták enyhén pöttyözött, fehéres-bézs színűek, mindkét oldalukra "300" van vésve.
A nyelvalatti tabletták poliamid/alumínium/polivinil-klorid//(vinil) lakkbevonattal ellátott alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!