A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

OTOGUTTA PREDNISOLONI NATRII PHOSPHATIS 0,14% FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

OTOGUTTA PREDNISOLONI NATRII PHOSPHATIS 0,14% FONO VIII. 10 g

10 g

V

1 434 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Nem bakteriális eredetű allergiás külső hallójárati gyulladás. (Bakteriális eredetű gyulladás esetén csak a megfelelő antibiotikum kezelés kiegészítésére alkalmazható).
Összetétel
Hatóanyagok 1 g fülcseppben
1,4 mg Prednizolon-nátrium-foszfát: vízoldékony, gyulladásgátló és immunválaszt csökkentő hatású.
Egyéb összetevők: hidroxietilcellulóz, nátrium-klorid, cetrimid, injekcióhoz való víz.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Hűtőszekrényben tartandó.
Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók

Külsőleg. Fülcsepp. Csak felnőtteknek. Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagolás: naponta az érintett fülbe 2-3-szor 2 cseppet becseppenteni. A tünetek enyhülése esetén elegendő 2-3-szor 1 csepp becseppentése. Naponta 8-nál több csepp nem alkalmazható. Bakteriális eredetű külső hallójárat-gyulladás esetében csak a megfelelő lokális vagy szisztémás antibiotikum kezelés kiegészítésére alkalmazható. A készítmény folyamatosan a szükséges legrövidebb ideig, legfeljebb két hétig alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Terhesség első 3 hónapja. A 2. és 3. trimeszterben, ill. szoptatás időszakában a feltétlenül szükségessé váló készítmény mennyiségét, valamint a kezelés időtartamát minimálisra kell csökkenteni. Gyomor- és nyombélfekély, súlyos csontritkulás, nem kontrollált magas vérnyomás, vakcináció időtartama. Vírusinfekciók: herpesz, övsömör, bárányhimlő. Szisztémás gombás megbetegedések, amöbiázis, zöldhályog, BCG oltást követő nyirokmirigy gyulladás. Cushing-tünetegyüttes. Fokozott hajlam vérrögképződésre. Veseelégtelenség. Aktív tuberkulózis. Súlyos pszichiátriai megbetegedés a kórtörténetben.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Szalicilátokkal vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel egyidejűleg alkalmazva megnövekedhet a vérzési hajlam a gyomorbél traktusban. Szívglikozidokkal történő egyidejű adása fokozódó glikozid hatáshoz vezethet, a szteroid függő kálium-kiválasztás miatt. Vízhajtók egyidejű alkalmazása esetén megnövekedett kálium-kiválasztással kell számolni. Cukorbetegség kezelésére alkalmazott szerek vagy kumarin-származékok hatását a prednizolon egyidejű alkalmazása csökkenti. A prednizolon hatását a rifampicin, a fenitoin és a barbiturátok csökkentik.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszer alkalmazásának idején megnövekedhet a fertőzések rizikója. A már kialakult fertőzés tüneteit a kezelés elfedheti. Hosszabb ideig tartó alkalmazás esetén Cushing-tünetcsoport, elhízás, magas vérnyomás csontritkulás jelentkezhet. Szénhidrát-anyagcsere zavarokat indukálhat, felléphet izombántalom gyomor- és nyombélfekély, pszichés zavar, káliumhiány.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.