A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PALIXID 5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

donepezil

donepezil 5 mg filmtabletta

  • N-KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N06-PSYCHOANALEPTICUMOK
  • N06D-ANTI-DEMENTIA GYÓGYSZEREK
  • N06DA-Anticholinesterase-ok
  • N06DA02-Donepezil
hirdetés

PALIXID 5 mg filmtabletta 28x

28x

V

9 776 Ft

OGYI-T-20542/01

TB támogatás

EÜ emelt

50%3aSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Palixid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Palixid (donepezil-hidroklorid) az acetilkolinészteráz-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A donepezil megemeli egy, az emlékezés folyamatában részt vevő anyag (acetilkolin) szintjét az agyban azáltal, hogy lassítja az acetilkolin lebomlását.
A Palixid a szellemi leépülés (demencia) tüneteinek kezelésére javallt olyan betegek esetében, akiknél enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórt állapítottak meg. A tünetek közé tartoznak a fokozott emlékezőképesség-vesztés, zavartság és viselkedésbeli változások. Ezek eredményeként az Alzheimer-kórban szenvedő betegek a szokásos napi tevékenységek elvégzését egyre nehezebbnek találják.

A Palixid csak felnőtt betegek kezelésére alkalmazható.


2. Tudnivalók a Palixid szedése előtt

Ne szedje a Palixid-et:
- ha allergiás a donepezil-hidrokloridra, piperidin-származékokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Palixid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Önnél előfordult az alábbi betegségek bármelyike a múltban, vagy ez az állapot jelenleg is fennáll:
- gyomor- vagy nyombélfekély;
- görcsroham vagy görcsök;
- szívbetegség (például szabálytalan vagy nagyon lassú szívverés, szívelégtelenség, szívinfarktus);
- "meghosszabbodott QT-szakasz" nevű állapot, vagy kórtörténetében előfordult a torsade de pointes nevű szívritmuszavar, illetve ha az Ön családjában bárkinél "meghosszabbodott QT-szakasz"-t mutattak ki;
- asztma vagy egyéb krónikus tüdőbetegség;
- májbetegségek vagy májgyulladás;
- vizeletürítési nehézség vagy enyhe lefolyású vesebetegség;
- az Ön magnéziumszintje vagy káliumszintje alacsony a vérében.
Szintén mondja el kezelőorvosának, ha Ön terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.

Gyermekek és serdülők
A Palixid gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Palixid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve azokat a készítményeket is, melyeket kezelőorvosa nem írt fel Önnek, hanem Ön vásárolt a gyógyszerésztől. Továbbá, idetartoznak azok a gyógyszerek is, amelyeket a jövőben szedhet az Palixid-dal egyidőben. Ezek a gyógyszerek gyengíthetik vagy erősíthetik a Palixid hatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- egyéb, az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek, például galantamin;
- fájdalomcsillapítók vagy ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint az acetil-szalicilsav, nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például ibuprofén vagy diklofenák-nátrium;
- antikolinerg gyógyszerek, például tolterodin;
- szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például kinidin, béta-blokkolók (propranolol és atenolol);
- szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek, például amiodaron, szotalol;
- depresszió elleni gyógyszerek, például citaloprám, eszcitaloprám, amitriptilin, fluoxetin;
- pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszerek, például pimozid, szertindol, ziprazidon;
- bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, például klaritromicin, eritromicin, levofloxacin, moxifloxacin, rifampicin;
- gombaellenes gyógyszerek, például ketokonazol, itrakonazol;
- görcsgátló gyógyszerek, például fenitoin, karbamazepin;
- izomlazítók, például diazepám, szukcinilkolin;
- általános érzéstelenítők;
- vény nélkül kapható gyógyszerek, például gyógynövénykészítmények.

Ha Ön olyan műtéti beavatkozás előtt áll, amely során általános érzéstelenítőt alkalmaznak, mondja el orvosának és az altatóorvosnak, hogy Ön Palixid-et szed, mert gyógyszere befolyásolhatja a szükséges érzéstelenítő mennyiségét.

A Palixid adható vesebetegségben vagy enyhétől közepesen súlyosig terjedő májbetegségben szenvedő betegeknek. Mondja el orvosának, ha Önnek vese- vagy májbetegsége van. Súlyos májbetegségben szenvedő betegek nem szedhetik a Palixid-et.

Közölje orvosával vagy gyógyszerészével a gondviselője nevét. Gondviselője segít Önnek, hogy gyógyszerét a kezelőorvosa előírásának megfelelően szedje.

A Palixid egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A táplálék nem befolyásolja a Palixid hatását.
A Palixid szedése alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mert az alkohol megváltoztathatja a gyógyszer hatását.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Palixid a szoptatás ideje alatt nem szedhető.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Alzheimer- kór ronthatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit, ezért ne végezzen ilyen tevékenységeket, hacsak orvosa azt nem mondja, hogy ezeket biztonsággal végezheti. Továbbá, gyógyszere fáradtságot, szédülést és izomgörcsöket okozhat. Ha ezeket a hatásokat tapasztalja, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Palixid tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz.
Az 5 mg-os Palixid 96,05 mg, míg a 10 mg-os Palixid 192,1 mg tejcukrot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Palixid-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Általában a kezdő adag 5 mg (egy darab "N 13" bevéséssel ellátott tabletta) naponta egyszer. Egy hónap elteltével orvosa javasolhatja, hogy napi egyszeri 10 mg-ot (egy darab "N 14" bevéséssel ellátott tabletta) vegyen be.

A Palixid tablettát este, lefekvés előtt vegye be.

Az, hogy Ön melyik hatáserősségű tablettát fogja szedni, változhat attól függően, hogy milyen régen szedi a gyógyszert, illetve hogy az orvosa mit javasol. Az ajánlott maximális napi adag 10 mg esténként bevéve.
Ne változtasson az adagon anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné.

Mennyi ideig kell folytatnia a Palixid szedését?
Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze határozza meg, hogy a filmtabletta szedését mennyi ideig kell folytatnia. Önnek időről időre fel kell keresnie kezelőorvosát, hogy ellenőrizze a kezelést és felülvizsgálja betegsége tüneteit.

Ha idő előtt abbahagyja a Palixid szedését
Ne hagyja abba a Palixid szedését orvosa utasítása nélkül. Ha abbahagyja a Palixid szedését, a kezelés előnyei fokozatosan megszűnnek.

Ha az előírtnál több Palixid-et vett be
Napi egy tablettánál többet NE vegyen be. Ha a szükségesnél több tablettát vett be, azonnal hívja fel kezelőorvosát. Ha kezelőorvosát nem tudja elérni, azonnal keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. A tablettákat és a dobozt mindig vigye magával a kórházba, hogy az orvos tudja, milyen gyógyszert vett be.
A túladagolás tünetei lehetnek: émelygés, hányás, nyáladzás, izzadás, lassú szívverés, alacsony vérnyomás (felálláskor jelentkező ájulásérzés vagy szédülés), légzési nehézség, eszméletvesztés és görcsroham vagy görcsök.

Ha elfelejtette bevenni a Palixid-et
Ha elfelejti bevenni gyógyszerét, a következő napon a szokott időben vegyen be egy tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Ha egy hétnél hosszabb ideig megfeledkezik a gyógyszer szedéséről, beszéljen orvosával, mielőtt újra elkezdené szedni a gyógyszert.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Palixid-et szedő betegeknél a következő mellékhatásokat jelentették. Ha Önnél a Palixid szedése során a felsorolt mellékhatások bármelyike jelentkezik, értesítse orvosát.

Súlyos mellékhatások:
Sürgősen beszéljen kezelőorvosával, ha a következő súlyos mellékhatásokat tapasztalja. Sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége.
- Májbetegség, például májgyulladás. A májgyulladás tünetei lehetnek: émelygés vagy hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérje besárgulása, és a vizelet sötét elszíneződése (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyomor- vagy nyombélfekély. A fekély tünetei lehetnek: gyomorfájdalom és a köldök és a szegycsont közötti diszkomfort (emésztési zavar) (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Gyomor- vagy bélvérzés. Ez fekete, szurokszínű széklet vagy a végbélből friss vér ürülésével járhat. (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Görcsroham vagy görcsök (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Izommerevséggel, izzadással vagy csökkent éberséggel járó láz (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett rendellenesség) (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Izomgyengeség, az izmok érzékenysége, vagy fájdalma, különösen, ha ezekkel egy időben rosszul érzi magát, láza van, vagy a vizelete sötét színűre változik. Ezeket a tüneteket abnormális izomlebomlás okozhatja, ami életveszélyes lehet, és veseproblémákhoz vezet (ezt az állapotot rabdomiolízisnek nevezik).

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- hasmenés;
- hányinger;
- fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- izomgörcsök;
- fáradékonyság;
- alvászavar (inszomnia);
- nátha;
- étvágytalanság;
- hallucinációk (valójában nem létező dolgok látása vagy hallása);
- szokatlan álmok - beleértve a rémálmokat is;
- izgatottság;
- agresszív viselkedés;
- ájulás;
- szédülés;
- hányás;
- hasi panaszok;
- kiütés;
- viszketés;
- akaratlan vizeletürítés;
- fájdalom;
- balesetek (a betegek hajlamosabbak elesésre, vagy véletlen sérülésre).

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- lassú szívverés;
- fokozott nyálelválasztás;
- az izom kreatin kináz szérumszint enyhe emelkedése.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- merevség, reszketés, az arc és nyelv vagy a végtagok akaratlan mozgása;
- a szív ingerületvezetésének zavara (például pitvar-kamrai blokk).

Nem ismert gyakoriság (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- a szívműködésben bekövetkező, az EKG-n látható változás, az úgynevezett "meghosszabbodott QT-szakasz";
- gyors, szabálytalan szívverés, ájulás, ami a "torsade de pointes" néven ismert, életveszélyes állapot tünete lehet.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Palixid-et tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Palixid?
- A készítmény hatóanyaga: a donepezil-hidroklorid.
Palixid 5 mg filmtabletta: 5 mg donepezil-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként.
Palixid 10 mg filmtabletta: 10 mg donepezil-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát
Bevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E 171), laktóz-monohidrát, makrogol 3350, triacetin.

Milyen a Palixid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Palixid 5 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta mélynyomású "N 13" jelöléssel az egyik oldalán.
Palixid 10 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta mélynyomású "N 14" jelöléssel az egyik oldalán.

28, 56, 98 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!