A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PEDEA 5 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibuprofen

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C01 - SZÍVRE HATÓ SZEREK
  • C01E - EGYÉB SZÍVGYÓGYSZEREK
  • C01EB - Egyéb szívgyógyszerek
  • C01EB16 - Ibuprofen
hirdetés

PEDEA 5 mg/ml oldatos injekció 4x2 ml

4x2 ml

V

EU/1/04/284/001

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PEDEA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Amíg a magzat az anya méhében van, addig nem szükséges a tüdejét használnia. A magzatnak van egy vérere a szívhez közel, melyet ductus arteriosusnak hívnak. A magzati vér ezen az éren keresztül megkerüli a tüdőt, és így kering a szervezetben.
Amikor a magzat megszületik, és elkezdi használni a tüdejét, a ductus arteriosus normális esetben bezáródik. Azonban néhány esetben ez elmarad. Az orvosi szaknyelv ezt az állapotot "perzisztens ductus arteriosusnak", avagy nyitott ductus arteriosusnak nevezi. Ez szívproblémákat okozhat az Ön gyermekénél. Ez az állapot sokkal gyakrabban fordul elő koraszülötteknél, mint időre született újszülötteknél. Gyermeke azért kap Pedea-t, mert a gyógyszer segítheti a ductus arteriosus záródását.

A Pedea hatóanyaga az ibuprofén. A Pedea azáltal zárja a ductus arteriosust, hogy gátolja a prosztaglandin termelődését. Ez a szervezetben természetesen jelen lévő anyag szerepet játszik a ductus arteriosus nyitva tartásában.


2. TUDNIVALÓK AZELŐTT, HOGY AZ ÖN GYERMEKÉT PEDEA-VAL KEZELNÉK

A Pedea készítményt kizárólag speciális újszülött intenzív osztályon, képzett egészségügyi szakemberek adhatják be gyermekének.

Ne alkalmazza a Pedea készítményt:
- ha a csecsemő allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre vagy a Pedea egyéb összetevőjére
- ha a csecsemőnél életveszélyes fertőzés áll fenn, amelyet még nem kezeltek;
- ha a csecsemőnél vérzés, különösen koponyaűri- vagy bélvérzés áll fenn;
- ha a csecsemőnél csökkent a vér vérlemezke nevű alkotóelemeinek szintje (trombocitopénia), illetve véralvadási zavar áll fenn;
- ha a csecsemőnél veseműködési zavar áll fenn;
- ha a csecsemőnél egyéb szívproblémák állnak fenn, melyek fennállásakor a kielégítő vérkeringés fenntartásához nélkülözhetetlen a nyitott ductus arteriosus;
- ha a csecsemőnél gyaníthatóan bizonyos bélbetegségek állnak fenn (nekrotizáló enterokólitisz nevű állapot);

A Pedea fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A Pedea kezelés előtt a gyermek szívét megvizsgálják, annak megerősítésére, hogy a ductus arteriosus nyitva van.
- A Pedea a születéstől számított 6 órán belül nem adható.
- Ha fennáll a gyanú, hogy gyermekének májbetegsége van. Erre utaló jel, illetve tünet lehet a bőr és a szemek sárgulása.
- Amennyiben az Ön gyermeke valamilyen fertőzés miatt kezelés alatt áll, az orvos gondosan fel fogja mérni a gyermek állapotát, és csak ezután kezdi meg a Pedea-kezelést.
- A Pedea-t egészségügyi szakember adja be az Ön gyermekének, a szükséges gondossággal eljárva, annak érdekében, hogy a bőr és a környező szövetek ne sérüljenek.
- Az ibuprofén csökkentheti gyermeke vérének alvadási képességét. Ezért gyermekénél figyelni kell az elhúzódó vérzésre utaló jelekre.
- Előfordulhat, hogy gyermekénél a belekből vagy a vesékből származó vérzés lép fel. Ezek felismerése érdekében szükség lehet a gyermek székletének és vizeletének vizsgálatára, hogy nem tartalmaznak-e vért.
- Pedea hatására csökkenhet gyermekénél az ürített vizelet mennyisége. Amennyiben a csökkenés jelentős mértékű, szükség lehet a kezelés átmeneti felfüggesztésére, amíg a vizelet mennyisége újból normális nem lesz.
- A Pedea hatékonysága kisebb lehet azoknál a gyermekeknél, akik a 27. terhességi hét előtt születtek.
- Súlyos bőrreakciókról számoltak be a(z) Pedea kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia a(z) Pedea szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya- elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont

Egyéb gyógyszerek alkalmazása:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a csecsemőnél jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is

Bizonyos gyógyszerek Pedeával együtt adva mellékhatásokat okozhatnak. Ezeket az alábbiakban soroljuk fel:

- amennyiben gyermekének vizeletürítési problémája lenne, vizelethajtó kezelésben részesíthetik.
Az ibuprofén csökkentheti az ilyen típusú gyógyszerek hatását.

- előfordulhat, hogy gyermeke antikoaguláns gyógyszert (véralvadást gátló gyógyszer) kap. Az ibuprofén növelheti ennek a készítménynek a véralvadásgátló hatását.

- a vér oxigéntelítettségének növelésére gyermeke nitrogén-monoxidot kaphat. Ebben az esetben az ibuprofén növelheti a vérzés kockázatát.

- előfordulhat, hogy gyermeke a gyulladás megelőzése érdekében kortikoszteroidot kap. Az ibuprofén ilyen esetben növelheti a gyomorból és a bélrendszerből származó vérzés kockázatát.

- csecsemője esetleg aminoglikozidokat kap (ez egy bizonyos antibiotikumcsalád) fertőzések kezelésére. Az ibuprofen megemelheti ezek vérben való koncentrációját és ez megnöveli a vesét vagy a fület érintő toxicitás veszélyét.

Fontos információk a Pedea egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (15 mg) per 2 ml nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PEDEA-T

A Pedea-kezelést gyermeke csak speciális újszülött intenzív centrumban kaphatja, képesített egészségügyi szakembertől.

A terápia menete a következő: a Pedea-t három alkalommal, 24 órás szünetekkel, intravénásan kell beadni a gyermeknek. Az adagot a gyermek testtömege alapján fogják kiszámítani. Az első injekció adagja 10 mg/kg, míg a második és harmadik alkalmazáskor 5 mg/kg adagot kell adni.

Az így kiszámított mennyiséget egy vénába, infúzió formájában, 15 perc alatt kell beadni. Amennyiben a ductus arteriosus az első kezelési ciklus végére nem záródik, avagy újra megnyílik, a gyermekgyógyász dönthet úgy, hogy a kezelést a fentiek szerint megismétli.

Ha a második kezelési ciklust követően a ductus arteriosus még mindig nem záródott, felvetődik a sebészi zárás lehetősége.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Pedea is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azonban ezeket nehéz elkülöníteni a koraszülött csecsemőknél gyakran előforduló, valamint a betegséggel összefüggő komplikációktól.

Az alábbiakban felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát a következők szerint határozzuk meg:
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 esetben)
Gyakori (10 000 betegből 1-10 esetben)
Nem gyakori (10 000 betegből 1-10 esetben)
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetben)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Nagyon gyakori:
- A vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia),
- Az úgynevezett neutrofil fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben (neutropénia),
- A vér kreatininszintjének emelkedése,
- A vér nátriumszintjének csökkenése,
- Légzési problémák (bronchopulmonális diszplázia),

Gyakori:
- Vérzés a koponyában (koponyaűri vérzés) és agykárosodás (periventrikuláris leukomalácia),
- Tüdővérzés,
- Bélperforáció és a tápcsatorna szöveteinek károsodása (nekrotizáló enterokólitisz),
- Az ürített vizeletmennyiség csökkenése, véres vizelet, folyadékvisszatartás

Nem gyakori:
- A veseműködés akut leállása
- Bélvérzés
- Az artériás vér oxigéntartalma a normális alatt van (hypoxémia)

Nem ismert:
- A gyomorfal kilyukadása
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba a(z) Pedea szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse a gyermek orvosát vagy az Ön gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A PEDEA KÉSZÍTMÉNYT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Pedea készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Felbontás után a Pedea készítményt azonnal fel kell használni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Pedea
- A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. Milliliterenként 5 mg ibuprofént tartalmaz. 10 mg ibuprofén 2 ml-es ampullánként.
- Egyéb összetevők a trometamol, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid (a pH beállításához), 25%-os hidroklórsav (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.

Milyen a Pedea készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Pedea 5 mg/ml oldatos injekció tiszta, színtelen vagy sárgás oldat.
A Pedea 5 mg/ml oldatos injekció négy darab 2 ml-es ampullát tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

A szöveg publikálásának dátuma az ema.europa.eu weboldalon: 2022. 11. 08.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!