A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PERINDOPRIL-TOZILÁT TEVA 2,5 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

perindopril

perindopril 2 mg vagy 2,5 mg tabletta (1,17 mg perindopril / tabletta)

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C09 - A RENIN-ANGIOTENSIN RENDSZERRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK
  • C09A - ACE-INHIBITOROK, ÖNMAGUKBAN
  • C09AA - ACE-inhibitorok, önmagukban
  • C09AA04 - Perindopril
hirdetés

PERINDOPRIL-TOZILÁT TEVA 2,5 mg filmtabletta 30x

30x

V

OGYI-T-22369/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta egy úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim- (ACE) gátló gyógyszer. Az ilyen típusú gyógyszerek az erek tágítása útján hatnak, aminek eredményeként a szív könnyebben tudja pumpálni a vért az ereken keresztül.

A Perindopril-tozilát Teva filmtablettát az alábbi betegségekben alkalmazzák:
- magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére,
- csak a 2,5 mg-os és 5 mg-os készítményt szívelégtelenség kezelésére (ez olyan betegség, amelyben a szív nem képes elég vért pumpálni a szervezet igényeinek kielégítésére),
- a szívet érintő kóresemények kockázatának csökkentésére. Ilyen pl. a szívroham kockázata úgynevezett stabil szívkoszorúér-betegségben (ez olyan betegség, amelyben a szív vérellátása csökkent vagy akadályozott) szenvedő olyan betegeknél, akiknek már volt szívrohamuk és/vagy már átestek a szívet ellátó ereket tágító, és ezzel a szív vérellátását javító műtéten.


2. Tudnivalók a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát:
- ha Ön allergiás a perindoprilra vagy bármilyen más ACE-gátlóra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábbi ACE-gátló-kezelés során ziháló légzést, az arc, nyelv vagy torok bedagadását, erős viszketést, súlyos bőrkiütéseket tapasztalt, vagy ha Önnél vagy egy családtagjánál bármilyen más körülmények között előfordultak ilyen tünetek (az angioneurotikus ödéma nevű kóros állapot).
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Perindopril-tozilát Teva-t - lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt.)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön művesekezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően, a Perindopril-tozilát Teva-kezelés lehet, hogy nem megfelelő Önnek.
- ha olyan vesebetegsége van, ahol a vese vérellátása lecsökkent (veseartéria-szűkület).
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (felnőtteknél a krónikus szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" és "Egyéb gyógyszerek és a Perindopril-tozilát Teva tabletta" című részt).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha aortaszűkülete van (a szívből elvezető főér szűkülete), vagy bizonyos szívizombetegségben (hipertrófiás kardiomiopátiában) szenved, vagy veseartéria-szűkülete van (a vesét vérrel ellátó ér szűkülete),
- ha bármilyen más probléma van a szívével,
- ha májproblémái vannak,
- ha veseproblémái vannak vagy művesekezelésben részesül,
- ha rendellenesen magas egy aldoszteron nevű hormon szintje az Ön vérében (primer aldoszteronizmus),
- ha a kötőszövet bizonyos megbetegedésében (kollagén-érbetegségben) szenved, mint pl. az úgynevezett szisztémás lupusz eritematózusz vagy az úgynevezett szkleroderma,
- ha cukorbeteg,
- ha sószegény étrenden van, vagy káliumot tartalmazó sópótlókat szed,
- ha érzéstelenítő gyógyszert fog kapni és/vagy nagy műtétet fognak végezni Önnél,
- ha úgynevezett LDL-aferezist fognak végezni Önnél (a koleszterin eltávolítása a vérből egy készülék segítségével),
- ha méh- vagy darázsméreggel szembeni túlérzékenységet megszüntető (deszenzibilizáló) kezelést fognak végezni Önnél,
- ha nemrég hányt és/vagy hasmenése volt, vagy ki van száradva,
- ha Ön feketebőrű, mert Önnél nagyobb lehet az angioödéma kialakulásának kockázata, valamint ez a gyógyszer kevésbé hatékonyan csökkentheti a vérnyomását, mint nem-feketebőrű betegek esetében.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérében.
Lásd még a "Ne szedje a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát" pontban szereplő információkat.
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) kockázata megemelkedhet:
-- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer;
-- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, úgynevezett mTOR-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek (szervátültetés során a beültetett szervek kilökődésének megakadályozására vagy daganatos betegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
-- szakubitril (valzartánnal kombinációban elérhető gyógyszer), tartósan fennálló szívelégtelenség kezelésére,
-- linagliptin, szaxagliptin, szitagliptin, vildagliptin és más, az úgynevezett gliptinek csoportjába tartozó egyéb gyógyszerek (cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek.

Angioödéma
ACE-gátlóval, köztük Perindopril-tozilát Teva filmtablettával kezelt betegek esetében angioödéma (egy súlyos allergiás reakció, amely az arc, ajkak, nyelv és a torok duzzanatával jár, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak) kialakulását jelentették. Ez a kezelés ideje alatt bármikor megjelenhet. Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, hagyja abba a Perindopril-tozilát Teva szedését és azonnal forduljon orvoshoz. Lásd még a "Lehetséges mellékhatások" című részt.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szednie a gyógyszert akkor sem, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység" című részt).

Gyermekek és serdülők
A Perindopril-tozilát Teva alkalmazása 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott.


Egyéb gyógyszerek és a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják az Ön Perindopril-tozilát Teva kezelését, és ez azt jelentheti, hogy orvosának meg kell változtatnia az Ön Perindopril-tozilát Teva adagját és/ vagy más óvintézkedéseket kell tennie. Ezek lehetnek:
- a magas vérnyomás kezelésére használt egyéb gyógyszerek, például az angiotenzin II-receptor-blokkolók (ARB) vagy az aliszkirén (lásd még a "Ne szedje a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információkat), illetve a vízhajtók (olyan gyógyszerek, amelyek növelik a vesék által termelt vizelet mennyiségét),
- káliummegtakarító gyógyszerek (például triamteren vagy amilorid), káliumpótló készítmények és káliumtartalmú sópótlók, más gyógyszerek, amelyek növelhetik a kálium mennyiségét a szervezetében (például a heparin (ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer), a trimetoprim és a ko-trimoxazol, más néven trimetoprim/szulfametoxazol (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer);),
- szívelégtelenség kezelésére használatos káliummegtakarító gyógyszerek: napi 12,5-50 mg dózisban alkalmazott eplerenon és spironolakton,
- lítium, amelyet bizonyos pszichiátriai kórképek, mint mánia vagy depresszió kezelésére használnak,
- nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofen), amelyeket fájdalomcsillapításra használnak, vagy nagy dózisú acetilszalicilsav-tartalmú készítmény (ami a fájdalom csillapítására és a láz csökkentésére, valamint a véralvadás megelőzésére használt számos gyógyszerben jelen lévő hatóanyag),
- cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek (mint pl. inzulin vagy metformin),
- baklofén (izommerevség kezelésére használják olyan betegségekben, mint pl. a szklerózis multiplex),
- lelki vagy elmebetegségek, mint pl. depresszió, szorongás, skizofrénia stb. kezelésére használt gyógyszerek (pl. triciklikus antidepresszánsok, antipszichotikumok),
- immunszuppresszánsok (olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a szervezet védekezőképességét), amelyeket úgynevezett autoimmun betegségek kezelésére vagy szervátültetés után használnak (pl. ciklosporin, takrolimusz),
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére használják),
- gyógyszerek, melyeket leggyakrabban a hasmenés kezelésére (racekadotril) alkalmaznak, vagy gyógyszerek, melyek a szervátültetés során beültetett szervek kilökődésének megakadályozására szolgálnak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, úgynevezett mTOR-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek). Lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" szakasz,
- szakubitril/valzartán (tartósan fennálló szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszer). Lásd "Ne szedje a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát" és "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt,
- allopurinol (köszvény kezelésére),
- prokainamid (szabálytalan szívverés kezelésére),
- értágítók, beleértve a nitrátokat is,
- alacsony vérnyomás, sokk vagy asztma kezelésére használt gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin),
- aranysók, különösen intravénásan adagolva (reumatoid artritisz tüneti kezelésére szolgál).

A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Perindopril-tozilát Teva filmtablettát lehetőleg étkezés előtt kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Orvosa valószínűleg azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes, és hogy a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában, és nem szabad szedni, ha Ön több mint 3 hónapos terhes, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak a 3. terhességi hónap után.

Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

Termékenység
A perindopril termékenységre kifejtett hatásai embernél nem ismertek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta általában nem befolyásolja az éberséget, de bizonyos betegeknél az alacsony vérnyomás miatt előfordulhat szédülés vagy gyengeség. Ha Ön ilyen tüneteket tapasztal, akkor a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességei csökkentek.

A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Perindopril-tozilát Teva filmtabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettát egy pohár vízzel vegye be, lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban, reggel, étkezés előtt. Az Ön számára megfelelő adagot kezelőorvosa fogja megállapítani.

Az ajánlott adagolás a következő:

Magas vérnyomás: az ajánlott kezdő és fenntartó adag naponta egyszer 5 mg. Szükség esetén, az adag egy hónap múlva naponta egyszer 10 mg-ra emelhető. Magas vérnyomás esetén a napi legnagyobb ajánlott adag 10 mg.
Ha Ön 65 éves vagy ennél idősebb, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2,5 mg. Az adag egy hónap múlva naponta egyszer 5 mg-ra emelhető, majd - ha szükséges - naponta egyszer 10 mg-ra.

Szívelégtelenség: az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2,5 mg. Az adag két hét múlva naponta egyszer 5 mg-ra emelhető, amely szívelégtelenség esetében a legnagyobb ajánlott adag.

Stabil szívkoszorúér-betegség: az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 5 mg. Az adag két hét múlva naponta egyszer 10 mg-ra emelhető, amely ennél a javallatnál a legnagyobb ajánlott adag.
Ha Ön 65 éves vagy ennél idősebb, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2,5 mg. Az adag egy hét múlva naponta egyszer 5 mg-ra emelhető, majd további egy hét múlva naponta egyszer 10 mg-ra.

Az 5 mg-os filmtabletta egyenlő részekre osztható.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Alkalmazása gyermekek és serdülőkorúak esetében nem javasolt.

Ha az előírtnál több Perindopril-tozilát Teva filmtablettát vett be
Ha Ön túl sok tablettát vett be, forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályhoz, vagy azonnal hívja fel kezelőorvosát. Túladagolás esetén a legvalószínűbb hatás az alacsony vérnyomás, amely szédülést vagy ájulást okozhat. Ilyen esetben hasznos lehet, ha hanyatt fekszik és lábát felpolcolja.

Ha elfelejtette bevenni a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát
Fontos, hogy a gyógyszert minden nap bevegye, mert a rendszeres kezelés hatásosabb. Ha elfelejtett bevenni egy adagot a Perindopril-tozilát Teva filmtablettából, vegye be a szokásos időben a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta szedését
Mivel a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát általában az egész életen át szedni kell, ezért meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
- az arc, ajkak, száj, nyelv vagy torok bedagadása, légzési nehézség (angioödéma) (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt) (Nem gyakori - 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- súlyos szédülés vagy ájulás az alacsony vérnyomás következtében (Gyakori - 10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom (angina) vagy szívroham (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- végtaggyengeség vagy beszédzavar, amelyek szélütés tünetei lehetnek (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- hirtelen kialakuló sípoló légzés, mellkasi fájdalom, légszomj vagy légzési nehézség (hörgőgörcs) (Nem gyakori - 100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- hasnyálmirigy-gyulladás, ami kifejezett rossz közérzettel társuló súlyos hasi fájdalmat és hátfájdalmat okozhat (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), ami májgyulladás tünete lehet (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- bőrkiütés, amely gyakran kezdődik az arcon, karokon vagy lábakon vörös, viszkető foltokkal (eritéma multiforme) (Nagyon ritka - 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet).

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
-- fejfájás,
-- szédülés,
-- forgó jellegű szédülés (vertigo),
-- bizsergés,
-- látászavarok,
-- fülcsengés,
-- köhögés,
-- légszomj (nehézlégzés),
-- gyomor-bélpanaszok (hányinger, hányás, hasi fájdalom, ízérzészavarok, emésztési zavar vagy emésztési nehézség, hasmenés, székrekedés),
-- allergiás reakciók (mint pl. bőrkiütés, viszketés),
-- izomgörcsök,
-- gyengeségérzés.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet):
-- hangulatingadozások,
-- alvászavarok,
-- depresszió,
-- szájszárazság,
-- erős viszketés vagy súlyos bőrkiütés,
-- hólyagok képződése a bőrön,
-- veseproblémák,
-- impotencia,
-- verejtékezés,
-- bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília),
-- aluszékonyság,
-- ájulás,
-- szívdobogásérzés,
-- szapora szívdobogás,
-- erek gyulladása (vaszkulitisz),
-- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre (fényérzékenységi reakció),
-- ízületi fájdalom (artralgia),
-- izomfájdalom (mialgia),
-- mellkasi fájdalom,
-- rossz közérzet,
-- perifériás ödéma,
-- láz,
-- elesés,
-- laboratóriumi paraméterekben eltérés: a vér káliumszintjének megemelkedése (a gyógyszer elhagyása után normalizálódik), a vér nátriumszintjének csökkenése, cukorbetegeknél nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia), emelkedett karbamid- és kreatininszint.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
-- sötét színű vizelet, hányinger, vagy hányás, izomgörcsök, zavartság és görcsrohamok. Ezek az úgynevezett nem megfelelő antidiuretikushormon-termelés szindróma (SIADH) tünetei lehetnek,
-- kipirulás,
-- a pikkelysömör rosszabbodása,
-- akut veseelégtelenség,
-- csökkent vizeletürítés vagy a vizeletürítés megszűnése,
-- laboratóriumi paraméterekben eltérés: májenzimszint-emelkedés, magas szérum bilirubinszint.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):
-- zavartság,
-- a tüdőgyulladás egyik ritka formája (eozinofíliás tüdőgyulladás),
-- orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás),
-- vérvizsgálatok eredményeinek a változásai (fehérvérsejt- és vörösvértestszám-csökkenés, alacsony hemoglobinszint és vérlemezkeszám).

Gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
-- az ujjak vagy lábujjak elszíneződése, zsibbadása és fájdalma (Raynaud-jelenség) is előfordult.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Perindopril-tozilát Teva filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Felbontás után legfeljebb 100 napig használható.
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: /EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Perindopril-tozilát Teva filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: perindopril-tozilát.
Perindopril-tozilát Teva 2,5 mg filmtabletta: Egy filmtabletta 1,704 mg perindoprilt (amely 2,5 mg perindopril-tozilátnak felel meg) tartalmaz.
Perindopril-tozilát Teva 5 mg filmtabletta: Egy filmtabletta 3,408 mg perindoprilt (amely 5 mg perindopril-tozilátnak felel meg) tartalmaz.
Perindopril-tozilát Teva 10 mg filmtabletta: Egy filmtabletta 6,816 mg perindoprilt (amely 10 mg perindopril-tozilátnak felel meg) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, nátrium-hidrogén-karbonát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon K30, magnézium-sztearát, poli(vinilalkohol) - részben hidrolizált, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum,
és csak az 5 mg-os és 10 mg-os tabletta esetében: indigókármin (E132), brillantkék FCF (E133), sárga vas-oxid (E172) és kinolinsárga (E104).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Perindopril-tozilát Teva 2,5 mg filmtabletta: Fehér, kerek, mindkét oldalán domború, kb. 5 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "T" jelöléssel, másik oldala sima.
Perindopril-tozilát Teva 5 mg filmtabletta: Halványzöld, hosszúkás, mindkét oldalán domború, kb. 4 mm szélességű és 8 mm hosszúságú filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "T" jelöléssel, másik oldala sima, mindkét élén bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Perindopril-tozilát Teva 10 mg filmtabletta: Zöld, kerek, mindkét oldalán domború, kb. 8 mm átmérőjű filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "10" jelöléssel, másik oldalán mélynyomású "T" jelöléssel.

Az 5 mg hatáserősségű készítményt 10, 30, 60, 90, 90 (3×30), 100 vagy 120 (2×60) db filmtablettát tartalmazó tartályban engedélyezték.
A 2,5 mg és 10 mg hatáserősségű készítményeket 30, 60, 90, 90 (3×30), 100 vagy 120 (2×60) db filmtablettát tartalmazó tartályokban engedélyezték.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 06. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!