A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PERITOL tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

cyproheptadine

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R06 - SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK
  • R06A - SYSTEMÁS ANTIHISTAMINOK
  • R06AX - Egyéb systemás antihistaminok
  • R06AX02 - Cyproheptadine
hirdetés

PERITOL tabletta 20x

20x

V

1 773 Ft (szabadáras)

OGYI-T-3385/01

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Peritol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Peritol tabletta hatóanyaga a ciproheptadin, ami hisztamin- és szerotonin-receptor-gátló szer. A hisztamin és a szerotonin olyan kémiai anyagok, melyek a szervezetben normális mennyiségben is megtalálhatók, de bizonyos állapotokban túlzott mértékben termelődnek, mint például:
- allergiás eredetű és viszketéssel járó kórképek (csalánkiütés, allergiás eredetű vizenyő, ekcéma, bőrgyulladás, szénanátha, szérumbetegség, rovarcsípés),
- karcinoid szindróma (szerotonint termelő gyomor-bélrendszeri daganat),
- ér eredetű fejfájás (migrén, hisztamin-fejfájás).
A Peritol alkalmas ezeknek az állapotoknak a kezelésére.
Emellett a Peritol alkalmas különböző okokból étvágytalan, leromlott állapotú betegek, lábadozók étvágyának, általános állapotának javítására.
2. Tudnivalók a Peritol szedése előtt
Ne szedje a Peritolt:
- ha allergiás a ciproheptadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- heveny asztmás roham esetén,
- zöld hályog esetén,
- gyomorürülési zavar esetén (amelyet pl. pilórus szűkület, vagy egyéb gyomorszűkületet okozó fekély okozhat),
- vizeletürítési nehézséggel járó betegség esetén (pl. prosztatamegnagyobbodás, hólyagnyakszűkület esetén),
- ha egyidejűleg bizonyos depresszió elleni szerrel (ún. MAO-gátló: pl. moklobemid, szelegilin) kezelik,
- ha szoptat.
- 2 éves kor alatti gyermekeknél,
- legyengült idős (65 év feletti), magatehetetlen betegeknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Peritol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Peritol fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható az alábbi állapotokban, ezért feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha az alábbiak közül valamelyik vonatkozik Önre vagy gyermekére:
- májkárosodás,
- vesekárosodás,
- asztma,
- korábban emelkedett szemnyomást állapítottak meg,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- szív-érrendszeri betegség,
- magas vérnyomás.
Egyéb gyógyszerek és a Peritol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
MAO-gátló hatású gyógyszerek (pl. moklobemid, szelegilin) erősítik és elnyújtják a Peritol bizonyos, ún. atropinszerű hatásait (szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés, vizeletelakadás fordulhat elő). Ezért a Peritol MAO-gátló hatású gyógyszerekkel együtt nem szedhető.
A Peritol és bizonyos altatók, nyugtatók, szorongásoldók nyugtató, álmosságot okozó mellékhatásai összeadódhatnak. A Peritol szedésének megkezdése előtt tudassa orvosával, ha bármilyen altatót, nyugtatót, szorongásoldó hatású szert szed.
A Peritol befolyásolhatja bizonyos (szerotoninszintet emelő) depresszió elleni gyógyszerek hatását. Ez a depresszió és kísérő tüneteinek fellángolását eredményezheti.
A Peritol bizonyos depresszió elleni szerek (triciklikus antidepresszánsok) vizeletből való kimutatására szolgáló teszt hamis pozitivitását okozhatja. Ha ilyen vizsgálat előtt áll, feltétlenül tudassa orvosával, hogy Peritolt szed.
A Peritol egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Peritol idegrendszeri mellékhatásai (álmosság, kábultság, szédülés) alkohol hatására fokozódhatnak, ezért szedése alatt szeszes italt fogyasztani tilos!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség, vagy terhesség gyanúja esetén a Peritol csak az előny/kockázat orvos általi gondos mérlegelését követően, az orvos utasítására szedhető.
Ha Ön szoptat, ne szedje a Peritolt. Ha orvosa az Ön egészsége érdekében a gyógyszer szedését mindenképpen szükségesnek tartja, a Peritol szedése idejére a szoptatást fel kell függeszteni.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Peritol, különösen a kezelés első szakaszában, esetenként szédülést, álmosságot, kábultságot okozhat. Ezért a kezelés megkezdésekor - egyénenként (orvos által) meghatározandó ideig - járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban orvosa egyedileg határozza meg a közlekedésben való részvételre vonatkozó korlátozást vagy tilalmat.
A Peritol tabletta laktózt tartalmaz
- A készítmény tablettánként 128 mg tejcukrot (laktóz) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Peritolt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. A Peritol kezelés megkezdésekor gyakran álmosság, aluszékonyság jelentkezik, ezért az első adagot célszerű az esti étkezés után alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőtteknek
A készítmény ajánlott napi adagja felnőtteknek 1 tabletta naponta 1-5 alkalommal (4-20 mg). Javasolt kezdő adagja 3-szor 1 tabletta (3-szor 4 mg) naponta.
Idült csalánkiütés kezelésére: 3-szor 1/2 tabletta naponta (3-szor 2 mg).
Heveny migrén kezelésére: 1 tabletta (4 mg). Ha a fejfájás nem szűnik egy tabletta bevétele után, fél óra múlva ismét 1 tabletta (4 mg) bevétele javasolt. Ezután 4-6 óránként 1 tabletta általában elegendő a panaszmentesség fenntartására. Négy-hat órán belül összesen legfeljebb 8 mg (2 tabletta) vehető be.
Migrén fenntartó kezelésére általában 4-6 óránként 1 tabletta elegendő.
A napi adag nem haladhatja meg a 32 mg-ot (4-szer 2 tabletta).
Speciális betegcsoportok
Legyengült idős (65 év feletti), magatehetetlen betegeknek a Peritol nem adható, mert érzékenyebbek lehetnek az esetleges mellékhatásokra (szédülés, kábultság, vérnyomásesés).
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Peritol alkalmazása kétéves kor alatt nem ajánlott.
Kétéves kor feletti gyermekek kezelése is fokozott óvatosságot igényel, mivel a készítmény mellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzott nyugtalansággal is reagálnak.
Két- és hatéves kor között a kezelőorvos által javasolt azonos hatástani csoportba tartozó oldatos gyógyszerforma választandó.
Hétéves kortól 14 éves korig a készítmény javasolt napi adagja 2-3-szor 1 tabletta (2-3-szor 4 mg). Amennyiben egy kiegészítő dózis beiktatása szükséges, azt lefekvéskor célszerű bevenni. A napi adag nem haladhatja meg a 16 mg-ot (4-szer 1 tabletta).
Ha a Peritol alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Peritol tablettát vett be
Túladagolás esetén értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre lehet szükség.
Tünetek: aluszékonyság, kóma, görcsök, szájszárazság, tág pupillák, kipirulás, gyomor-bélrendszeri panaszok.
Ha elfelejtette bevenni a Peritol tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Peritol szedését
A készítmény alkalmazását ne hagyja abba idő előtt, önkényesen, ha csak allergiás (túlérzékenységi) reakció vagy más súlyos mellékhatás nem indokolja, mert ez állapotában visszaesést okozhat!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készítmény szedését azonnal hagyja abba, haladéktalanul értesítse orvosát, mert sürgős orvosi ellátás válhat szükségessé:
- Allergiás (túlérzékenység következtében kialakuló) bőrkiütés, csalánkiütés, a kéz, láb vagy arc duzzanata.
- Súlyos, nehézlégzéssel, szédüléssel járó túlérzékenységi reakció.
A készítmény hosszan tartó szedése során vérképzőszervi eltérések (a fehérvérsejtszám nagyfokú csökkenése, ami a beteg fertőzésekkel szembeni védettségének gyengülését okozhatja, a vérlemezkeszám csökkenése, a vörösvérsejtek szétesésével járó vérszegénység) is jelentkezhetnek. Ha a készítmény tartós szedése során más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, szájnyálkahártya-kisebesedés, sápadtság, sárgaság, gyengeség, légszomj, véraláfutás, szokatlan vagy nehezen csillapítható vérzés jelentkezik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.
A Peritol alkalmazása során az említetteken kívül előfordulhat:

Anyagcsere és táplálkozási betegségek és tünetek
Étvágytalanság vagy étvágynövekedés is előfordulhat.
Pszichiátriai kórképek
Zavartság, látási érzékcsalódások, nyugtalanság, izgatottság, idegesség, agresszív magatartás, álmatlanság, emelkedett hangulat, hisztéria.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Peritol kezelés során gyakran előforduló mellékhatás az álmosság, aluszékonyság. Ez a mellékhatás általában átmeneti jellegű, gyakran a kezelés első 3-4 napja után megszűnik és csak ritkán szükséges emiatt a kezelést megszakítani.
Egyéb idegrendszeri mellékhatások lehetnek még: kábultság, szédülés, a mozgások összehangolásának, irányításának zavara, remegés, a végtagok szúró fájdalma, zsibbadása, ideggyulladás (ennek tünetei fokozott fájdalomérzés, bénulás, görcsök lehetnek), görcsrohamok, fejfájás, gyengeségérzés.
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Homályos látás, a szem alkalmazkodási zavara (pupillatágulat), kettős látás.
A fül és az egyensúlyérzékelő szerv betegségei és tünetei
A belső fül gyulladása, forgó jellegű szédülés, fülcsengés.
Szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek
Szapora vagy rendszertelen szívverés, szívdobogásérzés.
Érbetegségek és tünetek
Alacsony vérnyomás.
Légzőrendszeri és mellkasi betegségek és tünetek
Az orr és a garat kiszáradása, a hörgőváladék besűrűsödése, nehézlégzés, orrdugulás, orrvérzés.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Szájszárazság, hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom, hasmenés, székrekedés.
Máj- és epebetegségek és tünetek
A bőr és a szemfehérje besárgulása, esetenként lázzal, világos színű széklettel, sötét vizelettel, ezek a tünetek májműködési zavarra, epeúti elzáródásra, májgyulladásra, májelégtelenségre utalhatnak.
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Bőrpír, nagyfokú verítékezés, fényérzékenység.
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Gyakori vizelési inger, vizeletürítési nehézség, vizeletelakadás.
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Idő előtt jelentkező havi vérzés.
Általános tünetek
Ingerlékenység, mellkasi nyomásérzés, fáradtság, hidegrázás.
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei
Testsúlygyarapodás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Peritolt tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a közvetlen csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Peritol?
A készítmény hatóanyaga: 4 mg ciproheptadin-hidroklorid (4,30 mg ciproheptadin-hidroklorid-szeszkvihidrát formájában) tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (128 mg).
Milyen a Peritol tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy szürkésfehér, kerek, lapos, metszett élű, szagtalan vagy csaknem szagtalan tabletta, mélynyomású "PERITOL" jelzéssel az egyik oldalán és felezővonallal a másik oldalán.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 20, 30, 40, 50, 70, 80, 90 100 vagy 120 db tabletta PVC/PVDC//Al buborékfóliában és dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2018. 07. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!