Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PREGABALIN-TEVA 75 mg kemény kapszula

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

pregabalin

Egyenértékűség:
pregabalin 75 mg kemény kapszula
hirdetés

PREGABALIN-TEVA 75 mg kemény kapszula 56x buborékcsomagolásban

Kiszerelés:

56x buborékcsomagolásban

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

4 029 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-22862/05

Státusz
TB támogatás
array(4) { [0]=> string(243) "A javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások:
Munkahely: Diabetológiai szakellátóhely - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat - " [1]=> string(254) " Belbetegségek, Belgyógyászat, Csecsemő- és gyermekbetegségek, Csecsemő-gyermekgyógyászat
Munkahely: Háziorvos - Felírási jogosultság: javaslatra írhat - Szakorvosi javaslat érvényességi ideje: 15 hónap - " [2]=> string(160) " Megkötés nélkül
Munkahely: Járóbeteg szakrendelés/Fekvőbeteg gyógyintézet - Felírási jogosultság: javasolhat és írhat - " [3]=> string(66) " Belbetegségek, Belgyógyászat, Endokrinológia, Neurológia" }
Eü. emelt

90%2bSzJ

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Pregabalin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pregabalin-Teva felnőtteknél az epilepszia és az általános szorongás (GAD) kezelésére alkalmazott gyógyszerek közé tartozik.
Epilepszia: a Pregabalin-Teva az epilepszia egy bizonyos típusának (másodlagos generalizációval vagy anélkül fellépő parciális rohamok) kezelésére alkalmazható felnőttek esetében. Kezelőorvosa Pregabalin-Teva-t ír fel Önnek epilepszia betegségének kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Pregabalin-Teva-t a jelenlegi kezelése mellett kell szednie. A Pregabalin-Teva önmagában nem adható, hanem mindig más epilepszia-ellenes kezeléssel együtt kell alkalmazni.
Általános szorongás: a Pregabalin-Teva az általános szorongás (angolul Generalised Anxiety Disorder - GAD) kezelésére alkalmazható. A GAD tünetei a tartós túlzott szorongás és aggodalmaskodás, melyeken nehéz uralkodni. A GAD emellett okozhat nyugtalanságot, idegességet vagy feszültségérzést, fáradékonyságot, koncentrálási nehézségeket vagy gondolkodási nehézségeket, ingerlékenységet, izomfeszülést vagy alvászavart. Ez más, mint a mindennapi élettel járó stressz és feszültség.
2. Tudnivalók a Pregabalin-Teva szedése előtt
Ne szedje a Pregabalin-Teva-t
- ha allergiás a pregabalinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pregabalin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Néhány pregabalint szedő beteg beszámolt allergiás reakcióra utaló tünetekről. Ezek közé a tünetek közé tartozott az arc, az ajkak, a nyelv és a torok vizenyős duzzanata, valamint a testszerte jelentkező bőrkiütés. Ha ezen reakciók bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Pregabalin-Teva szedése szédüléssel és aluszékonysággal járhat, amely idősek esetében növelheti a baleseti sérülések (elesés) kockázatát. Ezért legyen óvatos mindaddig, amíg meg nem szokja a gyógyszer esetleges hatásait.
- A Pregabalin-Teva látásvesztést vagy homályos látást, illetve a látás egyéb megváltozását okozhatja, melyek a legtöbb esetben átmenetiek. Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a látásában bármilyen változást tapasztal (lásd a 4. pontot).
- Néhány olyan diabéteszes beteg esetében, akiknél a pregabalin-kezelés során testtömeg-gyarapodás jelentkezik, szükség lehet a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer adagolásának módosítására.
- Szívelégtelenséget jelentettek néhány betegnél pregabalin szedésekor. Ezek a betegek többnyire idősek voltak, és valamilyen szív- és érrendszeri elváltozásuk volt. Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania kezelőorvosának, ha a kórelőzményében szívbetegség szerepel.
- Veseelégtelenség eseteit jelentették néhány betegnél a pregabalin-kezelés alatt. Ha a Pregabalin-Teva szedése során az ürített vizelet mennyiségének csökkenését észleli, mondja el kezelőorvosának, mivel a gyógyszer szedésének abbahagyása javulást eredményezhet.
- Olyan epilepszia-ellenes gyógyszerekkel, mint pl. a pregabalin, kezelt néhány betegnek önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai voltak. Ha Önnek bármikor ilyen gondolatai lennének, azonnal keresse fel a kezelőorvosát.
- Amikor a Pregabalin-Teva-t együtt szedi egyéb olyan gyógyszerekkel, melyek székrekedést okozhatnak (mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek néhány típusa), emésztőrendszeri problémák (pl. székrekedés, bélelzáródás vagy bélhűdés) jelentkezhetnek. Mondja el kezelőorvosának, ha székrekedést észlel, különösen akkor, ha hajlamos erre a problémára.
- Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, el kell mondania kezelőorvosának, ha kórelőzményében alkoholizmus vagy valamilyen gyógyszerrel való visszaélés vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit a kezelőorvosa rendelt.
- A pregabalin szedése alatt vagy röviddel annak abbahagyását követően görcsrohamok eseteit jelentették. Ha görcsrohamok jelentkeznek Önnél, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Néhány pregabalint szedő betegnél csökkent agyműködés (enkefalopátia) eseteit jelentették egyéb alapbetegség fennállása esetében. Mondja el kezelőorvosának, ha kórelőzményében bármilyen súlyos betegség szerepel, beleértve a máj- vagy vesebetegséget.
Gyermekek és serdülők
A pregabalin biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők esetén (18 éves kor alatt) nem állapították meg, ezért a Pregabalin-Teva-t ebben a korcsoportban nem szabad alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a Pregabalin-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Pregabalin-Teva és bizonyos egyéb gyógyszerek hatással lehetnek egymásra (kölcsönhatás). Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén a Pregabalin-Teva felerősítheti ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásait, ideértve a légzési elégtelenséget és a kómát is. Fokozódhat a szédülés, álmosság és a koncentrálási zavar, ha a Pregabalin-Teva-t
- oxikodon- (fájdalomcsillapító),
- lorazepám- (szorongásoldó),
- alkoholtartalmú gyógyszerekkel együtt szedi.
A Pregabalin-Teva-t lehet szájon át adott fogamzásgátló tablettával együtt szedni.
A Pregabalin-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Pregabalin-Teva-kezelés során nem ajánlatos alkoholt fogyasztani.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Pregabalin-Teva-t nem szabad terhesség vagy szoptatás alatt szedni, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja. Fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pregabalin-Teva szédülést, álmosságot és koncentrálási zavart okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket, illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg ki nem derül, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Pregabalin-Teva-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.
Epilepszia vagy általános szorongás:
- Annyi kapszulát vegyen be, amennyit kezelőorvosa előírt.
- Az Ön állapotának megfelelően beállított adag általában napi 150-600 mg között van.
- Orvosa elmondja Önnek, hogy a Pregabalin-Teva-t naponta kétszer vagy háromszor vegye be. Naponta kétszer: reggel és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be a Pregabalin-Teva-t. Naponta háromszor: reggel, délben és este, minden nap körülbelül azonos időben vegye be a Pregabalin-Teva-t.
Ha a Pregabalin-Teva alkalmazása során annak hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött), a szokásos módon szedheti a Pregabalin-Teva-t, kivéve, ha veseproblémái vannak.
A kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.
A Pregabalin-Teva csak szájon át alkalmazható.
A kapszulát egészben, vízzel nyelje le.
A Pregabalin-Teva kapszula étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is szedhető.
A Pregabalin-Teva-t folyamatosan kell szednie, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.
Ha az előírtnál több Pregabalin-Teva-t vett be
Azonnal hívja kezelőorvosát vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Vigye magával a Pregabalin-Teva kapszulákat a dobozzal vagy a tartállyal együtt. Ha az előírtnál több Pregabalin-Teva-t vett be, álmosnak, zavartnak, izgatottnak vagy nyugtalannak érezheti magát. Görcsrohamokról is beszámoltak.
Ha elfelejtette bevenni a Pregabalin-Teva-t
Fontos, hogy a Pregabalin-Teva kapszulákat rendszeresen, minden nap azonos időben vegye be. Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ebben az esetben csak vegye be a következő adagot a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Pregabalin-Teva szedését
A gyógyszer szedését NE hagyja abba, csak ha kezelőorvosa erre utasítja. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább 1 hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert.
Tudnia kell, hogy a hosszú, illetve rövid távú Pregabalin-Teva-kezelés abbahagyásakor bizonyos mellékhatásokat tapasztalhat. Ilyen az alvászavar, fejfájás, hányinger, szorongás, hasmenés, influenzaszerű tünetek, görcsrohamok, idegesség, depresszió, fájdalom, izzadás és szédülés. Ezek a tünetek gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek, ha Ön hosszabb ideig szedett Pregabalin-Teva-t.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint egynél előfordulhatnak
- Szédülés
- Álmosság
- Fejfájás.
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Fokozott étvágy
- Emelkedett hangulat, zavartság, tájékozatlanság, a szexuális vágy csökkenése, ingerlékenység
- Figyelemzavar, ügyetlenség, memóriakárosodás, emlékezetkiesés, remegés, beszédzavar, bizsergés, zsibbadás, álmosság, levertség, álmatlanság, kimerültség, szokatlan érzés
- Homályos látás, kettős látás
- Forgó jellegű szédülés, egyensúlyzavar, elesés
- Szájszárazság, székrekedés, hányás, szélszorulás, hasmenés, hányinger, hasi puffadás
- Merevedési zavar
- A test egészére kiterjedő vizenyős duzzanat (ödéma), beleértve a végtagokat is
- Részegség érzése, kóros járásmód
- Testtömeg-gyarapodás
- Izomgörcs, ízületi fájdalom, hátfájdalom, végtagok fájdalma
- Torokfájás.
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Étvágytalanság, testtömegcsökkenés, alacsony vércukorszint, magas vércukorszint
- Az önmagunk érzékelésének megváltozása, nyugtalanság, depresszió, izgatottság, hangulati ingadozások, szótalálási nehézség, hallucinációk, kóros álmok, pánikrohamok, közöny, agresszió, emelkedett hangulat, mentális károsodás, gondolkodás zavara, a szexuális vágy növekedése, szexuális funkciók zavara, beleértve a kielégülésre való képtelenséget, késői magömlés
- Látászavar, szokatlan szemmozgások, látászavar, beleértve a csőlátást, fényfelvillanásokat is, rángások, csökkent reflexek, hiperaktivitás, felálláskor szédülés, érzékeny bőr, ízérzésvesztés, égő érzés, mozgáskor remegés, tudatzavar, eszméletvesztés, ájulás, fokozott zajérzékenység, rossz közérzet
- Száraz szem, szemduzzanat, szemfájdalom, szemgyengeség, könnyező szem, szemirritáció
- Szívritmuszavarok, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, magas vérnyomás, a szívverés megváltozása, szívelégtelenség
- Kipirulás, hőhullámok
- Nehézlégzés, orrszárazság, orrdugulás
- Fokozott nyálelválasztás, gyomorégés, szájkörüli zsibbadás
- Izzadás, bőrkiütés, hidegrázás, láz
- Izomrángás, ízületek duzzanata, izommerevség, fájdalom, beleértve az izomfájdalmat, nyakfájdalom
- Emlőfájdalom
- Nehéz- vagy fájdalmas vizelés, vizelettartási képtelenség (inkontinencia)
- Gyengeség, szomjúságérzet, mellkasi szorító érzés
- Kóros vérkép és májfunkciós értékek (a kreatin-foszfokináz, az alanin-aminotranszferáz és az aszpartát-aminotranszferáz szintjének megemelkedése), csökkent vérlemezkeszám a vérben, a neutrofil fehérvérsejtek kórosan alacsony száma (neutropénia), emelkedett kreatininszint a vérben, csökkent káliumszint a vérben
- Túlérzékenység, arcduzzanat, viszketés, csalánkiütés, orrfolyás, orrvérzés, köhögés, horkolás
- Fájdalmas havi vérzés
- Hideg végtagok.
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb egynél fordulhatnak elő
- Megváltozott szaglás, vibráló látás, a mélység érzékelésének megváltozása, szemkáprázás, látásvesztés
- Tágult pupillák, kancsalság
- Hideg verítékezés, szorító érzés a torokban, nyelvduzzanat
- Hasnyálmirigy-gyulladás
- Nyelési nehézség
- Lomha vagy renyhe testmozgások
- Írásnehézség
- Hasüregben felhalmozódó folyadék
- Folyadékgyülem a tüdőben
- Görcsrohamok
- Szívritmuszavaroknak megfelelő elváltozások a szív elektromos változásait regisztráló vizsgálatban (EKG)
- Izomkárosodás
- Emlőváladékozás, az emlő kóros megnagyobbodása, férfiaknál az emlő megnagyobbodása
- Elmaradó havi vérzés
- Veseelégtelenség, csökkent vizeletmennyiség, hólyag teljes kiürülésének zavara (vizeletretenció)
- A fehérvérsejtek számának csökkenése
- Magatartászavar
- Allergiás reakciók (melyek közé légzési nehézség, szemgyulladás (szaruhártya-gyulladás) és súlyos, bőrkiütéssel, hólyagképződéssel, hámlással és fájdalommal járó bőrreakció tartozhat).
Kérjen azonnali orvosi segítséget, amennyiben arc- vagy nyelvduzzanatot észlel, vagy ha bőre kipirosodik és hólyagosodni vagy hámlani kezd.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pregabalin-Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pregabalin-Teva?
- A készítmény hatóanyaga a pregabalin.
- 25 mg pregabalin kemény kapszulánként.
- 75 mg pregabalin kemény kapszulánként.
- 150 mg pregabalin kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: mannit, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172) (a 75 mg-os kapszulában), zselatin és fekete jelölőfesték (benne sellak, propilénglikol, fekete vas-oxid (E172), kálium-hidroxid).
Milyen a Pregabalin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Pregabalin-Teva 25 mg kemény kapszula: elefántcsont színű, átlátszatlan, 3-as méretű kemény zselatin kapszula, amely zárt állapotban 15,9 mm±0,3 mm hosszúságú, fekete "25" jelzéssel a kapszulatesten.
A Pregabalin-Teva 75 mg kemény kapszula: átlátszatlan, 3-as méretű kemény zselatin kapszula, amely zárt állapotban 15,9 mm±0,3 mm hosszúságú, a kapszulasapka rózsaszínű, a kapszulatest elefántcsont színű, fekete "75" jelzéssel a kapszulatesten.
A Pregabalin-Teva 150 mg kemény kapszula: elefántcsont színű, átlátszatlan, 2-es méretű kemény zselatin kapszula, amely zárt állapotban 18,0 mm±0,3 mm hosszúságú, fekete "150" jelzéssel a kapszulatesten.
Pregabalin-Teva 25 mg-os kapszula
A Pregabalin-Teva 25 mg kemény kapszula 14, 14x1, 21, 21x1, 50x1, 56, 56x1, 60, 84, 84x1, 90, 100, 100x1, illetve 120 kapszulát tartalmazó PVC-Alu buborékcsomagolásban vagy egyadagos buborékcsomagolásban és dobozban kerülnek forgalomba.
Pregabalin-Teva 75 mg-os kapszula
A Pregabalin-Teva 75 mg kemény kapszula 14, 14x1, 50x1, 56, 56x1, 60, 70, 90, 100, 100x1, illetve 120 kapszulát tartalmazó PVC-Alu buborékcsomagolásban vagy egyadagos buborékcsomagolásban és dobozban kerülnek forgalomba.
Ezen felül a Pregabalin-Teva 75 mg-os kemény kapszula 200 kapszulát tartalmazó PP-záras, HDPE tartályban kerül forgalomba.
Pregabalin-Teva 150 mg-os kapszula
A Pregabalin-Teva kemény kapszula 14, 14x1, 50x1, 56, 56x1, 60, 90, 100, 100x1, 120, 168, 168x1, illetve 200x1 kapszulát tartalmazó PVC-Alu buborékcsomagolásban vagy egyadagos buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Ezen felül a Pregabalin-Teva 150 mg-os kemény kapszula 200 kapszulát tartalmazó PP-záras, HDPE tartályban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés