A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS AD PYROSIM FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS AD PYROSIM FONO VIII. 100 g

100 g

VN

720 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Gyomorsav túltengés, gyomorégés, nyelőcső reflux.
Összetétel
Hatóanyagok 1 g porban
0,02 g Dinátrium-hidrogén-foszfát: a gyomorsavat megköti.
0,20 g Kalcium-karbonát: a gyomorsavat megköti, hatása tartós.
0,18 g Nátrium-hidrogén-karbonát: a gyomorsavat megköti.
0,60 g Könnyű, bázisos magnézium-karbonát: a gyomorsavat megköti, hashajtó, emésztést elősegítő szer.
Egyéb összetevők: -.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Felnőtteknek szükség esetén 5 ml készítményt 100 g vízben kell elkeverni és meginni, naponta legfeljebb két alkalommal. Folyamatosan nem alkalmazható.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény összetevőivel szembeni ismert túlérzékenység. Gyógyszer-intolerancia (pl. a bevételt követő hányinger, hányás). A szervezet anyagcserezavara következtében kialakuló elsavanyosodása és az erre hajlamosító állapotok. Veseelégtelenség. szívelégtelenség következtében kialakult kerengési zavar. Ödémás állapotok (a fokozott nátrium- és vízvisszatartás kockázata miatt). A vérplazma magas foszfát, vagy kálcium tartalma, vagy ezt eredményező állapotok. Vesekövesség (kalcium tartalmú vesekövek).
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyomorban az égő érzést gyorsan megszünteti, azonban széndioxid szabadul fel belőle, ami nem kívánatos módon, a gyomornyálkahártya izgatása révén fokozza a savszekréciót. Így a gyorsan beálló hatás csak átmeneti. Óvatosan adandó beszűkült vesefunkció esetén, valamint időseknek. A vér kórosan megemelkedő magnézium koncentrációjának veszélye miatt a magnézium szint időszakos ellenőrzése szükséges. Ha a panaszok néhány napi szedést követően nem javulnak, vagy ha a gyomornedv pH-ja túlságosan lecsökken, a készítmény alkalmazását fel kell függeszteni. 18 év alatti gyermekek és serdülők csak orvosi javaslatra, az orvos által egyedileg megállapított adagolásban alkalmazhatják.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
A kalcium- és magnézium tartalmú savlekötők komplexet képezhetnek bizonyos antibiotikumokkal (pl.tetraciklinek, kinolonok), bifoszfonátokkal, szívglikozidokkal (pl.digoxin, digitoxin), levotiroxinnal és az eltrombopaggal, így csökkenthetik a felszívódásukat. Ezt figyelembe kell venni, amennyiben egyidejű alkalmazás szükséges. A kalcium sók csökkentik a fluorid és a vastartalmú készítmények felszívódását. A kalcium és magnézium sók gátolhatják a foszfátok felszívódását. Tiazid típusú vízhajtók csökkentik a kalcium kiválasztását a vizeletbe. Ennek következtében a vér túl magas kálcium koncentrációjának kockázata nő. Ezért a plazma kalcium szintjét rendszeresen monitorozni kell tiazid típusú vízhajtók egyidejű adásakor. Az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek felszívódásának mértékében jelentkező lehetséges változások miatt nem ajánlott a savkötő készítmények és egyéb gyógyszerek egyidejű szedése. A savkötő készítményeket az egyéb gyógyszerek bevételéhez képest 1-2 órás különbséggel javasolt alkalmazni.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény tartós alkalmazása, ill. a kialakuló hasmenés az elektrolit háztartás zavarához vezethet. Nagyon ritkán jelentettek túlérzékenységi reakciókat. A klinikai tünetek közé tartoznak a bőrkiütések, csalánkiütés, szöveti vizenyő, immunreakció következtében kialakuló túlérzékenységi reakció. Főleg károsodott vesefunkció esetén a kalcium- és magnézium-tartalmú savkötők hosszú ideig, magas dózisban történő alkalmazása kóros magnézium és kálcium vérkonventráció kialakulását, a vér savtartalmának csökkenését erdményezheti. Ez gyomor-bélpanaszok, izomgyengeség formájában is jelentkezhet. Előfordulhat hányinger, hányás, hasi diszkomfort érzés, hasmenés, fejfájás.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.