A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS ANALGETICUS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS ANALGETICUS FONO VIII. 10x

10x

VN

202 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fájdalmak és láz csillapítására alkalmazható por, amennyiben más terápiás beavatkozás ellenjavallt.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
0,05 g Koffein: központi idegrendszeri izgató hatása van.
0,45 g Metamizol-nátrium: erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító hatású vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Láz- és fájdalomcsillapító hatását valószínűleg a központi idegrendszerben a prosztaglandin szintézis gátlásával fejti ki.
Egyéb összetevők: ‒.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Szokásos adagja: fájdalom esetén 1 port bevenni, naponta legfeljebb 4-szer.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Nyelőcső reflux, aktív gyomorfekély, koffein és pirazolon-származékokkal továbbá más fájdalomcsillapítókkal és reuma elleni szerekkel szembeni ismert túlérzékenység, csökkent fehérvérsejtszám, glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiánya. Súlyos máj-, vese- és szívbetegségek. Terhesség első és harmadik trimesztere. Szoptatás időszaka. 15 év alatti életkor, 53 kg alatti testtömeg.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Csökkenő csontvelőműködés kialakulásának veszélye miatt a vérkép rendszeres ellenőrzése szükséges. Tüdőasztmában és krónikus légúti fertőzésekben, valamint fájdalomcsillapítókkal és reumaellenes szerekkel szembeni túlérzékenység esetén alkalmazása fokozott figyelmet igényel.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Metamizol
A metamizol csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott acetilszalicilsav vérlemezke-összecsapódását gátló hatását, ezért ez a kombináció óvatossággal alkalmazható azoknál a betegeknél, akik az acetilszalicilsavat kis adagban kardioprotektív céllal szedik. A pirazolon-származékok csoportja kölcsönhatásba léphet szájon át szedhető véralvadásgátlókkal, kaptoprillel, lítiummal és triamterennel, valamint befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók hatásosságát. Amennyiben a metamizolt metotrexát mellett alkalmazzák, különösen idős betegeknél megnövekedhet a metotrexát csontvelő-károsító hatása, ezért ezt a gyógyszerkombinációt kerülni kell. A metamizol csökkentheti a bupropion koncentrációját a vérben, ezért óvatosság ajánlott együttes alkalmazásukkor. A metamizol egyidejű ciklosporin kezelés esetén a ciklosporin vérszintjét csökkentheti. Fogamzásgátlók, fenobarbital, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon-származékok hatása gyengül.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Nagy dózisban szívműködési zavarokat okozhat. A gyomor- és bélnyálkahártyát károsíthatja, hányinger, hasmenés jelentkezhet. Nagy dózisban központi idegrendszeri tünetek, tremor. Esti bevétele az alvást zavarhatja. Ritkán érzékenységi reakciók, mint csontvelő-működési zavar, vérszegénység. Korábbi vesebetegség vagy túladagolás esetén átmeneti vizelet csökkenés, vesegyulladás léphet fel.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.