A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS ANTIMIGRAINICUS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS ANTIMIGRAINICUS FONO VIII. 10x

10x

V

434 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Enyhe és közepes erősségű heveny migrénes roham.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
1,0 mg Ergotamin-tartarát: alfa-adrenerg blokkoló. Az agyi és a perifériás erek simaizomzatára kifejtett közvetlen stimuláló hatása révén érszűkítő. Az artériák pulzálását csökkenti, ezért migrén terápiában alkalmazható.
0,06 g Koffein: a központi idegrendszer működését serkenti.
0,40 g Metamizol-nátrium-monohidrát: erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító hatású vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Az anyatejbe kiválasztódik.
Egyéb összetevők: mannit.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: migrénes roham esetén 1 port bevenni. Naponta legfeljebb 4 por alkalmazható. A készítmény két napnál hosszabb ideig nem szedhető. A készítmény alkalmazása alatt alkohol tartalmú italok fogyasztása tilos.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
A készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni ismert túlérzékenység. Súlyos vese,- és májműködési zavarok. Terhesség, szoptatás. Alacsony fehérvérsejtszám, vérképzőszervi károsodások, vérszegénység. Perifériás érbetegségek, szívtáji szorító fájdalom, magas vérnyomás súlyos esetei, koszorúér elégtelenség, szapora szívműködés. Pajzsmirigy túlműködés. Kóros félelem. Vérmérgezés. Zöldhályog. Sztroke. Glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány, a hemoglobin lebontás örökletes zavara. A szív vérellátási zavara következtében kialakuló betegségek. 18 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Súlyos kimenetelű, immunreakció következtében kialakuló sokkot és életveszélyes állapottal járó fehévérsejtszám csökkenést okozhat. A készítmény ergotamin-tartalma miatt szerotonin receptort izgató gyógyszerekkel csak megfelelő óvintézkedések mellett alkalmazható. Óvatosan szedhető az esetlegesen kialakuló ergotamin függőség miatt (ergotizmus). A betegeket figyelmeztetni kell az adagolás pontos betartására. Metamizol-tartalma miatt fehérvérsejtszám csökkenést okozhat, így tartós alkalmazása csak a fehérvérsejtszám rendszeres ellenőrzése mellett történhet. Tüdőasztmában, szénanáthaszerű kísérő tünetekkel járó krónikus légúti fertőzésben, valamint bármely fájdalomcsillapító és reuma-ellenes szerrel szembeni túlérzékenység (pl. analgetikum-asztma) esetén a sokk kialakulásának veszélye miatt alkalmazása fokozott figyelmet igényel. Szedése alatt alkoholt fogyasztani tilos. Lehetséges mellékhatásai miatt - a szem alkalmazkodási zavara, álmosság - gépjárművezetéskor és gépek kezelésekor a gyógyszer alkalmazása óvatosságot igényel.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Ergotamin tartalma miatt
Együttadása kerülendő: az ergotizmus kialakulásának veszélye miatt erős CYP 3A4 gátlókkal, pl. makrolid antibiotikumokkal (oleandomicin, eritromicin), HIV proteáz inhibitorokkal stb.; az ergotamin érszűkítő hatása miatt szimpatomimetikumokkal (pl. adrenalin); a perifériális vazokonstrikció megnövekedett veszélye miatt béta-receptor blokkolókkal. A készítmény alkalmazása során figyelembe kell venni, hogy az ergotamin-tartalom miatt nem adható együtt szerotonin (5-HT) agonistákkal (pl. szumatriptán, rizatriptán, zolmitriptán). Az egymást követő adagolás lehetséges; zolmitriptán és ergotamin között legkevesebb 6 óra, a szumatriptán és a rizatriptán esetében legkevesebb 24 óra szükséges az ergotamin-tartalmú készítmény használatának befejezését követően. A szumatriptán- kezelést követően legkevesebb 6 óra múlva alkalmazható ergotamin-tartalmú készítmény, az elhúzódó érszűkítő reakció kockázata miatt. A készítmény alkalmazása során a következő gyógyszereket is figyelembe kell venni: amantadin, néhány antihisztamin, fenotiazin, triciklikus antidepresszánsok, MAO bénítók, paraszimptomimetikumok, allopurinol, cimetidin, diszulfiram, fluvoxamin, kinolin származékok, tiabendazol, orális fogamzásgátlók, fenitoin és más antikonvulzánsok, ritonavir, rifampicin és szulfinpirazon.
Metamizol tartalma miatt
A pirazolon-származékok csoportja kölcsönhatásba léphet szájon át szedett véralvadásgátlókkal, kaptoprillel, lítiummal és triamterénnel, valamint befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók hatásosságát. A metamizol csökkentheti a bupropion plazmakoncentrációját, ezért óvatosság ajánlott a metamizol és a bupropion együttes alkalmazásakor. Antikoncipiensek, fenobarbitál, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon származékok hatása gyengül. A metamizol egyidejű ciklosporin kezelés esetén a ciklosporin vérszintjét csökkentheti, ezért ajánlatos annak vérszintjét, illetve a szérum kreatininszintet ellenőrizni. Amennyiben a metamizolt metotrexát mellett alkalmazzák, különösen idős betegeknél megnövekedhet a metotrexát csonvelőt károsító hatása, ezért ezt a gyógyszerkombinációt kerülni kell.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ergotamin okozta mellékhatások
Idegrendszeri betegségek és tünetek: álmosság, ujjakon viszkető és zsibbadó érzés, szemészeti tünetek, a szem alkalmazkodási zavara, hányinger, hányás, hasi fájdalmak, szájszárazság, szorulás, vizeletürítési nehézségek, gyengeség, helyileg szöveti vizenyő, szomjúság-érzés. Súlyosabb esetben hasmenés, izzadás, bőrkiütések, gyors és gyenge pulzus, vérnyomáscsökkenés, sokk, ehhez kapcsolódóan verejtékezés, szédülés, hányinger, gyengeség, fulladás, arcduzzanat, viszketés, heves szívdobogás, a fehérvérsejtszám drasztikus csökkenése (igen ritkán). A kezelést azonnal fel kell függeszteni az érszűkítés okozta tünetek megjelenésekor. Érzékeny betegek, súlyos fertőzésekben, máj, vese vagy perifériás érbetegségben szenvedők a heveny vagy idült mérgezés tüneteit is mutathatják akár a terápiás dózis alkalmazása esetén is.
Túladagolás
Az akut túladagolás tünetei: hányinger, hányás, hasmenés, extrém szomjúság-érzés, zsibbadás, hidegrázás, gyors és gyenge pulzus, vérnyomás csökkenés, bőrkiütés, görcsrohamok, zavartság, eszméletvesztés. A krónikus túladagolás tünetei túlérzékenység esetén vagy terápiás túladagolás következtében jöhetnek létre. Súlyos keringési zavarok léphetnek fel különösen a lábfejen és lábszáron "dermedt" zsibbadt érzéssel, sápadtsággal vagy a bőr kékes elszíneződésével, izomfájdalmakkal. Végül üszkösödés fejlődik ki a lábujjon és néha a kéz ujjain. Ritkán szívinfarktus is jelentkezhet.
Koffein okozta mellékhatások
Csökkent májműködésnél a koffein felezési ideje megnyúlhat, ami toxikus felhalmozódásához vezethet. Központi idegrendszeri tünetek, remegés. Esti bevétele az alvást zavarhatja.
Metamizol okozta mellékhatások
Ritkán veleszületett allergiás reakciókat, mint a fehérvérsejtszám csökkenése, a vörösvérsejtek, a vérlemezkék, s végül a vér valamennyi sejtes elemének csökkenése, vérsejt oldódás, allergiás bőr és nyálkahártya elváltozások (pl. Stevens-Johnson- vagy Lyell-szindróma), illetve enyhe vagy ritkán súlyos kimenetelű immunreakciót, súlyos allergiás életveszélyes állapottal járó drasztikus fehérvérsejtszám csökkenést okozhat. A fenti tünetek jelentkezése esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni. Nagyon ritkán - különösen, ha a kórtörténetben korábbi vesebetegség szerepel - heveny veseelégtelenség léphet fel, néhány esetben a vizeletelválasztás csökkenésével, vagy megszűnésével, fehérje vizeléssel. Egyedi esetekben heveny vesegyulladás alakulhat ki. A metamizol szájon át történő alkalmazását követően is esetenként átmeneti vérnyomás csökkenéssel járó reakció és gyomorbél rendszeri tünetek fordulhatnak elő.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.