A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PULVIS ANTISPASMODOLORICUS FONO VIII.

FoNo

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

hirdetés

PULVIS ANTISPASMODOLORICUS FONO VIII. 10x

10x

V

443 Ft

FoNo VIII.

TB támogatás

A leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Javallat
Simaizom-görcs, menstruációs fájdalmak.
Összetétel
Hatóanyagok 1 db porban
0,04 g Standardizált, száraz belladonnalevél kivonat: görcsoldó hatású.
0,06 g Papaverin-hidroklorid: oldja a gyomor-béltraktus, a gyomorszáj görcseit, az epekőkólikát, hatásos a húgyúti rendszer görcsös állapotaiban valamint a menstruáció alatt jelentkező görcsös fájdalomban. Csökkenti az erek tónusát és így a vérnyomást, javítja a koronária- átáramlást. A szívizom ingerlékenységét és a pulzusszámot csökkenti.
0,50 g Metamizol-nátrium: erős fájdalomcsillapító, lázcsillapító hatású vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Az anyatejbe kiválasztódik.
Egyéb összetevők: ‒.
Tárolás
A készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni.
Különleges tárolást nem igényel.
Az alkalmazással kapcsolatos fontos tudnivalók
Csak vényre kapható. Erős hatású szert tartalmaz. Laktózt tartalmaz. Az orvos által megadott használati utasítást minden esetben be kell tartani. Ha az orvos másképp nem rendeli szokásos adagja: görcsös fájdalom esetén 1 port bevenni, naponta legfeljebb 3-szor.
Ellenjavallat
Az alábbi esetekben Önnél nem alkalmazható a készítmény.
Atropinnal és hasonló hatású készítményekkel szembeni érzékenység, pirazolon-származékokkal, továbbá más fájdalomcsillapítókkal és reuma ellenes szerekkel, valamint papaverinnel szembeni túlérzékenység, Szívizom ingervezetési zavar, szívizom infarktus heveny szakasza, alacsony fehérvérsejtszám, májelégtelenség, zárt szemzugú zöldhályog, terhesség első és harmadik harmada, szoptatás, 15 év alatti életkor.
Figyelmeztetés
Az alábbi esetekben a készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mivel csökkenti a fehérvérvérsejtszámot, annak rendszeres ellenőrzése szükséges. Gépkocsivezetés, veszélyes munkavégzés kerülendő. Tüdőasztmában és idült légúti fertőzésekben alkalmazása fokozott figyelmet igényel. Az anyatejbe átjutó hatóanyagok a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhatnak. Az anyatejbe kiválasztódik. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás, a gyomor-bélrendszer működési zavara, beszűkült májfunkció esetén csak óvatosan adható.
Kölcsönhatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, ha az alábbiakban említett gyógyszerek közül bármelyiket is alkalmazza.
Papaverin
A Levodopa hatását csökkenti, alkohollal, továbbá központi idegrendszeri depressziót előidéző szerekkel együtt adva, a papaverin okozta mellékhatások (álmosság, szédülés) előfordulásának kockázata növekedhet.
Metamizol
A metamizol csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott acetilszalicilsav vérlemezke-összecsapódását gátló hatását, ezért ez a kombináció óvatossággal alkalmazható azoknál a betegeknél, akik az acetilszalicilsavat kis adagban, kardioprotektív céllal szedik. A pirazolon-származékok csoportja kölcsönhatásba léphet szájon át szedhető véralvadásgátlókkal, kaptoprillel, lítiummal és triamterénnel, valamint befolyásolhatja a vérnyomáscsökkentők és a vizelethajtók hatásosságát. Amennyiben a metamizolt metotrexát mellett alkalmazzák, különösen idős betegeknél megnövekedhet a metotrexát csontvelő-károsító hatása, ezért ezt a gyógyszerkombinációt kerülni kell. A metamizol csökkentheti a bupropion koncentrációját a vérben, ezért óvatosság ajánlott a metamizol és a bupropion együttes alkalmazásakor. A metamizol egyidejű ciklosporin kezelés esetén a ciklosporin vérszintjét csökkentheti. Fogamzásgátlók, fenobarbital, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon-származékok hatása gyengül.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről is.
Lehetséges mellékhatás
Ha Önnél bármelyik, alább felsorolt vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Zavaró szívdobogás érzés, erős pszichés izgalom, látási zavarok, torokszárazság, bőrkiütés. Túlérzékenységi reakciók, mint vérképzőrendszeri zavarok, vérszegénység, ritkán allergiás bőr és nyálkahártya elváltozások kialakulhatnak. Hányinger, gyengeség, szédülés, álmosság, fejfájás, szívritmus zavar, izzadás, étvágytalanság, bőr kipirulás, allergiás hepatikus reakció.
Allergiás tünet észlelése esetén hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Amennyiben Ön súlyos allergiás tüneteket, vagy egyéb súlyos mellékhatást észlel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget.